Meillä kohtaavat ihmisläheinen auttamistyö ja yhteiskunnallinen muutostyö. Sosiaalityön opinnoissa saat monipuolista tietoa yhteiskunnasta, ihmisten ja yhteisöjen hyvinvoinnista sekä eriarvoisuutta aiheuttavista tekijöistä. Sosiaalityöllä vahvistetaan hyvinvointia edistäviä olosuhteita, yhteisöjen toimivuutta sekä yksilöiden toimintakykyisyyttä elämän eri vaiheissa.
Itä-Suomen yliopiston sosiaalityön opiskelussa ja tutkimuksessa painottuvat lapsi-, nuoriso- ja perhesosiaalityö, sosiaalityön ja sosiaalipalvelujen vaikuttavuus sekä hyvinvoinnin vajeita aiheuttavat tekijät. Opiskelijat saavat lisäksi laajan näkemyksen sosiaalityön kansainvälisiin kysymyksiin.
Löydät koulutuksen hakukohteet ja suorat linkit Opintopolkuun tämän sivun lopusta.
- Sosiaalityön koulutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitos.
- Lähiopetus tapahtuu Kuopion kampuksella, joka sijaitsee kehittyvällä Savilahden alueella. Alue kokoaa monipuolisesti yhteen yhteiskuntatieteiden ja terveystieteiden koulutusta ja tutkimusta.
- Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto, jossa sosiaalityö on pääaineena, antaa lakisääteisen sosiaalityöntekijän pätevyyden.
- Sosiaalityö pääaineena valmistuneita maistereita työskentelee sosiaalityöntekijöinä julkisella ja yksityisellä sektorilla sekä hallinnollisissa johtotehtävissä, suunnittelu-, kehittämis- ja esimiestehtävissä.
Tutustu sosiaalityön opintoihin
Sosiaalityön koulutus johtaa yhteiskuntatieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintoon.
Kandidaatin tutkinto on laajuudeltaan 180 opintopistettä, ja sen tavoiteaika on kolme vuotta. Kandidaattivaiheen opintoihin sisältyy pääaineopintoja, kieli- ja viestintäopintoja sekä muita opintoja ja sivuaineopintoja. Maisterin tutkinto on laajuudeltaan 120 opintopistettä, ja sen tavoiteaika on kaksi vuotta. Maisteriopinnot sisältävät pääaineopintoja ja syventäviä tutkimusmenetelmäopintoja.
Sosiaalityön koulutus antaa sekä teoreettiset että ammatilliset valmiudet ymmärtää, tehdä ja arvioida interventioita erilaisissa sosiaalityön asiakastilanteissa, tunnistaa hyvinvoinnin vajeita tuottavia tekijöitä sekä kehittää palveluja ja niiden vaikuttavuutta. Ammatilliset valmiudet perustuvat tutkimusperustaiseen tietoon. Koulutuksen suoritettuaan opiskelija osaa soveltaa saamiaan valmiuksia tutkivassa ja kehittävässä työssä.
Tutustu yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan opinto-oppaisiin Pepissä.
Tutustu sivuainetarjontaan opiskelijan Kamu-verkkopalvelussa.
Sosiaalityön perusopinnoissa, ensimmäisenä opintovuotena, perehdytään sosiaalityön teoreettiseen perustaan, sosiaalityön ammatillisuuteen ja toimintaympäristöön, rakenteelliseen ja vaikuttavaan sosiaalityöhön sekä tutkivaan sosiaalityöhön.
Toisena ja kolmantena opintovuotena sosiaalityön aineopintokokonaisuudessa keskitytään ammatilliseen osaamiseen ja sen teoreettisiin lähtökohtiin, sosiaalityön eettisiin kysymyksiin sekä sosiaalilainsäädännön perusteisiin.
Aineopinnoissa läpäisyperiaatteena on sosiaalityön tapauskohtaisuuden ja tapaustutkimuksellisen näkökulman ymmärtäminen. Kandidaattitutkielman tekeminen sijoittuu kolmannelle opintovuodelle.
Syventävissä yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoon johtavissa sosiaalityön opinnoissa syvennetään sosiaalityön tietoperustaa eri erityisalojen kautta, vahvistetaan tutkimusperustaista teoreettista jäsennystä ja sovelletaan osaamista käytännön sosiaalityöhön, syvennetään tutkimusmenetelmien hallintaa ja tehdään pro gradu -tutkielma.
Opintojen tärkeänä osaamistavoitteena on tutkimuksellisen ja kehittävän työotteen omaksuminen sekä laaja-alaisten tutkimusvalmiuksien kehittäminen.
Sosiaalityön syventäviin opintoihin voit hakea suoraan maisterihaussa, jos sinulla on suoritettuna joko alempi tai ylempi korkeakoulututkinto tai soveltuva ammattikorkeakoulututkinto sekä sosiaalityön opintoja vähintään perusopinnot (25 op) ja aineopintokokonaisuus suoritusoppilaitoksen vaatimassa laajuudessa (35-60 op).
Tervetuloa Kuopion kampukselle!
Opiskelijan Kuopio
Savilahden kampusalueelle rakennetaan elävää kaupunginosaa, jossa on mahdollisuus opiskella, tehdä töitä ja asua.
Näin haet sosiaalityön koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.
Sosiaalityön edellisiin valintakokeisiin voit tutustua sosiaalityön yhteisvalinnan sivustolla.