Metsätieteiden osasto on kansainvälisesti arvostettu tutkimus- ja koulutusyksikkö. Koulutamme korkeatasoisia asiantuntijoita metsä- ja ympäristöalan tehtäviin.
Tarjoamme tieteellistä jatkokoulutusta Metsät ja bioresurssit -tohtoriohjelmassa, jonka opiskelijoista noin kaksi kolmasosaa on kansainvälisiä opiskelijoita. Kansainvälisyyttä lisäävät myös vaihto-opiskelijat ja muut vierailijat – meillä opiskelee ja työskentelee vuosittain yli 100 ulkomaista opiskelijaa tai tutkijaa.
Tutkimusalojamme ovat muun muassa metsäekologia, metsänhoito, metsäsuunnittelu, kaukokartoitus laserkeilauksella, puunkorjuun logistiikka ja puumateriaalitiede.
Joensuu on yksi maailman merkittävimpiä metsäosaamiskeskittymiä. Täällä ovat myös yhteistyökumppanimme Luonnonvarakeskus Joensuu, Euroopan metsäinstituutti ja Karelia-ammattikorkeakoulu, ja alueella on vilkasta alan yritystoimintaa.
130
aloittavaa opiskelijaa vuodessa
180
kansainvälistä tieteellistä vertaisarvioitua julkaisua vuodessa
120
asiantuntijaa
Koulutus
Olipa tavoitteenasi toimia metsätalouden paikallisena asiantuntijana tai kansainvälisesti arvostettuna vaikuttajana, meiltä saat parhaat mahdolliset eväät uraasi varten. Painotamme koulutuksessa kokonaisvaltaisen näkemyksen luomista metsistä, luonnonvarojen kestävästä hyödyntämisestä ja suojelun kehittämisestä. Metsätieteellinen koulutuksemme on kansainvälistä ja suomalainen kestävän metsätalouden osaaminen on maailmalla tunnustettua ja kysyttyä.
Voit suuntautua opinnoissasi metsien hoitoon ja metsäekosysteemeihin, metsä-, energia- ja puuteknologiaan, metsien arviointiin ja suunnitteluun sekä metsäekonomiaan ja -politiikkaan. Maisteriopintoja voit suorittaa myös englanninkielisissä maisteriohjelmissamme.
Monitieteinen tutkintomme antaa valmiuksia työskennellä laajasti metsään ja ympäristöön liittyvillä aloilla. Meiltä valmistuvat metsäalan asiantuntijat työllistyvät erilaisiin suunnittelu-, kehittämis-, opetus- ja tutkimustehtäviin tai vaikkapa alan yrittäjiksi.
Kandidaatti-, maisteri- ja diplomi-insinöörikoulutus
Englanninkieliset kandidaatti- ja maisteriohjelmat
Tohtorikoulutus ja erikoistumiskoulutukset
Tutkimus
Kansainvälisesti korkeatasoinen tutkimuksemme kohdistuu metsiin, metsätalouteen ja metsien merkitykseen yhteiskunnassa. Se liittyy ympäristöön ja uusiutuviin luonnonvaroihin kohdistuvaan tutkimukseen, joka on yliopistomme vahvuusaloja.
Metsävyöhykkeet kulkevat yli valtion rajojen ja metsäteollisuus toimii maailmanlaajuisesti. Metsän tutkijoiden asenne on aina ollut lähtökohdaltaan kansainvälisyyteen pyrkivä, koska paikallista metsätaloutta ei ole enää olemassa. Samoin ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen koskettavat meitä kaikkia. Tutkimusyhteistyömme on tiivistä, ja usein samaa ongelmaa tarkastellaan useamman tieteenalan näkökulmasta.
Osallistumme useisiin EU-rahoitteisiin projekteihin, ja tutkimus- ja kehitysyhteistyötä tehdään monien yritysten ja käytännön organisaatioiden kanssa. Tutkijamme osallistuvat myös metsäalan tuotekehitystoimintaan, yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä yritysyhteistyöhön muiden luonnonvara-alan toimijoiden kanssa.
Pääosa osaston tutkimuksesta on ryhmittynyt kahteen tutkimusyhteisöön: Metsät ja biotalous (FOBI) ja Ilmastopakotteet, ekosysteemit ja terveys (CLEHE). Vahva osoitus osaston tutkimuksen tasosta ovat kaksi Suomen akatemian lippulaivaa: UNITE (Forest-Human-Machine Interplay for forest), jota johdetaan metsätieteiden osastolta, ja ACCC (Atmosphere and Climate Competence Center), jossa metsätieteiden osaston rooli on myös keskeinen.
