Avoin tiede ja tutkimus ovat nousseet kansainvälisesti merkittäviksi tavoiksi edistää tieteen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta yhteiskunnassa. Tutkimuksen avoimuus tarkoittaa avoimien julkaisujen (open access, OA) lisäksi tutkimusaineistojen ja -menetelmien avaamista. Tutkimusmateriaali on avointa, kun se on internetin kautta maksutta kaikkien hyödynnettävissä. Tutkimuksen digitalisoituminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia yhteistyöhön, viestintään ja tutkimuksen näkyvyyden parantamiseen. Avoimuus lisää mahdollisuuksia kehittää tiedettä ja sen menetelmiä, joten vastuullinen avoimuus on luonteva osa tutkimuksen toimintakulttuuria. Tiedeyhteisön aktiivinen läsnäolo verkossa ja sosiaalisessa mediassa on toivottavaa.
Avoin tiede
- parantaa tutkimustulosten saavutettavuutta ja tutkimuksen läpinäkyvyyttä,
- vauhdittaa innovaatioita, yritystoimintaa ja yhteistyötä,
- säästää resursseja ja edistää kestävää kehitystä,
- edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta,
- mahdollistaa uusien tutkimuskysymysten nousun, ja
- auttaa kehittämään kriittistä ajattelua ja tieteenlukutaitoa yhteiskunnassa.
Tieteellisen tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa uutta tietoa yhteiskunnan käyttöön, mutta vielä toistaiseksi suuri osa tutkimuksesta on heikosti suuren yleisön saatavilla. Tutkimuksen, etenkin julkisilla varoilla tuotetun, tulisi olla lähtökohtaisesti avointa, ellei ole esimerkiksi eettisesti tai oikeudellisesti perusteltua syytä olla avaamatta tiettyä tutkimuksen vaihetta tai aineistoa.
Avointen tutkimusjulkaisujen ja aineistojen määrä kasvaa johtuen rahoittajien vaatimuksista, OA-lehtien kasvavasta määrästä ja muiden avointa saatavuutta tukevien toimintatapojen, kuten julkaisuarkistojen, yleistymisestä. Avoimuus tarjoaa mahdollisuuksia, mutta vaatii myös tutkijoilta uudenlaista tutkimustiedon ja -prosessin hallintaan liittyvää osaamista ja valmiutta avata omaa tutkimustyötään ja sen tuloksia.
Itä-Suomen yliopiston avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauksen mukaan tutkimustulokset julkaistaan kunkin tieteenalan keskeisimmissä, mahdollisimman korkeatasoisissa tieteellisissä julkaisuissa. Tutkimuksen tulokset, tutkimusaineistot ja julkaisut ovat avoimia tutkimuseettisiä periaatteita noudattaen ja oikeudellista (lainsäädäntö ja sopimukset) toimintaympäristöä kunnioittaen.
Tutkimustoiminnan avoimuudella Itä-Suomen yliopisto pyrkii edistämään tieteen kehitystä, hyvää tieteellistä käytäntöä sekä tutkimuksensa ja tutkimustulostensa
- tieteellistä vaikuttavuutta,
- luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä,
- hyödynnettävyyttä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta, sekä
- kestävää käyttöä.
Tavoitteena on, että julkisin varoin tuotettu tutkimustieto on laajamittaisesti tiedeyhteisön ja yhteiskunnan hyödynnettävissä. Tämä edellyttää tutkimuksen menetelmien, tulosten, aineistojen, lähdekoodien ja julkaisujen avaamista. Vastuullisessa avaamisessa huomioidaan tuotosten läpinäkyvyys, löydettävyys ja hyödynnettävyys. Julkaisupolitiikan mukaisesti julkaisut saatetaan avoimeksi rinnakkaistallentamalla ne yliopiston julkaisuarkistoon kustantajien määrittelemien lupaehtojen puitteissa. Julkaisuja suositellaan julkaisemaan myös korkeatasoisissa tieteellisissä open access -lehdissä.
