Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö on yksi Itä-Suomen yliopiston lääketieteen laitoksen neljästä yksiköstä. Keskeiset tutkimusalueemme ovat kansanterveys, ravitsemus sekä terveyden huolto ja terveyspalvelut. Tutkimuksemme pääpaino on Itä-Suomen yliopiston keskeisessä tutkimuksen profiilialueessa: ikääntyminen, elintavat ja terveys.
Kansanterveystutkimus
Ikääntyminen, elintavat ja terveys ovat maailmanlaajuisia haasteita yliopistomme strategian ytimessä. Juuri niihin kansanterveyden tutkimus hakee tieteeseen perustuvaa ymmärrystä. Tutkimme ihmistä, ihmisiä, yhteisöjä ja ympäristöä monipuolisesta terveysnäkökulmasta. Ikääntyminen kiinnostaa meitä, mutta yhtä lailla myös työikäisten ja vielä koulua käyvien terveys ja hyvinvointi. Tutkittavia ongelmia on loputtomasti. Löytyykö uusia tekijöitä, jotka heikentävät nykyihmisen terveyttä? Entä löytyykö vielä sellaisia vähemmän tunnettuja asioita, jotka vahvistavat terveyttä? Miten terveyttä ja sen eri ulottuvuuksia voidaan edistää uusin keinoin? Mikä on ihmisen oma rooli? Entä mitä vaikutuksia terveyteemme kohdistuu sosiaalisesta, kulttuurisesta ja fyysisestä ympäristöstä? Nämä ovat kansanterveystutkimuksemme keskeistä sisältöä. Sama teema ulottuu muihinkin Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen tutkimuslinjoihin, kuten terveydenhuollon ja terveyspalvelujen tutkimukseen sekä monipuoliseen ravitsemustutkimukseen.

Tutkimusteemat
Ei-tarttuvat sairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit, syövät, diabetes, krooniset keuhkosairaudet, mielenterveysongelmat ja muistisairaudet, ovat valtava globaali terveystaakka. Niiden merkittäviä tunnettuja riskitekijöitä ovat muun muassa tupakointi, epäterveellinen ravinto, liikunnan puute sekä haitallinen alkoholinkulutus. Valtava määrä tutkittavia kysymyksiä on kuitenkin vielä avoinna. Ne liittyvät vähemmän tunnettuihin riskitekijöihin ja niihin monimutkaisiin mekanismeihin, joiden kautta sairaudet saavat syntynsä.
Viime vuosikymmeninä monista kroonisista ei-tarttuvista sairauksista on tullut Suomessakin kansantauteja. Koko maailmassa kuolleisuus tartuntatauteihin on pandemiatkin huomioiden laskenut, ja nykyisin yli kaksi kolmannesta kuolemista johtuu ei-tarttuvista sairauksista. Näistä kuolemista kolme neljäsosaa tapahtuu muualla kuin rikkaissa teollisuusmaissa. Erityisesti ennenaikaiset kuolemat kuormittavat vieläkin enemmän maailman köyhempiä väestöjä. Vuodessa ei-tarttuviin sairauksiin kuolee maailmassa arviolta 16 miljoonaa ihmistä alle 70 vuoden iässä, heistä valtaosa matalan tulotason maissa.
Näiden tilastojen perusteella yksikkömme on helppo tunnistaa globaali vastuunsa. Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön kansanterveydellinen ja epidemiologinen ei-tarttuviin sairauksiin kohdistuva tutkimus tunnetaan maailmalla hyvin. Menestyksekäs tutkimusperinne alkoi Pohjois-Karjala projektista 1970-luvulla ja on jatkunut useissa merkittävissä hankkeissa, joita ovat muun muassa CAIDE, IMPRO sekä kansainvälisesti tunnetuin lippulaivatutkimuksemme, KIHD – alkuperäiseltä nimeltään Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimus. Olemme myös mukana yhä usemmissa suurissa kansainvälissä tutkimuskonsortioissa, joissa yhdistellään jopa miljoonia ihmisiä koskevaa arvokasta epidemiologista dataa.
