Täällä voit tutustua Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatian aikaisempiin hankkeisiin.
Spatian aikaisemmissa selvityksissä ja arvioinneissa keskeisiä teemoja ovat olleet yhdyskuntarakenteen kehittäminen ja alueellinen yhteistyö, EU-ohjelmien ja maakuntaohjelmien arviointi, Venäjä-yhteistyö, älykäs erikoistuminen, elinkeinoelämän kehittäminen, korkeakoulujen rooli alueiden kehittämisessä, liikkuminen ja liikenneturvallisuus, maaseudun kehittäminen, matkailu, työllisyys, palvelurakenteen kehittäminen, kaupunkikehitys- ja kulttuuri sekä ympäristö ja luonnonvaratalous.
HANKKEET VUOSINA 2015-2018
Länsi-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelmien arviointi
Spatia toteutti konsulttuyhtiö TK-Evalin kanssa viiden länsisuomalaisen ELY-keskusalueen – Etelä-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen – maaseudun kehittämisuunnitelmien 2014-2020 väliarvioinnin. Arviointiin sisältyi yleisarvio kehittämissuunitelmien toteutuksesta Länsi-Suomen alueella, ELY-keskuskohtaisia arviointiteemoja sekä havaintoja ohjelmakauden 2021-2027 valmistelusta
Arvioinnin kesto: 06/2018 - 1/2019
Rahoittaja: Pirkanmaan, Pohjanmaan, Varsinais-Suomen, Etelä-Pohjanmaa ja Satakunnan ELY-keskukset
Vastuuhenkilö: Pasi Saukkonen
Joensuun seudun elinkeino-ohjelman lähtötilanneanalyysi
Spatia tuotti lähtötilanne-analyysin Joensuun seudun elinkeino-ohjelmalle. Spatia koosti tilastoaineistoa analyysivaiheen pohjaksi. Uudesta kehittämisohjelmasta tavoiteltiin joustavaa, reagoivaa ja ketterää.
Kesto: 3-4/2017
Henkilöt: Pasi Saukkonen, Timo Hirvonen
Tilaaja: Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö Josek Oy
Monikeskuksinen kunta
Monikeskuksisuus on korostunut aluepolitiikassa 2000-luvulla. Se on asetettu tavoitteeksi sekä EU:n alue- ja rakennepolitiikassa että kotimaisessa aluerakenteen ja liikennejärjestelmän pitkän aikavälin kehityskuvassa. Suomessa monikeskuksisuus on lisääntynyt erityisesti kuntaliitosten myötä, mikä asettaa haasteita kuntajohtamiselle.
Hankkeessa tarkasteltiin monikeskuksisuutta ja siihen liittyviä kehittämis- ja johtamiskysymyksiä Suomen kunnissa. Työ toteutettiin kahdessa vaiheessa. Ensin luotiin katsaus monikeskuksisuuden määritelmiin, tarkasteltiin sen syntytekijöitä ja analysoitiin sen vaikutuksia aihepiirin tutkimuskirjallisuuden, yhdyskuntarakennetta kuvaavien tilastojen ja kolmea erityyppistä kuntaa koskevan tapaustarkastelun avulla. Toisessa vaiheessa tarkennettiin kuntien monikeskuksisuutta ja niiden yhdyskuntarakenteen ominaisuuksia kuvaavaa tilastollista tarkastelua. Hanke liittyi Kuntaliiton koordinoimaan ARTTU2-tutkimusohjelmaan, jossa selvitettiinm kunnissa toteutettujen ja tulevien uudistusten vaikutuksia kuntiin ja kuntalaisiin.
Kesto: 9/2015-9/2016
Vastuuhenkilö: Petri Kahila
Tutkijat: Timo Hirvonen, Pasi Saukkonen, Tuukka Rautio
Yhteistyötaho/osarahoittaja: Kuntaliitto
Joensuun kaupungin maaseutupoliittisen ohjelma 2016-2020 laadinta
Joensuun kaupungin ja sen läheisen maaseudun toiminnallinen vuorovaikutus on lisääntynyt erityisesti pendelöinnin seurauksena sekä pienasutuksen levitessä kaupunkien ympäristöön. Lisäksi muutoksia ovat aiheuttaneet 2000-luvulla toteutuneet Kiihtelysvaaran, Tuupovaaran, Enon ja Pyhäselän kuntaliitokset Joensuuhun. Näiden seurauksena Joensuun kaupungista on tullut maaseutupolitiikan toteuttaja.
Joensuun kaupungin maaseutupoliittisen ohjelman 2016-2020 yleisenä tavoitteena oli luoda suuntaviivat sille, miten maaseutualueiden asukkaiden ja toimijoiden vaikutusmahdollisuuksia ja aktiivisuutta oman asuinympäristön elinvoiman turvaamiseen ja kehittämiseen lisätään. Ohjelman tavoitteena oli tunnistaa ja priorisoida alueelliset tavoitteet sekä kehittämiskohteet, löytää asianmukaiset kehittämisväylät, välineet ja yhteistyökumppanit, tarkastella asukkaiden aktiivisuutta lisääviä toimintatapoja sekä määrittää eteenpäin vietävät toteuttamiskelpoiset kehittämiskohteet.
