
FOODNUTRI – kestävää ruoka- ja ravitsemustutkimusta
Projekti
01.01.2022 - 31.12.2025
Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Rahoittajat
Päärahoittaja


FOODNUTRIn missiona on:
- tuottaa tietoa ja osaamista ruoan ominaisuuksista, fysiologisista vaikutuksista, kuluttajakäyttäytymisestä, ruoankäytöstä ja ravinnonsaannista väestöryhmissä ottaen huomioon ympäristön vaikutukset
- luoda lisäarvoa kotimaisille ruoan raaka-aineille, elintarviketeollisuuden sivuvirroille käyttäen kestävän kehityksen mukaisia tai sitä tukevia elintarvikeprosesseja
- tukea elintarvikkeisiin ja ravitsemukseen liittyvän datan hyödynnettävyyden kehittämistä ja palautteenantoa, ml. elintarviketuotannon aiheuttaman ympäristökuorman arviointia
- kehittää tutkimusalustat avoimiksi tutkimus- ja kehittämistuotteiksi ja palveluiksi
- tehostaa ja vahvistaa alueellista asiantuntijuutta ja tutkimusalustoja.
Pystytämme projektin aikana ruoan mikrobiologisen laadun tutkimusta tukevia menetelmiä ja in vitro dynaamisen suolimallin sekä sitä tukevaa kehittynyttä analytiikkaa. Lisäksi kehitämme ruoankäytön ja ruokavalion laadun mittaamisen sekä palautteenannon digitaalisia menetelmiä.
Yhteistyö
Professorit
Vanhemmat tutkijat
-
Carlos Gomez Gallego
YliopistotutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Maria Lankinen
YliopistonlehtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Anu Ruusunen
Kliininen opettajaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Otto-Ilari Savolainen
YliopistotutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Jenni Korhonen
Vanhempi yliopistonlehtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Tutkijatohtorit
-
Elina Järvelä-Reijonen
TutkijatohtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Kati Väkeväinen
YliopistonlehtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Kaisa Raninen
TutkijatohtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Väitöskirjatutkijat
-
Kirsikka Aittola
VäitöskirjatutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Moona Partanen
VäitöskirjatutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Teknikot
Tutkimushoitajat
Tutkimusavustaja
Muut ryhmän jäsenet
Julkaisut
2 kappaletta-
Proteiinien sulavuus ja kestävyysparadoksi: kasvipohjaisten ruokavalioiden tulevaisuus
Partanen, Moona. 2024. Ravitsemusasiantuntija. 10: 8-10 D1 Artikkeli ammattilehdessä -
The role of fiber in modulating plant protein-induced metabolic responses
Partanen, Moona; Luhio, Petri; Gómez-Gallego, Carlos; Kolehmainen, Marjukka. 2024. Critical reviews in food science and nutrition. [Published online: 17 Aug 2024]: 1-16 A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä