Anni Alanko opiskelee kirkkomusiikkia Joensuun kampuksella. Lue Annin tarina ja tutustu ortodoksisen teologian opintoihin.
– Olen Anni Alanko, 30-vuotias kirkkomusiikin opiskelija. Syntyisin olen Enosta ja asunut Joensuussa parikymppiseksi.
Anni on aiemmalta koulutukseltaan sairaanhoitaja ja toiminut leikkaussalihoitajana neljä vuotta Helsingissä asuessaan.
– Kyllästyin sairaanhoitajan työhön ja halusin hakeutua luovemmalle alalle, Anni kertoo alanvaihdostaan.
Hän muutti takaisin Joensuuhun vuosi sitten ja sairaanhoitajakoulutuksen lisäksi taustalla on myös kulttuurintutkimuksen opintoja Itä-Suomen yliopistossa.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon ortodoksiseen teologiaan?
– Halusin työskennellä musiikin parissa, mutta kaipasin syvemmän merkityksen ja tarkoituksen musiikille. Olen itse ortodoksi ja kiinnostunut teologiasta, vaikka en kovin aktiivinen seurakunnassa ollutkaan. Korona-aikaan oli aikaa miettiä ja päädyin tutun kanttorin puheille. Asiat vain sattuivat kohdalleen ja hain, Anni summaa.
Joensuu onkin ainoa paikka Suomessa, jossa voi opiskella ortodoksista teologiaa yliopistotasolla. Hakukohteita on kolme: teologi, opetusala ja kirkkomusiikki. Yhteishaku toteutetaan joka toinen vuosi, mutta teologin ja kirkkomusiikin kohteisiin voi hakea vuosittain ns. avoimen väylän kautta eli aiempien opintojen perusteella.
Mikä on parasta ortodoksisen kirkkomusiikin opinnoissasi?
Koulutus on todella monipuolinen ja laaja-alainen sisältäen esimerkiksi teologian opintoja, kirkkomusiikin ja klassisen musiikin opintoja, kuorolaulua sekä musiikin teoriaa. Tutkintoon kuuluu pianonsoiton perustutkinto sekä lauluopintoja. Anni käykin piano- ja laulutunneilla. Viikoittaiset jumalanpalvelukset seminaarilla kuuluvat opintoihin ja siellä kaikki oppiminen kiteytyy yhden tarkoituksen ympärille.
– Jumalanpalvelukset ovat olleet antoisimpia. Niissä oppii, kuka minä olen ja millaista on työskennellä muiden kanssa. Parasta on laulaa kuorossa, kun se soi, Anni tiivistää.
Anni on kokenut opintonsa haastavina mutta antoisina. Perusopinnot ovat ortodoksiseen teologiaan suuntautuvilla osittain samat. Myös liturgiset harjoitukset ovat kaikille yhteisiä. Seminaarilta löytyy asuntola, jossa tapaa paljon muita alan opiskelijoita esimerkiksi yhteisten ruokailujen merkeissä. Joka toinen vuosi aloittaa noin 20–30 uutta opiskelijaa ja heistä muodostuu tiivis yhteisö.
Opiskelua on paljon myös Joensuun konservatoriossa, joka sijaitsee yliopiston kampuksella, Carelia-rakennuksessa. Konservatorion tilat ovat juuri uusitut. Kirkkomusiikin opiskelijat käyvät läpi muun muassa taidemusiikin historiaa, säveltapailua, musiikkianalyysiä ja harmoniaoppia.
– Maisterivaiheessa tulee vielä lisää opintoja konservatorion puolella ja täällä opiskellaan yhdessä ammattimuusikoiksi tähtäävien kanssa, Anni kertoo.
Kirkkomusiikin opiskelijoilla onkin kolme eri opiskeluyhteisöä. Seminaari, konservatorio ja yliopiston kampus.
– Mulla on monta opettajaa ja kaikki ovat todella ammattitaitoisia siinä, mitä tekevät, Anni kiittelee.
Kun on suorittanut maisterintutkinnon, voi hakea kanttorin toimeen ortodoksisessa kirkossa tai suuntautua tutkimuksen pariin. Kanttorin työhön kuuluu neliäänisen kuoron harjaannuttaminen ja opettaminen. Kanttori hallitsee jumalanpalvelusten ja kirkkovuoden rakenteen ja toteuttaa sitä käytännössä yhdessä papiston, kuoron ja kirkkokansan kanssa. Kanttorilta edellytetään teologista osaamista, koska työtä tehdään seurakuntalaisten parissa, ja on tietysti myös ymmärrettävä mitä kirkossa lauletaan ja tehdään. Ääni on kanttorin tärkein työväline ja laulamisen tekniikka tulee osata hyvin.
– Kirkossa ei käytetä lainkaan soittimia. Lukeminen tapahtuu resitatiivitekniikalla ja liittyy tietyllä tavalla musikaalisuuteen, Anni kertoo.
