Lukuvuonna 2020 - 2021 UEF-lähettiläänäkin toimiva Sanni Penttinen opiskelee ympäristöpolitiikkaa Joensuun kampuksella. Tutustu Sannin tarinaan ja lue lisää kuulumisia lähettiläiden some-kanavilta.
Olen Sanni, 26-vuotias ympäristöpolitiikan opiskelija Joensuusta. Olen syntynyt Joensuussa, mutta muutimme perheeni kanssa Lahteen ollessani pieni. Veri kuitenkin veti takaisin Pohjois-Karjalaan, ja täällä sitä nyt taas asutaan ja opiskellaan! Opiskelen UEFilla nyt neljättä vuotta, eli olen juuri aloittanut maisterivaiheen opinnot.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon ympäristöpolitiikka?
En ole koskaan ollut se tyyppi, joka tiesi jo lapsesta saakka mikä minusta tulee isona. Lukiossa olin vahvasti sitä mieltä, että johonkin sitä pitää lähteä opiskelemaan, mutta oman alan löytäminen tuotti melkoisia haasteita. Kävinkin siis lukion jälkeen hakemassa vauhtia opiskeluihin ammattikorkeakoulun puolelta, jossa kuitenkin nopeasti ymmärsin, että unelma-alani on jossain aivan muualla. Maantiede oli yksi lempiaineistani lukiossa, minkä vuoksi päädyin valitsemaan ensimmäiseksi ja ainoaksi hakukohteekseni maantieteen ja ympäristöpolitiikan. En edes harkinnut hakevani muihin yliopistoihin, sillä Joensuun mantsan yhteiskuntatieteellinen painotus tuntui kiehtovalta ja juuri minulle sopivalta.
Mikä on parasta opinnoissasi?
Parasta opinnoissani on ihmiset. Maantiedettä ja ympäristöpolitiikkaa opiskelevia yhdistää rento ja utelias elämänasenne, sekä halu ymmärtää ympäröivää maailmaa ja ihmisiä. Opintomme ovat hyvin monipuolisia, sillä saman hakukohteen sisältä löytyy kolme pääainetta, ja vapaan sivuaineoikeuden ansiosta tutkinnosta voi rakentaa juuri oman näköisen. Minua erityisesti kiinnostavia teemoja opinnoissamme ovat ympäristökonfliktit, kiertotalous sekä kestävä luonnonvarojen käyttö, joten ympäristöpolitiikka tuntui luonnolliselta pääainevalinnalta. Olen opiskellut ympäristöpolitiikan kylkeen sivuaineena ympäristöoikeutta, mediakulttuuria ja viestintää, hydrobiologiaa sekä monitieteisiä ympäristöopintoja. Minusta tulee siis isona ympäristöalan asiantuntija!
Miten päädyit valitsemaan sivuaineesi?
Sivuainevalintani olen tehnyt omien mielenkiinnonkohteideni mukaan. Koska opiskelen generalistialaa, on sivuaineilla kuitenkin suuri merkitys tulevaisuudessa työllistymisen kannalta. Olen siis pyrkinyt kasaamaan itselleni sellaisen tutkinnon, joka on omannäköiseni, mutta palvelee myös työelämän tarpeita.
Tähtihetkesi opintojen aikana?
Päätin opintojeni alussa, että otan opiskeluajastani kaiken ilon irti ja lähden mahdollisimman moneen itseäni kiinnostavaan juttuun mukaan. Näin ollen olenkin opintojen ohella toiminut kolme vuotta ainejärjestöni Tombolo ry:n hallituksessa, päässyt ohjaamaan uusia opiskelijoita vertaistuutorina sekä jakamaan viisauttani uusille tuutoreille seniorituutorina. Edellä mainitut luottamustoimet ovat tuoneet elämääni aivan huippuja ihmisiä ja hienoja kohtaamisia, mutta opettaneet myös äärettömän arvokkaita työelämätaitoja. Viimeiset kolme opiskeluvuottani eivät olisi olleet puoliksikaan yhtä hauskoja ilman hallitushommia ja tuutorointia!
UEFin erikoisuus muihin yliopistoihin verrattuna on yhteiskuntamaantieteen pääaine, jota ei voi muualla opiskella, sekä itäisen sijaintimme tarjoama vahva Venäjä- ja rajaosaaminen.
Sanni Penttinen
Miten olet kotiutunut Joensuuhun?
Joensuu oli minulle kaupunkina jo lapsuudesta tuttu, mutta muuttaminen jännitti silti kovasti. Erityisesti pelkäsin sitä, että pärjäänkö yliopistossa ja löydänkö samanhenkisiä kavereita. Molemmat huolet osoittautuivat kuitenkin turhiksi! Joensuussa ja UEFilla tunnen tulleeni kotiin, ja kiitän itseäni edelleen siitä, että uskalsin hakea yliopistoon.
Joensuu on opiskelijakaupunkina aivan lyömätön. Kaupunki kehittyy jatkuvasti, harrastusmahdollisuuksia ja kulttuuria riittää ja aktiivisten opiskelijajärjestöjen ansiosta tekemistä ja tapahtumia on välillä vähän liiaksikin. Yksi Joensuun vahvuuksista on myös alueen upeat lähiluontokohteet, jotka ovat helposti saavutettavissa asui sitten missä päin kaupunkia tahansa. Lisäksi lyhyiden välimatkojen ansiosta kaikki matkat voi taittaa pyörällä (ympäristö kiittää).
Mikä on parasta kampuksella?
Joensuun kampus sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella lähes kaupungin keskustassa. Kampuksella liikkuminen on helppoa, sillä kaikki rakennukset ovat niin lähellä toisiaan. Oma lempipaikkani kampuksella on Metria-rakennus, joka on aivan vastikään remontoitu. Metrialla parasta on laadukkaat ja monipuoliset itseopiskelutilat, mukavat sohvat joilla voi tarvittaessa nukkua vaikka päikkärit sekä ainejärjestötila, jonne on ihanaa mennä opiskelukavereiden kanssa pohtimaan maailman menoa kahvikupin äärelle.
Mikä on unelmatyösi, mitä odotat tulevaisuudelta?
Ympäristöpolitiikka on tulevaisuuden ala, joten olen hyvin luottavainen työllistymisen suhteen. Haluaisin kokeilla tulevaisuudessa erilaisia projektitöitä sekä päästä näkemään, mitä esimerkiksi järjestökentällä olisi minulle tarjota. Myös viestintähommat kiinnostavat.
Vinkkisi alalle hakijalle?
Koska maantiedettä voi opiskella neljässä eri yliopistossa, on hakijana järkevää tutustua jo etukäteen eri yliopistojen painotuksiin ja valita hakukohteensa myös hiukan niiden perusteella. Esimerkiksi UEFin erikoisuus muihin yliopistoihin verrattuna on yhteiskuntamaantieteen pääaine jota ei voi muualla opiskella, sekä itäisen sijaintimme tarjoama vahva Venäjä- ja rajaosaaminen.
Haluan omalla esimerkilläni kannustaa muita alanvaihtajia lähtemään rohkeasti tavoittelemaan omia unelmiaan, oli se sitten ympäristöpolitiikan tai minkä tahansa muun alan opiskelu. Oman alan ja jutun löytäminen voi olla kivinen tie, ja on ihan ok, että mieli välillä muuttuu. Aikaisemmat korkeakouluopinnot eivät kuitenkaan ole este yliopistoon hakemiselle, eikä ensikertalaisuuden menettämisestä kannata tehdä itselleen liian suurta mörköä. Aina on meitä, joille yliopiston ovet avautuvat aikaisemmista opinnoista huolimatta!