Kesto: 4/2015 – 11/2015
Vastuuhenkilö: Petri Kahila
Tutkijat: Timo Hirvonen, Pasi Saukkonen
Tilaaja: Joensuun kaupunki
Pohjois-Karjalan älykkään erikoistumisen valintojen uudistaminen ja kansainvälistäminen
Älykäs erikoistuminen on osa Eurooppa 2020 -kasvustrategiaa, ja kaikissa Suomen maakunnissa valmisteltiin älykkään erikoistumisen strategiat maakuntaohjelmatyön osana 2013–2014. Pohjois-Karjalan älykkään erikoistumisen valinnat olivat metsäbiotalous, teknologia- ja materiaalit sekä Venäjä-osaaminen.
Spatia toteutti selvitystyön yhdessä TK-Evalin kanssa. Selvityksessä esiteltiin vaihtoehtoja Pohjois-Karjalan älykkään erikoistumisen valinnoille sekä tarkennettiin niitä. Selvityksen toisena tavoitteena oli vahvistaa älykkään erikoistumisen kansainvälisyyttä, jotta älykkään erikoistumisen valintoja voidaan lujittaa. Selvityksen aineisto koostui älykkääseen erikoistumiseen liittyvistä materiaaleista, strategioista sekä asiantuntijoiden haastatteluista.
Kesto: 10/2015–12/2015
Vastuuhenkilö: Petri Kahila
Tutkijat: Timo Hirvonen, Pasi Saukkonen, Johanna Savolainen
Tilaaja: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Kumppani: TK-Eval
Karelia ENPI CBC -ohjelman ulkoinen arviointi
Euroopan unionin ulkorajoilla toteutettiin useita yhteistyöohjelmia kaudella 2007-2013. Näistä yksi oli Suomen ja Venäjän rajalla toteutettu Karelia ENPI CBC -ohjelma. Ohjelma-alue käsitti Suomesta Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuun maakunnat sekä Oulun alueen. Venäjän puolelta mukana oli Karjalan tasavalta. Lisäksi ohjelmaan kuuluivat liitännäisalueina Lapin ja Pohjois-Savon maakunnat sekä Pietarin kaupunki ja Leningradin, Murmanskin ja Arkangelin alueet. Karelia ENPI CBC -ohjelman tavoitteena oli edistää yhteistyötä ohjelma-alueella ja tätä kautta lisätä taloudellista kehitystä ja hyvinvointia alueella.
Spatia ja TK-Eval toteuttivat ohjelman loppuarvioinnin, jossa arvioitiin tavoitteiden toteutumista, toimenpiteiden kohdentamisen tehokkuutta sekä analysoitiin ohjelman toimeenpanoa ja toteutusta. Arvioinissa käsiteltiin myös ohjelman vaikutuksia Suomen ja Venäjän väliseen yhteistyöhön sekä määritteltiin ohjelman tuottamaa lisäarvoa.
Kesto: 8/2015–1/2016
Vastuuhenkilö: Petri Kahila
Tutkijat: Petri Kahila ja Dmitry Zimin
Tilaaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto/Karelia Enpi CBC-ohjelma
Kumppani: TK-Eval
Selvitys matkailualan verkostoyliopisto-opinnoista
Matkailualan verkostoyliopisto MAVY on kehittänyt opiskelijoiden tiedollisia ja taidollisia valmiuksia matkailuilmiön ymmärtämiseen monitieteisestä näkökulmasta. Spatia selvitti MAVY- sivuaineopintojen merkitystä opiskelijoiden tutkintokokonaisuudessa ja valmistumisen jälkeisessä työllistymisessä. Kohdejoukkona olivat vuosina 2008-2014 MAVY-opintoja suorittaneet henkilöt. Tutkimuksen toimeksiantajana oli Matkailualan verkostoyliopisto.
Kesto: 4/2015–6/2015
Vastuuhenkilö: Pasi Saukkonen
Rahoittaja: Matkailualan verkostoyliopisto
Kolarctic - rajat ylittävän yhteistyöohjelman ulkoinen arviointi
Euroopan unionin ulkorajoilla on toteutettu rajat ylittävää yhteistyötä edistäviä ohjelmia (CBC – cross border cooperation). Yksi vuosina 2007-2013 toteutettu naapuruusohjelma oli Kolarctic ENPI CBC. Ohjelma-alueeseen kuuluivat Suomesta Lappi, Ruotsista Norrbotten, Venäjältä Murmanskin, Arkangelin ja Nenetsian alueet sekä Norjasta Finnmarkin, Tromsin ja Nordlandin maakunnat. Lisäksi liitännäisalueita olivat Suomessa Pohjois-Pohjanmaa, Ruotsissa Västerbotten sekä Venäjällä Karjalan tasavalta, Pietarin kaupunki ja Leningradin alue.
Spatia koordinoi arviointikonsortiota, johon kuuluivat myös TK-Eval ja Northern Research Institute (Norut). Arviointi kohdistui ohjelman hallinto-, valvonta- ja seurantajärjestelmien toimivuuden arviointiin sekä ohjelmarahoituksella toteutettujen hankkeiden tulosten ja vaikuttavuuden arviointiin. Arviointi toteutettiin ohjelman hallinto- ja maksuviranomaisena toimivan Lapin liiton toimeksiannosta.