Tutustu tutkimusaiheisiin
Metsätieteiden osastolla tehtävä tutkimus kohdistuu metsiin, metsätalouteen ja metsien merkitykseen yhteiskunnassa. Laajasti ottaen se edustaa ympäristöön ja uusiutuviin luonnonvaroihin kohdistuvaa tutkimusta, joka on Itä-Suomen yliopiston vahvuusaloja. Tutkimuksemme on sekä monitieteistä, tieteidenvälistä että poikkitieteellistä ja hyödyntää sekä perus- että soveltavaa tutkimusta.
Metsätietojärjestelmiin liittyvät tutkimusaiheet sisältävät esimerkiksi soveltavan geoinformatiikan, lisääntyvän automaation ja tietoteknisten menetelmien käytön metsätaloudessa. Paikkatietoteknologialla (GIS) on nykyään merkittävä rooli metsäteollisuuden käytännön työssä ja tiedonhallinnassa, joten modernin IT-teknologian hallinta ja kyky suunnitella uusia GIS-työkaluja on tärkeä osa metsäalan asiantuntijan työtä. Metsänarvioimistiede kattaa metsien mittauksen, mallinnuksen, inventoinnin ja kaukokartoituksen menetelmät.
Metsänarviointi ja metsäsuunnittelu keskittyvät metsävarojen inventoinnin sekä metsien hallintaan ja käyttöön liittyvän päätöksenteon toisistaan riippuvaisiin prosesseihin. Metsäsuunnittelussa analysoidaan metsänhoitovaihtoehtoja metsäninventointitietojen ja metsän kehitystä kuvaavien mallien avulla. Suunnittelun keskeisenä tehtävänä on ennustaa eri metsänhoitovaihtoehtojen seurauksia, jotta metsää voidaan hoitaa metsänomistajien ja muiden sidosryhmien tavoitteita parhaiten vastaavalla tavalla.
Nykyaikainen metsätalous on monitoiminnallinen ala, joten metsänhoidon tavoitteisiin voi sisältyä myös muita kuin suoraan puutavaran tuotantoon liittyviä näkökohtia, kuten ympäristön viihtyisyys, biologisen monimuotoisuuden säilyttäminen ja metsätalouden avulla mahdollisesti saavutettavat myönteiset ympäristövaikutukset. Nykypäivän monipuolisilla optimointimenetelmillä on mahdollista valita jokaiselle metsikölle kulloinkin parhaiten sopivat hoitostrategiat.
Metsänhoito- ja metsäekosysteemipalvelujen tutkimus painottuu siihen, miten metsien hoito ja hyödyntäminen sekä muuttuva ilmasto vaikuttavat metsien hiilidynamiikkaan, rakenteeseen, ekosysteemipalveluihin ja riskeihin. Tutkimusaihe tarkastelee metsäbiomassan tuotantoa ja hiilensidontaa sekä sään ääri-ilmiöiden, kuten myrskyjen, epätavallisten lumiolosuhteiden ja kuivuuden vaikutuksia niihin.
Maaperätiede tutkii maaperän ja kasvien vuorovaikutusta muuttuvassa ilmastossamme. Sen menetelmiä ovat kenttäseuranta, kokeellinen työskentely sekä turve- ja mineraalimaaperäisten metsien mallinnus kenttä- ja laboratorio-olosuhteissa.
Metsäekologia tutkii metsäekosysteemien rakennetta ja toimintaa, metsien biologista monimuotoisuutta sekä eläin-, kasvi- ja sienilajien vuorovaikutuksia. Tutkimusaiheisiin sisältyvät metsien eliölajien populaatio- ja yhteisöekologia, metsäekosysteemien ekologiset rakenteet, sukkessiodynamiikka ja häiriöt (esim. metsäpalot) sekä metsien biologisen monimuotoisuuden säilyttämiseen ja suojeluun liittyvät kysymykset.
Metsien terveyden tutkimus keskittyy metsäluonnon häiriöiden, pieneliöiden ja eläinten vaikutuksiin. Sen aiheita ovat myös metsätalouden haittavaikutusten lieventäminen sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset metsien tuottoon, ekosysteemipalveluihin ja puu- ja muiden tuotteiden kannattavuuteen ja laatuun. Monet metsien hoidon, ekologian ja terveyden tutkimuskysymykset ovat globaaleja.
Metsäekonomian tutkimus keskittyy metsiin liittyvien tuotteiden ja palvelujen tuotantoon, käyttöön ja markkinoihin. Tutkimusaihe kattaa myös metsien monipuolisen käytön ja sen suunnittelun, osallistavan päätöksenteon metsätaloudessa sekä metsäalan taloudellisen ja yhteiskunnallisen analyysin. Liikkeenjohdon tutkimus analysoi metsäalaan liittyvien yritysten ja organisaatioiden kilpailukykyä, toimintamalleja ja osaamispääomaa.
