Kiinnostaako sinua ympäristötieteet? Tutustu UEF-lähettiläämme Pauliina Jokisen opiskelijatarinaan. Pauliina opiskelee Kuopiossa pääaineenaan ympäristötiede ja sivuaineena biokemia.
– Olen Pauliina, kotoisin Jyväskylästä. Muutin Kuopioon vuonna 2020. Opiskelen kolmatta vuotta ympäristötiedettä. Olen jo toista vuotta UEF-lähettiläänä. Vapaa-ajalla harrastan voimanostoa, uintia ja myös musisointi on minulle rakas harrastus. Vietän mielelläni aikaa luonnossa ja jos voisin valita, niin asuisin mieluummin mökillä, kuin kaupungissa.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon ympäristötieteen opintoihin?
– Olen aina ollut kiinnostunut luonnontieteistä, etenkin biologiasta. Aiemmin ajattelin, ettei luonnontieteisiin liittyvä ala ole minulle mahdollinen, koska olin käynyt lukiota vain puoli lukuvuotta ja se ei sopinut minulle yhtään. Luulin, että muusikon ura on minulle ainoa vaihtoehto. Vasta kaksi vuotta valmistumiseni jälkeen uskalsin hakea yliopistoon opiskelemaan. Oli myös vaikeaa päästää irti muusikkounelmastani ja hyväksyä se, että en halua sitä niin paljon kuin akateemista uraa. Pääsin opiskelemaan ympäristötiedettä, enkä ole katunut hetkeäkään. Hain myös biologian puolelle, koska en tiennyt tarkalleen, mitä eroa ympäristötieteellä ja biologialla on. Ympäristötiede osoittautui kuitenkin enemmän omaksi alaksi, koska minua kiinnostaa paljon myös muut luonnontieteet. Ympäristötieteen pakollisiin opintoihin kuuluu enemmän muitakin luonnontieteitä kuin biologiaa.
Oliko opiskelukaupunkisi sinulle ennestään tuttu ja miten kotiuduit?
– Asuin Kuopiossa jo vuosina 2013 - 2015 opiskellessani musiikkia, mutta muutin puolentoista vuoden jälkeen jatkamaan opintojani Jyväskylässä. Kun muutin Kuopioon takaisin vuoden 2020 syksyllä, oli kaupunki jo päässyt vähän unohtumaan. En ollut aikaisemmin kiinnittänyt huomiota Kuopion kauneuteen ja luonnon monimuotoisuuteen. On ihanaa, kun luontoon on niin helppo päästä, vaikka kaupungin harrastusmahdollisuudet ja kulttuurikokemukset ovat myös lähellä.
Mikä on aivan ensimmäinen muistosi kampuskaupungista yliopisto-opiskelijana?
– Ensimmäisenä päivänä muuton jälkeen lähdin tutkimaan kävellen uutta ympäristöä. Kävelin alppiruusupuiston kautta keskustan tuntumassa sijaitsevalle Valkeisenlammelle ja juuri kun pääsin portaat alas, alkoi mieskuoro laulaa kuin tervetuliaislahjaksi. Esityksen jälkeen menin ihailemaan Valkeisenlammen ympärille istutettuja kasveja ja totesin, että tämä on hyvä paikka asua.
Mikä on aivan parasta omissa opinnoissasi?
– Parasta opinnoissani on se, että saan koko ajan tietää enemmän ja enemmän siitä, miten luonto ja ihminen todella toimivat. Välillä luentoja katsoessani tuntuu, että katsoisin jotain mielenkiintoista luontodokumenttia. On kiehtovaa, miten monimutkaista, mutta sujuvaa luonnon toiminta on jokaisella tasolla solusta biosfääriin. Minua jaksaa ihmetyttää se, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen ja miten nerokkailla tavoilla eliöt ovat sopeutuneet erilaisiin olosuhteisiin.
Opinnot ovat mukavan joustavia. Monella kurssilla luennot voi katsoa etänä ja tallenteena, mikä sopii minulle hyvin, koska en aina jaksa keskittyä koko luentoa, vaan pidän taukoja välissä.
