Itä-Suomen yliopiston osaamisesta versoneet yritykset jakoivat tarinansa UEF Startup Day -yrittäjyystapahtumassa Joensuussa.
Uskalla ottaa ensimmäinen askel, tiivistää Annika Abelende yrittäjyytensä alkupisteen. Luokanopettajaksi valmistunut Abelande etsi aikansa, kunnes hän löysi yrittäjyydestä oman työllistymisen polkunsa. Nyt Abelenden ja hänen puolisonsa yritys Ilomo ylläpitää verkkokauppaa, joka myy Euroopassa valmistettuja, perusharmaista erottuvia sukkia.
Abelenden yrittäjyys on värikäs esimerkki Itä-Suomen yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden osaamiseen perustuvasta liiketoiminnasta. Erilaisia yrittäjyyden tarinoita kuultiin UEF Startup Day -tapahtumassa Carelian aulassa Joensuun kampuksella tiistaina 19.9.2023. Yliopiston innovaatio- ja yrittäjyyspalveluiden järjestämä tapahtuma oli jatkoa Kuopiossa tammikuussa 2023 pidetylle vastaavalle startup-yritysten tilaisuudelle.
Tapahtuman valokeilassa yrittäjät pitchasivat yritysideoitaan ja taustoittivat haastatteluissa omaa reittiään, kannustimia ja valmentautumista yrittäjyyteen. Samalla tapahtuma tarjosi rautaisannoksen tietoa yliopiston ja alueen yrittäjyyden tukipalveluista, jotka ovat avuksi yritysidean hiomisessa ja osaamisen kaupallistamisen ensiaskelissa.
Kasvatustieteen osaajien yritykset tapahtuman valokeilassa
Joensuun tapahtumassa esiin nousivat varsinkin kasvatustieteen parista ponnistavat yritykset.
Äänenkäytön valmennusta, laulutunteja ja hyvinvointipalveluita tarjoavan VoiceFit Oy:n yrittäjä Henna-Mari Luolamo on taustaltaan oopperalaulaja ja laulunopettaja, joka työskentelee yliopisto-opettajana soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastossa.
– Luovan alan yrittäjyydessä on paloa omaan tekemiseen. On tärkeää oivaltaa, mikä on oma supervoima, ja mikä oma twisti, jolla erottuu muista, Luolamo pohtii.
Luolamon yrittäjyys sai pontta, kun hän opiskeli opintovapaalla hyvinvointivalmentajaksi Riveriassa vuosina 2021–2022 ja perehtyi yrittäjyysopintoihin. Hän sai valmennusta yrittäjäksi myös Draft-ohjelmasta. Oman yrityksen hän perusti toukokuussa 2022. Luolamon mukaan ei ole sattumaa, että tapahtumassa oli esillä useita yrityksiä kasvatustieteiden parista.
– Kasvatustieteissä elinikäinen oppiminen ja itsensä kehittäminen johtavat luontevasti kohti yrittäjyyttä. Jo oppimisen prosessi yhdistyy yrittäjyyteen, Luolamo sanoo.
Viime vuonna perustetun Materialisting Oy:n toimintaa esitteli yrityksen perustajajäsen ja yliopistotutkija Sakari Tolppanen. Materialistingin palvelu opastaa vastuullisiin ratkaisuihin rakennusmateriaaleissa. Kohderyhmiä ovat arkkitehdit ja suunnittelijat sekä toisaalta materiaalien valmistajat ja toimittajat. Yritys on kerännyt 300000 euron siemenrahoituksen.
– Tarjoamme alustan vähähiilisen rakentamisen analysoimiseksi ja visualisoimiseksi. Rakennusmateriaalien markkinat ovat yli 110 miljardia euroa Euroopassa, ja EU:n sääntely ohjaa toimijoita ympäristöystävällisiin ratkaisuihin, Tolppanen taustoittaa yritysideaa.
Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osaston tutkijalla Tolppasella on entuudestaan vahvaa ympäristöosaamista sekä kokemusta sijoittamisesta ja alustapalveluista. Hän on osallistunut myös Draft-ohjelman yrittäjävalmennukseen.
– Yrittäjyys on ongelmien ratkomista, ja yksi isoimpia aikamme ongelmia on ilmastonmuutos. Pidän myös yrityksistä, jotka ratkovat konkreettisia ongelmia. Moni osaa identifioida ongelmia, mutta harvempi miettii ratkaisuja niihin. Sitten kun joku on valmis maksamaan ratkaisusta, yrittäjyys voi onnistua, Tolppanen määrittää.
