Itä-Suomen yliopiston kirjasto on julistautunut Syrjinnästä vapaaksi alueeksi. Toivotamme kaikki ihmiset tervetulleiksi kirjastoon ja sitoudumme kohtelemaan kaikkia asiakkaita ja henkilökuntaa yhdenvertaisesti. Lisätietoa kampanjasta.
Näin pääset alkuun kirjaston käytössä
Ihan ensiksi rekisteröidy kirjaston asiakkaaksi. Rekisteröitymistapa riippuu siitä, oletko Itä-Suomen yliopiston perus- vai jatkotutkinto-opiskelija, avoimen yliopiston opiskelija, henkilökuntaa vai muu asiakas.
Itä-Suomen yliopiston perus- ja jatkotutkinto-opiskelijat, avoimen yliopiston opiskelijat sekä sellaiset henkilökunnan jäsenet, joilla on tiedot Pepissä:
Ota käyttöösi Tuudo-mobiilisovellus ja rekisteröidy sen avulla. Pääset käyttämään kirjastoa saman tien, kirjastokorttisi löytyy Tuudosta!
Itä-Suomen yliopiston henkilökuntaan kuuluvat, joilla ei ole tietoja Pepissä:
Rekisteröidy asiakkaaksi verkkolomakkeella. Kirjaudu lomakkeelle UEF-tunnuksella; käytä tunnuksesta muotoa tunnus@uef.fi. Saat sähköposti-ilmoituksen, kun rekisteröinti ja kirjastokorttisi on valmis. Sähköpostin saatuasi voit kirjautua UEF-Primoon ja käyttää e-kirjoja ja muita e-aineistoja. Tähän et tarvitse kirjastokorttia.
Itä-Suomen yliopiston ulkopuoliset asiakkaat ja KYSin henkilökuntaan kuuluvat, joilla ei ole UEF-käyttäjätunnusta:
Täytä muille asiakkaille tarkoitettu asiakkaaksi rekisteröitymislomake. Saat sähköposti-ilmoituksen, kun rekisteröinti on valmis ja voit noutaa kirjastokorttisi. Noudettuasi korttisi voit kirjautua UEF-Primoon: ensimmäisellä kerralla salasana on kirjastokorttisi numero. Unohtuneen salasanan vaihtaminen onnistuu ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun, josta saat tarkemmat neuvot salasanan muuttamiseen.
Kirjastokortti
Jos rekisteröidyt kirjaston asiakkaaksi Tuudo-mobiilisovelluksella, on kirjastokorttisi Tuudossa kohdassa ”kirjasto”. Muuta korttia et tarvitse!
Jos käytät rekisteröitymiseen erillistä lomaketta (et pysty käyttämään Tuudoa), saat käyttöösi perinteisen kirjastokortin. Käy hakemassa perinteinen kortti kirjastosta, kun rekisteröityminen on valmis ja saat siitä ilmoituksen. Korttia noutaessasi tarvitset kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.
Mikäli otat Tuudo-mobiilisovelluksen myöhemmin käyttöösi, yhdistyy perinteisen kirjastokorttisi tiedot tiliisi Tuudossa, ja saat näin käyttöösi digitaalisen kirjastokortin.
Kirjastokorttia – digitaalista tai perinteistä – tarvitset aina kun lainaat painettuja kirjoja.
KYSin henkilökuntaan kuuluva:
Voit kirjastokortin saatuasi pyytää kirjastosta etäkäyttötunnuksia e-aineistojen lukemista varten. Jos kirjastokortin salasana unohtuu, etkä pääse kirjautumaan UE-Primoon, ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun ja saat tarkemmat ohjeet salasanan vaihtamiseksi.
Kyllä. Kirjaston näkökulmasta sinulla on kaikki samat oikeudet ja velvollisuudet kuin tutkinto-opiskelijalla. Saat esimerkiksi käyttöösi kirjaston painetut ja e-kirjat, 24/7-kulkuoikeuden ja paljon muuta. Tässä oppaassa olevat asiat koskevat siis kaikki myös sinua.
