Onko tavoitteenasi lääketieteen opinnot? Nelli Westerlund opiskelee lääketiedettä Kuopion kampuksella. Lue hänen kertomuksensa opiskelusta ja opiskelijan arjesta.
– Nimeni on Nelli Westerlund ja olen alun perin Lahdesta kotoisin.
Miten tulit Itä-Suomen yliopistoon opiskelemaan lääketiedetta?
– Oivalsin yläasteen aikana, että haluan tehdä tulevaisuudessa työtä, jossa pääsen vaikuttamaan ihmisten elämään merkittävästi. Itsensä haastaminen ja vastuunottaminen antavat minulle paljon. Minua on aina kiehtonut valtavasti ihmiskeho ja sen toiminta, sairaudet sekä terveelliset elämäntavat. Haluan ehdottomasti tehdä ihmisläheistä työtä ja tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Rakastan ongelmanratkaisua, jatkuvaa oppimista ja paineen alla suorittamista. Lääketiede sisältää näitä kaikkia ominaisuuksia ja siksi päädyin hakemaan alalle.
Oliko opiskelukaupunkisi Kuopio sinulle ennestään tuttu ja miten kotiuduit?
– En ollut koskaan aiemmin käynyt Kuopiossa ja välimatka kotikaupunkiini oli pitkä, mistä syystä laitoinkin Kuopion hakemusjärjestyksessä vasta neljänneksi. Valintakoepisteeni eivät kuitenkaan aivan yltäneet ensimmäisiin hakukohteisiin. Nyt kaupunkiin tutustuneena ja täällä jo vuoden asuneena voin kertoa, että onneksi päädyin juuri Kuopioon enkä voisi olla siitä onnellisempi.
Paljon ulkoilua harrastavana ihmisenä rakastuin ensimmäisenä Kuopion luontoon ja vesistöön. Heti muuttourakan jälkeen kävimme Puijon tornissa ja saimme ihailla tornin korkeuksista Kuopion kauneutta.
Mikä on parasta lääketieteen opinnoissa?
– Parasta opinnoissani on käytännönläheisyys, taitavat opettajat, lämmin ilmapiiri sekä järkevästi rakennettu opintokokonaisuus. Myös opiskelijatapahtumat ovat ihan huippuja.
Fuksivuoden kohokohtana oli ainejärjestömme Tahkon reissu, jossa pääsimme laskettelemaan ja pitämään hauskaa hyvällä porukalla. Myös ensimmäiset terveyskeskuspäivät olivat mieleenpainuvat, kun pääsimme jo heti opintojen alkuvaiheessa seuraamaan terveyskeskuslääkärin työpäivää.
Valinnan vapaus näkyy täällä mahdollisuutena rakentaa omaan arkeen sopiva opiskelutyyli.
Nelli Westerlund
UEF-lähettiläs
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi Kuopiota ja kampusta?
– Kuopio on ehdottomasti opiskelijaystävällinen kaupunki. Etäisyydet ovat lyhyet ja pyörällä on helppo kulkea joka paikkaan. Kuopio on täydellinen kaupunki aktiiviselle liikkujalle kaikkine luontopolkuineen ja urheilumahdollisuuksineen. Täällä pääsee myös kokemaan aidon talven tuntua. Talvisin Kallaveden jäällä onkin upea luistelurata. Opiskelijatapahtumat elävöittävät mukavasti kaupungin tunnelmaa. Ihmiset ovat ystävällisiä, leppoisia ja helposti lähestyttäviä.
Kampuksella parasta on viihtyisät itseopiskelutilat, laadukkaat opiskelijaravintolat ja lyhyt etäisyys keskustaan. Kampusta kruunaa hieno Kallaveden ranta. Mielestäni on mukavaa, että kampuksella näkee myös muiden alojen opiskelijoita, sillä samassa rakennuksessa on useiden eri tiedekuntien laitoksia.
Mitä teet vapaa-ajallasi?
– Vapaa-ajalla urheilen paljon, vietän aikaa ystävien kanssa ja rentoudun, sillä arki on usein kiireistä. Harrastan voimanostoa ja se antaakin hyvää vastapainoa opiskelulle. Minulle on myös tärkeää saada riittävästi aikaa itselleni. Omalla ajalla tykkään esimerkiksi katsella sarjoja, tehdä hyvää ruokaa ja kuunnella musiikkia.
Ensimmäisen vuoden aikana olen huomannut, että opiskelijayhteisömme on todella avomielinen ja kannustava. On helppoa lähteä mukaan uusiin juttuihin. Täällä jokainen saa olla oma itsensä.
Mitä odotat tulevaisuudelta?
– Unelmatyöni on olla jonkin erikoisalan lääkäri. Erikoisalasta en vielä tässä vaiheessa osaa sanoa.
Nellin vinkit lääkiksestä haaveilevalle
– Vinkkini alalle hakevalle on tehdä aluksi tarkka suunnitelma hakuprosessista. Aikooko hakea valintakokeella vai ylioppilaskirjoituksilla? Millainen lähtötaso on? Miten toteuttaa lukeminen käytännössä, esimerkiksi mitä materiaaleja käyttää ja kuinka paljon aikaa viikossa lukemiseen on käytettävissä? Motivaation ylläpidon kannalta on tärkeää asettaa itselle välitavoitteita matkan varrelle ja seuraa omaa kehittymistään esimerkiksi harjoituskokeiden avulla. Harjoituskokeista selviää, mitä asioita tarvitsee vielä kerrata ja toisaalta, mitkä asiat ovat jo hyvin hallussa. Hakuprosessi tulee olemaan pitkä ja raskas, joten palautuminen on vähintään yhtä tärkeää kuin itse lukeminen. Viikossa olisikin hyvä olla tilanteesta riippuen 1–2 lukemisesta täysin vapaata päivää. Lisäksi on tärkeää, että lukemiselle on jotain vastapainoa esimerkiksi harrastus, jossa ei mieti ollenkaan koko hakuprosessia.
1. Tee tarkka suunnitelma hakuprosessista.
2. Aseta itsellesi välitavoitteita ja seuraa omaa kehittymistäsi harjoituskokeiden avulla.
3. Muista palautumisen merkitys!