Kesto: 4/2014 – 6/2015
Vastuuhenkilö Spatiassa: Petri Kahila
Tutkijat: Matti Fritsch, Dmitry Zimin
Tilaaja: Lapin liitto
Kumppanit: TK Eval, Northern Research Institute
Selvitys alueellisten ja paikallisten maaseudun kehittämissuunnitelmien toteutuksesta
Maaseudun kehittäminen keskitettiin EU:n ohjelmakaudella 2007–2013 yhteen ohjelmaan, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan. Sen tavoitteita olivat elinvoimaisen ja toimivan maaseudun säilyminen, ympäristön tilan parantaminen ja uusiutuvien luonnonvarojen kestävän käytön varmistaminen. Tämä valtakunnallinen ohjelma loi puitteet alueellisten ja paikallisten ohjelmien toteuttamiselle.
Selvityksessä arvioitiin alueellisten ja paikallisten maaseudun kehittämisohjelmien toteutusta, vaikuttavuutta ja sen mittaamista. Selvityksen kohteena olivat eri aluetasojen välinen vuorovaikutus, tavoitteiden johdonmukaisuus eri aluetasojen välillä, tavoitteiden toteutuminen suhteessa suunnitelmiin, toteutuksen joustavuus suhteessa muutoksiin ja Leader -toimintatavan tuottama lisäarvo. Selvityksessä tunnistettiin hyviä toimintamalleja, arvioitiin suunnitteluprosessin ja suunnitelmien kehittämistarvetta sekä tuotettiin vaikuttavuuden mittareita. Spatian kanssa selvitystä toteuttivat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Avaintaito Osuuskunta ja MDI Oy.
Kesto: 1/2015 – 8/2015
Vastuuhenkilö: Petri Kahila
Tutkija: Timo Hirvonen
Tilaaja: Maa- ja metsätalousministeriö
Kumppanit: MDI Oy (koordinaattori), Avaintaito Osuuskunta, Helsingin yliopisto/Ruralia-instituutti
Saaristoisuuden vaikutus yhdyskuntarakenteeseen
Saaristolain mukaan valtioneuvosto voi määrätä saaristokunniksi ne kunnat, joissa saaristo-olot ovat olennaisena esteenä kunnan kehitykselle. Spatia selvitti Savonlinnan, Mikkelin ja Hirvensalmen kuntien saaristomaisuutta ja vesistöisyyttä sekä niihin liittyviä haittavaikutuksia. Selvitys toteutettiin saaristopolitiikan viitekehyksessä ja tarkasteltavina olivat mm. yhdyskuntarakenne, etäisyys palveluihin, asutuksen sijoittuminen, työ- ja asiointimatkat, kunnallistekniikka ja muu infrastruktuuri sekä kunnan tuottamien palvelujen kustannukset.
Kesto: 10/2014 – 3/2015
Vastuuhenkilö: Petri Kahila
Tutkijat: Eero Vatanen, Timo Hirvonen
Tilaaja: Savonlinnan, Mikkelin ja Hirvensalmen kunnat
Kansalaistoimijalähtöistä kehittämistä Joensuussa (KaKe)
EU:n ohjelmakaudella 2014-2020 oli mahdollista toteuttaa ns. kansalaistoimijalähtöistä kehittämistä kaupunkialueilla. Näiden toimenpiteiden tavoitteena oli työllistymis- ja ansaintamahdollisuuksien lisääminen sekä sosiaalisen pääoman ja yhteisöllisyyden edistäminen. Toiminnan tuli olla omaehtoista ja alhaalta ylöspäin suuntautuvaa. KaKe 2020 -hankkeessa laadittiin toimintasuunnitelma kansalaistoimijalähtöiselle toiminnalle Joensuussa vuosille 2015-2020. Spatia toteutti hankkeen yhteistyössä Joensuun kaupungin kanssa.
Kesto: 8/2014 – 3/2015
Yhteistyökumppani: Joensuun kaupunki
Vastuuhenkilö: Petri Kahila
Tutkijat: Maija Halonen, Timo Hirvonen, Pasi Saukkonen
Rahoittajat: Pohjois-Karjalan ELY-keskus/ESR, Joensuun kaupunki, Itä-Suomen yliopisto
HANKKEET VUOSINA 2010-2014
Selvitys Fennoskandian vihreän vyöhykkeen kehittämisen toimintaympäristöstä
Fennoskandian vihreän vyöhykkeen ydin muodostuu olemassa olevien ja suunniteltujen luonnonsuojelualueiden ketjusta Suomen, Norjan ja Venäjän rajaseuduilla Suomenlahdelta Barentsinmerelle. Pitkän aikavälin tavoitteeksi asetettiin valtioiden rajat ylittävän luonnonsuojeluyhteistyön mallin luominen sekä alueen kansallisen ja kansainvälisen tunnettuuden lisääminen. Suomen, Norjan ja Venäjän kolmikantainen yhteistyö perusteena oli yhteisymmärryspöytäkirja, joka allekirjoitettiin vuonna 2010. Fennoskandian vihreän vyöhykkeen kehittämisen katsottiin edellyttävän luonnon monimuotoisuuden tuntemuksen lisäksi ymmärrystä muun muassa raja-alueen toimintaympäristöstä.
