Emma opiskelee logopediaa Itä-Suomen yliopistossa, Joensuun kampuksella. Lue hänen opiskelukokemuksistaan ja opiskelijan arjesta Joensuussa. Kurkista myös Emman vinkit logopedian opinnoista haaveilevalle!
– Olen Emma Vuo, 20 vuotta ja kotoisin Savonlinnasta. Aloitin logopedian opinnot vuoden 2021 syksyllä eli toinen opiskeluvuoteni starttasi tänä syksynä.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon logopediaan?
– Yläkoulussa ja lukion alussa haaveilin toimittajan urasta. Tein myös hieman siihen liittyviä töitä lukion ohessa, kun toimin avustajana paikallislehdessä. Ala oli mielenkiintoinen, mutta ei loppujen lopuksi tuntunut ihan omalta.
Toimittajan ura oli ollut mielessäni niin pitkään, etten suunnitelmien muuttumisen jälkeen tiennyt, mitä haluaisin opiskella. Mielessäni pyörivät silti edelleen samat mielenkiinnon kohteet: kielet, kommunikaatio, esiintyminen ja toisten auttaminen.
Lukion toisen vuoden aikana isäni bongasi artikkelin, jossa oli listattuna aloja, joihin tarvittaisiin lisää työntekijöitä. Alojen joukossa oli puheterapia ja minua kiinnostavat asiat tuntien iskä kehotti vilkaisemaan sitä. Kun luin puheterapeutin työnkuvasta ja logopedian opinnoista, tiesin heti, mitä hakukohdetta kohti työskentelisin lopun aikani lukiossa.
Oliko opiskelukaupunkisi sinulle ennestään tuttu ja miten kotiuduit Joensuuhun?
– Olin käynyt Joensuussa vain pari kertaa ennen kevään 2021 valintakoereissua, mutta kun pääsin sen aikana autolla kiertelemään kaupungissa enemmän, ihastuin välittömästi. Minua kiehtoi alusta alkaen se, että Joensuussa yhdistyy suurkaupungin tuntu sekä luonnonläheisyys. Tykkään erityisen paljon iltamaisemista, kun kaupunki on täynnä valoja, jotka heijastuvat kaupungin halki kulkevan joen pinnasta! Sekä tietysti se, että Joensuussa on opiskelijakaupungin tunnelma – tämä on minulle todella motivoiva tekijä. Plussaa ovat tietysti myös kotikaupunki Savonlinnan ja siellä asuvan perheen läheinen sijainti sekä se, että luontopolkuja ja laskettelurinteitä tarjoava Koli on hyvin lyhyen matkan päässä Joensuusta. Unohtamatta joensuulaisten hauskaa rempseyttä.
Minusta tuntuu, että odotukseni vastasivat melko hyvin todellisuutta. Samat asiat kiehtovat edelleen, mutta palvelujen suuri määrä ja monipuolisen luonnon läheisyys yllättävät edelleen!
Mikä on aivan ensimmäinen muistosi kampuskaupungista yliopisto-opiskelijana?
– Mieleeni ovat jääneet erityisesti kirjastolla vietetyt iltapäivät, sillä viihdyn sekä kampuskirjaston että Joensuun pääkirjaston opiskelutunnelmassa. Nautin myös opiskelun jälkeisistä kävelyistä kaupungin syysilloissa. Silloin jotenkin iskeytyi tajuntaan, että ”vau, miehän oon nyt oikeesti yliopistossa”.
Mikä on aivan parasta logopedian opinnoissasi?
– Logolaiset ovat todella tiivis porukka ja meidän kaikki tyypit ovat huikeita. Opetus on laadukasta ja opettajat helposti lähestyttäviä. Sen, että he ovat halunneet luoda meille parhaan mahdollisen opetuksen, näkee selvästi ja meidän opiskelijoiden mielipiteet otetaan huomioon kurssilla kuin kurssilla. Saamme siis olla mukana kehittämässä koulutusta, mikä on hienoa. Tykkään myös siitä, kuinka monen tieteenalan kokonaisuuksista logopedian opinnot koostuvat, ikinä ei tule tylsää.
Kampuksella apua saa mihin tahansa, kun vain pyytää, niin tietotekniikkaan, ohjaukseen kuin jaksamiseenkin. Opiskelijapalvelut ovat monipuoliset ja opiskelijoiden hyvinvoinnista pidetään huolta. Opiskelijajärjestöt puolestaan tarjoavat tapahtumia ja opiskelijaelämän menoa rentouttavaksi vastapainoksi opinnoille.
