Vapaakappalekokoelma on lakisääteisesti karttuva kotimaisten painettujen ja sähköisten aineistojen kokoelma. Se sisältää Suomessa julkaistuja kirjoja, lehtiä, nuotteja ja karttoja, verkkosivuja, tv- ja radio-ohjelmia sekä pelejä, äänitteitä ja tallenteita. Vapaakappaleita voivat käyttää kirjaston tiloissa kaikki tietoa tarvitsevat. Aineistoa ei saa kotilainaksi.
Itä-Suomen yliopiston kirjasto on yksi Suomen kuudesta vapaakappalekirjastosta. Osana vapaakappaletoimintaa kirjasto saa kansallisen kulttuurin aineistot kokoelmaansa maksutta. Kotimaisen aineiston osalta vapaakappaleet lisäävät merkittävästi kirjaston kokoelmien kattavuutta.
956 873
Painettuja vapaakappaleita yhteensä (2023)
162 664
Vapaakappaleita UEF-Primossa (2023)
4 175
Lehtinimekkeitä vapaakappalekokoelmassa (2023)
Painetut kirjat
- Kokoelma sisältää painettuja kirjoja vuodesta 1981 lähtien. Kaikkea aineistoa ei ole luetteloitu UEF-Primoon.
- UEF-Primosta löytyvät tietokirjat ja sarjat vuodesta 2008 lähtien sekä osa vuosina 1981-2007 julkaistusta aineistosta. Pääosaa vanhemmista kirjoista ei ole luetteloitu tietokantaan. Valtaosin puuttuvia aineistoja ovat kaunokirjallisuus, lasten- ja nuortenkirjat, sarjakuva-albumit, vuosijulkaisut, virallisjulkaisut ja tilastot. Niiden osalta aineistotietoja voi hakea Finna- ja Kansalliskirjaston Finna -tietokannoista.
- UEF-Primosta löytyviä kirjoja voi tilata lukusalilainaksi kirjaston tiloihin tekemällä niihin vapaakappalepyynnön: 1. Kirjaudu sisään UEF-Primoon ja etsi oikea kirja. 2. Valitse Vapaakappalepyyntö. 3. Kirjoita noutopaikka (Joensuu / Kuopio / KYS). 4. Lähetä pyyntö.
- UEF-Primosta puuttuvia kirjoja voi tilata e-lomakkeella Vapaakappalepyyntö.
- Aineiston toimitusaika on 2-7 vuorokautta. Kirja on lainattava kirjaston asiakaspalvelussa 7 vuorokauden kuluessa saapumisilmoituksen lähetyksestä. Aineistoa säilytetään asiakaspalvelussa, josta sen saa pyytämällä käyttöönsä.
- Vapaakappalepyyntö on maksuton. Vapaakappaleiden laina-aika on neljä viikkoa. Lainoja voi uusia UEF-Primossa muiden lainojen tavoin.
- Painettujen kirjojen käyttö edellyttää rekisteröitymistä kirjaston asiakkaaksi.
- Yliopiston tai KYSin henkilökuntaan kuuluvat voivat saada aineiston tutkimuskäyttöön työhuoneeseensa. Aineiston voi noutaa kirjastosta tai tehdä kirjaston kanssa aineiston postitussopimuksen, jolloin aineisto toimitetaan sisäpostissa työhuoneeseen. Sopimus tehdään e-lomakkeella Aineiston postitussopimus henkilökunnalle.
- Lisätietoja blogikirjoituksessa Kulttuuriaineistot käyttöön: kirjaston painetut vapaakappaleet.
E-kirjat
- Elektronisten kirjojen vapaakappaleet (e-kirjat ja e-äänikirjat) sekä sellaiset Kansalliskirjaston digitoimat kirjat, joiden tekijänoikeus on edelleen voimassa, löytyvät vapaakappaletyöaseman Varia-tietokannasta.
- Luovutuksina saadut vapaakappaleet ovat pääsääntöisesti 2000-luvulta, Kansalliskirjaston digitoima aineisto vanhempaa. Toistaiseksi vain pieni osa kaikesta Suomessa julkaistusta kirjallisuudesta on digitoitu.