Spatia toteutti selvityksen Fennoskandian vihreän vyöhykkeen kehittämisen toimintaympäristöstä. Analyysin tavoitteena olihahmottaa vyöhykkeen toimintaympäristö ja siinä odotettavissa olevat muutokset. Selvityksessä keskityttiin toiminnallisiin tekijöihin, jotka parhaiten luonnehtivat toimintaympäristön tilaa ja sen muutoksia, kuten väestörakenne, aluerakenne ja infrastruktuuri, elinkeino- ja palvelurakenne sekä rajanylittävä yhteistyö ja vuorovaikutus.
Kesto: 1/2014 – 5/2014
Vastuuhenkilö: Petri Kahila
Tutkija: Matti Fritsch
Rahoittaja/Tilaaja: Ympäristöministeriö
Mikroklusterien liiketoiminnan tunnistaminen ja vahvistaminen Pohjois-Karjalassa
Aluekehittämisessä korostetaan mikroklusterien merkitystä yritystoiminnan edistämisessä. Mikroklusterilla tarkoitetaan pien- tai mikroyritysten muodostamia ja niiden monenkeskiseen yhteistyöhön perustuvia toiminnallisia sekä paikallisesti järjestäytyneitä yritysverkostoja. Yhteistyön motiiveja voivat olla esimerkiksi tuotannollinen toiminta, palveluliiketoiminta, markkinointiyhteistyö, tiedonvaihto tai strategiset tarpeet. Mikroklusterien liiketoiminnan tunnistaminen ja vahvistaminen Pohjois-Karjalassa - hankkeessa tuotettiin kehittämistoiminnassa hyödynnettävää tietoa maakunnan mikroklusteritoiminnasta ja sen mahdollisuuksista, selvitettiin kehittämis- ja koulutustarpeita ja edistettiin yritysten ja kehittäjien tietoisuutta mikroklusteritoiminnan mahdollisuuksista.
Kesto: 4/2014 – 12/2014
Vastuuhenkilö: Petri Kahila
Tutkijat: Hannu Ryhänen, Pasi Saukkonen
Rahoittajat: Pohjois-Karjalan ELY-keskus/Manner-Suomen ESR-ohjelma (Itä-Suomen suuralueosio), Itä-Suomen yliopisto
Pohjois-Karjalan YK-sidonnaisten toimintojen selvityshanke
Pohjois-Karjalassa on monia Yhdistyneisiin kansakuntiin (YK) kytkeytyviä toimintoja ja konsepteja, jotka liittyvät luonnonvaratalouteen. Ne ovat asiayhteyksissään maailmanlaajuisesti näkyviä ja tärkeitä, mutta niiden alueelliset yhteydet ovat usein ohuita ja puutteellisesti hyödynnettyjä. Toimintoihin ja konsepteihin voi esimerkiksi sisältyä liiketoiminnallisia mahdollisuuksia, jotka voivat osaltaan edistää maakunnan yritysten erikoistumista. Keskeistä on myös YK-sidonnaisuuksien vaikutus maakunnan profiilin kehittämisessä. Hankkeessa selvitettiin Pohjois-Karjalassa toimivat ja suunnitteilla olevat YK:n ohjelmiin tai hankkeisiin liittyvät toimijat ja toiminnot, niiden keskinäisen yhteistyön tarve ja kehittämismahdollisuudet, sekä edellytykset luoda Pohjois-Karjalaan YK-sidonnaiset toiminnat kokoava yksikkö.
Kesto: 11/2013 – 1/2015
Vastuuhenkilö: Petri Kahila
Rahoittaja: Pohjois-Karjalan tulevaisuusrahasto
Venäläinen asiakkaana – palveluosaamisen turvaaminen Pohjois-Karjalassa
Venäläisten asiakkaiden merkitys Pohjois-Karjalan aluetaloudelle kasvoi 2010-luvulla. Se herätti keskustelua muun muassa venäjänkielen ja -kulttuurin osaamisen tarpeesta maakunnan palveluyrityksissä. Vaikka venäläisiin asiakkaisiin liittyvä potentiaali maakunnan palveluyrityksille oli yleisesti tiedossa, puuttui laaja ja käyttökelpoinen tieto yritysten todellisista osaamis- ja työvoimatarpeista venäläisille asikkaille tarjottavissa palveluissa. Hankkeessa selvitettiin ja välitettiin tietoa muun muassa yritysten työvoima- ja osaamistarpeista sekä olemassa olevasta koulutustarjonnasta palveluista. Hankkeessa haettiin myös oppia alueilta, joissa venäläisten asiakkaiden merkitys on Pohjois-Karjalaa suurempi ja kokemushistoria pidempi. Lisäksi hankkeessa selvitettiin konkreettisia toimenpiteitä ja toimintatapoja, joita yritykset, kehittämisorganisaatiot, oppilaitokset ja työhallinto voivat hyödyntää toiminnoissaan ja kehittämishankkeissaan.
