Katri Gauriloff opiskelee yhteiskuntatieteitä Kuopiossa. Lue Katrin mietteitä opinnoistaan ja opiskelijan arjesta. Katri toimii myös UEF-lähettiläänä lukuvuonna 2021-2022.
Olen Katri Gauriloff etelän tyttö, mutta saamelainen vereni vetää luontoon ja sen yhteyteen. Rakastan inhimillisiä kohtaamisia, reissaamista ja luonnossa liikkumista. Opiskelen toista vuotta yhteiskuntatieteitä ja pääaineekseni ajattelin valita hyvinvointi yhteiskunnassa -suuntauksen.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon yhteiskuntatieteisiin?
Lukiosta valmistuttuani hain lukemaan psykologiaa, koska se tuntui luonnolliselta, olihan psykologia ollut lempiaineeni koko lukioajan. En kuitenkaan päässyt ensimmäisellä hakukerralla sisään ja vietin välivuoteni ulkomailla reissaillen sekä kilpaurheilun parissa.
Välivuosi avarsi silmäni, sillä viimein minulla oli oikeasti aikaa (ja oikeastaan pakkokin) syventyä tutkimaan, mikä minua kiinnostaa, mitkä ovat vahvuuteni ja mitä haluan tulevaisuudelta.
Matkaillessa maailmalla löysin kiinnostukseni yhteiskunnallisiin asioihin. Piti lähteä niin sanotusti siis kauas, että pystyi näkemään lähelle. Huomasinkin, että minua kiinnostaa yhteiskunnallisen tasa-arvon, eriarvoisuutta tuottavien rakenteiden, sosiaalisen kestävyyden ja kasvatuksen sekä hyvinvoinnin ja sen kehittämiseen liittyvät teemat.
Miten olet viihtynyt Kuopiossa?
Kuopio ei ollut minulle aikaisemmin tuttu lukuun ottamatta vierailua Puijon Tornissa kahvilla ja huoltoasemapysähdyksiä matkalla Pohjoiseen.
Tuntui jännittävältä, mutta samalla kutkuttavan innostavalta muuttaa oma elämä kokonaan toiseen vieraaseen ja kaukana olevaan kaupunkiin. Tuntui kuin aloittaisi elämän aivan uudestaan ja puhtaalta pöydältä, oman elämänsä päätähtenä, kun sai vaikuttaa muun muassa siihen, kehen tutustuu ja miten arjen itselleen rakentaa.
Kuopiosta minulla tuli kuitenkin heti lämmin ja viihtyisä olo. Ensituntemuksekseni muistan erityisesti Kuopion rentouden ja rempseyden sekä luonnonläheisyyden.
Parasta on mielestäni se, että Kuopioon muuttaa ihmisiä aivan eripuolelta Suomea eli saa uusia kavereita ympäri Suomen! Kuopiossa parasta on myös se, että keskusta-alue on tosi kompakti, joten kaikkialle pääsee pyörällä.
Kuopiossa hienoa on sen luontoyhteys, sillä joka puolella näkyy järveä ja kaikkialta pääsee helposti metsään samoilemaan.
Kampuksella on parasta ehdottomasti opiskelijaravintolat, sillä opiskeluiden välissä pääsee todella nopeasti ja kätevästi syömään monipuolisesti ja opiskelijabudjetille ystävällisesti. Kampuksella hienoa on myös sen kirjasto ja opiskelutilat, joissa vietimme ensimmäisenä vuotenani suurimman osan opiskeluajasta ystäviemme kanssa, kun luennot olivat etänä. Kampuksella on rento ja yhteisöllinen ilmapiiri, joka välittyy ihmisistä.
Mikä on parasta yhteiskuntatieteiden opinnoissa?
Parasta opinnoissani on, että pääaine valitaan vasta maisterivaiheessa, joten ehtii rauhassa tutustua tieteenalaan ja kehitellä omia mielenkiinnonkohteita. Hyvää opinnoissani on myös se, että sivuaineen saa valita vapaasti ja suunnata täten opintoja vahvasti oman mielenkiinnon mukaan.
Aloitin lukemaan psykologiaa sivuaineena, mutta vaihdoinkin sen ensimmäisenä vuotena yhteiskuntapolitiikkaan. Vaihdoin sivuaineen, koska huomasinkin yhteiskuntapolitiikan tukevan mielenkiintoani ja opiskelujeni suuntautumista paremmin. Aloitan tänä vuonna toisena sivuaineena monitieteisiä ympäristöopintoja, koska minua kiinnostaa myös ekologinen hyvinvointi ja kestävyys.
Tähtihetkesi opintojen aikana?
Minulla on vaikea päättää yhtä tähtihetkeä, mutta kaikki tärkeimmät hetkeni opintojen aikana liittyvät jollain tavalla uusiin ystäviin, joihin pääsin tutustumaan opiskeluiden alettua.
Kaikki mielenkiintoiset keskustelut samanhenkisten ihmisten kanssa, opiskelijatapahtumat, reissut ja pitkät opiskelupäivät, joiden jälkeen ollaan yhdessä menty tekemään ruokaa ja Sykettä-joogaan ovat parhaita.
Yhteiskunta kehittyy jatkuvasti ja yhä suuremmissa määrin tulevaisuuden työelämän muuttuvaan tarpeeseen tarvitaan laajan ja muuntautumiskykyisen koulutuksen saaneita ihmisiä.
Katri Gauriloff
UEF-lähettiläs
Mikä on unelmatyösi?
Unelmatyöhöni lukeutuu terveyden edistäminen laajasti niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla. Unelmatyössäni pääsen kehittämään jotain uutta ja hyvää yhteiskuntaan sekä olemaan mukana rakentamassa yhteiskunnasta inhimillisemmän paikan elää.
Vinkit yhteiskuntatieteen koulutukseen hakevalle
- Tutki rauhassa vahvuuksiasi ja unelmoi suuresti.
- Ota selvää opiskeltavista aloista ja niiden painotuksista. Kaikkea ei opiskella lukiossa, joten voit missata paljon hienoja aloja, jos et etsi tietoa niistä.
- Seuraa kiinnostustasi ja luota intuitioon!
Minulta usein kysytään, mikä minusta valmistuu, kun yhteiskuntatieteet lukeutuvat niin sanotusti generalistialojen piiriin. Yksi professorimme ilmaisi mielestäni hienosti, että meistä voi valmistua mitä vaan tai mikä vaan. Yhteiskunta kehittyy jatkuvasti ja yhä suuremmissa määrin tulevaisuuden työelämän muuttuvaan tarpeeseen tarvitaan laajan ja muuntautumiskykyisen tieteenalaperustaisen koulutuksen saaneita ihmisiä.