Jos opiskelet kokonaan etänä, lue erityisesti kohdat ”Miten pääsen kirjaston asiakkaaksi”, ”Löytyykö kaikkia kirjoja e-kirjoina” ja ”Miten saan kirjoja lainaan, jos asun toisella paikkakunnalla”.
UEF-Primoon törmäät jatkuvasti kirjastoasioissa. UEF-Primo on kirjaston oma hakupalvelu, josta löytyvät kaikki kirjaston hankkimat kirjat, lehdet ja tietokannat (sekä painetut että verkossa olevat), näppärästi yhdestä paikasta.
UEF-Primoon kirjaudut omilla UEF-tunnuksillasi (UEFin opiskelijat ja henkilökunta) tai kirjastokortin numerolla (muut). Muistathan, että kirjautuminen onnistuu vasta sitten, kun olet rekisteröitynyt kirjaston asiakkaaksi (kts. Miten pääsen kirjaston asiakkaaksi). UEF-Primossa hoidat omia lainausasioitasi: varauksia, uusimisia ja maksuja. UEF-Primoon voit tallentaa omia suosikkejasi ja tekemiäsi hakuja kirjastoaineistoista.
UEF-Primosta pääset myös laajemmille vesille hakemaan kansainvälisesti julkaistuja artikkeleita ja muita julkaisuja.
Ota UEF-Primo haltuun käyttöohjeiden avulla.
Näin löydät, lainaat ja luet kirjoja
Sekä painettujen että e-kirjojen tiedot löytyvät hakupalvelu UEF-Primosta. Osa kirjoista on vain painettuina kirjoina, osa vain e-versioina. Kirjaa voit hakea kirjan tai tekijän nimellä tai kirjan aihetta kuvaavilla sanoilla.
Painetut kirjat: Sijaintiopas kertoo, mistä päin kirjastoa etsimäsi kirja löytyy. Lue tarkemmin, kuinka löydät kirjan hyllystä.
E-kirjat: e-kirjan tunnistaa UEF-Primossa tiedosta 'Saatavilla verkossa'. Klikkaa linkkiä ja vielä kohtaa 'Näytä verkossa' aukaistaksesi kirjan. Tarvittaessa käytä kirjautumiseen omia UEF-tunnuksiasi. KYSiläiset pääsevät käyttämään valtaosaa e-kirjoista KYSin etäkäyttötunnuksilla. UEFin ulkopuoliset asiakkaat voivat lukea e-kirjoja kirjaston tiloissa. Aivan kaikki e-kirjat eivät kuitenkaan ole vierailijoiden käytettävissä. Lue tarkempia e-kirja-ohjeita.
Katso video Näin löydät kurssikirjan (kesto 1:45).
Mitä jos kirjaa ei ole ollenkaan UEF-Primossa tai siitä löytyy vain viitetiedot (eli kirjan tiedot näkyvät, mutta kirjaa ei ole hankittu kirjastoon)? Jos et löydä haluamaasi kirjaa UEF-Primosta, tarkista, löytyisikö kirjaa jostain toisesta lähikirjastostasi. Voit myös tilata kirjan itsellesi toisesta kirjastosta maksullisen kaukopalvelun kautta. Voit myös ehdottaa kirjaa hankittavaksi kirjastoomme.
Ei. Kirjasto hankkii kurssikirjasta e-version aina kun se on mahdollista. Aina näin ei kuitenkaan ole. Siitä syystä kaikkia kurssikirjoja ei edelleenkään löydy verkosta. Toisaalta suurin osa kirjaston kirjoista on e-kirjoja. Joskus vastaasi voi tulla myös kirja, jota löytyy sekä painettuna että elektronisena. UEF-Primosta saat selville, missä muodossa etsimääsi kirjaa löytyy.
E-kirjoja on erilaisia ja ne sijaitsevat usein eri alustoilla. Suurinta osaa e-kirjoista voi lukea usea käyttäjä samanaikaisesti, mutta joissain kirjoissa pääsy on rajatumpi, esim. 3 lukijaa kerrallaan. Joitakin e-kirjoja voi myös varata. Osa kirjoista on luettavissa selaimessa, osa vaatii erillisen lukuohjelman. Muut käyttöehdot (esim. tulostus, tallennus, kopiointi, mahdolliset käyttäjärajoitukset) vaihtelevat palveluittain. Kaikki nämä selviävät löydettyäsi e-kirjan UEF-Primosta.