Kesto: 6/2013-6/2014
Projektin vastuuhenkilö: Pasi Saukkonen
Rahoittaja: Pohjois-Karjalan ELY-keskus/Manner-Suomen ESR-ohjelma (Itä-Suomen suuralueosio), Itä-Suomen yliopisto
Learning Lab for Accessibility in Built Environment
Hanke pyrki edistämään vammaisten ja vanhusten mahdollisuuksia päivittäisten asioiden hoitamiseen ja parantamaan heidän sosiaalisen osallistumisen mahdollisuuksia rakennetussa ympäristössä. Lisäksi keskeisenä osana hanketta oli lisätä työntekijöiden ja päättäjien tietoisuutta ja asiantuntemusta jo olemassa olevista toimintamalleista ja mahdollisuuksista. Hanke myös loi pohjaa pitkäaikaiselle rajan ylittävälle yhteistyölle. Spatia vastasi hankkeen taustakartoituksesta, jossa selvitettiin muun muassa markkinaolosuhteita, säännöksiä ja vaatimuksia sekä esteettömyysratkaisujen tilannetta Karjalan tasavallassa. Hanke kuului Karelia ENPI CBC 2007-2013 -ohjelmaan.
Vastuullinen tutkija: Dmitri Zimin
Pääpartneri: Karelia ammattikorkeakoulu
Yhteistyökumppanit: Itä-Suomen yliopisto /Spatia, Oulun ammattikorkeakoulu, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Karelian Resource Center of NGO´s (Petroskoi), Municipal Budget Institution of Social Services ISTOKI (Petroskoi), Professional Rehabilitation Center, St. Petersburg, City Administration of the Kostomuksha Urban District
Itä-Suomen yliopiston rakennerahastohankkeiden arviointi
Spatia arvioi Itä-Suomen yliopiston rakennerahastohankkeita ohjelmakaudella 2007-2013. Tarkastelun painopiste oli yliopiston koordinoimissa EAKR- ja ESR-hankkeissa. Arvioinnin keskeiset kysymykset olivat, kuinka hanketoiminta on vaikuttanut yliopiston osaamisperustaan, millainen on niiden välitön ja pidemmän aikavälin alueellinen vaikuttavuus sekä kuinka ne ovat vahvistaneet kansainvälisyyttä ja maakunnallista yhteistyötä. Arviointi tuotti tietoa yliopiston strategian ja rakennerahasto-ohjelman valmisteluun.
Kesto: 9/2012-12/2013
Arvioinnin vastuuhenkilö: Seppo Sivonen
Rahoittaja: Itä-Suomen yliopisto
Manner-suomen maaseudun kehittämisohjelman ennakkoarviointi
Spatia oli mukana konsortiossa, joka laati ennakkoarvioinnin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020. Arvioinnin tavoitteena oli parantaa ohjelman suunnittelua, sisältöä, toimeenpanon laatua, ohjelman toimivuutta, tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Spatia ja Entra Ky keskittyivät ohjelman ympäristövaikutusten arviointiin (SOVA), jossa arvioitiin ohjelman toteuttamisen aiheuttamia merkittävimpiä ympäristövaikutuksia. Ennakkoarvioinnin muita toteuttajia olivat MDI Management Design Intelligence, Nordregio ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT.
Kesto: 1/2013–12/2013
Asiantuntija/tutkijat: Jukka Sihvonen, Tuija Mononen
Partnerit: MDI Management Design Intelligence, Nordregio, MTT, Entra Ky
Rahoitus: Maa- ja metsätalousministeriö
EU:n koheesiopolitiikan pitkän aikavälin arviointi Itä-Suomessa
Kansainvälisen hankkeen tarkoituksena oli arvioida EU:n koheesiopolitiikan ohjelmien ja projektien pitkän aikavälin vaikuttavuutta ja hyötyjä 15 alueella Euroopassa. Hankkeessa tarkasteltiin EAKR:sta ja koheesiorahastosta rahoitettuja kehittämisohjelmia vuodesta 1989 sekä näiden relevanssia, vaikuttavuutta ja hyödyllisyyttä. Itä-Suomen tapaustutkimuksessa tarkasteltiin alueen kehittämisohjelmia kolmella ohjelmakaudella alkaen vuodesta 1995 (tavoite 6, tavoite 1 ja alueellinen kilpailukyky ja työllisyystavoite). Tapaustutkimus sisälsi ohjelma-asiakirjojen analyysiä, alueen kehityksen tilastollista tarkastelua, avainhenkilöiden haastatteluja, sähköisen kyselyn sekä alueellisen workshopin. Hankkeen toimeksiantaja oli Euroopan komission aluepolitiikan pääosasto ja hanketta johtivat EPRC-tutkimuslaitos Glasgow'sta sekä London School of Economics.
Kesto: 4/2012–6/2013
Asiantuntija/tutkijat: Heikki Eskelinen, Timo Lautanen, Timo Hirvonen, Pasi Saukkonen, Matti Fritsch
Rahoitus: EU:n aluepolitiikan pääosasto
Pohjois-Karjala Geopark -esiselvitys
Esiselvityksessä tarkasteltiin mahdollisuuksia perustaa Pohjois-Karjalaan geomatkai-lua tukeva Geopark. Lähtökohtana selvityksessä olivat Euroopan Geopark –verkoston jäsenyyskriteerit. Geologisen kiinostavuuden ja geomatkailun lisäksi Geoparkin tavoitteeksi oli astettu alueellisen elinkeinoelämän kestävän kehityksen ja asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen. Selvityksessä arvioitiin toiminnan edellytyksiä ja järjestettiin koulutusta.
