Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Karttapalloa pitelevä käsi

Tutkimuksen ja tutkijan näkyvyys

Tunnisteita

Suomessa kansalliseksi tutkijatunnisteeksi on suositeltu ORCIDia (Open Researcher and Contributor ID). Kansainvälinen ORCID-tutkijatunniste tarjoaa tutkijalle pysyvän ja henkilökohtaisen digitaalisen tunnisteen. Tunniste ratkaisee muun muassa nimenvaihdoksiin, samannimisiin tutkijoihin tai nimien erilaisiin kirjoitusasuihin liittyviä sekaannuksia. UEF on ORCID-konsortion jäsen.

ORCID-palvelussa tutkija voi ylläpitää julkaisuluetteloaan ja liittää profiiliinsa julkaisutietoja eri tietokannoista. Lisäksi julkaisujen tietoja voi tuoda ORCIDiin esimerkiksi Google Scholarista tai viitteidenhallintaohjelmista. Tietojen lisääminen onnistuu myös DOIn avulla tai manuaalisesti. Tunnisteen ansiosta tutkimustuotokset linkittyvät toisiinsa ja ajan myötä tarve syöttää henkilö- ja julkaisutietoja moneen kertaan eri järjestelmiin vähenee.

Oman profiilin luominen vaatii rekisteröitymisen ORCID-palveluun. Julkaisujen lisäksi profiiliin voi päivittää koulutus-, työ- ja rahoitustietoja, jolloin ORCID toimii myös tutkijan ansioluettelona. Monet kustantajat edellyttävät ORCID-tunnisteen käyttöä käsikirjoitusta lähetettäessä. Tunnistetta voi hyödyntää myös tiedonhaussa esimerkiksi Scopus- ja Web of Science -tietokannoissa.

ORCID-tunniste Mepcon kautta näkyville UEF CRISiin (Heimo; vaatii UEF-kirjautumisen)

Lisätietoa ORCID-tutkijatunnisteesta: tutkijatunniste.fi ja orcid.org

Elämme maailmassa, jossa pitää itse tuoda esille sitä, mistä tietää ja mitä tietää.

Petro Poutanen & Salla-Maaria Laaksonen. Faktat nettiin! Asiantuntijaviestintä sosiaalisessa mediassa. Gaudeamus, 2019.

ORCID consortium member organization

Katso myös

Tiedonhaun opintojaksot ja koulutus