Sosiokulttuuristen tekijöiden yhteys terveyteen on osa kansanterveystieteen suurta kuvaa. Tämä tutkimuslinjamme etsii vastauksia kysymykseen, kuinka sosiaaliset, poliittiset ja kulttuuriset voimat vaikuttavat ihmisten terveyteen elämän eri alueilla. Haluamme ymmärtää niitä monimutkaisia yhteyksiä, jotka vallitsevat yhtäältä sosiokulttuuristen, makroekonomisten, terveyspoliittisten ja psykososiaalisten tekijöiden sekä toisaalta yksilöiden ja yhteisöjen terveyden välillä. Terveyttä määrittelevät biologian ja terveyskäyttäytymisen lisäksi monet muutkin tekijät, joista tarvitaan tutkittua tietoa.
Tutkimme sosiaalisia terveyseroja, jotka saattavat juontaa juurensa lapsuusiän sosiaalisiin vaikeuksiin, työolosuhteisiin, terveyspalvelujen saatavuuteen ja hintaan tai taloudellisiin vaikeuksiin, jota koettiin esimerkiksi Suomen suuressa lamassa 1990-luvulla.
Kulttuuri on ollut näkyvästi mukana, kun olemme selvittäneet terveyteen liittyviä kulttuurisia uskomuksia ja asenteita, henkisen ja hengellisen terveyden käsitettä, poliittisten ja kulttuuristen konfliktien terveysvaikutuksia sekä luovien alojen, kuten tanssin mahdollisia terveyshyötyjä.
Monitieteinen psykososiaalinen tutkimusosio on käsitellyt muun muassa persoonallisuuspiirteiden vaikutusta terveyteen, mielenterveyden ja elimistön fysiologisten muutosten välistä yhteyttä, yksinäisyyttä, riippuvuuksia sekä lapsuusaikaisia myöhemmän terveyden ennustetekijöitä elinkaariepidemiologian näkökulmasta.
Tutkimuksemme on luonteeltaan hyvin kansainvälistä. Meillä on ollut projekteja esimerkiksi humanitaarisen kriisin keskellä Syyriassa, vuoroin tulvien ja kuivuuden kurittamilla alueilla Länsi-Keniassa, sukupolvien ajan selviytymiskeinoja etsineessä palestiinalaisväestössä, syrjäisillä polioendeemisillä alueilla Pakistanissa sekä keskiaasialaisten ihmisten parissa, jotka yrittävät luovia Mongolian nopeasti muuttuvassa terveyspalvelujärjestelmässä.
Sosiokulttuurinen terveys ja hyvinvointi on mottomme.
Eliniän pidentyminen on yksi yhteiskuntamme suurimmista saavutuksista. Väestörakenteen vanhenemiseen liittyy kuitenkin taloudellisia ja terveyspoliittisia haasteita, jopa siinä määrin, että kehityksen positiiviset puolet jäävät osin tiedostamatta. Ikääntyneillä ihmisillä on voimavaroja, joiden merkitys sekä yksilölle että yhteisölle on tärkeää tunnistaa. Ikääntymistutkimukselle on siis vahvaa tilausta. Tarvitsemme ajankohtaista epidemiologista tietoa ikääntyvien terveyteen liittyvistä tekijöistä, pitkäaikaissairauksien ilmaantuvuudesta ja ennusteesta, palveluiden tarpeesta ja palvelujärjestelmien toimivuudesta sekä ennen kaikkea tuoreita ja toimivia interventioita ikääntyvien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.
Makrotason ikääntymistutkimus on monialaista yhteistyötä, johon yksikössämme ja Itä-Suomen yliopistossa on hyvät valmiudet. Terveystieteiden ohella tärkeitä kotimaisia ja kansainvälisiä yhteistyökumppaneita löytyy monilta tieteen aloilta. Tehtävänämme on selvittää yksilön ominaisuuksien, elintapojen, ympäristöön ja työhön liittyvien tekijöiden sekä laajemminkin vallitsevien olosuhteiden vaikutuksia ikääntyvien ja ikääntyneiden terveyteen, toimintakykyyn ja hyvinvointiin. Tämä edellyttää sekä pitkän linjan elämänkaarellista tutkimusotetta että tiiviisti ajassa kiinni olevaa interventiotutkimusta.
Liity monialaiseen joukkoomme selvittämään muun muassa:
- Kuinka ikääntyvästä työvoimasta tehdään kansakunnan menestystekijä?
- Miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää kehitetään niin, että sen toiminta olisi jatkossakin vaikuttavaa, kustannusvaikuttavaa ja inhimillistä myös ikääntyneille?