Lisää e-kirjojen käyttöohjeita (mm. apua siihen, jos lukeminen ei onnistu).
Kurssikirjojen laina-aika on kaksi viikkoa, muiden kirjojen neljä.
Lainojen uusiminen käy kätevästi UEF-Primossa tai Tuudossa. Voit uusia lainan useita kertoja, kunnes enimmäislaina-aika (600 vrk) täyttyy. Jos kirjaan on varaus, lainan uusiminen ei onnistu.
Lukusalikappaleita on mahdollista lainata vain yön yli tai viikonlopuksi.
E-kirjojen laina-ajat vaihtelevat kustantajasta / palvelusta riippuen.
Kirjojen palauttamisesta löydät lisätietoa täältä.
Tee painettuun kirjaan varaus UEF-Primossa. Myös joitakin e-kirjoja voi varata. Jos kirja on saatavilla toisella kampuksella, saat sen itsellesi varaamalla. Kirja saapuu muutamassa päivässä. Jos kaikki kirjat ovat lainassa tai kirja tulee toiselta kampukselta, varaus on maksuton. Jos taas kirja on oman kampuskirjastosi hyllyssä saatavana ja teet siihen varauksen, joudut maksamaan varausmaksun 2€.
Opettele ennakoimaan. Jokaiselle ei riitä omaa kirjaa, joten välillä niitä joutuu varaamaan ja odottamaan. Älä kuitenkaan hätäänny: kirjat liikkuvat vikkelästi.
Useimmista kurssikirjoista löytyy lukusalikappale, jos et ehdi saamaan lainattavaa kappaletta käsiisi. Lukusalikappaleita saa yö- ja viikonloppulainaan. Katso tarkemmat ohjeet lukusalilainoista.
Kirjoja kannattaa etsiä myös muista kirjastoista. Hyvänä apuna tähän on kansallinen Finna.
Tarkista ensin UEF-Primosta, löytyykö kirjaa e-kirjana ja onko se saatavilla.
Tarkista, saisitko kirjan lainaan oman asuinpaikkakuntasi kirjastoista. Hyödynnä etsinnässä kansallista Finnaa.
UEF-kirjaston kirjoja saat lainattua toiselle paikkakunnalle kaukopalvelun kautta. Ota yhteyttä omaan lähikirjastoosi ja pyydä tekemään kaukolaina. UEFin opiskelijana ja UEFin avoimen yliopiston opiskelijana saat myös kurssikirjoja lainaan kaukopalvelun kautta. Kaukolaina voi olla maksullinen – tarkista maksun suuruus asuinpaikkakuntasi kirjastosta.
UEF-Primossa saatat törmätä kirjaan, jonka saatavuustiedoissa lukee ”Vapaakappale”. Vapaakappalekokoelma on lakisääteisesti karttuva kotimaisten painettujen ja sähköisten aineistojen kokoelma. Näitä kirjoja tai lehtiä et saa kotilainaksi. Jos haluat vapaakappaleen luettavaksesi, tee siihen pyyntö UEF-Primossa. Lue lisää vapaakappaleista.
Useimmista painetuista kurssikirjoista on lukusalikappale, jota voit lukea kirjaston tiloissa. Lukusalikirjoja voit myös saada yö- ja viikonloppulainaksi kotiin. Jos siis kaikki tenttikirjat ovat lainassa ja tentti lähenee, tartu tähän oljenkorteen. Yö- ja viikonloppulaina pitää varata etukäteen. Lue lisää lukusalikappaleista.
Lehdet
Sekä painetut että e-lehdet löytyvät lehden nimellä UEF-Primosta. Tarkista lehden sijainnin tiedoista, miltä ajalta lehti on saatavana. Kaikki verkossa julkaistu aineisto ei ole automaattisesti yliopistollamme käytössä, eikä kaikkea painettua säilytetä kirjastossa.