- Varian sisältämistä kirjoista osa on luetteloitu UEF-Primoon.
- UEF-Primosta puuttuvien kirjojen tietoja voi löytyä Kansalliskirjaston Finnasta.
- Lisätietoja blogikirjoituksessa Vapaakappaletyöasemat - väylä sähköisiin kulttuuriaineistoihin
Painetut lehdet
- Kokoelma sisältää painettuja aikakauslehtiä vuodesta 1981 alkaen. Sanomalehtiä ja ns. pienpainatelehtiä (ilmoitus-, tapahtuma- ja jäsenlehdet ym.) kokoelmaan ei kuulu. Ei myöskään muita pienpainatteita.
- Vapaakappalelehtiä ei ole luetteloitu UEF-Primoon. Niiden aineistotietoja voi hakea Finna- ja Kansallinen Finna -tietokannoista. Kokoelmaan säännöllisesti tulevista ja tulleista lehdistä on erillinen luettelo.
- Lehtiä voi tilata lukusalilainaksi kirjaston tiloihin e-lomakkeella Vapaakappalepyyntö. Toimitusaika on 2-7 vuorokautta. Lehdet on lainattava kirjaston asiakaspalvelussa 7 vuorokauden kuluessa saapumisilmoituksen lähetyksestä. Aineistoa säilytetään asiakaspalvelussa, josta sen saa pyytämällä käyttöönsä.
- Vapaakappalepyyntö on maksuton. Vapaakappaleiden laina-aika on neljä viikkoa. Lainoja voi uusia UEF-Primossa muiden lainojen tavoin.
- Painettujen lehtien käyttö edellyttää rekisteröitymistä kirjaston asiakkaaksi.
- Lisätietoja blogikirjoituksessa Kulttuuriaineistot käyttöön: kirjaston painetut vapaakappaleet.
Kansalliskirjaston digitoimat lehdet
- Kansalliskirjaston digitoimat sanomalehdet, aikakauslehdet ja pienpainatteet löytyvät vapaakappaletyöaseman Digi-tietokannasta.
- Lehtiä on digitoitu pääsääntöisesti 1940-luvulta taaksepäin ja 2010-luvulta eteenpäin. Väliin jäävän ajanjakson digitointi on etenemässä.
- Vanhimmat, jo tekijänoikeusvapaat lehdet (pääsääntöisesti vuotta 1940 edeltävät) ovat käytettävissä myös avoimesti verkossa.
- Digin lehtilistalta voi tarkistaa, mitä lehtien vuosikertoja on käytettävissä avoimesti ja mitä ainoastaan vapaakappaletyöasemilla.
- UEF-Primoon on luetteloitu vain vapaasti käytettäviä lehtiä, eivätkä tiedot ole kaikilta osin ajan tasalla.
- UEF-Primosta puuttuvien lehtien tietoja voi löytyä Kansalliskirjaston Finnasta.
- Lisätietoja blogikirjoituksessa Vapaakappaletyöasemat - väylä sähköisiin kulttuuriaineistoihin.
E-vapaakappalelehdet
- Elektronisten lehtien vapaakappaleet löytyvät vapaakappaletyöaseman Varia-tietokannasta. Lehdet ovat pääosin 2000-luvulta.
- Varian sisältämiä lehtiä ei ole luetteloitu UEF-Primoon eikä Finnaan.
- Lisätietoja blogikirjoituksessa Vapaakappaletyöasemat - väylä sähköisiin kulttuuriaineistoihin.
Verkkolehdet
- Kotimaisia verkkolehtiä on tallennettu vuodesta 2006 lähtien vapaakappaletyöasemalla olevaan verkkoarkistoon.
- Lisätietoja blogikirjoituksessa Vapaakappaletyöasemat - väylä sähköisiin kulttuuriaineistoihin.
Suomalainen verkkoarkisto
- Kansalliskirjaston tallentamat suomalaiset verkkosivut löytyvät vapaakappaletyöaseman verkkoarkistosta.
- Verkkosivuja on tallennettu automaattisina vuosikeräyksinä sekä teemakeräyksinä vuodesta 2006 lähtien.
- Verkkoarkiston hakemisto on käytettävissä avoimena verkossa.