- Entä kun terveys ja toimintakyky horjuvat – mitä on optimoitu hoito, ravitsemus ja kuntoutus?
Elämisen arvoista elämää loppuun saakka – terveystieteilijänä edistämässä hyvää vanhenemista ja vanhuutta.
Terveyden edistämisen tutkimus on laaja-alaista, monimenetelmällistä ja monitieteistä. Tärkeänä tutkimuskohteenamme on lasten ja nuorten hyvinvointi, terveys, terveyskäyttäytyminen ja terveyden eriarvoisuus. Tutkimme myös koulu- ja oppilaitosyhteisön terveyden edistämistä sekä oppijoiden, koulun henkilöstön että huoltajien kannalta. Näillä tutkimusteemoilla olemme mukana Schools for Health in Europe (SHE) -tutkijaverkostossa. Tutkimus mahdollistaa vaikuttamisen nuorten ja lasten keskeisiin kasvuympäristöihin sekä sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin tekijöihin, joilla on yhteys terveyteen.
Ravitsemuksella on merkittävä rooli ikääntyneiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Yksikkömme on mukana Ravitsemushoidon ja suun terveydenhoidon vaikutus omaishoitajien ravitsemustilaan ja suun terveydentilaan – LENTO-tutkimuksessa (LifE style, Nutrition and Oral health in care givers). Tutkimushanke toteutetaan kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön, hammaslääketieteen yksikön, hoitotieteen laitoksen ja KYSin endokrinologian ja kliinisen ravitsemustieteen poliklinikan yhteistyönä.
Elinympäristö vaikuttaa terveyteen monin tavoin. Parhaimmillaan ympäristö edistää terveyttä ja terveellisiä elintapoja, mutta altistumme myös säännöllisesti haitallisille ympäristötekijöille. Elinympäristön terveyshaittoihin vaikuttavat monet megatrendit, kuten ilmastonmuutos ja yleisemmin ympäristönmuutos, kaupungistuminen sekä kehittyneissä maissa väestön ikääntyminen.
Teemme ympäristöterveyden tutkimusta yhteistyössä ympäristö- ja biotieteiden laitoksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Tutkimus on luonteeltaan tyypillisesti poikkitieteellistä ja siihen sisältyy niin altistumistutkimuksia, epidemiologisia tutkimuksia kuin vaikutusarviointiakin. Altistumista mitataan yleensä mittauksin ja mallinnuksin, terveysvaikutuksia erityisesti kysely- ja rekisteritutkimusten avulla.
Tärkeimpiä tutkimusalueitamme ovat kaupunkiympäristön sekä ilmastonmuutoksen ja sen torjuntatoimien vaikutukset terveyteen. Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti liikenteestä ja puunpoltosta johtuvien ilmansaasteiden, liikenteen aiheuttaman ympäristömelun, helleaaltojen, kaupunkien viheralueiden, juomaveden epäpuhtauksien sekä työ- ja koulumatkaliikunnan vaikutukset terveyteen.
Ravitsemustutkimus
Ravitsemuksella on merkittävä rooli terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Ravitsemustutkimuksemme käsittää kattavasti ravitsemuksen eri osa-alueet, myös ravitsemukseen ja syömiskäyttäytymiseen liittyvät sosiaaliset ja psykologiset tekijät sekä terveellisten ja turvallisten elintarvikkeiden kehittämisen. Tutkimme ravitsemuksen terveysvaikutuksia niin laajoissa väestöaineistoissa kuin geenitason tutkimuksissa ja kaikissa ikäryhmissä vastasyntyneistä vanhuksiin.

Tutkimusteemat
Tämä tutkimuslinja perustuu kontrolloituihin ruokavaliointerventioihin, joissa tutkitaan ravintoaineiden, ruokavalion ja elämäntapojen vaikutusta aineenvaihduntaan ja sairausriskiin. Suomalainen tyypin 2 diabeteksen ehkäisytutkimus oli ensimmäinen tutkimus, joka osoitti tyypin 2 diabeteksen olevan tehokkaasti ehkäistävissä elämäntavoilla. Tutkimuksissa on keskitytty ruokavalion rasvan laadun, kuidun ja ruokavaliokokonaisuuksien terveysvaikutuksiin. Viime vuosina painotus on ollut ruokavalion ja geenien yhteisvaikutusten tutkimisessa.