Lukeaksesi e-lehteä etänä käytä UEF- tai KYS-tunnuksiasi kirjautumiseen.
Artikkelit
Kun olet UEF-Primossa valitse haun kohteeksi ‘Kansainväliset artikkelit’. Voit käyttää hakusanoina artikkelin tai tekijän nimeä tai aihetta kuvaavia sanoja. Kotimaisia artikkeleita löytyy UEF-Primon kautta vielä toistaiseksi niukasti. Näitä kannattaa hakea kansallisen Finnan kautta. Lääke- ja hoitotieteen kotimaisia artikkeleita löytyy Medicistä.
Artikkelin lukemiseen etänä tarvitset UEF- tai KYS-tunnukset. Osaan artikkeleista ei ole pääsyä, vaikka ne tarjolle tulevatkin. Kyse on tällöin maksullisesta aineistosta, jota yliopisto ei ole hankkinut käyttöön. Joskus artikkelin kokoteksti voi löytyä esim. Google Scholarilla. Jos kokotekstiä ei löydy, voit halutessasi tilata artikkelin kaukopalvelun kautta.
Artikkeleiden hakuun käytetään myös eri tieteenalojen artikkelitietokantoja. Katso tietokannat oman tieteenalasi kohdalta.
Jos laina on myöhässä, maksu on 0,50€ / kirja / päivä.
Noutamattomasta varauksesta menee 1 euron maksu.
Jos teet varauksen kirjaan, joka on paikalla omassa kampuskirjastossasi, joudut maksamaan palvelumaksua 2 € / kirja.
Jos kirja ui kahvissa tai koirasi syö sen, joudut korvaamaan kirjan.
Lukemisesteisille on tarjolla Celian palvelut. Celia lainaa maksutta kurssikirjoja ja valintakoekirjoja lukemisesteisille korkeakouluopiskelijoille. Voit ilmoittautua Celian asiakkaaksi ottamalla yhteyttä oman kampuskirjastosi Celia-yhteyshenkilöön Kuopiossa (Tero Heiskanen tero.heiskanen@uef.fi) tai Joensuussa (Salla Holm salla.holm@uef.fi).
Näin käytät kirjaston tiloja
Joensuun ja Kuopion kampuskirjastot ovat lukuvuoden aikana pääsääntöisesti auki arkisin klo 8-18 ja lauantaisin klo 10-14. KYSin tieteellinen kirjasto on auki rajatummin. Ennen saapumistasi tarkista tarkemmat aukioloajat kirjaston kotisivulta.
Joensuun kampuskirjasto sijaitsee Carelia-rakennuksessa. Katso Joensuun kampuksen kartta ja saapumisohjeet. Kuopiossa kampuskirjasto sijaitsee Snellmaniassa. Katso Kuopion kampuksen kartta ja saapumisohjeet. KYSin tieteellinen kirjasto sijaitsee Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Löydät kirjaston päärakennuksen aulasta.
Joensuun ja Kuopion kampuskirjastoissa on 24/7-itseopiskelutilat, joihin UEFin opiskelijat ja henkilökunta pääsevät myös kirjaston varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Lue lisää seuraavasta osiosta.
Joensuun ja Kuopion kampuskirjastoissa on 24/7-itseopiskelutilat, joihin UEFin tutkinto-opiskelijat, avoimen yliopiston opiskelijat ja henkilökunta pääsevät kulkuluvalla myös kirjaston varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Jotta saat kulkuluvan, sinulla tulee olla kirjastokortti (Tuudossa tai muovisena). Henkilökohtaisen kulkuluvan hakeminen tapahtuu verkkolomakkeella. Lue lisää kirjaston 24/7-tiloista.
Kirjastoihin on pääsy esteettömästi, joskaan ei ihan kaikista ovista. Henkilökunta auttaa mm. kirjojen noutamisessa hyllystä. Lue lisää kirjaston saavutettavuudesta ja esteettömyydestä.
