Sähköpula voi aiheuttaa paikallisia sähkökatkoja, jotka vaikuttavat Itä-Suomen yliopiston henkilöstön, opiskelijoiden ja kumppaneiden työskentelyyn Joensuun ja Kuopion kampuksilla. Yliopisto on varautunut sähkökatkoihin ja laatinut yliopistoyhteisölle käytännön ohjeet sähkökatkotilanteissa toimimiseen tälle verkkosivustolle.
Joensuun kampuksella sähkönjakelusta vastaa Caruna ja Kuopion kampuksella Kuopion Sähköverkko Oy. Sähköverkkoyhtiöt tiedottavat sähkökatkoista mahdollisuuksien mukaan etukäteen, ja yliopisto tiedottaa niistä edelleen henkilöstölle ja opiskelijoille sähköpostitse ja sisäisissä viestintäkanavissa (Yammer ja Heimon uutiset). Myös muut kampuksen toimijat huomioidaan viestinnässä.
Äkilliset sähkökatkot ovat lisäksi mahdollisia, jolloin niiden ajankohtaa tai kestoa ei voida ennakoida. Äkillisissä tapauksissa yliopisto pyrkii tiedottamaan yhteisöään mahdollisimman nopeasti tekstiviesteillä, sähköpostitse ja muita sisäisiä viestintäkanavia pitkin.
Yliopisto tiedottaa mahdollisista sähkökatkoista arkipäivisin klo 8–16. Muina aikoina tieto sähkökatkoista on saatavissa Joensuun kampuksen osalta Carunan verkkosivuilta ja Kuopion kampuksen osalta Kuopion Sähköverkko Oy:n verkkosivuilta.
Yliopisto ei rajoita tilojen käyttöä sähkökatkon aikana. Henkilöstö ja opiskelijat voivat jatkaa työskentelyä kampuksilla oman harkintansa ja mahdollisuuksien mukaan sekä turvallisuusnäkökohdat huomioiden.
Yliopiston turvaryhmä seuraa sähkönjakelutilannetta ja linjaa toimintaa tarvittaessa. Sähkökatkoista on mahdollista esittää kysymyksiä sähköpostitse palveluosoitteeseen: turvaryhma@uef.fi.
Käytännön ohjeita sähkökatkoihin varautumiseen ja sähkökatkotilanteisiin
- Tutkimuslaitteiden hallittu alasajo tai suojaus katkon uhatessa tehdään yksiköiden omien suunnitelmien mukaisesti.
- Opetukseen liittyvistä järjestelyistä ja opiskelutilojen käytöstä tiedotetaan Yammerissa ja Kamussa. Sähkökatkosta johtuviin, opetusta koskeviin tilanteisiin valmistellaan yhteisiä suosituksia esimerkiksi mahdollisesti keskeytyvien verkkotenttien osalta.
- Sähkökatkosta johtuvista muutoksista opetusjärjestelyissä vastuuopettaja viestii käyttämässään opintojakson opiskelijat tavoittavassa viestintäkanavassa.
- Harjoittelukoulujen varautumisessa on huomioitava muun muassa turvallisuus, ateriapalvelut, ennakkoon tiedossa olevien sähkökatkojen vaikutukset koulupäivään ja niistä tiedottaminen.
- Kampuksella vai etätöissä? Kun kampuksen sähkökatkosta on tiedotettu ennakkoon ja oma etätyöpiste on katkoalueen ulkopuolella, työt kannattaa suunnitella tehtäväksi kotona. Kun sähkökatko on tiedossa etätyöpisteen alueelle, silloin töitä voi tulla tekemään kampukselle.
Sähkökatkoihin varautumisen muistilista
- Ennen katkoa: Pidä työkoneesi ja puhelimesi ladattuina. Jos sinulla on käytössä varavirtalähde, varaudu sen käyttöön tarvittaessa. Pohdi etukäteen, miten sähkökatko vaikuttaa työntekoosi.
- Katkon aikana: Noudata yliopiston ohjeita, priorisoi työtehtäväsi ja jatka työskentelyäsi mahdollisuuksien mukaan. Seuraa sähkökatkoon liittyvää tiedottamista. Säästä laitteidesi virrankulutusta. Turhia puheluita tulee välttää, sillä mobiiliverkot saattavat ylikuormittua.