Tutkimusryhmät
Ravitsemusepidemiologia on tieteenala, joka tutkii ravitsemustekijöiden yhteyksiä sairauksien riskiin ja riskitekijöihin laajoissa väestöaineistoissa. Tutkimusaineistonamme käytämme esimerkiksi Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimusta (SVVT, Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study, KIHD), joka on yksi kattavimmin tutkituista väestöaineistoista maailmassa. Olemme mukana myös pian 10 000 äiti-lapsiparia sisältävässä Kuopion syntymäkohorttitutkimuksessa (KuBiCo), jossa tutkitaan raskaudenajan altisteiden ja perimän vaikutuksia syntyvän lapsen ja äidin terveyteen. Olemme myös tehneet kliinisiä kokeita, joista merkittävin on Finnish Vitamin D Trial (FIND), viisivuotinen kokeellinen tutkimus D-vitamiinivalmisteen vaikutuksista sairauksien ehkäisyssä.
Tutkimusaineistojemme kautta olemme mukana useissa kansainvälisissä verkostoissa, muun muassa NCD Risk Factor Collaboration, Global Burden of Metabolic Risk Factors of Chronic Diseases Collaborating Group, ja Fatty Acids and Outcomes Research Consortium.
Koska tutkittavien ravintotiedon keruu, tallennus ja laskeminen on isoissa aineistoissa aikaa vievää ja kallista, olemme kehittäneet internet-pohjaisen ja automatisoidun ruokafrekvenssikyselyn (FFQ) suurten aineistojen ravintotietojen analysointiin. FFQ on käytössä mm. KuBiCo -tutkimuksessa, jossa se lähettää automatisoidun ruokavaliopalautteen raskauden kannalta keskeisistä ruoka- ja ravintotekijöistä tutkittaville alku- ja loppuraskauden aikana vuorokauden sisällä tutkimuslomakkeen täyttämisestä.
Tutkimusryhmä
Elintavat luovat kaikissa ikä- ja elämänvaiheissa tärkeän perustan terveydelle ja hyvinvoinnille. Viimeaikaisissa tutkimushankkeissa olemme keskittyneet erityisesti lasten ja nuorten sekä suurentuneessa tyypin 2 diabetes- tai syrjäytymisriskissä olevien aikuisten ja nuorten aikuisten hyvinvoinnin edistämiseen. Tavoitteenamme on luoda ja tutkia vaikuttavia toimintamalleja kokonaisvaltaisesti terveyttä ja hyvinvointia tukevaan elintapaohjaukseen sekä ruokakasvatukseen varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä kolmannen sektorin toiminnassa. Yhteistyökumppaneidemme kanssa on luotu:
- päiväkotien sekä peruskoulujen ruokailun ja ruokakasvatuksen arviointiin käytettävä verkkotyökalu Nykytila.fi, joka sisältää työkaluja myös kuntatasoiseen kehittämiseen
- Maistuva koulu -toimintamalli alakoulun osallistavaan ruokakasvatukseen
- RuokaTutka -kampanja koulujakelujärjestelmän koulutuksellisena liitännäistoimenpiteenä
- Kattava koululounas ja välkyt välipalat -selvitys kouluruokailun nykytilanteesta ja koulujakelujärjestelmän roolista koulujen ruokakasvatuksessa
- Kehonkuva hyvinvoinnin perustana eli KEHUVA-lähestymistapa
- Elämänlaatua ruuasta-toimintakonsepti työelämän ulkopuolella olevien ravitsemusterveyden edistämiseen
- StopDia-toimintamalli ja StopDia-työkalupakki tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn yksilön, ympäristön ja yhteiskunnan tasoilla.
Tutkimusryhmät
Mitä ruoka saa aikaan kehossamme? Miten parantaa ruoan turvallisuutta?