Kesto: 3/2012–2/2013
Henkilöt: Timo Lautanen, Seppo Sivonen
Tilaaja/rahoittaja: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto (EAKR), Metsähallitus, KareliaExpert matkailupalvelu Oy, Hukka Design Oy sekä Outokummun, Joensuun, Ilomantsin ja Polvijärven kunnat.
Biomas 2-hankkeen väliarviointi
BIOMAS 2- hankkeen (2011-2013) tavoitteena oli lisätä bioenergian käyttöä Pohjois-Karjalassa. Tiedonvälityksen avulla pyrittiin edistämään uusiutuvan energian käyttöön liittyviä investointeja muun muassa maatiloilla, muissa yrityksissä ja kotitalouksissa. Hanketta toteutti Metsäkeskus Pohjois-Karjala. Väliarviointi keskittyi bioenergianeuvonnan ja hankkeessa kehitetyn sähköisen markkinapaikan vaikuttavuuden arviointiin ja kehittämistarpeisiin.
Kesto: 10-12/2011
Tutkija: Pasi Saukkonen
Tilaaja/rahoittaja: Metsäkeskus Pohjois-Karjala
Tavoite 1 ja 2 ohjelmien loppuraporttien aineiston ja indikaattoreiden analyysi
Hankkeessa analysoitiin Tavoite 1 ja Tavoite 2 ohjelmien loppuraporteissa käytettyjä aineistoja ja indikaattoreita. Spatian osuus projektissa koski Suomessa 2000-2006 toteutettuja Itä- ja Pohjois-Suomen Tavoite 1 ja Länsi- ja Etelä-Suomen Tavoite 2 ohjelmia. Kaikkiaan arviointi koski 25 EU maata.
Kesto: 9-12/2011
Tutkijat/asiantuntijat: Timo Lautanen, Sarolta Nemeth
Partnerit: Spatial Foresight GmbH (Luxemburg)
Rahoitus: European Commission, DG Regional Policy
URAGO – Urban patterns of growth
URAGO –hankkeessa tarkasteltiin kaupunkiseutujen kasvun dynamiikkaa ja korkean teknologian yritysten verkostoitumista pohjoismaisilla kaupunkiseuduilla. Kustakin maasta tutkimukseen valittiin 2-3 kaupunkiseutua ja niiltä noin 10 osaamisperustaista yritystä, joiden hankinta-, tuotekehitys- ja markkinoihin liittyvät verkostot analysoitiin alueellisesta näkökulmasta. Tutkimuksen keskeinen kysymys oli, miten korkean teknologian yritysten kasvuvaikutukset leviävät alueellisesti. Tutkimusta rahoitti Pohjoismaiden ministerineuvosto, jonka tavoitteena oli hyödytää tutkimuksen tuottamaa tietoa esimerkiksi Euroopan Unionin koheesiopolitiikassa (2014+). Spatia toteutti Itä-Suomen osuuden.
Kesto: 6/2011-9/2012
Tutkijat/asiantuntijat: Timo Lautanen, Pasi Saukkonen, Heikki Eskelinen
Partnerit: Københavns Universitet (Kööpenhamina, pääpartneri), Kungliga Tekniska Högskolan (Tukholma), Norsk institutt for by- og regionforskning NIBR (Oslo)
Rahoitus: Pohjoismaiden ministerineuvosto
Venäjä-vuorovaikutuksen työpaikat Pohjois-Karjalassa
Selvityksesä arvioitiin sitä, millainen merkitys Venäjään liittyvillä toiminnoilla on Pohjois-Karjalan maakunnan työllisyydessä. Lisäksi selvityksessä hahmotettiin venäläisten ja venäjänkielisten merkitystä työvoimana maakunnassa. Selvitys keskittyi tarkastelemaan ulkomaankauppaa, siihen liittyvää kuljetusta ja raja-alueen palveluita, matkailua, koulutus- ja hanketoimintaa sekä välittömiä viranomaistehtäviä. Selvityksessä keskityttiin olemassa olevan tiedon keräämiseen, jatkojalostamiseen ja analysointiin. Lisäksi koottiin uutta tietoa suurille vientiyrityksille ja matkailualan yrityksille suunnatulla kyselyllä.
Kesto: 4-6/2011
Tutkija: Pasi Saukkonen
Rahoittaja: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Luova osaamisyhteisö Joensuuhun
Useissa suomalaisissa kaupungeissa on perustettu luovia kulttuurikeskuksia tai kortteleita osana kaupunkisuunnittelua. Näiden hankkeiden esimerkkeinä ovat olleet vastaavanlaiset luovan talouden keskittymät Euroopassa. Myös Joensuussa toteutettiin hanke, jonka tavoitteena oli luoda Joensuun kaupungin kortteli 48:sta toimiva kulttuuri-, nuoriso- ja luovien alojen keskittymä, jonka tavoitteena oli hyödyttää kaupunkilaisia ja alueen elinkeinoelämää tarjoamalla monimuotoisia palveluita ja lisäämällä vetovoimaisuutta ja viihtyisää kaupunkitilaa Joensuun kaupunkikeskustaan.
