Koe-eläinkeskus (KEK) on Itä-Suomen yliopiston infrastruktuuriyksikkö, joka järjestää yliopiston tarvitsemat koe-eläinpalvelut, valvoo ja ohjaa koe-eläintoimintaa ja tarjoaa siihen liittyvä koulutusta.
Henkilökunta huolehtii eläinten päivittäisestä hyvinvoinnista ja avustaa tutkijoita toimenpiteissä sekä eläinten käyttöön liittyvissä kysymyksissä.
KEK on välttämätön infrastruktuuri hermoston sairauksien, sydän- ja verisuonisairauksien, aineenvaihduntasairauksien, silmätautien sekä syövän prekliinisessä tutkimuksessa. KEK mahdollistaa lisäksi uusien kirurgisten menetelmien kehittämisen ja koulutuksen.
KEK tarjoaa yhteistyössä tutkimusryhmien ja yliopiston muiden infrastruktuurien kanssa laajempia in vivo –tutkimuskokeita, joissa voidaan muun muassa monipuolisesti kuvantaa tauteja mallintavia eläimiä. Keskuksessa on ajanmukaiset leikkaussalit, monipuolinen käyttäytymistestilaitteisto, video-EEG-laitteisto sekä huipputason angiografia- ja ultraäänilaitteisto verenkiertoelimistön mallintamiseen. Useat Biokeskus Kuopion infrastruktuurit toimivat KEK:n tiloissa.
Koulutus
Itä-Suomen yliopiston koe-eläinkeskus järjestää koe-eläinalan kursseja tutkijoille, laboratoriohenkilökunnalle ja opiskelijoille. Yliopiston järjestämät kurssit ovat FELASAn akkreditoimia. Hae tietoa kursseista Pepistä.
Eläinten käyttäminen tutkimuksessa
TA00CX23 Theory course: The use of animals in research
- Kurssi on teoriakussi eläinten käytöstä tutkimuksessa, eikä se anna pätevyyttä suorittaa toimenpiteitä koe-eläimille.
- Ajankohta: keväisin
- Kurssikieli: englanti
- Ilmoittautuminen Pepin kautta
Eläinten käyttäminen tutkimuksessa: Kurssi toimenpiteiden suorittajille
TA00CX25 Competence course for persons carrying out procedures
- Kurssi antaa pätevyyden suorittaa toimenpiteitä koe-eläimille.
- Ajankohta: keväisin
- Kurssikieli: englanti
- Ilmoittautuminen Pepin kautta
Eläinten käyttäminen tutkimuksessa: Kurssi tutkimushankkeita suunnitteleville
TA00CX24 Competence course for persons designing procedures and projects
- Kurssi antaa pätevyyden suunnitella ja johtaa eläinkokeita henkilölle, jolla on lisäksi soveltuva ylempi korkeakoulututkinto.
- Kurssille hyväksyminen edellyttää, että kurssi toimenpiteiden suorittajille on hyväksytty ja lisäksi soveltuvia korkeakouluopintoja 180 opintopisteen edestä.
- Ajankohta: syksyisin
- Kurssikieli: englanti
- Ilmoittautuminen Pepin kautta
Itä-Suomen yliopiston koe-eläinkeskus tarjoaa harjoittelupaikkoja ja työllistymismahdollisuuksia eläintenhoitajan perustutkintoa ja koe-eläinhoitajan ammattitutkintoa suorittaville.
Eläintenhoitajan perustutkinto on nimensä mukaisesti eläintenhoidon perusasioihin keskittyvä tutkinto. Eläintenhoitajat saavat laaja-alaisen tutkinnon, joka ei kuitenkaan anna erityisvalmiuksia koe-eläinalalle.
Koe-eläinhoitajat hankkivat ammattitaitonsa työpaikalla käytännön töissä, sekä suorittamalla koe-eläinhoitajan ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen ja osoittamalla taitonsa näyttötutkinnossa. Käytännön oppiminen työpaikalla on tutkinnon suorittamisen tärkeä perusta.
- Jos olet kiinnostunut koe-eläinkeskuksen harjoittelupaikasta tai työllistymisestä, ota yhteyttä: koe-elainkeskus@uef.fi.
- Lisätietoja eläintenhoitajan perustutkinnosta: osaan.fi
- Lisätietoja koe-eläinhoitajan tutkinnosta: Ammattiopisto Livia
Palvelut
Koe-eläinkeskus tarjoaa in vivo –tutkimuspalveluja Itä-Suomen yliopiston tutkijoille ja erillisten sopimusten mukaisesti ulkopuolisille asiakkaille. Toiminnan keskipisteessä on hyvinvoiva eläin, mikä takaa luotettavat tutkimustulokset.
Koe-eläinkeskuksessa on monipuoliset tilat, joissa on peruslaboratorioiden lisäksi toimenpidehuoneita, leikkaussaleja ja muita erikoistiloja mm. käyttäytymis- ja metaboliatutkimuksiin. Keskuksessa on myös Faraday-tilat EEG-tutkimuksiin ja sekä huipputason angiografia- ja ultraäänilaitteisto verenkiertoelimistön mallintamiseen.
Koe-eläinkeskuksen palveluihin kuuluvat mm.:
- eläinten tuottaminen ja hankkiminen tutkimuskäyttöön
- eläinten ylläpitäminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen
- avustaminen tutkimukseen liittyvissä toimenpiteissä
- erikoisdieetit
- lääkeannostelutekniikat
- ajoitetut paritukset
- näytteiden ja kudosten kerääminen
Erikoispalvelut:
- immunisointipalvelut
- kanojen isolaattorikasvatus ja -tutkimukset
- lääkäreiden kirurgisten kurssien järjestäminen (tilat, henkilökunta, eläimet)
- koe-eläintutkimusten auditoinneissa avustaminen
- hankelupahakemuksissa avustaminen
KEK tarjoaa yhteistyössä tutkimusryhmien ja yliopiston muiden infrastruktuurien kanssa laajempia in vivo –kokeita, joissa voidaan mm. hyödyntää erilaisia tautimalleja, selvittää uusien eläinkantojen fenotyyppejä ja käyttää uusimpia aivokuvaustekniikoita.
Koe-eläinkeskus toteuttaa yksiköissään säännöllisesti hiirten, rottien ja kaniinien terveystarkkailua FELASAn terveystarkkailusuositusten mukaisesti.
Laaja FELASAn suositusten mukainen tarkkailu suoritetaan jokaisessa yksikössä kerran vuodessa. Lisäksi yksiköissä suoritetaan suppeampi tarkkailu kerran tai kaksi vuodessa tilanteen mukaan. Mikäli tutkija haluaa terveystarkkailua tehtäväksi omista eläimistään, sovitaan tästä ja sen kustannuksista erikseen.
Terveystarkkailutulokset 6/2024 hamstereita lukuunottamatta
Käytössä olevat yksiköt
Snellmania Konventionaali
Bioteknia 1
Barrieri
Terveystarkkailutulokset Bioteknia 2 (suljettu yksikkö)
Eläinten käyttöä tieteellisiin tutkimuksiin valvoo Maa- ja metsätalousministeriö.
Terveystieteiden tiedekunta (A.I. Virtanen -instituutti)
Yhteydenotot: koe-elainkeskus@uef.fi