Terveellisen ja turvallisen ruoan kehittäminen vaatii ruoka-aineiden terveellisyyteen vaikuttavien tekijöiden ymmärtämistä. Tutkimme ruoan ja sen komponenttien ja rakenteiden vaikutuksia ihmisen fysiologiaan, ruoan pilkkoutumiseen ja suolistomikrobistoon sekä suolen seinämän toimintaan. Tavoitteenamme on selvittää uusien ruoan lähteiden, kuten kasviproteiinien hyväksikäytettävyyttä ja merkitystä suolistomikrobiston aineenvaihdunnassa. Lisäksi olemme kiinnostuneita probiooteista ja prebiooteista, sekä muista mikrobiomia muokkaavista bioaktiivisista yhdisteistä ja niiden merkityksistä immuniteettiin, aineenvaihduntaan ja sairauksiin. Toteutamme sekä lyhyt- että pitkäaikaisia kliinisiä ruokavaliointerventioita ja aistinvaraisia arviointeja. Ruokaturvallisuuteen liittyvissä tutkimuksissa haemme uusia teknologisia ratkaisuja, joiden avulla voidaan parantaa ruoan ravitsemuksellista ja mikrobiologista laatua. Elintarvikkeiden hallittu, pidempi myyntiaika voi mahdollistaa terveellisten ja turvallisten elintarvikkeiden vientiä ja osaltaan varmistaa myös huoltovarmuuden toteutumista.
Tutkimusryhmät
Terveydenhuollon ja terveyspalvelujen tutkimus
Terveydenhuollon tutkimuksessa yhdistyvät kliininen ja epidemiologinen tutkimus, toimintatutkimus sekä palvelujärjestelmän tutkimus. Keskeisiä aiheita ovat palveluiden käyttö, työn sisältö, laatu ja tarkoituksenmukaisuus sekä palveluiden järjestäminen ja hoitokäytännöt. Käytämme monipuolisia tutkimusmenetelmiä ongelmien määrittelemiseen, ilmiöiden kuvaamiseen, toimintatapojen arviointiin, riskitekijöiden ja ennusteen selvittämiseen sekä diagnostiikan, hoidon laadun ja vaikuttavuuden tutkimiseen.
Terveyspalvelututkimus edistää vaikuttavia terveyspalveluita. Se voi olla:
- Sairaus- ja ongelmalähtöistä – esimerkiksi miten verenpainetaudin hoito onnistuu parhaiten
- Potilas- tai väestölähtöistä – esimerkiksi minkälainen on sairastavuuden kuorma yksittäiselle ihmiselle, väestölle ja terveydenhuoltojärjestelmälle
- Hoito- ja toimintatapalähtöistä – esimerkiksi miten masennuksen seulominen ja hoito tulisi toteuttaa
- Palvelujärjestelmälähtöistä – esimerkiksi miten palvelujärjestelmän muutokset vaikuttavat palvelujen käyttöön ja hoidon laatuun

Tutkimusteemat
Tutkimusaiheitamme ovat muun muassa kohonneen verenpaineen onnistunut hoito, osallistavan hoitosuunnitelman vaikuttavuus, kroonisten sairauksien aiheuttama kuorma sekä masennuksen ja masennusoireiden ilmeneminen ja merkitys perusterveydenhuollon potilailla. Tutkimme myös terveyskeskussairaaloiden potilasvirtoja, moniammatillisen lääkitysarvioinnin vaikuttavuutta sekä ensihoidon roolia kotisaattohoidon tukemisessa.
Palvelujärjestelmässä tutkimuksemme aiheita ovat esimerkiksi palveluiden saavutettavuus ja saatavuus, sairaala- ja päivystyspalveluiden optimointi, hoitopolut, tehokkaat hoitotavat, sote-palveluiden kustannusvaikuttavuuden arviointi ja sote-palveluiden rakenteen ja kustannusten optimointi verkkosovellusten avulla.
Teemme tutkimusyhteistyötä monien muiden tieteenalojen ja tutkimuslaitosten, useiden terveyskeskusten ja sairaanhoitopiirien sekä muiden sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden kanssa. Tutkimustoiminnallamme haluamme rakentaa edellytyksiä potilaiden hyvälle, vaikuttavalle ja tasavertaiselle hoidolle sekä väestön terveyden edistämiselle.