Kansallisia ohjeistuksia ja linjauksia
Avoin tiede, Tieteellisten seurain valtuuskunta
Avoimen tieteen julistus, Tieteellisten seurain valtuuskunta
- Toimintakulttuurin avoimuuden linjaus
- Tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimuus, osalinjaukset 1 (Tutkimusdatan avoin saatavuus) ja 2 (Tutkimusmenetelmien ja -intrastruktuurein avoin saatavuus)
- Laatua ja vaikuttavuutta tutkijan työhön datanhallinnan avulla - Miten teet datastasi FAIR -ohje
- Interoperable 1-2-3. Ohjeita tutkimusdatan yhteentoimivuuden edistämiseen
- Mallipohja datan tekijyden sopimisesta (English, docx)
- Pysyviden tunnisteiden käyttö tutkimusaineistoissa (English)
- Aineistojen avaamisen esteet - Omistajuus ja lisensointi
- Täydentävä ohje arkaluonteisia ja luottamuksellisia tietoja sisältävän datan hallinnan suunnitteluun
- Tutkimusjulkaisujen avoin saatavuus: Lehti- ja konferenssiartikkeleiden avoimen saatavuuden osalinjaus
- Oppimisen ja oppimateriaalien avoimuus: osalinjaukset 1 (Oppimateriaalien avoin saatavuus) ja 2 (Avoimet oppimis- ja opetuskäytännöt)
- Oppimisen avoimuuden suosituksia (Suositukset avoimien oppimateriaalien laatukriteereistä, avoimien oppimateriaalien saavutettavuudesta, avoimen oppimisen edistämisestä meritoitumiseen, avoimen oppimisen kansalliset osaamisvaatimukset)
- Suositus oppimateriaalien avoimessa julkaisemisessa huomioitavista tekijänoikeudellisista asioista (ks. Liite 1 Oppimisen ja oppimateriaalien avoimuuden linjaus, 1. osalinjaus)
Avoimen tieteen verkkokurssit, Tieteellisten seurain valtuuskunta
Avoin tiede: avoin saatavuus ja aineistojen avaaminen, Suomen akatemia
Business Finlandin avoimen tieteen suositus (31.1.2018)
Kansainvälisiä ohjeistuksia
Euroopan Unionin avoimen tieteen sivusto
Euroopan komission online-opas
Euroopan komission rahoitushakukuulutukset
Horizon Europe Programme guide (s. 38)
Horizon Europe General Model Grant Agreement (article 17)
Horizon Europe Annotated Grant Agreement (pre-draft)
UNESCO Recommendation on Open Science
UNESCO Recommendation on Open Educational Resources
Kansainvälisiä sopimuksia
Berlin Declaration (Berliinin julistus) laadittiin Max Planck Societyn järjestämässä konferenssissa lokakuussa 2003. Mukana oli kansainvälinen joukko yliopistojen, tutkimuslaitosten ja tieteellisten kustantajien edustajia. Myös Suomen yliopistojen rehtorien neuvosto on allekirjoittanut julistuksen. Julistuksen mukaan tieteellinen tietämys leviää vaillinaisesti, jollei tietoa lueta ja jaeta vapaasti. Ihmiskunnan tuottamaa tietoa ja kulttuurillista perintöä täytyy välittää globaalisti ja vapaasti internetissä.
Budapest Open Access Initiative (BOAI) on kansainvälinen aloite, joka pyrkii edistämään eri tieteenalojen tutkimusjulkaisujen ja tiedonvälityksen vapaata julkaisemista. Se keskittyy pelkästään vertaisarvioituun aineistoon. Periaatteena on, että julkaisujen täytyy olla vapaasti luettavissa internetissä. Avoin julkaiseminen lisää tutkijoiden ja heidän tutkimustyönsä näkyvyyttä, lukijakuntaa ja vaikuttavuutta.
CoARA (Coalition for Advancing Research Assessment) on eurooppalaisia tutkimusrahoittajia edustavan Science Europen heinäkuussa 2022 julkaiseman Agreement on Reforming Research Assessment -sopimuksen toimeenpanoa edistävien allekirjoittajien muodostama yhteenliittymä.
LERU Statement on Open Access to Research Publications sisältää Euroopan johtavien tiedeyliopistojen julistukset avoimen julkaisemisen edistämiseksi.
LERU Statement on Open Research Data sisältää Euroopan johtavien tiedeyliopistojen julistuksen avoimen datan edistämiseksi.
Monikielisen tiedeviestinnän Helsinki-aloite pyrkii kannustamaan globaalia tiedeyhteisöä omaksumaan ilmapiirin, jossa arvostetaan monikielistä tiedeviestintää ja avointa pääsyä tieteellisiin julkaisuihin kaikilla kielillä.
PLAN S on syyskuussa 2018 alkanut hanke, joka edistää tutkimusjulkaisujen avointa saatavuutta. Hankkeen takana on cOAlition S, kansainvälinen tutkimusrahoittajien verkosto.
SPARC (Scholarly Publishing and Academic Research Coalition) on maailmanlaajuinen tutkimuslaitosten, tieteellisten kirjastojen ja yhdistysten muodostama ryhmä, joka edistää tutkimustiedon vapaata saatavuutta ja rohkaisee eri vaihtoehtoja tieteellisen tiedon julkaisemisessa. SPARC Europe on sen eurooppalainen ryhmittymä. Itä-Suomen yliopiston kirjasto on mukana SPARCissa.
YERUN (Young European Reseaerch Universities) avoimen tieteen strateginen toimenpideohjelma.
Uutisia avoimesta tieteestä
-
Avoin tiede osana tutkijanarviointia
5.12.2023