- Lisätietoja blogikirjoituksessa Vapaakappaletyöasemat - väylä sähköisiin kulttuuriaineistoihin.
Radio- ja tv-arkisto
- Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) tallentamat kotimaiset radio- ja tv-ohjelmat löytyvät vapaakappaletyöaseman Ritva-tietokannasta.
- Ritvassa on keskeisten radio- ja tv-kanavien ohjelmavirta kokonaisuudessaan sekä näytteitä muilta kanavilta vuodesta 2009 lähtien.
- Lisäksi Ritvassa on Yleisradion digitoidut tv-ohjelmat 1957-2008.
- Ritvan hakemisto on käytettävissä avoimena verkossa.
- Lisätietoja blogikirjoituksessa Vapaakappaletyöasemat - väylä sähköisiin kulttuuriaineistoihin.
Painetut nuotit ja kartat
- Kokoelma sisältää painettuja nuotteja ja karttoja vuodesta 1981 lähtien. Niitä voi tilata lukusalilainaksi kirjaston tiloihin e-lomakkeella Vapaakappalepyyntö. Toimitusaika on 2-7 vuorokautta.
- Vapaakappalepyyntö on maksuton. Vapaakappaleiden laina-aika on neljä viikkoa. Lainoja voi uusia UEF-Primossa muiden lainojen tavoin.
- Fyysisiä äänitteitä, tallenteita tai pelejä ei kokoelmaan sisälly.
Digitaaliset kartat, pelit ja äänitteet
- Kansalliskirjastolle luovutettu verkkomusiikki sekä sellaiset Kansalliskirjaston digitoimat kartat, pelit ja äänitteet, joiden tekijänoikeus on edelleen voimassa, löytyvät vapaakappaletyöaseman Varia-tietokannasta.
- Luovutetut musiikkiäänitteet ovat 2000-luvulta, Kansalliskirjaston digitoimat pääosin vanhempia.
- Osa aineistosta on luetteloitu Kansalliskirjaston Finnaan.
- Lisätietoja blogikirjoituksessa Vapaakappaletyöasemat - väylä sähköisiin kulttuuriaineistoihin.
Hae vapaakappaleaineistoja
Vapaakappaletyöasemat digitaalisia aineistoja varten
Kirjastossa on erillisillä työasemilla käytettävissä seuraavat digitaaliset aineistot:
- Verkkoarkisto. Kansalliskirjaston keräämä kotimainen verkkoaineisto vuodesta 2006.
- Ritva. Radio- ja tv-arkisto vuodesta 2009 (sisältää myös tätä vanhempaa Ylen aineistoa).
- Varia. Elektroniset vapaakappaleet.
- Digi. Kansalliskirjaston digitoimat tekijänoikeuden alaiset sanoma- ja aikakauslehdet vuodesta 1940.
Aineistojen sisältöä voi lukea, kuunnella ja katsella. Sisällöstä ei voi valmistaa digitaalista kopiota. Aineistoa voi myös kuvata suoraan näyttöruudulta ja äänittää kaiuttimien kautta.
Radio- ja tv-arkistossa on mahdollista tallentaa hakuja, jos on kirjautunut palveluun henkilökohtaisilla tunnuksilla. Tunnukset saa KAVI:sta (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti): rtva@kavi.fi.
Verkkosivuja ja digitoituja lehtiä voi tulostaa. Tulostaminen on maksullista.
Työasemissa ei ole Internet-yhteyttä. Niissä on käytettävissä yleisimmät toimisto-ohjelmat, mutta tiedostoja ei voi tallentaa omalle tallennusvälineelle tai lähettää sähköpostitse. Työskentelyä helpottamaan voikin olla tarpeen ottaa oma kannettava mukaan.
Itä-Suomen yliopiston kirjastossa on kaksi työasemaa: yksi Joensuun kampuskirjastossa (2B-sali) ja yksi Kuopion kampuskirjastossa (huone 1052.1). Työasemilla käytetään kuulokkeita. Kummassakin työasemassa on paperitulostusmahdollisuus.
Vapaakappaletyöasemaa voi käyttää sen ollessa vapaana. Työaseman voi myös varata käyttöönsä ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.