Maarit Myllymäki opiskelee toista vuotta farmasiaa. Kuopio oli Pohjanmaan lakeuksilta kotoisin olevalle opiskelijalle ykkösvaihtoehto. Lue opiskelijatarina ja katso UEF-lähettiläänä toimivan Maaritin vinkit alasta kiinnostuneelle.
– Olen Maarit Myllymäki, 22-vuotias ja opiskelen nyt toista vuotta farmasiaa Kuopiossa. Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaan lakeuksilta, Kortesjärveltä.
Miksi hait opiskelemaan farmasiaa?
– Lukion jälkeen halusin pitää välivuoden, sillä en ollut täysin varma, minne haluaisin hakea. Monet luonnontieteisiin liittyvät alat pyörivät mielessäni. Lukiossa pidin erityisesti biologiasta ja kemiasta, mutta myös ihmisen terveys, lääkkeet ja niihin liittyvät asiat ovat aina kiinnostaneet minua. Tein välivuoden töitä ja pohdiskelin alavalintaa. Lopulta kuitenkin päädyin hakemaan proviisoriksi, sillä ajattelin, että pääsisin tekemään töitä juuri itseäni kiinnostavien asioiden kanssa.
Hain ensisijaisesti Kuopioon, sillä kaupunki tuntui kotoisammalta pienellä kotipaikkakunnalla vietettyjen vuosien jälkeen. Lisäksi olin kuullut kehuja niin Kuopiosta kaupunkina kuin farmasian koulutuksesta täällä.
Oliko Kuopio sinulle ennestään tuttu?
– Kuopio ei ollut minulle tuttu kaupunki muutamaa aiempaa vierailua lukuun ottamatta. Usealta ihmiseltä olin kuullut, että Kuopio on ”sopivan kokoinen kaupunki” ja tämän voin allekirjoittaa täysin. Kaupungin edut, kuten palvelut ovat käden ulottuvilla, mutta myös ulkoilureiteille luonnon helmaan pääsee helposti ja nopeasti.
Ensimmäinen muisto Kuopiosta liittyy ennen virallisten opintojen alkamista järjestettyyn fuksipiknikiin, jossa tuutorit olivat järjestäneet uusille opiskelijoille tutustumista ja muuta yhteistä tekemistä. Olin saapunut kaupunkiin edellisenä päivänä ja voi, miten hukassa olinkaan suunnistaessani kohti tapahtumaa. Silloin ajattelin, etten seuraavan viiden vuoden aikana opi kulkemaan täällä ilman Google Mapsin apua. Jouluun mennessä olin kuitenkin useaan kertaan todennut olevani väärässä.
Mikä on aivan parasta farmasian opinnoissasi?
– Parasta farmasian opinnoissa on ehdottomasti monipuolisuus. Usein yliopisto-opinnot mielletään pelkkänä teoriaopiskeluna, mutta farmasialla myös käytännön harjoitukset, kuten laboratoriotyöt kuuluvat opintoihin. Käytännön tekeminen helpottaa ainakin itselläni oppimista, kun teoriaopiskelun jälkeen pääsee oikeasti tekemään ja näkemään, miten asiat toimivat.
Farmasian tutkintoihin (farmaseutti ja proviisori) ei kuulu varsinaisia sivuaineita. Pakollisia opintoja on sen verran paljon, ettei kokonaiselle sivuaineelle olisi tilaa. Jonkun verran kuitenkin löytyy tutkintoon kuuluvia vapaasti valittavia opintoja. Yliopistossa mikäänhän ei kuitenkaan estä opiskelemasta itseä kiinnostavia opintojaksoja niin paljon kuin haluaa ja ehtii, mutta nämä ovat ns. ylimääräisiä tutkinnon ulkopuolisia opintoja.
Mikä erityinen tapahtuma on jäänyt mieleesi?
– Parhaiten tähän mennessä mieleen on jäänyt ensimmäisen vuoden syksyn haalarikaste, jonka ainejärjestömme Fortis ry järjesti. Sää oli tuolloin mitä kamalin, mutta siitä huolimatta kaikki olivat innoissaan, sillä haalareita ja niiden käyttöönottoa oli odotettu opintojen alusta saakka.