Miten päädyit valitsemaan sivuaineesi biokemian?
– Minua kiinnostaa, miten eliöt toimivat ja mitä niissä tapahtuu solu- ja molekyylitasolla. Meinasin ensin ottaa sivuaineeksi kemian, mutta vaihdoin biokemiaan, koska minua kiinnostaa enemmän biologisiin toimintoihin liittyvät orgaaniset molekyylit ja reaktiot kuin epäorgaaninen kemia.
Tähtihetkesi opintojen aikana?
– En ole käynyt lukiota, joten olen joutunut aloittamaan muiden luonnontieteiden, paitsi biologian opiskelun ilman pohjatietoja. Tämä tarkoittaa sitä, että olen joutunut myös tekemään aika paljon ylimääräistä työtä pysyäkseni perässä luennoilla. Olin todella ylpeä itsestäni, kun pääsin läpi erittäin vaikean orgaanisen kemian kurssin, vaikka jouduinkin näkemään paljon vaivaa ja tekemään uusintatentin, kun ensimmäisellä kerralla en päässyt tentistä läpi.
Parasta opinnoissani on se, että saan koko ajan tietää enemmän ja enemmän siitä, miten luonto ja ihminen todella toimivat.
Pauliina Jokinen
UEF-lähettiläs
Miten kuvailisit opiskelukaupunkiasi Kuopiota ja kampusta?
– Kuopio on ihana paikka, luonto ja kaupungin mahdollisuudet ovat lähellä. Eniten yllätyin luonnon monimuotoisuudesta ja siitä, että myös kaupungin keskustassa on kivoja puistoja.
Savilahden kampuksella parasta on se, että järvi on ihan vieressä ja Snellmania-rakennuksen ruokalassa on seinän kokoiset ikkunat, josta on suora näkymä järvelle.
Mitä harrastat vapaa-ajalla?
– Vapaa-ajalla harrastan voimanostoa ja aikaa meneekin aika paljon salilla käymiseen. Monesti käyn myös uimassa salin jälkeen. Laulan ja soitan kitaraa ja keikkailen vieläkin, tosin todella harvoin. Menen mökille aina kun voin, siellä on ihanaa lukea kirjoja, kalastaa, saunoa ja keskittyä vain läsnäoloon ilman somea tai sarjojen tuijottelua. Mökkimme on saaressa, eikä siellä ole sähköjä tai juoksevaa vettä, joten ajan saa kulumaan mukavasti siellä mökkiä tai saunaa lämmitellessä, verkkojen selvittelyssä ja muissa mökkihommissa.
Mikä on unelmatyösi?
– Haluaisin olla tutkija. Minua kiinnostaa todella monet asiat, joten en tiedä tarkalleen, mitä haluan tutkia. Erityisesti minua kiinnostaa ilmastonmuutoksen hillitseminen, ekotoksikologia, vesistöt ja soveltava mikrobiologia.
Pauliinan vinkit ympäristötieteistä kiinnostuneelle
– Kannattaa opiskella lukion biologian kurssit ja myös kemian, fysiikan ja matematiikan osaamisesta on paljon hyötyä. Ei kuitenkaan kannata liikaa stressata, jos ei ole opiskellut muuta kuin pakolliset kurssit tai vaikka ei olisi käynyt lukiota ollenkaan. Kurssien tiedoista on paljon hyötyä yliopistossa, mutta ensimmäisillä kursseilla kerrataan paljon lukiokurssien asioita, joten kaikkea ei todellakaan tarvitse tietää etukäteen.
Kannattaa etsiä tietoa siitä, mitä ympäristötieteilijät voivat tehdä työkseen. Ympäristötiede on todella laaja tieteenala ja samoista opinnoista valmistuneet voivat päätyä todella erilaisiin tehtäviin. Lisätietoa työelämästä on esimerkiksi ammattijärjestömme LOIMU:n sivuilla.
Koita selvittää sinulle sopivat opiskelumenetelmät ja harjoittele aikatauluttamista. Tämä vinkki ei kyllä koske vain ympäristötieteestä kiinnostuneita, vaan kaikkia hakijoita.