Tietojenkäsittelytieteen opiskelija Quazi Shahidul Islam tekee parhaillaan graduaan ja työskentelee kaiutinvalmistaja Genelecissä. Kuinka sähköinsinööri Bangladeshista päätyi Iisalmeen, on vaiherikas tarina, jossa vilahtelee niin tiikereitä kuin kuuluisia henkilöitäkin.
Quazi Shahidul Islamin silmiin syttyy tuike, kun hän kertoo kotimaastaan ja sen ainutlaatuisista historiallisista maamerkeistä. Erikseen hän mainitsee bengalintiikerin, majesteetillisen eläimen, jolla voi olla pituutta kolmisen metriä ja painoa parisataa kiloa. Kotimaa on selvästi hyvin rakas. Miten hän päätyi tuhansien kilometrien päähän pohjoiseen?
Radiotaajuus- ja lähetysteknologian koulutuksen hankkinut Quazi työskenteli vuosia Bangladeshin johtaville mediayhtiöille. Työtehtävät liittyivät audiovisuaaliseen tuotantoon ja lähetysteknologiaan sekä niihin liittyviin toimintoihin. Välillä matka vei maailmalle mielenkiintoisiin tapahtumiin, joista hän mainitsee erityisesti tapaamisen Elon Muskin kanssa satelliittikonferenssissa Yhdysvalloissa.
Elämä oli hyvää, mutta ajatus kansainvälisestä urasta välkähteli mielessä. Quazi alkoi tutkia jatko-opiskelumahdollisuuksia ulkomailla, ja Suomi nousi hänen kartalleen.
– Hyvä ystäväni opiskeli tuolloin Itä-Suomen yliopistossa. Tiesin myös suomalaisen koulutuksen korkeasta tasosta, erityisesti tietojenkäsittelyyn ja tekoälyyn liittyen, Quazi kertoo.
Tie Geneleciin harjoittelijaksi
Quazi aloitti opinnot tietojenkäsittelytieteen laitoksella vuonna 2022. Harjoittelumahdollisuuksista yrityksissä hän kuuli UEF Trainee -ohjelman kautta. Quazi oli käyttänyt Genelecin kauittimia aikaisemmissa töissään ja kun hän huomasi ilmoituksen harjoittelupaikasta yrityksessä, ei hakemista tarvinnut miettiä kahta kertaa. Hakemus johti haastatteluun ja se puolestaan harjoittelupaikkaan.
– UEFin kansainvälisten asioiden koordinaattorit auttoivat minua monin eri tavoin. Yliopisto saa olla ylpeä heidän työpanoksestaan, hän toteaa.
Käytännön harjoittelun yrityksessä hän näkee ensiarvoisen tärkeänä työuransa jatkoa ajatellen.
– Se on suorastaan pakollista. Nyt pääsen tutustumaan suomalaiseen työelämään ja saan käytännön kokemusta tutkimus- ja tuotekehitystyöstä, suunnittelusta sekä tuotannosta.
Harjoittelu on tärkeää opiskelijoille yleensäkin, jotta he saavat kokemusta todellisesta työelämästä ja näkevät, miten osaamista sovelletaan käytännössä. Harjoittelupaikat ovat vieläkin tärkeämpiä kansainvälisille opiskelijoille, koska ne auttavat heitä mahdollisesti turvaamaan työpaikan ja löytämään paikkansa yhteiskunnassamme.
Aki Mäkivirta
Tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja, Genelec Oy
Yhteydet yrityksiin ja työelämään yleensäkin ovat opiskelijoille välttämättömiä työllistymisen kannalta, ja siinä Quazi toivoo UEFin edelleen kehittyvän. Samaan toiveeseen yhtyy hänen ohjaajansa Genelecillä, tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Aki Mäkivirta.
– Harjoittelu on tärkeää opiskelijoille yleensäkin, jotta he saavat kokemusta todellisesta työelämästä ja näkevät, miten osaamista sovelletaan käytännössä. Harjoittelupaikat ovat vieläkin tärkeämpiä kansainvälisille opiskelijoille, koska ne auttavat heitä mahdollisesti turvaamaan työpaikan ja löytämään paikkansa yhteiskunnassamme, Aki painottaa.
– Asia on merkityksellinen myös työnantajan näkökulmasta, sillä harjoittelussa työnantaja saa tietoa siitä, mitä käytännön kokemusta henkilö on aikaisemmin hankkinut ja onko hänellä potentiaalia. Lisäksi opiskelijaprojekteissa syntyneet sovellutukset voivat olla yritykselle hyvinkin tärkeitä.
Quazin harjoittelu on sujunut ilmeisen hyvin, ja hän kehuukin vuolaasti työnantajansa innovatiivista ympäristöä ja läpinäkyvää työkulttuuria.
– Minulla on erinomainen esimies ja todella avuliaita työkavereita, joiden kanssa on helppo työskennellä. Genelecin tuotteet ovat kestäviä ja korkealaatuisia niin ammatti- kuin kotikäyttöönkin. Haluaisin kovasti olla osa yritystä myös tulevaisuudessa.
Tukea kansainvälisten opiskelijoiden polulle kohti työelämää
Kansainvälisten opiskelijoiden vaikeudet löytää paikkaansa Itä-Suomessa on tunnistettu laajemminkin. UEF Trainee -ohjelma jatkaa opiskelijoiden auttamista työharjoittelupaikkojen löytämisessä, ja laajempaakin tukea on luvassa. Itäsuomalaiset oppilaitokset UEF, Savonia, Sakky, Karelia, Riveria ja YSAO ovat yhdistäneet voimansa asian ratkaisemiseksi.
Talent Hub Eastern Finland -yhteistyö pyrkii varmistamaan, että alueelle saapuneet kansainväliset opiskelijat löytävät paikkansa, työllistyvät ja kotoutuvat Itä-Suomeen. Opiskelijoita autetaan konkreettisesti tutustumaan suomalaiseen työelämään, rakentamaan verkostoja, oppimaan kieltä ja löytämään harjoittelu- ja työpaikkoja sekä mahdollisuuksia yritystoimintaan.
Myös työnantajia tuetaan kansainvälisten opiskelijoiden potentiaalin tunnistamisessa ja osaavn työvoiman löytämisessä. Tarjolle tulee konkreettisia työkaluja kansainvälisten työntekijöiden rekrytointiin, perehdyttämiseen ja kielen oppimiseen työpaikalla sekä suomalaiseen työkulttuuriin sopeutumiseen. Tavoitteena on, että kynnys kansainvälisten osaajien palkkaamiseen madaltuu ja siitä tulee luonteva osa organisaatioiden jokapäiväistä toimintaa.
Talent Hub Eastern Finland on Euroopan Unionin osarahoittama hanke, josta voit lukea siitä lisää verkkosivuiltamme. Lisätietoa UEF Trainee -ohjelmasta löydät myös verkkosivuiltamme.