Oma mieleenpainuvin ”UEF-hetkeni” oli varmaankin UEF-lähettilääksi pääseminen, sillä jo ensimmäisenä opiskeluvuotena mietin, että tämä voisi olla oma juttuni ja siltä se on ainakin tähän mennessä tuntunut.
Farmasialla myös käytännön harjoitukset, kuten laboratoriotyöt kuuluvat opintoihin. Käytännön tekeminen helpottaa oppimista, kun teoriaopiskelun jälkeen pääsee oikeasti tekemään ja näkemään, miten asiat toimivat.
Maarit Myllymäki
Mikä on unelmatyösi, mitä odotat tulevaisuudelta?
– Farmasia alana on monipuolinen ja jatkuvasti kehittyvä. Uskon, että unelmatyö tältä alalta minulle vielä löytyy, vaikken ihan vielä tiedä, mitä se mahtaakaan olla. Toivon jossain vaiheessa pääseväni työskentelemään sairaala-apteekissa, sillä työympäristö kiinnostaa minua ja olisi hienoa nähdä, millainen työnkuva farmasian ammattilaisilla on sairaalassa.
Miten kuvailisit Kuopiota ja kampusta?
– Kuopio on kaunis luonnonläheinen kaupunki. Pyörällä ja kävellen pääsee joka paikkaan eivätkä välimatkat ole pitkiä. Aikaa toki saattaa kulua lyhyellekin matkalle, sillä mäkiä täällä riittää.
Erilaisia tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia löytyy varmasti jokaisen tarpeisiin. Kannattaakin rohkeasti kokeilla uutta tai vaikka palata vanhan harrastuksen pariin tänne muuttaessaan.
Parasta kampuksella on ehdottomasti opiskelijaravintolat, joista saa todella hyvää ja halpaa ruokaa. Lisäksi Snellmania-rakennuksen toisessa kerroksessa on kahvila, jossa tulee usein vietettyä useampikin tunti opiskelujen sekä kahvin äärellä.
Mitä puuhailet vapaa-ajalla?
– Vapaa-ajalla tykkään käydä Sykettä-palvelun ryhmäliikuntatunneilla. Tunteja on useita erilaisia ja niissä pääsee matalalla kynnyksellä kokeilemaan uutta. Tykkään myös Kuopion opiskelijatapahtumista, sillä tarjontaa on moneen makuun ja niissä pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin.
Maaritin vinkit farmasiasta kiinnostuneelle
- Aina kannattaa hakea! Farmasia on monipuolinen ja jatkuvasti kehittyvä ala, jossa työllisyysmahdollisuudet ovat hyvät. Opinnoissa yhdistyy laaja teoriaosaaminen sekä käytännön harjoitukset.
- Mikäli haet opiskelemaan pääsykokeella, aloita hyvän laskurutiinin hankkiminen ajoissa ja varaudu siihen, että pääsykokeessa aineisto voi olla myös englanninkielistä, joten terveysalan sanaston osaamisesta ei varmastikaan ole haittaa.
- Farmasian opintoja on tarjolla myös avoimessa yliopistossa, joten mikäli opintoihin haluaa tutustua, kannattaa hyödyntää avoimen yliopiston tarjontaa.
Ei kannata luovuttaa! Jos opiskelupaikka ei aukea ensiyrittämällä, täytyy vain opiskella enemmän ja yrittää uudestaan. Kova työ tuottaa lopulta tulosta.
Mitä muuta haluaisit kertoa opiskelustasi?
– Yliopisto-opinnoissa jokaisella on oma, henkilökohtainen polkunsa. Täällä ei ole väliä, kuinka monta kertaa on hakenut tai minkä ikäinen on, joukkoon sopii varmasti. Opintojen alussa saattaa tuntua, että muistettavia asioita, uutta tietoa ja valinnanvaraa on liikaa, mutta ajan kanssa kaikki kyllä selkiytyy ja apua voi aina pyytää.