Metsäpolitiikan tutkimus tarkastelee metsäalaan liittyvän päätöksenteon ja hallinnon prosesseja laaja-alaisesti yksittäisestä metsänomistajasta aina kansainvälisen metsäpolitiikan tasolle. Sen erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset rakenteet, jotka edistävät – tai toisaalta hidastavat – siirtymää kohti biokiertotaloutta. Tutkimus paneutuu metsäpolitiikan toimenpiteiden vaikutuksiin ja uusien politiikkainstrumenttien mahdollisuuksiin. Tutkimusaiheita ovat esimerkiksi biotalouteen liittyvä oppiminen ja koulutus, metsädiskurssit, ekosysteemipalvelut ja moniarvoista päätöksentekoa edistävät menetelmät.
Metsäbiotalouden ennakointi tutkii metsien käyttöön liittyviä muutosilmiöitä. Tutkimus keskittyy yritysten, julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan kehittyvään toimintaympäristöön. Erityisen kiinnostavia aiheita ovat metsäbiotalouden vähittäiset ja radikaalit muutokset osana yhteiskunnan systeemistä siirtymää kohti hiilinegatiivista biokiertotaloutta. Tutkimusaiheen menetelmiä ovat esimerkiksi skenaariomallinnus, tulevaisuuskuvien analyysi, horisonttiskannaus ja Delfoi. Ennakointitutkimus kutsuu erilaisia toimijoita yhteen luomaan ja arvioimaan kehityspolkuja ja samalla vahvistamaan tulevaisuusajattelua ja -tietoisuutta.
Puumateriaalitiede tutkii puutavaraa sekä sen fysikaalisiin ja rakenteellisiin ominaisuuksiin vaikuttavia tekijöitä. Tutkimusalue rakentaa yhteyden puumateriaalin ja jalostettujen kulutustuotteiden, kuten puusta tuotettavien biopohjaisten materiaalien, kemikaalien ja energian välille.
Puumateriaalin mekaanisen, kemiallisen ja biologisen jalostuksen tutkimus pohjautuu käytettävissä olevien raaka-aineiden ominaisuuksiin, suorituskykyyn ja monikäyttöisyyteen. Tutkimusalue tekee puumateriaaleihin liittyvää kansainvälistä tutkimusyhteistyötä yliopistojen, tutkimuslaitosten ja metsäteollisuuden kanssa. Puunhankinta on metsäteknologian opetuksen ja tutkimuksen keskiössä. Metsäteollisuus järjestää tehtaiden puuhankinnan tuotantoprosessin ja asiakkaalle toimitettavan lopputuotteen määrittämien reunaehtojen mukaan. Toimitusketjun pullonkauloja ovat toimitusmäärät, tuottavuus, ympäristön kestävyys, kustannukset, työvoima, kausiluonteisuus, kuljetusinfrastruktuuri, ERP-järjestelmät, energiatehokkuus ja puunosto.
Bioenergiajärjestelmiä koskeva tutkimus ja opetus kattaa lignoselluloosabiomassan kestävän tuotannon sekä tehokkaan kuljetuksen ja logistiikan sen loppukäyttöön asti energiantuotannossa. Sen tutkimuslinjoja ovat muun muassa biomassan tuotantojärjestelmien hallinta ekologian, ympäristön suojelun ja talouden näkökulmista sekä bioenergiamarkkinoiden ja -politiikan kehitys kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Tutustu tutkimusryhmiimme ja -hankkeisiimme
Laboratorio
Metsätieteiden osaston laboratorio tuottaa laboratoriopalveluja pääasiassa osaston omiin tutkimuksiin. Laboratorio sijaitsee Joensuun kampusalueella Borealis-rakennuksen tiloissa Yliopistokadulla. Laboratoriossa suoritetaan monenlaisia tutkimukseen liittyviä kemiallisia, fysikaalisia ja fysiologisia analyysejä ja mittauksia maasta, kasveista ja puuaineksesta. Samoissa tiloissa on lisäksi erillisenä osaston opetuslaboratorio.
Ajankohtaista
Uutiset
Yhteystiedot
Metsätieteiden osaston johtajana toimii Jukka Tikkanen. Varajohtajina toimivat Eeva-Stiina Tuittila (vastuualueena tutkimus) ja Ossi Turunen (vastuualueena laboratoriot).
Itä-Suomen yliopiston opiskelijavalintaa koskevissa yleisissä kysymyksissä sinua palvelee Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut. Opintoneuvontaa antavien henkilöiden yhteystiedot löydät Kamun Opintoneuvonta-sivulta.
Postiosoite
Itä-Suomen yliopisto
Metsätieteiden osasto
PL 111
80101 Joensuu
Käyntiosoite
Yliopistokatu 7
Borealis A, 3. kerros
Sähköposti: metsa.osasto(a)uef.fi