SmartICT-erikoistumiskoulutus
- Laajuus:
- 0
- Kampus tai kaupunki:
- Joensuu, Kuopio
- Kategoria:
- Teknologia ja digitalisaatio
- Toteutusmuoto:
- Monimuoto
- Hinta:
- -
Digitalisaatio muuttaa kaikkien alojen yritysten ja organisaatioiden toimintaa. Käytännössä muutos näkyy esimerkiksi uudenlaisina datan hyödyntämisen mahdollisuuksina – ja alalla työskentelevän näkökulmasta uudenlaisina osaamistarpeina.
SmartICT-koulutuksessa voit täydentää osaamistasi datatieteessä, ohjelmistotekniikassa ja käyttöliittymäsuunnittelussa.
Kurssit sopivat hyvin täydennyskoulutukseksi it-alan yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille tai tietojenkäsittelytieteen sivuaineopinnot suorittaneille.
Opinnot ja hakeminen
Voit opiskella datatieteen perusopintokokonaisuuden täydennettynä valitsemillasi kursseilla tai koota omaa osaamistasi parhaiten täydentävän kokonaisuuden SmartICT-kurssivalikoimasta, jossa teemoina ohjelmistotekniikka, tekoäly ja älykäs automaatio sekä käyttöliittymät ja palvelumuotoilu.
Opiskelijat voivat osallistua kaikkien korkeakoulujen (Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Savonia-ammattikorkeakoulu) tarjoamille kursseille. Yliopiston tarjoamissa kursseissa pääpaino on datatieteeseen ja tekoälyyn liittyvissä kursseissa. Löydät lyhyen esimerkin yliopiston tarjoamista kursseista alta.
Lisäksi opiskelijat voivat halutessaan täydentää opintojaan muilla yliopiston tietojenkäsittelytieteen ja tilastotieteen perusopetuksen kursseilla.
Itä-Suomen yliopisto tarjoaa SmartICT-koulutuksessa kursseja ja kurssikokonaisuuksia, joiden avulla osallistuja voi syventää osaamistaan ohjelmistotekniikassa, tekoälyssä ja data-analytiikassa sekä käyttöliittymiin liittyvässä osaamisessa. Kurssit sopivat hyvin täydennyskoulutukseksi it-alan yliopisto tai ammattikorkeakoulututkinnon sekä sivuainekokonaisuuksia suorittaneille.
Opetus jakaantuu kahteen osaan, jotka on suunnattu erilaisten lähtötasojen opiskelijoille:
- Kurssit, jotka eivät vaadi aiempia korkeakouluopintoja. Nämä soveltuvat kaikille SmartICT-hankkeen opiskelijoille, myös ammattikorkeakoulujen ryhmien opiskelijoille.
- Kurssit, jotka edellyttävät aiempia korkeakouluopintoja. Nämä kurssit on suunnattu erityisesti aiempia korkeakouluopintoja suorittaneille, jotka opiskelevat yliopiston ryhmässä.
Opetus on jaettu projektisuunnitelman teemojen mukaisiin moduuleihin, joihin kaikki oppilaitokset (Karelia-ammattikorkeakoulu, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto) tarjoavat opetusta:
- Ohjelmistotekniikka
- Tekoäly ja älykäs automaatio
- Käyttöliittymät ja palvelumuotoilu
Alla on kuvattu lyhyesti opintojaksojen sisältöä, niiden vaatimaa aikaisempaa osaamista sekä keskinäisiä riippuvuuksia. Näiden kurssien lisäksi opiskelijat voivat suorittaa myös muita tietojenkäsittelytieteen ja tilastotieteen perusopetuksen kursseja.
