Kirjallisuutta kasatessasi tarvitset tiedonhaun taitoja. Mistä kannattaa hakea, kuinka haku tapahtuu? Käy kertaamassa ja päivittämässä tietosi tiedonhaun avoimista oppimateriaaleista.
Hakupalveluita on monenlaisia, mikä olikaan omalle alalleni sopiva? Tarkista se tiedonhaun alakohtaisilta sivuilta.
Jos haluat henkilökohtaista ohjausta tiedonhankinnasta, voit varata ajan tietoasiantuntijalle. Tarkista oman alasi tietoasiantuntija alakohtaisilta sivuilta.
Voit myös kasata ryhmän samassa vaiheessa olevia opiskelijoita ja varata pienryhmäohjauksen osoitteesta: tietopalvelu@uef.fi. Porukalla asioiden miettiminen on hyvinkin hedelmällistä!
Opetus
Kirjasto tarjoaa graduntekijöille vapaaehtoisen yhden opistopisteen kurssin kerran vuodessa syksyisin. Kurssilla käydään läpi tiedonhakua, viitteidenhallintaa, aineistonhallintaa sekä opinnäytteen asiasanoitusta. Lue lisää kurssista.
Aineiston saat helposti käyttöön, jos se kuuluu oman kirjaston kokoelmaan. Kun olet yliopiston verkon ulkopuolella tarvitset UEF käyttäjätunnuksen ja salasanan, jotta saat e-aineistot auki.
Kotimainen kirjallisuus, jota ei löydy UEF-Primosta, saattaa silti olla saatavilla kirjaston Vapaakappalekokoelmasta. Aina voit kokeilla onneasi Googlella. Kaikille avoimet julkaisut löytyvät helposti näin.
Muista myös muut kirjastot. Sinun ei tarvitse välttämättä matkustaa minnekään, vaan voit tilata aineiston toisesta kirjastosta kaukopalvelun kautta. Jos kirja tai lehti löytyy Varastokirjastosta on tilaaminen kaukopalvelusta hyvinkin edullista.
Jos tarvitsemasi kirja on uusi tai uudehko ja voisi hyödyttää muitakin, voit tehdä kirjasta hankintaehdotuksen. Kirjasto voi tällöin harkita kirjan hankkimista kokoelmiin.
Tiesitkö, että on olemassa apuvälineitä, joiden avulla keräät kirjallisuusviitteet talteen, luot automattisesti lähdeluettelon sekä jopa muotoilet viittaukset valmiiksi tekstiin?
Viitteidenhallintaohjelmia ovat esimerkiksi Zotero ja Mendeley. Lue lisää näistä lähdeviitteet-sivulta.
Vaikka et käyttäisikään viitteidenhallintaohjelmaa, muista tallentaa käyttämiesi lähteiden tiedot heti alusta alkaen!
Viittaustyylit ovat aina ala- ja oppiainekohtaisia, mutta yleistä ohjeistusta löydät Viitetiedot ja viittaaminen -sivulta. Oppiaineiden omat ohjeet ovat Kamun opintoyhteisöissä, opinnäytetyöohjeissa.
Graduoppaat ja muu tutkimusmenetelmäkirjallisuus ovat kirjaston käytetyimpiä aineistoja. Muista siksi myös verkossa olevat menetelmäoppaat, esimerkiksi Tutkimusmenetelmien verkkokäsikirja (Tietoarkisto) ja SAGE Research Methods.
Menetelmäkirjallisuutta voit hakea UEF-Primosta. Hyvään alkuun pääset esimerkiksi tekemällä perushaun kirjaston kokoelmista: opinnäytteet oppaat.
Käytätpä tutkimuksessasi valmista aineistoa tai keräät sen itse, on hyvä miettiä aineiston käsittelyyn, tallentamiseen ja säilyttämiseen liittyviä seikkoja. Lue lisää Opiskelijan aineistonhallinnasta.
Jos keräämäsi tutkimusaineisto on laaja ja hyvätasoinen, voit harkita sen tallentamista data-arkistoon. Näin aineistoa voidaan käyttää tieteen hyväksi myöhemminkin. Lue lisää aineistojen tallentamisesta.
Data-arkistoihin jo tallennettuja avoimia aineistoja voit käyttää oman työsi lähteinä. Lue lisää Tutkimusaineistojen hallinnasta.
Kun gradu on valmis jätettäväksi tarkastukseen, sinun tulee liittää mukaan myös tiivistelmä. Tiivistelmän yhteyteen tallennetaan avainsanat (keywords). Käytä avainsanojen määrittelyyn mieluiten asiasanastoa. Tällä tavoin termistö on yhteneväistä tiedontuottajien ja -hakijoiden kesken.
Käytä esimerkiksi Yleistä suomalaista ontologiaa. Täältä saat sanoille myös englanninkielisen version. Voit myös kokeilla apuna automaattisen asiasanoituksen välineitä. Jos sanastosta ei löydy sopivaa termiä, muitakin sanoja voit käyttää.
Avainsanoja tarvitaan vain muutama (5-10). Mieti, mikä on gradussasi keskeisintä: mitkä ovat ne sanat, jolla kertoisit gradusi sisällön, jos mitään muuta et saisi sanoa.
Lue lisää asiasanastoista ja sanojen valinnan apuvälineistä.
Kirjasto julkaisee gradusi. Sinun ei tarvitse tehdä mitään: kirjasto saa gradun asiointipalvelusta, johon olet sen tallentanut. Erillistä julkaisusopimusta ei tehdä.
Gradu tulee näkyville UEF eRepository -palveluun kun koko arviointiprosessi on valmis.
Kun palautat gradusi asiointijärjestelmän kautta, sinulta kysytään työn julkisuusastetta. Suosittelemme julkaisemaan gradun avoimesti! Työsi voi hyödyttää muita graduntekijöitä ja kiinnostaa yleisöä laajemminkin. Toisaalta, jos joku yrittää hyödyntää graduasi luvattomasti, sekin paljastuu avoimesta verkosta helpommin.
Kirjasto arpoo vuosittain lokakuussa 100 euron stipendin kaikkien gradunsa tai syventävien opintojen opinnäytteensä avoimesti julkaisseiden kesken! Osallistumislomake