Itä-Suomen yliopiston tekniikan koulutus rakentaa vahvaa työelämäyhteistyötä yliopiston, yritysten ja alueen toimijoiden kesken. Opinnot aloittanut Anna-Kaisa Savinainen haluaa yhdistää kestävät teknologiat ja terveysosaamisen.
Itä-Suomen yliopiston ensimmäisten teekkariopiskelijoiden joukossa opintonsa aloittaneen Anna-Kaisa Savinaisen opintopolku ei ole aivan perinteisin: hän viimeistelee parhaillaan kätilötutkintoa Savonia-ammattikorkeakouluun, ja syksyllä hän aloitti diplomi-insinööriopinnot Kestävät teknologiat -ohjelmassa Joensuun kampuksella.
Kun opintojen yhdistelmää miettii tovin, se kuulostaa oivaltavalle. Savinainen näkee, että hänen tulevaisuuden työnsä yhdistää kestäviä teknologioita, terveysalaa ja sairaalateknologiaa. Motivaatiota diplomi-insinööriopintoihin löytyy, sillä hän on aina ollut kiinnostunut matematiikasta ja luonnontieteistä.
– Odotan tekniikan opinnoilta monipuolisuutta ja kansainvälisyyttä. Parasta on, jos onnistun yhdistämään tulevassa työssäni kestävät teknologiat ja kätilötutkinnon, Savinainen kertoo.
Tekniikan koulutus käynnistyi tänä syksynä kestävien teknologioiden ja fotoniikan koulutusohjelmissa Joensuun kampuksella ja teknillisen fysiikan koulutusohjelmassa Kuopion kampuksella. Savinainen on yksi ensimmäisistä kestävän teknologian koulutusohjelman opiskelijoista. Heitä aloitti Joensuun kampuksella yhteensä 44. Fotoniikan koulutusohjelmassa opinnot alkoivat 12 opiskelijalla. Teknillisen fysiikan koulutusohjelmassa Kuopion kampuksella aloitti 34 opiskelijaa.
– Heidän lisäkseen tekniikan koulutukseen osallistuu 37 Itä-Suomen yliopiston nykyistä opiskelijaa siirto-oikeudella ja useita kymmeniä englanninkielisten koulutusohjelmien opiskelijoita. Myös tekniikan tohtorikoulutuksessa on aloittanut jo uusia opiskelijoita, kertoo luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnan varadekaani, professori Markku Hauta-Kasari.
Työelämäyhteistyöhön on useita muotoja harjoittelusta yrityskummiksi
Tekniikan koulutus perustuu vahvaan työelämäyhteistyöhön. Itä-Suomen yliopisto on rakentanut yhteyttä yrityksiin ja julkisiin toimijoihin määrätietoisesti.
– Saimme vahvan tuen yrityksiltä ja alueellisilta toimijoilta jo syyskuussa 2021, kun julkistimme tekniikan alan koulutuksen hakemisen, muistuttaa akateeminen rehtori Tapio Määttä.
Tuore tekniikan koulutuksen työelämäyhteistyön verkkosivusto esittelee nykyisiä yhteistyön muotoja tekniikan koulutuksen ja yritysten kesken, kuten kurssiyhteistyön, mentoroinnin, yrityskummitoiminnan, työelämäpäivät, harjoittelupaikat tekniikan opiskelijoille sekä opinnäytetyöt organisaation tarpeisiin.
Lisäksi JobTeaser-työpaikkaportaalissa yritykset voivat etsiä Itä-Suomen yliopiston tekniikan osaajia tarpeisiinsa. Palvelussa voi sopia opinnäytepaikoista, harjoitteluista ja kesätyöpaikoista alan opiskelijoiden kanssa.
Yliopisto rekrytoi tekniikan alalle myös uusia professoreita ja muuta tutkimus- ja opetushenkilökuntaa. Tekniikan asiantuntijoihin sekä tutkimuksen ja koulutuksen edellytyksiin panostaminen parantaa samalla yliopiston kykyä toteuttaa teollisia yhteishankkeita ja TKI-yhteistyötä yritysten kanssa.
”Tervetuloa pelastamaan maailmaa”
Uudet tekniikan opiskelijat on otettu lämpimästi vastaan kampuksilla niin yliopiston kuin opiskelijajärjestöjen tapahtumissa. Syyskuussa Joensuun ja Kuopion kampuksilla järjestettiin tekniikan avoimien ovien tapahtumat, joissa teekkariopiskelijat, alueen yritykset ja toimijat tekivät tuttavuutta.
