Mikko Sipola opiskelee teknillistä fysiikkaa Kuopion kampuksella. Lue kuinka uuden killan, Kvantin puheenjohtajanakin toimiva tekniikan opiskelija on kokenut opintonsa tähän mennessä ja kurkkaa myös Mikon vinkit alasta haaveilevalle.
– Olen Mikko Sipola, 24-vuotias nykyisin 1. vuosikurssin teknillisen fysiikan opiskelija ja alanvaihtaja. Aloitin laskennallisen biolääketieteen opinnot vuonna 2019 ja tavoitteenani on valmistua maisteriksi diplomi-insinöörin lisäksi. Alun perin olen kotoisin Kemistä, Meri-Lapista. Toimin myös kiltamme Kvantin hallituksen puheenjohtajana. Vapaa-ajalla tykkään pelata videopelejä ja lukea hyviä kirjoja.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon tekniikan alalle?
– Oikeastaan olen hieman sattumalta täällä. Kaipasin jotain uutta ja satuin Instagramissa näkemään mainoksen teknillisen fysiikan lisähausta ja vakuutuin tutkintorakenteesta. Mikä olisikaan uudempaa kuin uusin? Lisäksi taustani laskennallisella biolääketieteellä rohkaisivat hakemaan lisää matemaattista osaamista. Tekniikka on myös kasvava ala, jolla mahdollisuudet ovat rajattomat.
Mitä odotat teknillisen fysiikan opinnoiltasi?
– Odotan mielenkiintoisia, mutta haastavia opintoja tulevina vuosina. UEFin tekniikan alan koulutus alkoi ensimmäisen kerran tänä lukuvuonna, joten kuopiolaisen teekkarikulttuurin luominen on isossa roolissa. Teekkariperinteiden integroiminen osaksi Kuopion perinteistä vappua tulee varmasti näkymään Kuopion opiskelijakulttuurissa!
Mikä on parasta opinnoissasi?
– Itselleni parasta on erittäin vahva ote matematiikkaan ja ohjelmointiin. Meillä on paljon tilaa vapaavalintaisille opinnoille ja niitä pystyy täyttämään suuntautumisvaihtoehdon mukaan vapaasti. Meillä on DI-vaiheessa neljä erilaista pääainevaihtoehtoa: laskennallinen tekniikka, lääketieteellinen tekniikka, materiaalitekniikka ja ilmakehäfysiikka. Alallamme on siis paljon tilaa eri asioista kiinnostuneille opiskelijoille!
Mitä sivuaineita sinulla on ja miksi valitsit ne?
– Taustani ovat vahvasti ihmisen biologian ja datatieteen osaamisessa, joten sisällytän tutkintooni osin hyväksilukuina niitä. Diplomi-insinöörivaiheeseen olen ajatellut ottaa tietojenkäsittelytieteeltä ja Joensuun kampukselta, matematiikalta kursseja tukemaan pääainettani laskennallista tekniikkaa. Vapaasti valittavien opintojen suhteen kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja, sillä meillä on vapaa sivuaineoikeus.
Tähtihetkesi opintojen aikana?
– Vaikean asian oivaltaminen matematiikassa on ollut ehdottomasti yksi tähtihetkistäni yliopisto-opinnoissani. Yliopistomatematiikka tarkastelee matemaattisia työkaluja teoreettisemmasta näkökulmasta kuin lukiomatematiikka, ja toisin kuin ehkä perinteisempi insinöörimatematiikka, meillä matematiikka on hyvin todistuslähtöistä. Todistamiseen kuitenkin tulee opintojen alun aikana hyvä rutiini, joten siitä ei todellakaan kannata murehtia etukäteen!
Meillä on DI-vaiheessa neljä erilaista pääainevaihtoehtoa: laskennallinen tekniikka, lääketieteellinen tekniikka, materiaalitekniikka ja ilmakehäfysiikka. Alallamme on siis paljon tilaa eri asioista kiinnostuneille opiskelijoille!
Mikko Sipola
Mikä on unelmatyösi, mitä odotat tulevaisuudelta?
– Haluan yhdistää biolääketieteeltä saamani tutkimusosaamisen ja teknilliseltä fysiikalta karttuvan matemaattisen osaamisen. Varsinaisesta tulevasta työstä en osaa sanoa, mutta sairauksien tarkempi tarkastelu ja ihmisen terveyden ja mahdollisten tulevaisuuden lääkehoitojen kehittäminen on minulle tärkeää.
Tunnetko jo hyvin Kuopiota? Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi ja kampusta?
– Kuopio on kaupunkina ”sopivan pieni” ja meillä on täällä erittäin tiivis opiskelijayhteisö. Poikkitieteelliset tapahtumat ovat arkipäivää ja monitieteellisyys näkyy kampuksella.
Snellmanian aulassa on uudistetut opiskelutilat, joita pystyy varaamaan ja ohesta löytyy ravintola sekä kampuskirjasto. Suurin osa teknillisen fysiikan opetuksesta järjestetään Snellmanialla taikka Melanialla, joissa opiskelupuitteet ovat kohdillaan. Meidän opiskelijamme hengaavat paljon fysiikan labroilla ja siellä kaikki pähkivät tehtäviä yhdessä vuosikurssirajojen yli.
Mikon vinkit tekniikan alalle hakijalle
– Teknillinen fysiikka on hyvin matemaattinen ala ja paikoin opiskelu on rankkaa. Kannattaa tehdä yhteistyötä tehtävien kanssa matalalla kynnyksellä ja yhteistyö onkin tärkeässä roolissa tekniikan alan asiantuntijan uralla. Opintojen alkuvaiheessa verkostoituminen on tärkeää, joten kannattaa lähteä mukaan fuksiviikkojen tapahtumiin ja jutella muiden opiskelijoiden kanssa!
DIA-yhteisvalintakoetta en itse ole tehnyt, mutta suosittelen katsomaan vanhoja pääsykokeita ja preppaamaan erityisesti matematiikkaa, koska sen ymmärtäminen helpottaa huomattavasti kokeen muita osa-alueita.
Suosittelen kaikkia luonnontieteistä ja tekniikasta hakemaan meille! Olemme tulevaisuuden alalla ja meillä pystyy suuntaamaan opintoja oman mielenkiinnon mukaan mihin vaan. Ole rohkeasti oma itsesi ja seuraa intohimoasi!