Työterveyden eriarvoisuus Suomessa on sosiaalisesti kestämätöntä. Vaikka työterveyshuolto toimii meillä hyvin, kunta-alalla on koko 2000-luvun ajan ollut jopa nelinkertaiset erot sairauspoissaoloissa eri ammattiryhmien välillä. Kodinhoitajat, lähihoitajat, koulukäyntiavustajat, siivoojat ja sairaala-apulaiset ovat poissa töistä oman sairauden takia 24–31 päivää vuodessa, johtajat, erityisasiantuntijat, lääkärit ja opettajat puolestaan 6–9 päivää. Myös työn kuormitustekijät ja elintapoihin liittyvät työkykyriskit kasautuvat kunta-alalla tiettyihin ammattiryhmiin, kuten kodin- ja lähihoitajiin, ja yhä useammin nuorimpiin ikäryhmiin. Tämä on huolestuttavaa myös siksi, että työntekijöiden terveys ja hyvinvointi on yhteydessä potilaiden ja asiakkaiden terveyteen ja hyvinvointiin, eli palvelujen laatuun.
Työterveyden tutkimus on monitieteistä ja siinä yhdistyvät (sosiaali)epidemiologia, (sosiaali)lääketiede, psykologia, ergonomia, hoitotiede, terveystaloustiede, yhteiskuntatieteet sekä palvelujärjestelmätutkimus.
Tutkimuksemme aiheita ovat sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden riskitekijät sekä pitkältä sairauspoissaololta työhön paluuta tukevat tekijät. Tutkimme työstressin ja työn muiden psykososiaalisten riskien, sosiaalisen pääoman ja muiden voimavarojen sekä työmatkojen ja etätyön terveysvaikutuksia. Lisäksi tutkimuskohteisiimme kuuluvat vuorotyö ja työvuorojärjestelyt sote-alalla, esimerkiksi kotihoidossa, kroonisten sairauksien, kuten tyypin1 diabeteksen kanssa työelämässä jatkaminen sekä ammattiryhmien väliset terveyserot ja niiden kaventaminen.
Tutkimme myös työterveyshuollon erikoislääkärikoulutusta, mm. ohjausosaamisen merkitystä, näyttöön perustuvaa työterveyshuoltoa sekä työterveyshuollon integraatiota muuhun terveydenhuoltoon. Tutkimuksemme kattaa myös ergonomian merkityksen työhyvinvoinnin ja tuottavuuden lisäämisessä.
Teemme tutkimusta laaja-alaisesti yhteistyössä Työterveyslaitoksen sekä useiden kotimaisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa.
Eliniän pidentyminen on yksi yhteiskuntamme suurimmista saavutuksista. Väestörakenteen vanhenemiseen liittyy kuitenkin taloudellisia ja terveyspoliittisia haasteita, jopa siinä määrin, että kehityksen positiiviset puolet jäävät osin tiedostamatta. Ikääntyneillä ihmisillä on voimavaroja, joiden merkitys sekä yksilölle että yhteisölle on tärkeää tunnistaa. Ikääntymistutkimukselle on siis vahvaa tilausta. Tarvitsemme ajankohtaista epidemiologista tietoa ikääntyvien terveyteen liittyvistä tekijöistä, pitkäaikaissairauksien ilmaantuvuudesta ja ennusteesta, palveluiden tarpeesta ja palvelujärjestelmien toimivuudesta sekä ennen kaikkea tuoreita ja toimivia interventioita ikääntyvien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.
Makrotason ikääntymistutkimus on monialaista yhteistyötä, johon yksikössämme ja Itä-Suomen yliopistossa on hyvät valmiudet. Terveystieteiden ohella tärkeitä kotimaisia ja kansainvälisiä yhteistyökumppaneita löytyy monilta tieteen aloilta. Tehtävänämme on selvittää yksilön ominaisuuksien, elintapojen, ympäristöön ja työhön liittyvien tekijöiden sekä laajemminkin vallitsevien olosuhteiden vaikutuksia ikääntyvien ja ikääntyneiden terveyteen, toimintakykyyn ja hyvinvointiin. Tämä edellyttää sekä pitkän linjan elämänkaarellista tutkimusotetta että tiiviisti ajassa kiinni olevaa interventiotutkimusta.
Liity monialaiseen joukkoomme selvittämään muun muassa:
- Kuinka ikääntyvästä työvoimasta tehdään kansakunnan menestystekijä?
- Miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää kehitetään niin, että sen toiminta olisi jatkossakin vaikuttavaa, kustannusvaikuttavaa ja inhimillistä myös ikääntyneille?
- Entä kun terveys ja toimintakyky horjuvat – mitä on optimoitu hoito, ravitsemus ja kuntoutus?
Elämisen arvoista elämää loppuun saakka – terveystieteilijänä edistämässä hyvää vanhenemista ja vanhuutta.