Joensuun kampuksen tekniikan alan tapahtumassa alueen yritysten ja yhteisöjen edustajat tapasivat Photonics Centerissä. Tarjolla oli rautaisannos tietoa ja tutustumiskierros tekniikan erilaisiin tutkimusympäristöihin.
Staff Scientist Petri Karvinen perehdytti sidosryhmien edustajat muun muassa Photonics Centerin virtuaalitodellisuuden ja spektrikuvantamisen laboratorioihin. Erittäin tarkat fotoniikan tutkimuslaitteistot ovat jo laajasti yritysten ja yliopiston yhteiskäytössä: laiteajasta noin puolet suuntautuu yritysten tarpeisiin. Tutustumisen kohteina olivat myös kestävien teknologioiden tutkimukseen ja koulutukseen liittyvät laitteet ja tilat kemian laitoksen johtajan, professori Mika Suvannon ja professori Antti Haapalan opastuksella.
Alueen yritysten, aluetoimijoiden ja teekkariopiskelijoiden yhteisessä tilaisuudessa tehtiin tuttavuutta ja käytiin keskustelua useista näkökulmista.
Teknologiateollisuuden aluepäällikkö Esa Näätänen muistutti opiskelijoita teknologian murroksen aalloista, joissa tuoreimman taustalla on tekoäly. Samalla tärkeään rooliin teknologia-alalla ovat nousseet kiertotalous ja vastuullisuuden teemat.
– Tervetuloa pelastamaan maailmaa, toivotti Näätänen opiskelijoille.
Tekniikan akateemiset TEKin edustaja Jussi-Pekka Teini muistutti opiskelijoita ammattiyhteisön ja verkostoitumisen eduista.
– Nauttikaa opiskeluajasta. Panostakaa opintoihin ja työhön, mutta älkää kuormittako itseänne liikaa. Panostakaa verkostojen luomiseen, ohjeisti Teini.
Kielitaito ja sivuainevalinnat merkityksellisiä uran suunnalle
Alueen yritykset, kuten Abloy Oy, Outokummun Metalli Oy ja John Deere, ovat osoittaneet lahjoituksia tekniikan tutkimuksen ja koulutuksen tukemiseen yliopistolle.
Abloy Oy:n henkilöstöjohtaja Petri Lempiäinen, Outokummun Metallin toimitusjohtaja Jarmo Paakkunainen ja John Deeren tehtaanjohtaja Janne Haapasalo tervehtivät opiskelijat ja kertoivat yritystensä toiminnasta. Yritysterveiset tilaisuuteen toivat myös Nanocomp, Phillips Medisize, Chipmetrics, Savon Voima, Marginum, Dispelix, Carbonaide, Exel Composites, Pohjois-Karjalan kauppakamari ja Lieksan Kehitys Lieke.
Teknologiayritysten puheenvuoroissa nousivat esiin erityisesti tekoälyn ja vastuullisuuden teemat, jotka puhuttavat alaa nykyisin. Lisäksi opiskelijoiden ja yritysten välisissä keskusteluissa puhuttivat muun muassa kielitaito ja sivuainevalinnat. Molemmilla on suuri merkitys uran suuntautumisen kannalta.
– Itä-Suomen yliopiston monipuoliset koulutusalat tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet monitieteisiin sivuainevalintoihin. Esimerkiksi ympäristö- ja ilmasto-oikeuden, kauppatieteiden ja tekniikan yhdistelmä voi olla vahvuus, kun tekniikan opiskelija valmistuu ja siirtyy työelämään, muistutti luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnan dekaani, professori Kari Lehtinen.
Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen ja Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen painottivat tekniikan alan tärkeyttä Joensuulle. Tekniikan ala tuo arvokasta työvoimaa alueen yrityksille, ja lisäksi teekkarikulttuuri elävöittää kampuskaupunkeja.
Tekniikan opiskelijoiden ainejärjestöistä esittäytyivät matematiikan ja fysiikan sekä fotoniikan opiskelijoiden Epsilon ry Joensuun kampukselta sekä teknillisen fysiikan opiskelijoiden kilta Kvantti ry Kuopion kampukselta. Kestävien teknologioiden opiskelijat Joensuussa perustavat oman killan syksyn aikana.
– Meillä on kova motivaatio oppimiseen. Siksi meillä on paljon annettavaa työelämään, muistutti Kvantin Joona Hämäläinen.