Oletko kiinnostunut ympäristöstä ja luonnontieteistä? Lue millaista on opiskella yliopistossa ympäristötiedettä. Opiskelijamme Eveliina Voutilainen kertoo kokemuksistaan ja opiskelijan elämästä Kuopiossa. Eveliina toimii myös UEF-lähettiläänä kaudella 2022–2023.
– Olen Eveliina, mutta minut tunnetaan paremmin Evenä. Olen 22-vuotias outokumpulainen. Opiskelen kolmatta vuotta ympäristötieteitä.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon valitsemallesi alalle?
– Katselin ympäri Suomea yliopistoja, joissa olisi tarjolla biologiaa pääaineena. Minua kiinnosti myös muut luonnontieteet, joten mietin esimerkiksi farmasiaa sekä biolääketiedettä. Halusin kuitenkin jäädä lähelle kotipaikkakuntaa, joten kiinnostunein olin Itä-Suomen yliopiston Joensuun ja Kuopion koulutustarjonnasta. Loppujen lopuksi tein päätökseni Joensuun biotieteiden ja Kuopion ympäristötieteiden välillä. Vääristynyt ennakkokäsitys ympäristötieteistä painoi mieltäni, mutta onnekseni tutustuin paremmin kurssitarjontaan ja yllättäen tykästyinkin alaan. Ympäristötieteissä vaikutti olevan enemmän muitakin luonnontieteitä mukana.
Miten päädyit valitsemaan sivuaineesi?
– Olen suunnannut opintoni ympäristöterveyteen ja -teknologiaan, mutta sivuaineeni on kemia. Pohdin hyvin pitkään kemian ja fysiikan välillä ja lopulta päädyin kemiaan, koska se tuntui hyödyllisemmältä minulle ja koska pidän laboratoriotyöskentelystä paljon.
Oliko opiskelukaupunkisi sinulle ennestään tuttu ja miten kotiuduit Kuopioon?
– Kuopio oli tuttu kaupunkina vain shoppailureissuilta, eli ei juurikaan. Tuntui, että kotiuduin aika hyvin ja pikkukylältä muutettua huomasinkin yllättäin, että tykkään ennemmin asua kaupungissa.
Koronafuksina, meillä ei ollut kovin paljon kampukseen tutustumista. Ensimmäinen muistoni, jossa jotenkin realisoitui se, että olen oikeasti yliopisto-opiskelija, oli varmasti kaupunkisuunnistus. Pääsin yhdessä tuutoriryhmän kanssa suunnittelemaan ryhmälle pukuja ja tutustumaan heihin paremmin. Itse suunnistuspäivänä Kuopio tuli tutuksi aivan uudella tavalla, tapasin oman ainejärjestöni opiskelijoita, sain hyviä ystäviä sekä tutustuin muidenkin alojen opiskelijoihin.
Mikä on aivan parasta ympäristötieteen opinnoissasi?
– Parasta opinnoissani on niiden monipuolisuus. Kavereiden kanssa puhuessa sitä huomaa, kuinka laaja kokonaisuus ympäristötieteet on, ja kuinka erilaisia mielenkiinnonkohteita muilla opiskelijoilla voikaan olla. Omiin opintoihin pystyy vaikuttamaan kahden erikoistumisalan ja monien eri sivuaineiden kautta. Tykkään ympäristötieteissä siitä, että opinnoissa on mukana muitakin luonnontieteitä kuin biologiaa ja kurssit ovat hyvin soveltavia. Pääsee opiskelemaan perusfysiikkaakin, mutta myös fysiikkaa esimerkiksi rakennusfysiikan tai meluntorjuntatekniikan merkeissä. Voi opiskella ihan vain kemiaa, mutta myös kemiaa lääkeaineanalytiikan tai biomolekyylien kemian parissa.
Erityisenä tähtihetkenä opinnoista on mieleeni jäänyt, kun kerran menin kemian sivuainetenttiin heikosti lukeneena ja olettaen, että varmaan täytyy uusintaan sitten panostaa. Tenttipaperin eteen saatuani ja kysymyksiä katsellessa huomasinkin, että muistan osaan vastauksen suoraan laboratorioharjoituksista. Kun tehtäviä mietti pidemmälle ja muisteli tarkkaan, mitä teki laboratorioharjoituksissa ja mitä ohjaajat olivat puhuneet siellä, paperiin tulikin yllättävän paljon tekstiä ja lopulta tentti menikin läpi hyvällä arvosanalla. Uusintapäivänä käänsin vain kylkeä!
Valitsin UEFin, koska sain valita vapaasti, mitä pääaineeni ohella opiskelen.
Eveliina Voutilainen
UEF-lähettiläs
Mikä on unelmatyösi, mitä odotat tulevaisuudelta?
– Olen todella kiinnostunut säteilystä, joten toivon, että tulevaisuuden ammattini liittyisi säteilyyn esimerkiksi säteilyturvallisuuteen tai säteilyn terveysvaikutuksiin. En osaa unelmatyöstä sen enempää sanoa, mutta tutkijan hommat kiinnostaisivat!
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi Kuopiota?
– Kuopio on todella viihtyisä kaupunki. Se on väkiluvultaan suhteellisen suuri, mutta tämä ei tunnu tuolla kaupungilla kävellessä. Yllättävintä on kyllä ollut mäkisyys. Tykkään lenkkeillä todella paljon, varsinkin näin syksyiltoina se on todella mieluista. Olen myös todella innokas neulomaan.
Parasta kampuksella on sen viihtyvyys. Kirjasto sekä itseopiskelutilat ovat hyviä paikkoja keskittyä opiskeluihin. Erityisesti Snellun kahvi maistuu! En tiedä mikä siinä on niin erikoista, mutta Snellmanian ruokalan kahvi on parasta.
Eveliinan vinkit ympäristötieteen alalle hakevalle
1. Kannattaa ennakkoon vähän orientoitua tieteellisten artikkeleiden lukuun niin suomeksi, mutta varsinkin englanniksi. Myös tietoteknisiä valmiuksiaan kannattaa parantaa.
2. Ei hätää, vaikka et olisikaan aivan paras kaikissa luonnontieteissä! Ei ole moni muukaan. Ensimmäisen syksyn kurssit alkavat kerraten jo lukiossa opittua, ja vaikka et lukiossa olisi opiskellut kyseisiä asioita, ne kyllä opetetaan aivan alusta alkaen.
3. Opiskelun tahti on välillä kova ja stressi kasvaa, mutta silloin täytyy muistaa pitää kiinni myös vapaa-ajasta. Vapaa-aika tasoittaa arkea huomattavasti ja näin pystyy ajattelemaan paljon selkeämmin. Myös kavereiden kanssa yhdessä opiskelu on hyvä tapa saada asioita aikaiseksi samalla viettäen aikaa hyvässä seurassa.