- Katkon jälkeen: Laitteistojen käynnistyminen ja toiminta on tarkistettava mahdollisimman nopeasti sähköjen palautumisen jälkeen. Ota sähkölaitteita käyttöön vähitellen ja yksi kerrallaan, jotta äkillinen kuormituspiikki ei katkaise sähköjä uudelleen.
Energian säästäminen
- Sähkön säästämisellä voidaan vaikuttaa sähkön riittävyyteen ja välttää pahimmat energiapulan seuraukset.
- Itä-Suomen yliopisto on mukana Astetta alemmas –kampanjassa.
- Lisätietoa yliopiston kestävyyden ja vastuullisuuden toimista löydät verkkosivuiltamme: uef.fi/kestavayliopisto.
- Valaistus sammuu. Kiinteistöissä on varajärjestelmä poistumis- ja turvavaloille. Ne jäävät palamaan, vaikka sähkö katkeaa.
- Rakennusten lämmitys ei toimi. Lyhyet muutaman tunnin sähkökatkot eivät kuitenkaan aiheuta suurta lämpötilan alenemista.
- Ilmanvaihto pysähtyy. Tämä koskee myös vetokaappeja, joten laboratoriotyöskentely ei ole sähkökatkon aikana turvallista.
- Paloilmaisimet ja -hälyttimet toimivat akkuvarmenteisesti eli paloturvallisuus ei ole uhattuna.
- Kulunvalvotut ovet lukittuvat mutta avausnapit ja kulkutunnisteet toimivat akkuvarmenteisesti.
- Hissit lakkaavat toimimasta ja jäävät mahdollisessa katkossa kerrosten välille. Jos jäät hissiin, paina hälytysnappia ja odota rauhallisena. Hissin hälytysjärjestelmän toiminta on turvattu akuilla eikä happi pääse loppumaan. Hissin huoltohenkilöstö tulee mahdollisimman nopeasti auttamaan. Hissistä ei saa sähkökatkon aikana poistua omin avuin. Hätätilanteessa soita yleiseen hätänumeroon 112.
- Kampuksen kylmän talousvedenjakelun toimii normaalisti, vaikka paineenvaihteluita saattaakin ilmetä.
- Lämpimän veden jakelussa ongelmat ovat todennäköisempiä ja veden lämpötila saattaa vaihdella merkittävästi. Vesi saattaa olla polttavan kuumaa eli lämmintä vettä on käytettävä varoen.
- Pitkäkestoisessa ja laajassa katkossa kaikki veden saanti saattaa katketa. Veden ja WC:n käyttöä tuleekin välttää sähkökatkojen aikana.
- Yliopiston tiloissa ei saa sytyttää tulitikkuja tai polttaa kynttilöitä. (palohälytyksen tai tulipalon vaara).
- Toimisto- ja opetustilojen verkot, IT- ja AV-laitteisto eivät ole käytössä.
- EXAM-tenttitilojen käyttö keskeytyy.
- Kahvila- ja ravintolapalvelut eivät ole käytössä. Tarkempaa tietoa sähkökatkon vaikutuksista palveluihin saa kampusravintoloiden verkkosivuilta.
- IT-palvelupisteet suljetaan Canthia ja Carelia -rakennuksissa.
- Kirjaston palvelut kampuksilla eivät ole käytössä. Kirjastotilat pidetään avoinna turvallisuusnäkökohdat huomioiden.
- Kampuksen langattomat ja kiinteät verkkoyhteydet eivät ole sähkökatkon aikana käytössä. Toiminta loppuu noin 30 minuuttia ennen sähkökatkoa ja toiminnan palautuminen kestää noin 30–60 minuuttia sähköjen palauduttua.
- Mobiiliverkkoa voi käyttää, mutta mobiiliverkkoyhteyksissä saattaa ilmetä häiriöitä.
- Yliopiston konesaleissa olevat palvelimet on turvattu varavirtajärjestelyin ja käytettävissä etäyhteyksillä.