Spatian selvitystyön tehtävänä hankkeessa oli tuoda kansallisia ja kansainvälisiä esimerkkejä ja kokemuksia kulttuurikortteleiden ja luovien kulttuuriyhteisöjen suunnittelusta ja toteuttamisesta osaksi kortteli 48:n kehittämistyötä. Korttelia ja sen lähellä sijaitsevaa Ilosaarta yhdistäviksi elementteiksi nostettiin joki ja vesi. Vesiyhteyksien vuoksi Joensuulla on rikas ja historiallisesti merkittävä laivakulttuuri, joka voi olla myös tulevaisuuessa tärkeä korttelin kehitykselle.
Kesto: 4/2011–12/2011
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Seppo Sivonen
Rahoittaja: Joensuun seudun ja Keski-Karjalan KOKO-ohjelma (Josek Oy)
Vaihto- ja tutkinto-opiskelijoiden hyödyntäminen Pohjois-Karjalan aluekehityksessä
Selvityksessä tarkasteltiin kansainvälistä opiskelijavaihtoa aluekehityksen näkökulmasta. Keskeinen kysymys oli se, miten Pohjois-Karjalaan saapuvia kansainvälisiä opiskelijoita ja täältä ulkomaille lähteviä opiskelijoita voitaisiin paremmin hyödyntää aluekehityksessä. Selvityksen kohderyhmänä olivat maakuntaan saapuneet vaihto- ja tutkinto-opiskelijat sekä maakunnasta vaihdossa olleet tai vaihtoon lähtevät henkilöt. Selvityksessä mm. laadittiin esitys siitä, millaista maakunnasta välitettävän tiedon tulisi olla ja millaisella toimintamallilla, työnjaolla ja organisoinnilla opiskelijoita voitaisiin paremmin hyödyntää alueen kansainvälistymisessä ja aluemarkkinoinnissa.
Kesto: 10/2010–2/2011
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: Pasi Saukkonen, Sanna Makkonen
Rahoittaja: Joensuun seudun ja Keski-Karjalan Koheesio- ja kilpailukykyohjelma (hallinnoija Josek Oy)
Matkailualan verkostoyliopisto-opintoja suorittaneiden työmarkkinaselvitys
Matkailualan verkostoyliopisto (MAVY) on kymmenen suomalaisen yliopiston konsortio, joka toteuttaa yhteistyössä matkailualan monitieteisiä opintoja. Verkostoyliopisto ei tuota matkailualan maistereita, vaan sen tarjoamia opintoja voi liittää osaksi muun alan tutkintoa. Toimintaa koordinoi Itä-Suomen yliopiston matkailualan opetus- ja tutkimuslaitos. Spatian selvitys kohdistui MAVY-opintoja vuosina 1995-2007 suorittaneisiin henkilöihin. Kyselytutkimuksella selvitettiin mm. työmarkkinatilannetta, matkailualalle suuntautumista sekä Mavy-opintojen roolia omassa tutkintokokonaisuudessa ja valmistumisen jälkeisessä työllistymisessä.
Kesto: 10/2010–1/2011
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Pasi Saukkonen
Rahoittaja: Matkailualan verkostoyliopisto
Innovaatiotoiminnan edistäminen maaseudulla
Innovaatioiden merkitys on korostunut aluekehittämisessä. Päästäkseen mukaan kehittämisen valtavirtaan myös pienet kaupunkiseudut ja maaseutukunnat ovat pyrkineet muokkaamaan elinkeinojen kehittämispolitiikkaansa osaamista ja innovaatioita korostavan aluepolitiikan mukaiseksi.
Tutkimuksessa analysoitiin maaseudun innovaatiotoiminnan ja innovaatioympäristöjen kehittämistä kuntien perinteisen elinkeinopolitiikan, uuden innovaatiopolitiikan sekä maaseutupolitiikan keskinäisen suhteen kautta. Tutkimus kohdistui erilaisiin kunnallisiin tai seudullisiin kehittämis-, osaamis- ja teknologiakeskittymiin sekä paikallisiin toimintaryhmiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin maaseudun alue- ja yhteiskuntataloudellista merkitystä sekä erityisesti elinkeino- ja innovaatiopolitiikan maaseutuvaikutuksia. Tutkimuksen avulla pyrittiin kehittämään tapoja, joilla maaseutualueet voivat olla mukana innovaatiovetoisessa kehityksessä ja toimia yhteiskunnan voimavarana. Hankkeen keskeisinä tuloksina olivat lisääntynyt tietämys maaseutukuntien innovaatiopolitiikan tuloksellisuudesta sekä paikallisten innovaatioympäristöjen dynamiikasta. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin (vastuutaho) ja Tampereen yliopiston Alueellisen kehittämisen tutkimusyksikkö Senten kanssa.
