Kouluyhteistyön tarkoituksena on antaa niin yläkoululaisille kuin myös lukiolaisille mahdollisuus kuulla, nähdä ja kokea mitä fysiikka yliopistossa voi tarjota. Opettaja, jos sinulla on idea uudesta yhteistyömuodosta tai haluat tarjota opiskelijoillesi jonkin jo kokeilluista vaihtoehdoista, ota yhteyttä Lasse Heikkiseen.
Jo kokeiltuja yhteistyömuotoja:
• Laitosesittelyt
• Harjoitustyöt
• Luennot
Yhteistyömuodot
Järjestämme laitosesittelyjä aina tarvittaessa, mutta vierailun ajankohdasta kannattaa sopia hyvissä ajoin etukäteen. Vierailun yhteydessä esitellään laitoksen toimintaa, fysiikan koulutusohjelmaa ja tutustutaan laitoksen tutkimustoimintaan.
On myös mahdollista, että järjestetään "laitosesittely" teidän lukiossanne, jolloin henkilökuntaan kuuluva opettaja, tutkija tai fysiikan opiskelija kertoo omista kokemuksistaan ja fysiikan opiskelusta.
Vierailun ajankohdan sopimiseksi ota yhteyttä Lasse Heikkiseen.
- Laajuus: 1,5 tuntia.
- Sisältö: Valitse yksi seuraavista
- Säteilydemo
- Ultraäänityö
- Valon sironta
- Oppilasmäärä: 10 oppilasta/ryhmä.
- Ajankohta: Sopimuksen mukaan.
Harjoitustöiden ajankohdan sopimiseksi ota yhteyttä Lasse Heikkiseen.
Huom! Opetuksesta ei peritä maksua.
- Laajuus: 45 min
- Oppilasmäärä: Rajoittamaton
- Ajankohta: Luentoja järjestetään sopimuksen mukaan ja lisätietoja saa suoraan luennoitsijalta
- Hinta: Opetuksesta ei peritä maksua
- Lisätietoja: Lasse Heikkinen
Aihepiirit ja luennoitsijat
- Teknillinen ja laskennallinen fysiikka: Professori Marko Vauhkonen
- Sairaalafyysikkokoulutus ja lääketieteellinen fysiikka: Professori Petro Julkunen
- Ympäristöfysiikka, ilmastonmuutos: Professori Kari Lehtinen
Lukiolaisille
Fysiikka on luonnon ja luonnonlakien tutkimista ja ymmärtämistä. Fysiikan opiskelu antaa vastauksen mm. siihen miten ilmakehän pienhiukkaet myös hillitsevät ilmastonmuutosta, miten on mahdollista nähdä mitä läpinäkymättömässä teollisuusputkistossa virtaa mutta myös, miten on mahdollista suorittaa veretön leikkaus veitsen koskematta ihoa. Kokeellisena ja eksaktina tieteenä fysiikka on myös useiden modernin luonnontieteen kokeellisten, teoreettisten ja laskennallisten menetelmien edelläkävijä.
Fysiikan tutkimukselle onkin ominaista näiden eri menetelmien asiantuntijoiden tiivis yhteistyö, jonka tuloksena fysiikka on myös tuottanut ja edelleen tuottaa useita uusia sovelluksia, kuten suurimman osan arkipäivän tekniikasta. Lisäksi fysiikan kuvaaminen matematiikan kielellä antaa lähes rajattomat mahdollisuudet laajentaa fysiikan sovellusaluetta aina ilmastomalleista kvanttitietokoneisiin.
Jos olet halukas luomaan aidosti uutta, vaikuttamaan omalla työlläsi mahdollisesti miljoonien ihmisten elämään, kiinnostunut ratkaisemaan vaikkapa ilmastonmuutoksen tai ikääntymisen mukanaan tuomia haasteita, valmis tekemään kovasti töitä - haastamaan itsesi älyllisesti - laittamaan itsesi likoon, niin teknillinen fysiikka Kuopiossa voisi olla Sinulle oikea paikka!
Teknillisen fysiikan laitoksen tutkimus laskennallisessa fysiikassa, lääketieteellisessä fysiikassa ja ympäristöfysiikassa on kansainvälisesti korkeatasoista ja tunnustettua. Laitoksella työskentelee 10 professoria ja noin 70 tutkijaa. Julkaisemme vuosittain yli 150 artikkelia kansainvälisissä julkaisusarjoissa. Vuosibudjettimme on noin 10 M€, josta yli puolet ns. kilpailtua tutkimusrahoitusta.
Laitoksemme on palkannut lukion pitkässä fysiikassa ja matematiikassa hyvin menestyneitä lukiolaisia kesätöihin vuodesta 2006 lähtien. Löydät kesätyöläisten tarinoita laitoksenlaitoksen facebook sivulta kesästä 2012 eteenpäin. Löydät postauksia kesätyöläisten kokemuksista myös Instagramista hashtageilla #kesafyysikko #kesafyysikko2019.
Haku
Haemme kesäkuuksi 2022 lukion toisen vuosikurssin oppilaita (6 henkilöä) työskentelemään laskennallisen, lääketieteellisen ja ilmakehäfysiikan tutkimusryhmiin.
Työhön valitut saavat perehdytyksen fysiikan menetelmiin ja työkaluihin, mm. Matlab-ohjelmaan ja matriisilaskentaan. Tutkimusryhmissä kesätyöntekijä osallistuu kokeneen tutkijan ohjauksessa tieteelliseen työhön ja raportointiin.
Hakijalta edellytetään kiinnostusta fysiikan alaan uravaihtoehtona, erinomaista menestystä lukion pitkässä matematiikassa, fysiikassa ja äidinkielessä. Fysiikan ala ja työyhteisömme on kansainvälinen, joten toivomme hakijalta myös sujuvaa suullista ja kirjallista englannin kielitaitoa.
Hakuaika ja palkkaus
Hakuaika päättyy 25.3.2022 kello 16:15.
Työhön valituille ilmoitetaan 15.4.2022 mennessä.
Palkkaus: 1283 €/kk.
Hakeminen
Vapaamuotoinen hakemus (max. 1 sivu), motivaatiokirje (max. 1 sivu), sekä tieto opintomenestyksestä (fysiikan, matematiikan, äidinkielen ja englannin arvosanat kursseittain listattuna tai otteena opintorekisteristä) lähetetään käyttämällä tätä lomaketta.
Lisätietoja: Lasse Heikkinen tai kesafyysikko@uef.fi