Miten päädyit valitsemaan sivuaineesi?
– Tutkinnon perusrakenne on aika tarkasti määritelty, mutta lisäksi voi valita myös muita mielenkiintoisia opintoja mukaan. Psykologia ja lääketiede ovat valmiiksi koostettuja sivuaineita. Lääketiedettä opiskellaan etänä Kuopion kampukselta käsin, jossa Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunta sijaitsee. Myöhemmin opintojen edetessä harjoitteluilla voi suunnata tutkintoa itseä kiinnostaviin aiheisiin. Opinnot ovat vielä hyvin alussa, mutta jo pian edessä olevia harjoitteluja odotan jännityksellä ja innolla – ensimmäinen kliininen harkka onkin jo vuoden 2023 alussa!
Olen miettinyt, että pedagogiset opinnot muiden opintojen lisänä voisivat kiinnostaa minua ja mahdollisesti avata lisää polkuja tulevassa työelämässä.
Tähtihetkesi opintojen aikana?
– Me pääsimme jo ensimmäisenä opiskeluvuotena vierailukäynneille terveysasemalle ja sairaalaan sekä meille järjestettiin työelämäpaneeleja. Vierailuja on tiedossa myös tänä lukuvuonna. Tällainen kosketus työelämään ja -yhteisöön sekä heidän lämmin vastaanottonsa tuntuvat opiskelijan näkökulmasta todella hienolta. Se myös lievittää tuleviin harjoitteluihin liittyvää jännitystä.
Olen myös tosi iloinen, että pääsemme harjoittelemaan asiakaskohtaamisia jo ensimmäisestä vuodesta lähtien. Tällaisista jännittävistä tilanteista suoriutuminen luo mahtavia onnistumisen kokemuksia!
UEFissa hienointa on vapaus vaikuttaa omiin opintoihin. Halutessaan voi valita myös tutkintorakenteen ulkopuolelta itseään kiinnostavia lisäopintoja.
Emma Vuo
UEF-lähettiläs
Mikä on parasta kampuksella, miksi?
– Kampuksella on vaikka mitä hienoa:
- Opiskelijaruoka, hyvää, monipuolista ja edullista!
- 24/7-opiskelutilat, opiskelun pystyy rytmittämään juuri itselle sopivaksi! Opiskella voi vaikka vuorokauden ympäri (vaikka en tätä ehkä suosittelekaan).
- Kampuskirjasto, motivoiva opiskelufiilis on aina läsnä. Kun muut opiskelevat tuhatta ja sataa ympärillä, ei itsekään osaa jäädä kuhnimaan.
- Ihmiset, rempseitä, helposti lähestyttäviä ja aina valmiita auttamaan!
- YTHS, palvelu on aina ystävällistä, empaattista ja opiskelijasta huolehtivaa. Vastaanotolla ei pelota käydä edes yksin ilman äitiä.
Mitä harrastat vapaa-ajalla?
– Vapaa-ajalla tykkään viettää aikaa perheen ja kavereiden kanssa. Leffojen katsominen, kirjojen lukeminen, musiikin kuuntelu, leipominen sekä ulkoilu ja luonnossa liikkuminen ovat arjessa aina läsnä – olenkin luonteeltani vähän sellainen fiilistelijä. Talvisin myös laskettelen ja vaelluksen aloittaminen kiinnostaisi. Eikä pidä unohtaa tanssi- ja ryhmäliikuntareenejä, joita olen jo muutaman vuoden ajan tehnyt ihan innoissani.
Mikä on unelmatyösi?
– Tässä vaiheessa opintoja haluan pitää vielä kaikki ovet avoinna. Lasten kanssa työskenteleminen sekä ohjaustyö, mahdollisesti ryhmämuotoinen, voisivat tosin kiinnostaa. Tai sitten pedagogiikan liittäminen puheterapeutin ammattiin. Vielä ei voi tietää.
Emman vinkit logopedian opinnoista haaveilevalle
1. Suosittelen treenaamaan tilastomatematiikan ja englannin kielen taitoja valintakoetta varten. Englantia voi harjoitella esimerkiksi artikkeleita lukemalla. Myös päättely- ja ongelmanratkaisutaidot kannattaa ottaa haltuun.
2. Älä panikoi! Se vie vain turhaa ja aikaa energiaa, jonka voi kohdistaa itse asiaan ja opiskeluun tai rentoutumiseen ja palautumiseen.
3. On hienoa, että unelmoit ja työskentelet tavoitteidesi saavuttamiseksi, mutta muista myös, että elät nyt! Älä siis unohda nauttia elämän pienistä asioista.