Startup-kilpailuista palautetta ja itseluottamusta yrittämiseen
Itä-Suomen yliopiston tekniikan alan tutkimuksesta ponnistava ColdXRay-yritys kehittää uudenlaista kylmäröntgenteknologiaa. Yrityksen innovaatio avaa sovelluksia esimerkiksi lääketieteen, turvallisuuden ja teollisuustarkastusten aloille.
Useat markkinoilla olevat röntgenlaitteet perustuvat kuumafilamenttisiin, termionisiin elektronisäteilijöihin. Patentoitu ColdXRayn kylmäkatodiröntgenlähde perustuu sen sijaan grafeenipohjaiseen materiaaliin ja mahdollistaa perinteisiä lähteitä pienempien sekä energia- ja kustannustehokkaampien röntgensäteilylähteiden toteuttamisen.
ColdXRayn ideaa on kehitetty Business Finlandin Research to Business -tuella kohti liiketoimintaa. Yritysidea on saanut tunnustusta tänä vuonna: ColdXRay voitti kategoriansa Business Joensuun Start Me Up 2023 -liikeideakilpailussa toukokuussa 2023 ja kiinnitti sijoittajien huomion Tahko Ski Lift Pitch -kasvuyritystapahtumassa huhtikuussa 2023.
– Olemme asiantuntijoita tutkimuksessa, mutta yrittäjyydessä on vielä opittavaa. Saimme kilpailuista palautetta, mitä meidän tulisi vielä kehittää. Start Me Up -voitto toi myös itseluottamusta, että voimme päästä pitkälle, kertoo ColdXRayn toimitusjohtaja, akatemiatutkija Petr Obraztsov.
Yliopiston tekniikan alan tutkimukseen nivoutuu myös katseenseurantateknologiaa kehittävä SeeTrue Technologies -yritys, joka on edennyt viidessä vuodessa pitkälle innovaation tuotekehityksessä. Tapahtumassa yrityksen teknologiaa ja laitteita esitteli Piotr Bartczak, joka myös opettaa yliopistolla.
– Yliopiston tutkimusosaaminen ja tuotekehitys ovat tukeneet hyvin toisiaan. Olemme saaneet myös paljon tukea ja valmennusta yrittäjyyteen alkuvaiheessa, Bartczak muistutti.
OsuusMetsä tuo opiskelijoille ansioita ja tuntumaa yrittämiseen
Yliopiston opiskelijoille oivan mahdollisuuden perehtyä yrittäjyyteen tarjoaa yrittäjyyden sivuainekokonaisuus. Kiinnostavan esimerkin opiskelijoiden liiketoiminnasta UEF Startup Day -tapahtumaan toi OsuusMetsä-osuuskunnan puheenjohtaja Joel Martikainen.
OsuusMetsä on toiminut metsäalan opiskelijoiden ja yritysten rajanpinnassa vuodesta 2020 alkaen. Osuuskunta tarjoaa metsäpalveluita kuten digitointia, tila-arvioita, metsäsuunnitelmia, markkinointisuunnitelmia, koealamittauksia ja monenlaista raivaushommiin saakka. Osuuskuntaa kuuluu nykyisin reilut viisikymmentä jäsentä.
– Opiskelijat saavat työkokemusta ja lisätuloa osuuskunnan kautta. OsuusMetsä on työllistänyt tähän mennessä yli 45 opiskelijaa. Osuuskunta on kevyt alusta yrittämiseen. Se ei vaadi suurta pääomaa, se on tasapuolinen, ja sitä kautta saa tuntumaa yrittämiseen, Martikainen perustelee.
Moni yliopistotaustainen yritys on saanut tukea alkutaipaleellaan Draft-yrittäjyysohjelmasta, joka on tarkoitettu Itä-Suomen yliopiston, Karelian, Savonian, Riverian ja Savon ammattiopiston opiskelijoille, henkilöstölle ja alumneille. Yrittäjyyden valmennusohjelmaan voi hakea kolmesti vuodessa.
Valmennusta ja sparrausta yrittämiseen tarjoaa myös Business Joensuu, joka järjestää suuren suosion saanutta Start Me Up -liikeideakilpailua. Tänä vuonna kilpailuun tuli lähes 300 yritysideaa. Seuraava kisa starttaa 1.2.2024.
Joensuun seudulla yrittäjähenkisyyttä vaalii kaksikielisesti Joensuu Entrepreneurship Society, joka järjestää yrittäjyyteen liittyviä tapahtumia ja projekteja.