Sara Asikainen opiskelee kolmatta vuotta hammaslääketiedettä. Lue Saran opiskelukokemuksista ja elämästä Kuopiossa.
– Olen Sara Asikainen. Tulen Jyväskylästä, mutta syntyjäni olen Kuusamosta. Kuopio on lähellä Jyväskylää, joten siirtymä tänne opiskelijaksi oli luontevaa. Minulla on nyt menossa kolmas opiskeluvuosi hammaslääketieteessä.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon hammaslääketieteeseen?
Lääketiede kiinnosti Saraa jo yläasteella. Hän haki lääketieteelliseen suoraan lukiosta, mutta opiskelupaikka ei auennut parilla ensimmäisellä yrittämällä.
– Hain pari kertaa lääkikseen ja paikka jäi pienestä kiinni, mikä harmitti kovasti. Näin jälkikäteen ajatellen tämä oli hyvä juttu, koska nyt olen unelma-alallani, Sara muistelee.
Sara opiskeli ennen nykyistä alaansa vuoden verran farmasiaa ja vasta siellä kiinnostus hammaslääketiedettä kohtaan alkoi pikkuhiljaa muodostua. Erityisesti käsillä tekeminen alkoi kiinnostaa häntä. Hammaslääketieteessä pääseekin tekemään konkreettista työtä omin käsin ja työnsä tuloksen näkee usein heti.
– Perehdyin alaan lisää ja päätin hakea! Halusin ensisijaisesti Kuopioon, mutta mukana haussa olivat myös muut yliopistot, joissa koulutusta järjestetään: Oulu, Helsinki ja Turku.
Mitä odotat opinnoiltasi?
– Odotan vuodenvaihteessa alkavaa potilastyötä todella paljon. Syksy on harjoiteltu Simulassa kaikenlaisia toimenpiteitä ja viimein pääsee oikeasti työskentelemään potilaiden kanssa. Loppuopinnot ovatkin sitten oikeaa potilastyötä. Edessä on opintojen suurin harppaus, Sara kertoo.
Opintojen ensimmäisen kahden vuoden aikana käydään läpi paljon yleislääketieteen asioita. Kolmantena vuonna vuorossa ovat Simula eli taitopaja sekä opetusklinikka. Simula on hammaslääkäriopiskelijoiden oma oppimisympäristö, jossa harjoitellaan hammaslääkärille tärkeitä taitoja ja toimenpiteitä anatomisilla nukeilla ennen oikeita potilaita.
– Simulassa opiskellaan esimerkiksi korjaavaa karieshoitoa, eli on porattu paljon ja tehty paikkoja. Syksy onkin kulunut suorittaen perusteita, jotta osataan sitten toimia kliinisessä työssä. Puitteet opinnoille ovat älyttömän hyvät, Sara kertoo.
Opintojen suoritustapa vaihtelee. Prekliinisessä vaiheessa opintoja voi suorittaa enemmän etänä, kun taas kliinisessä vaiheessa suuri osa opetuksesta on pakollista ja vaatii läsnäoloa. Tulevien hammaslääkärien opinnot on suunniteltu ja aikataulutettu tarkasti, jotta koulutus on mahdollista suorittaa 5,5 vuodessa. Valmis lukujärjestys myös helpottaa opintojen suunnittelua huomattavasti.
Opetusklinikka toimii Kuopion yliopistollisen sairaalan, KYSin yhteydessä. Klinikan potilaat tulevat ihan tavallisesti julkisen terveydenhuollon kautta, mutta lähete annetaan opetusklinikalle. Potilaat ohjautuvat hoidontarpeen perusteella tietyn vuosikurssin opiskelijoille, ja ilman muuta vaikeimmat toimenpiteet ohjataan loppuvaiheen hammaslääkäriopiskelijoille.