Kursseista on mahdollista koota myös Datatieteen perusopinnot -kokonaisuus valitsemalla:
- Tilastotieteen johdantokurssi, 5 op
- Tilastotieteen peruskurssi, 5 op
- Johdatus algoritmiseen data-analyysiin, 4-5 op
- Datasta näkemyksiä, 4-5 op
ja 25 opintopisteeseen täydentäen seuraavista:
- Johdatus tekoälyyn, 4 op
- R-kieli, 2 op
- Johdatus Python-ohjelmointiin, 4 op
- Muita kursseja Tekoäly-kokonaisuudesta
Ohjelmistotekniikan perusmoduulin opintojaksoja
Kurssit, jotka eivät vaadi aiempia opintoja:
- Johdatus tietojenkäsittelyyn, 5 op
- Johdatus Python-ohjelmointiin, 4 op
- R-kieli, 2 op
- Tietojärjestelmän suunnittelu, 4 op
Kurssit, jotka vaativat aiempia yliopisto- tai amk-opintoja:
- Tietokonejärjestelmät, 5 op (suoritettuna Johdatus tietojenkäsittelyyn)
- Hajautetut ja samanaikaiset järjestelmät (vaatimuksena olio-ohjelmointi suoritettuna aiemmin)
Moduulin kurssit soveltuvat tietojenkäsittelyn perusteiden opiskeluun ja niiden syventämiseen yliopiston opetuksen näkökulmasta. Johdatus tietojenkäsittelyyn on yleinen peruskurssi. Ohjelmointiin voi tutustua Python-ohjelmoinnin kurssilla. Tilastollisissa analyyseissa käytettävään R-kieleen omalla kurssillaan. Lisäksi tarjolla on opintoja tietokoneen toiminnasta ja tietojärjestelmän suunnittelusta. Nämä antavat monipuoliset perustiedot alasta. Erityisalueena on lisäksi hajautetut ja samanaikaiset järjestelmät, joka pureutuu näiden järjestelmien erityispiirteisiin.
Tekoälyn ja älykkään automaation moduulin opintojaksoja
Kurssit, jotka eivät vaadi aiempia opintoja:
- Tilastotieteen johdantokurssi, 5 op
- Tilastotieteen johdantokurssi, 5 op
- Datasta näkemyksiä, 4 op
Kurssit, jotka vaativat aiempia yliopisto- tai amk-opintoja:
- Johdatus algoritmiseen data-analyysiin,, 4 op (oltava suoritettuna olio-ohjelmointi, tietorakenteet)
- Johdatus tekoälyyn, 4 op (oltava suoritettuna Johdatus tietojenkäsittelyyn, ohjelmointi)
- Algorithmic data analysis, 5 op (oltava suoritettuna Johdatus algoritmiseen data-analytiikkaan)
- Deep Learning, 5 op (oltava suoritettuna lineaarialgebra, todennäköisyyslaskenta, MATLAB-ohjelmointi)
- Local patterns in data, 5 op (oltava suoritettuna Algorithmic data analysis)
- Web mining, 5 op (oltava suoritettuna Algorithmic data analysis)
Moduulin opintojaksot tarjoavat perusteet tilastotieteestä sekä johdattelevia ja syventäviä opintoja data-analytiikasta eri näkökulmista. Käytännöllinen näkökulma on liiketoimintakeskeinen data-analytiikka. Teoreettista perustaa tarjoaa johdatus algoritmiseen data-analyysiin. Yleisemmän näkökulman erilaisten perusmenetelmien soveltamiseen tarjoaa johdatus tekoälyyn. Jos tietojenkäsittelyn tiedot ovat jo valmiiksi hyvällä tasolla, niin on mahdollista jatkaa asioita syventäville kursseille algoritmisesta data-analyysista sekä syväoppimisesta (deep learning).
Käyttöliittymät ja palvelumuotoilu moduuli
Ihminen ja vuorovaikutteinen teknologia, 4 op, tarjoaa teoreettista pohjatietoa ja käytännöllistä osaamista ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutuksen suunnitteluun.
Opiskelijavalinnassa arvioidaan opiskelijan kykyä suoriutua opinnoista aiempien opintojen ja työelämässä hankitun osaamisen perusteella. Työkokemus, osaaminen ja opiskelumotivaatio arvioidaan hakemukseen liitetyn motivaatiokirjeen perusteella.
Hakemuksen liitteet:
- Ansioluettelo / CV
- Motivaatiokirje
- Tutkintotodistus
Hakijat pisteytetään hakemuksen perusteella seuraavasti 0-12 pistettä.
- Hakijan oma arvio ja perustelut SmartICT – älykkään automaation ohjelmointiosaaja -koulutuksessa hankitun osaamisen soveltumisesta ja hyödyntämisestä nykyisessä tai tulevassa työtehtävässä tai urakehityksessä. (Enintään 5 pistettä)
- Hakijan oma arvio ja perustelut opiskelun, työelämän ja hakijan muun elämän yhteensovittamisesta ja kyvystä itsenäiseen opiskeluun. (Enintään 3 pistettä)
- Hakijan oma arvio ja kuvaus oppimis- ja tiedonhakuvalmiuksistaan (esimerkiksi oppimisympäristöjen käyttö, tiedonhakutaidot, tietotekniset perustaidot). (Enintään 2 pistettä)
- Soveltuva tutkinto (esimerkiksi ammatillinen tutkinto tai korkeakoulututkinto). (Enintään 1 pistettä)
- IT-alan työtehtäviin liittyvä työkokemus. (Enintään 1 pistettä)