Mitä odotat ortodoksisen kirkkomusiikin opinnoiltasi?
– Odotan, että kehityn asioissa, joita teen, Anni kiteyttää.
Osa kursseista on laajoja kokonaisuuksia ja kestävät usein koko vuoden ajan. Erityisesti ikoniteologia on Annin mielestä kiinnostava edessä siintävä opintojakso, joka on osa teologian perusopintoja.
– Ortodoksinen teologia sisältää paljon työskentelyä myös kauneuden ja levollisuuden kanssa. Näitä kokemuksia voi tulla matkan varrella, Anni vinkkaa.
Opinnot sisältävät harjoittelujakson, vaikka käytäntö kulkeekin mukana läpi koulutuksen. Maisterivaiheessa on liturgisten harjoitusten jälkeen seurakuntaharjoittelu. Kanttoreille on töitä tarjolla paljon, ja jo opintojen aikana voi tehdä sijaisuuksia. Kirkkomuusikot voivat mennä opintojen aikana myös vaihtoon ja se on hyvin suositeltavaa. Maailmanlaajuisesti ortodoksikirkko on suuri, vaikka Suomessa se onkin vähemmistössä.
– Haaveilen pääseväni vaihtoon. Kreikka kiinnostaa, samoin Romania, Anni kertoo.
Opinnot ovat hyvin yksilölliset ja rakentuvat vahvasti oman lähtötason ja osaamisen ympärille. Näin myös mahdollinen vaihtojakso sovitellaan omaan tilanteeseen. Ennen vaihtoa on kuitenkin hyvä opiskella perusopinnot ja kielet, ainakin Raamatun kreikka. Annin suunnitelma on lähteä kolmannen opintovuoden aikana ulkomaille.
Ortodoksinen teologia sisältää paljon työskentelyä myös kauneuden ja levollisuuden kanssa. Näitä kokemuksia voi tulla matkan varrella.
Anni Alanko
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi Joensuuta?
– Joensuussa on tilaa ja mahdollisuuksia, jokaiselle jotakin, Anni kuvailee.
Hän kokee, että Joensuu on turvallinen kaupunki opiskelijalle ja yliopisto järjestää paljon toimintaa ja aktiviteetteja. Ravintolakulttuuri on rikas ja kehittynyt paljon viime vuosina. Myös liikuntamahdollisuudet ja luonto ovat lähellä, mikä on Annille tärkeää.
– Pyörä kannattaa olla! Pyörällä pääsee Joensuussa kaikkialle vuoden ympäri, hän vinkkaa.
Aktiivisen opiskelijan vapaa-ajan harrastukset ovat moninaiset.
– Rakastan ruuanlaittoa! Vietän aikaa luonnossa, ja mökillä Paalasmaassa. Käyn avannossa Joensuun jääkarhuilla ja teen pieniä käsitöitä, Anni summaa.
Monipuolinen liikunta on tärkeää myös ammatillisessa mielessä. Laulaminen on fyysistä ja vaatii hyvää kuntoa. Lisäksi kaikenlainen musiikki täyttää kirkkomusiikin opiskelijan elämää myös vapaa-ajalla.
– Saan tehdä opinnoissa asioita, joita tekisin muutenkin, Anni kiittelee.
Mitä odotat tulevaisuudelta?
– Toivon, että saan toimia musiikin parissa ja auttaa muita ihmisiä, Anni tiivistää.
Suunnitelmat eivät ole vielä täysin selkeät ja vaihtoehtoja on useita. Opiskelijan toiveissa on, että tulevaisuus selkeytyy parin tulevan vuoden aikana. Kanttorin työ on hyvin potentiaalinen vaihtoehto ja haaveena on toimia seurakunnassa.
Annin vinkit ortodoksisesta kirkkomusiikista kiinnostuneelle
– Helposti ortodoksisesta kirkkomusiikista tietämättömät luulevat, että soitan urkuja, mutta tämä on kaikkea muuta kuin urkujen soittoa, Anni naurahtaa.
Hakeakseen ei tarvitse olla valmis laulaja. Perusvalmiuden ja motivaation tulee olla kunnossa, mutta taustalla ei tarvitse olla esimerkiksi aiempia musiikkiopintoja.
– Hyötyä on musiikin teorian perusteista. Valinnassa testataan niiden lisäksi myös äänen kehittymiskelpoisuutta, Anni summaa.
1. Jos olet musikaalinen ja halukas kehittymään sekä kiinnostunut hengellisistä asioista, niin hae kirkkomusiikin pariin!
2. Opintoja voi tehdä omaan tahtiin. Suosituksia toki on, mutta kukaan ei hoputa.
3. Ala sopii sinulle, jos et pelkää haastetta ja olet valmis laittamaan itsesi likoon.
4. Tulet huomaamaan kehittymisesi taaksepäin katsoessa.