Tähtäätkö oikeustieteen opiskeluun? Lue oikeustieteen opiskelijan Anna-Mari Piipon kokemuksia ja vinkkejä oikiksesta ja opiskelijaelämästä Joensuussa. Anna-Mari on myös kauden 2021 - 2022 UEF-lähettiläs.
Olen Anna-Mari Piippo, 22-vuotias ja opiskelen toista vuotta oikeustieteitä. Olen kotoisin Kuopiosta ja kaksi vuotta Helsingissä vietettyäni palasin opiskelujen perässä tänne Itä-Suomeen, tällä kertaa Joensuuhun.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon oikeustiedettä?
Tiesin jo lukioaikoina, että haluan opiskelemaan alaa, joka selittää yhteiskunnan toimintaa ja pohdinkin oikiksen lisäksi valtiotieteitä ja kauppatieteitä. Halusin monipuolisen ja yleispätevän tutkinnon, joka avaa laajasti erilaisia mahdollisuuksia. Ajattelin oikiksen olevan hyvin yleissivistävä koulutus, joka sopii henkilölle, jolla ei ole tarkkaa kuvaa siitä, mitä haluaa tulevaisuudessa tehdä. Välivuoden aikana opiskelin muutaman kurssin avoimessa yliopistossa ja se vain vahvisti haavetta oikeustieteen opinnoista.
Olen asunut lähes koko ikäni idässä, joten Itä-Suomen yliopisto tuntui luontevalta vaihtoehdolta. Oikeustieteen opetuksella on täällä hyvä maine, eikä syyttä! Opetuksessa on kokemukseni mukaan opiskelijalähtöinen ote ja kursseilla on usein erilaisia suoritusvaihtoehtoja. Myös yliopistomme mahdollisuudet etäopiskeluun houkuttivat.
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi Joensuuta?
Joensuu oli jo ennestään tuttu, sillä täällä asuu paljon sukulaisiani ja etäisyys Kuopiosta on lyhyt. Muutos Helsingin sykkeestä tänne rauhan keskelle oli kyllä suuri. Mutta niin paljon kuin Helsinkiä rakastankin, muutto Joensuuhun tuntui kuin olisi palannut kotiin. Järvimaisema ja puheliaat pohjoiskarjalaiset saivat heti tuntemaan olon kotoisaksi ja tervetulleeksi. Joensuu on rento kaupunki, josta löytää kyllä tekemistä moneen makuun.
Joensuu on kompakti ja kotoisa kaupunki, jossa parasta on lyhyet välimatkat ja pyörä aivan ehdoton. Luontoon pääsee välittömästi ulos astuessa ja harrastusmahdollisuuksia on moneen lähtöön. Lumiset talvet ovat lähes taattuja, joten talviurheilukin on mahdollista! Itse vannoutuneena kaupunkilaisena viihdyn Joensuussa — tekemistä ja mielenkiintoisia ihmisiä löytää kun vaan on itse aktiivinen.
Mikä on hienointa Joensuun kampuksella?
Yhteisöllinen ja lämminhenkinen ilmapiiri, jossa kokee olevansa osa porukkaa. Joensuussa on ollut helppoa tutustua myös muiden alojen opiskelijoihin. Kampus on myös loistavalla sijainnilla aivan keskustan ja palvelujen äärellä.
Mikä on parasta oikeustieteen opinnoissa?
On kiehtovaa oppia lainsäädännöstä monelta eri elämän osa-alueelta. Oman kehittymisen huomaa, kun uudet opiskeltavat oikeudenalat rakentuvat osittain aiemmin opitun päälle.
Parasta on myös Itä-Suomen yliopiston vapaa sivuaineoikeus, joka mahdollistaa mielenkiintoisten kurssien suorittamisen myös oikiksen ulkopuolelta. Suoritinkin viime keväänä yhteiskuntatieteiden kiertotaloutta käsittelevän kurssin, joka tuki loistavasti samaan aikaan suorittamaani ympäristöoikeuden kurssia.
Tähtihetkesi opintojen aikana?
Ensimmäinen tentti jännitti hurjasti eikä jännitystä helpottanut se, että samalle viikolle osui myös inssi. Tuntui, kuin tentillä täytyisi todistaa jollekin, että ansaitsee paikkansa oikiksessa, vaikka eihän se niin ole. Lopulta tentti meni oikein hienosti, mutta inssille ei käynyt yhtä hyvin. :D
UEFissa hienointa on vapaus valita, millaista koulutuspolkua lähtee itselleen luomaan.
Anna-Mari Piippo
UEF-lähettiläs
Mikä on unelmatyösi, mitä odotat tulevaisuudelta?
Unelmatyöni tällä hetkellä voisi olla lainvalmistelun parissa jossakin ministeriössä — samalla saisi seurata politiikkaa aitiopaikalta! Innostuin tästä oikkareille suunnatussa webinaarissa, jossa esiteltiin juristin työtä ministeriössä. Annan itselleni kuitenkin luvan haaveilla ja muuttaa suunnitelmia matkan varrella, jos siltä tuntuu. Mua motivoi ajatus, että pystyn joku päivä omalla asiantuntemuksellani auttamaan ihmisiä ja yhteisöä!
Vinkkisi oikeustieteisiin hakevalle?
Kirkasta itsellesi, miksi haluat juuri oikikseen. Oikeustieteen opintoihin hakeminen on useimmille raskas prosessi ja vaikeana hetkenä auttaa, kun muistelee, miksi koko hommaan on ryhtynyt.
Suosittelen suorittamaan kursseja avoimessa yliopistossa, sillä se on loistava tapa käyttää välivuosi hyödyksi tai valmistautua valintakokeeseen. Opintoja voi myöhemmin sisällyttää tutkintoon ja avoimen väylällä voi hakeutua myös tutkinto-opiskelijaksi. Oikeudellisia tekstejä oppii käsittelemään vain lukemalla niitä.
Viimeisenä vinkkinä vielä: pidä huoli jaksamisestasi. Ympärillämme ihaillaan suorituskeskeistä elämäntapaa ja mittaillaan omaa arvoa suoritusten ja saavutusten kautta. On hyvä muistuttaa säännöllisesti itselleen, että elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin opiskelupaikka. Välivuosi ei ole katastrofi, vaikka siltä se allekirjoittaneenkin mielestä aluksi tuntui. Ennemmin se kannattaa nähdä mahdollisuutena tutkia ja kokeilla, erehtyäkin, sillä se jos mikä kirkastaa suunnitelmia.
Oikiksessa opiskelu on pitkäjänteistä ja itsenäistä työtä, joka vaatii paljon kärsivällisyyttä, mutta on myös lopulta todella palkitsevaa, kun ymmärrys oikeusjärjestelmästä syvenee ja yhteyksiä oikeudenalojen välillä alkaa hahmottaa. Opiskelijaelämän parasta antia on tietenkin uudet ystävät, joiden kanssa voi jakaa niin onnistumiset kuin heikommatkin hetket. Yliopistossa on helppo löytää samanhenkisiä ihmisiä, joten ystävyyssuhteisiin kannattaa ehdottomasti satsata.