- Yliopiston tietojärjestelmät ovat käytettävissä kampussähkökatkoista huolimatta kampusten ulkopuolelta.
- Tallennetut tiedot ovat turvassa, mutta tallentamattomat tiedot voivat sähkökatkon hetkellä hävitä tai tallentua vain osittain. Tarkasta tietosisällön oikeellisuus huolellisesti sähkökatkon jälkeen.
- IT-palvelut tiedottavat mahdollisista palveluihin liittyvistä tulevista katkoista sekä äkillisistä muutoksista tai häiriöistä. Seuraa tiedotusta Yammerissa (Tietotekniikkapalvelut / IT services). Tietoa päivitetään lisäksi asiointi.uef.fi- ja status.uef.fi -sivuille sekä @UefIt -Twitter-tilille.
- Servicedesk jatkaa toimintaa normaalien aukioloaikojen puitteissa.
Opetuksen ja opiskelun ohjeita sähkökatkoihin varautumiseen ja sähkökatkotilanteisiin
Opettajalle
Ennakoidusta sähkökatkosta henkilökunta saa tiedon omaan työsähköpostiinsa. Jos sähkökatko tapahtuu yllättäen ja ennakoimatta, henkilökunta saa tiedon myös tekstiviestinä työpuhelimeensa. Yliopistoyhteisölle tiedotetaan sähkökatkoista myös sisäisissä viestintäkanavissa (Yammer ja Heimon uutiset)
Varaudu katkoihin etukäteen:
- Pidä virtaa puhelimessa ja kannettavassa tietokoneessa.
- Selvitä kiinteistön poistumistiet.
- Opettele käyttämään matkapuhelimesi taskulampputoimintoa.
- Huomioi, että sähkökatkon aikana kiinteistön tietoliikenneyhteydet eivät toimi ja puhelinten mobiilidataverkko saattaa ruuhkautua.
Lukuvuoden aikana tapahtuvat opetusohjelman muutokset on delegoitu laitosten ja osastojen opetuksesta vastaaville pedagogisille johtajille (terveystieteiden tiedekunnassa laitosjohtajalle).
Opettaja viestii opiskelijoita opetukseen tai tenttimiseen liittyvistä muutoksista käyttäen opiskelijaviestinnässä muutenkin käytettäviä kanavia (esimerkiksi Teams-ryhmät, Yammer tai sähköposti).
- Jos opettaja ei tavoita opiskelijoita tai ei ehdi viestiä, ei tenttejä/opetusta kuitenkaan käynnistetä.
- Lähtökohtaisesti opetus/tentit siirretään toiseen ajankohtaan (voi siirtyä etäopetukseksi, jos tiedossa on, että yhteydet toimivat ja kaikki opiskelijat pystyvät osallistumaan).
- Pyydä opiskelijoita istumaan paikallaan. Kerro heille, että odotetaan viisi minuuttia, jos sähköt palautuisivat.
- Jos katko jatkuu vielä viiden minuutin jälkeen, niin kerro opiskelijoille, miten kurssia jatketaan ja millä tavoin menetetty opetustilanne tullaan korvaamaan tai tarvittaessa järjestämään uudelleen. Pyydä opiskelijoita siirtymään rauhallisesti salista pois.
- Noudata yleisiä turvallisuusohjeita. Kaikille yhteiset turvallisuusohjeet on koottu suomeksi verkkosivulle: uef.fi/alert, ja englanniksi: uef.fi/en/alert
- Jos sähköt palautuvat 5 minuutin sisällä, tenttiä voi jatkaa siitä, mihin tentin suoritus jäi ennen sähkökatkon alkamista.
- Jos sähkökatko jatkuu 5 minuutin jälkeen, keskeytä tentti. Valvojat tai valvonnasta vastaava opettaja ohjaavat opiskelijat turvallisesti ulos tenttisalista.
- Jos tentti joudutaan keskeyttämään sähkökatkoksen vuoksi, uusi tenttitilaisuus pyritään järjestämään mahdollisimman pian.
- Uudesta ajankohdasta ja keskeytyneen tentin mahdollisesta arvioinnista päättää tentaattori.