Neljännen opiskeluvuoden suoritettuaan on mahdollista mennä niin sanottujen kuntalupien saamisen jälkeen kesäkandiksi tekemään sijaisuuksia. Opintojen lopuksi, viidennen opiskeluvuoden jälkeen hakeudutaan julkiseen terveydenhuoltoon tekemään käytännön harjoittelu eli ”kätsy”. Tämä on puolen vuoden palkallinen harjoittelujakso, jonka suorituspaikan opiskelija valitsee itse. Jakson ajan opiskelijalla on vielä tukenaan ohjaava hammaslääkäri. Alan opiskelijoille tulee runsaasti työmahdollisuuksia jo opintojen aikana. Työtilanne valmistuneille hammaslääkäreille on todella hyvä.
– Meidät suorastaan revitään töihin, Sara tiivistää.
Mikä on parasta hammaslääketieteen opinnoissa?
– Ehdottomasti parasta on tiivis ja pieni opiskelijaporukka ja pieni ainejärjestömme Dentina. Haluan painottaa, että meillä on älyttömän kivaa ja yhteisöllistä täällä hampaalla! Tietenkin myös opinnot ovat todella mielenkiintoisia, Sara innostaa.
Opiskelijoiden kahvihuonekulttuuri pitää osaltaan huolen siitä, että yhteisöllisyys pysyy hyvänä. Apua saa helposti ja kokemuksia vaihdetaan luontevasti myös vuosikurssien välillä. Koulutukseen valitaan vuosittain noin 40 henkeä.
– Denalassa, meidän omassa kahvihuoneessa törmää aivan kaikkien vuosikurssien opiskelijoihin. Kahvihuone on aina täynnä! Sara kertoo.
Sara toimii aktiivisesti opiskelijayhteisössään ja on ollut mukana järjestämässä tapahtumia.
– Toimin kurssimme emäntänä ja esimerkiksi kandijuhliemme järjestelyt ovat ajankohtainen puuha opiskelujen ohella. On hienoa, kun pääsee edustamaan omaa vuosikurssiaan, hän kertoo.
Haaveilen siitä, että olisin hyvä hammaslääkäri, joka tekee työtään potilaskohtaisesti ja laadukkaasti, rohkeasti konsultoiden ja osaamistaan päivittäen.
Sara Asikainen
Mikä on unelmatyösi, mitä odotat tulevaisuudelta?
– Haaveilen siitä, että olisin hyvä hammaslääkäri, joka tekee työtään potilaskohtaisesti ja laadukkaasti, rohkeasti konsultoiden ja osaamistaan päivittäen, Sara tiivistää.
Hammaslääketiede on todella laaja-alainen tieteen ala ja tämä voi myös yllättää alalle hakeutuvan. Hampaat ja suun alue vaikuttavat koko ihmisen terveyteen.
– Erikoisaloja on hyvin paljon, joista en varmasti tiedä vielä puoliakaan, mutta esimerkkinä joitakin; kariologia, radiologia, endodontia, suu- ja leukakirurgia, ortodontia, protetiikka. Yleishammaslääkärin pitää hallita näitä kaikkia kokonaisuuksia, Sara kertoo.
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi Kuopiota ja kampusta?
– Kuopio on aivan ihana paikka! Kaupungissa on tosi paljon luontoa lähettyvillä, lyhyet välimatkat ja leppoista porukkaa. Kuopio on kompakti paketti, Sara kiteyttää.
Sara urheilee paljon ja erityisesti lenkkimaastot saavat kiitosta. Viikonloppuna juna vie myös Jyväskylään näppärästi. Hän kokeekin, ettei muutto tuonut radikaalia muutosta elämään.
– Kuopio on yllättävän samanlainen kuin Jyväskylä, Sara vertaa.
Kampuksella opiskelijaa viehättävät erityisesti opetustilat ja kampusravintolat.
Saran vinkit hammaslääketieteen alalle hakevalle
- Pitää olla todella kärsivällinen ja luoda opiskelurutiini hakuun valmistautumiseen. Opiskelupaikkaa pitää oikeasti haluta ja olla valmis näkemään vaivaa!
- Fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa kannattaa kerrata. Harjoittele myös asioiden soveltamista ja hae rutiinia esimerkiksi fysiikan kaavoihin.
- Älä uuvuta itseäsi lukemalla ja muista pitää myös vapaata.
- Ei ole maailmanloppu, jos et heti pääsekään. Älä lannistu! Ehdit kyllä hakea uudestaan.