Kyllä ja ei. Toisissa tiloissa maltillinen äänenkäyttö on sallittua, toisissa ollaan hipihiljaa. Tällä tavoin turvataan työrauha kaikille.
Joensuun kampuskirjaston hiljaisin tila on lukusali 1. kerroksessa. Tutustu tarkemmin Joensuun kampuskirjaston äänivyöhykekarttaan.
Kuopion kampuskirjastossa ei ole erillisiä äänivyöhykkeitä. Toimi tilanteen mukaan ja ota aina huomioon toiset kirjaston käyttäjät.
KYSin tieteellisessä kirjastossa hiljaisin tila on kirjaston perällä vasemmalla lasiseinän takana.
Kirjastosta löydät erilaisia tiloja työskentelyyn, opiskeluun ja oleskeluun. Joitakin ryhmätyötiloja voit varata etukäteen, toisissa varausmahdollisuutta ei ole. Lue lisää kunkin UEFin kirjaston työtiloista.
Kaikissa kirjaston toimipisteissä on pöytätietokoneita. Niitä ei voi varata etukäteen. Tietokonealueella on välillä ruuhkaa, joten noudata koneiden käytössä yhteisiä pelisääntöjä.
Kuopion kampuskirjastossa on lainattavia läppäreitä, Joensuussa tabletteja ja läppäreitä. Omalla laitteella työskentelyyn löytyy tiloja kaikista toimipisteistä. Jos tarvitset työskentelyyn kuulokkeita, suosittelemme ottamaan omat kuulokkeet mukaan. Tarvittaessa kampuskirjastoista löytyy kuitenkin muutamat kuulokkeet lainaan. Voit tiedustella niitä Joensuussa Opparista ja Kuopiossa kirjaston asiakaspalvelusta.
Avoin langaton verkko on käytössäsi koko kampusalueella.
Tietoteknistä apua saat Opparilta ja Digipalveluilta.
Kirjastossa voit tulostaa ja kopioida tulostussaldosi puitteissa tai maksua vastaan. Myös skannaaminen onnistuu.
Näin viestit kanssamme
Tule kirjaston palvelutiskille, kysy chatissa, lähetä sähköpostia tai soita.
Apua tiedonhakuun saat esimerkiksi pikaoppaasta tai oman tieteenalasi tietoaineistot -sivulta. Kirjaston hakupalvelu UEF-Primon käyttöön löytyy myös pikaopas.
Jos tarvitset enemmän tiedonhaun opastusta, tutustu verkkosivuihimme tai varaa aika tietoasiantuntijalle. Ohjausta annetaan paikan päällä sekä verkon välityksellä.
Tietoteknistä apua saat Opparilta ja Digipalveluilta.
Uffe on kirjastomme väsymätön apuri. Uffe on siis chattibotti, jonka tapaat kirjaston verkkosivuilla ja UEF-Primossa. Uffe auttaa sinua kirjastonkäytön perusasioissa ja navigoimaan ohjeviidakossa. Jos Uffe ei osaa vastata sinulle, kirjaston chatista löytyy myös ihan oikea ihminen kirjaston palveluaikoina.
Palautetta voit antaa kotisivuilta löytyvällä lomakkeella. Kaikki palautteet käsitellään. Helposti korjattavissa olevat asiat ratkaistaan välittömästi. Jättämällä yhteystietosi saat vastauksen palautteeseesi.
Missä kirjasto viestii, miten pysyn kärryillä kirjastoasioissa?
Pysyt kärryillä kirjaston ajankohtaisista asioista seuraamalla kotisivujen ajankohtaista-palstaa tai keskustelualusta Viva Engagen UEF Kirjasto -ryhmää. Kirjasto viestittelee myös Kamussa, Facebookissa ja Instagramissa, @ueflibrary. Kirjastolla on oma blogikin.
Lainojen eräpäiväilmoitukset, tiedot saapuneista varauksista ja muut lainoihisi liittyvät viestit tulevat sähköpostiisi.
Virtuaaliesittelyt
Tee virtuaalikierros Joensuun kampuskirjastossa.
Katso virtuaaliesittely Kuopion kampuskirjastosta.