- Jos sähkökatko kestää enintään 5 minuuttia ja etäopetukseen käytettävät työkalut ovat sen jälkeen normaalisti käytössä, voit jatkaa opetusta tai tenttiä katkon päätyttyä siitä, mihin jäätiin.
- Jos sähkökatko tai sen aiheuttama häiriötilanne jatkuu vielä viiden minuutin jälkeen, keskeytä opetus tai tentti.
- Opiskelijan, jonka opiskelupaikkakunnalla sähkökatko on estänyt opetukseen/tenttiin osallistumisen, tulee ottaa opettajaan erikseen yhteyttä.
- Tiedota opiskelijoita siitä, miten kurssia jatketaan ja millä tavoin menetetty opetustilanne tullaan korvaamaan tai tarvittaessa järjestämään uudelleen.
- Uusi tenttitilaisuus pyritään järjestämään mahdollisimman pian. Uudesta ajankohdasta ja keskeytyneen tentin mahdollisesta arvioinnista päättää tentaattori.
- Lisätietoa sähköisiin tentteihin liittyen: liite 2 (pdf-tiedosto vaatii UEF-kirjautumisen).
Opiskelijalle
- Yliopiston käytännön ohjeet sähkökatkoihin varautumiseen ja sähkökatkotilanteisiin on koottu verkkosivuille: uef.fi/alert. Noudata ohjeita oman ja muiden turvallisuuden vuoksi.
- Pysy rauhallisena ja hakeudu valoisampaan tilaan, jos se on mahdollista.
- Jos olet jäänyt hissiin sähkökatkon aikana, paina hälytyspainiketta ja odota apua. Hälytysjärjestelmä toimii myös sähkökatkon aikana. Apua saattaa joutua odottamaan, koska sähkökatkon alueella useat hissit ovat pysähtyneet.
- Jos lähiopetus tai -tentti keskeytyy sähkökatkon takia, odota rauhallisesti paikallasi opettajan ohjeita.
- Jos lähiopetus keskeytyy sähkökatkoon, joka kestää yli viisi minuuttia, opettaja kertoo, miten kurssia jatketaan ja millä tavoin menetetty opetustilanne tullaan korvaamaan tai tarvittaessa järjestämään uudelleen. Opettaja ohjaa opiskelijat ulos salista.
- Jos salitentti keskeytyy sähkökatkoon, joka kestää yli viisi minuuttia, tentti keskeytetään ja valvojat tai valvonnasta vastaava opettaja ohjaavat opiskelijat ulos tenttisalista. Tentin uudesta ajankohdasta ja keskeytyneen tentin mahdollisesta arvioinnista päättää tentaattori. Uusi tenttitilaisuus pyritään järjestämään mahdollisimman pian.
- Ohjeet sähkökatkojen varalle Exam-tenttitiloissa ovat näkyvillä kunkin tilan yhteydessä. Tutustu ohjeisiin ennen tentin alkamista. Halutessasi voit tutustua ohjeisiin jo etukäteen: Liite 1 (pdf-tiedosto).
- Jos sähkökatko kestää enintään 5 minuuttia ja etäopetukseen käytettävät työkalut ovat sen jälkeen normaalisti käytössä, etäopetusta tai -tenttiä voidaan jatkaa katkon päätyttyä siitä, mihin jäätiin.
- Jos et saa opettajalta toimintaohjeita peruuntuneen/keskeytyneen opetuksen/tentin johdosta, olethan yhteydessä opettajaan.
- Jos sähkökatko tai sen aiheuttama häiriötilanne jatkuu vielä viiden minuutin jälkeen, opetus tai tentti keskeytetään.
- Opettaja tiedottaa opiskelijoita siitä, miten kurssia jatketaan ja millä tavoin menetetty opetustilanne tullaan korvaamaan tai tarvittaessa järjestämään uudelleen.
- Uusi tenttitilaisuus pyritään järjestämään mahdollisimman pian. Uudesta ajankohdasta ja keskeytyneen tentin mahdollisesta arvioinnista päättää tentaattori.
Lisätietoja
Sähkökatkoista on mahdollista esittää kysymyksiä sähköpostitse palveluosoitteeseen: turvaryhma@uef.fi.