Kesto: 6/2010–6/2011
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Hannu Ryhänen
Rahoittaja: Työ- ja elinkeinoministeriö, Kouvolan kaupunki
Itä-Suomen korkeakoulut luovan talouden innovoijina
Luovat toimialat ja luova talous nousivat 2000-luvun alussa suomalaisessa innovaatio-keskustelussa merkittävään asemaan. Luovien toimialojen kansantaloudellinen merkitys kasvoi ja kulttuuriosaamisen katsottiin tuovan lisäarvoa yritysten liiketoimintaan. Tästä huolimatta korkeakouluopetuksen- ja tutkimuksen merkityksestä luovassa taloudessa on tutkittu vähän. . Selvitys Itä-Suomen korkeakoulut luovan talouden innovoijina kartoitti ja analysoi Itä-Suomen yliopiston, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun ja Savonia-ammattikorkeakoulun mahdollisuuksia, ongelmia ja esteitä tukea luovan talouden uusia innovaatioita Pohjois-Karjalassa. Hankkeessa selvitettiin korkeakoulujen luovaan talouteen liittyvää tutkimusta, osaamista, yhteistyömahdollisuuksia ja kansallista ja kansainvälistä verkostoitumista. Selvityksessä myös etsittiin luovan talouden pilottihankkeita erityisesti tarinaperinteen ja paikallishistorian- ja kulttuurin hyödyntämiseen esimerkiksi perinne- ja kulttuurimatkailun sisältötuotannossa.
Kesto: 5/2010–3/2011
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: Timo Lautanen, Seppo Sivonen, Pasi Saukkonen
Rahoittaja: Joensuun seudun ja Keski-Karjalan KOKO-ohjelma (Josek Oy)
Suomen taloutta koskevan yliopisto-opetuksen kehittäminen Karjalan tasavallassa
Hankkeen tavoitteena oli parantaa Suomen taloutta koskevaa tietämystä Venäjällä valmistelemalla talouden kehitystä, rakennetta ja institutionaalisia erityispiirteitä koskeva venäjänkielinen kurssi ja pilotoimalla sitä syyskaudella 2010 Petroskoin valtionyliopistossa. Opetuksessa käsiteltiin Suomen talouden kehityspiirteitä ja sillä pyritään lisäämään kiinnostusta Suomea kohtaan sekä tarjotaan perustietoa mm. suomalaisten yritysten toiminnasta Luoteis-Venäjällä. Pidemmän aikavälin tavoitteena oli vakiinnuttaa ja laajentaa korkeakoulutason opetusta siten, että se edesauttaa rajan ylittävää taloudellista vuorovaikutusta Suomen ja Venäjän, erityisesti Karjalan tasavallan ja Pohjois-Karjalan välillä. Kotimaisena yhteistyökumppanina hankkeessa toimi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA ja venäläiset yhteistyöorganisaatiot olivat Venäjän tiedeakatemian Karjalan tutkimuskeskus sekä Petroskoin valtionyliopisto. Hankkeen asiantuntijaryhmään kuului asiantuntijoita myös Suomen pankista sekä Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksesta ja Karjalan tutkimuslaitoksesta.
Kesto: 4/2010–3/2011
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Dmitry Zimin
Rahoittaja: Suomen ulkoasiainministeriö (lähialueyhteistyö)
Internet: http://finnecon.wordpress.com
Itä-Suomen innovaatiokeskittymän taustaselvitys
Itä-Suomen innovaatiokeskittymän strategiatyön käynnistäminen kuului Joensuun ja Keski-Karjalan alueellisen koheesio- ja kilpailukykyohjelman (KOKO) toimintasuunnitelmaan vuosille 2010–2013. Taustaselvityksessä kartoitettiin mm. Itä-Suomen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan profiilia sekä tätä hyödyntävää yrityspotentiaalia. Toimenpide oli yhteinen Kuopion seudun KOKO:n kanssa.
Kesto: 4/2010–9/2010
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Timo Hirvonen
Rahoittaja: Joensuun ja Keski-Karjalan alueellinen koheesio- ja kilpailukykyohjelma (Josek Oy)
Venäläisten opiskelijoiden potentiaali elinkeinoelämälle
Korkeakoulukaupunkina Joensuu houkuttelee opiskelijoita ympäri maailmaa, myös Venäjältä. Joensuun yliopistossa ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa opiskeli 2010-luvun alussa vuosittain 40–50 Venäjän kansalaista ja noin 50 äidinkielenään venäjää puhuvaa, joiden kotipaikka on Suomi. Selvityksessä kartoitettiin venäläisten korkeakouluopiskelijoiden henkilökohtaisia tavoitteita, resursseja ja sosiaalisia verkostoja Venäjällä. Lisäksi kehitettiin toimintamallia opiskelijoiden kytkemiseksi alueen elinkeinoelämään. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan kauppakamari, yrittäjäjärjestöt, elinkeinoyhtiöt ja yritykset.
Kesto: 4–10/2010
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: Dmitry Zimin, Aleksander Izotov
Rahoittaja: Joensuun seudun ja Keski-Karjalan KOKO-ohjelma (Josek Oy)
Akateemisen yrittäjyyden tila, esteet ja mahdollisuudet Pohjois-Karjalassa
Tutkimuksessa selvitettiin Joensuun yliopiston tutkimus- ja koulutusaloihin liittyvää korkeaan osaamiseen pohjautuvaa yritystoimintaa. Sen tavoitteena oli selventää Joensuun yliopiston akateemisen yrittäjyyden kokonaiskuvaa ja sen edistämisen mahdollisuuksia Pohjois-Karjalassa. Tutkimuksessa tarkasteltiin akateemisen yrittäjyyden esteitä ja tukitarpeita jo toimivien yritysten kokemusten pohjalta. Tutkimuksen havaintoja peilattiin aiempaan akateemista yrittäjyyttä koskevaan kirjallisuuteen. Tutkimus liittyi Joensuun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen ja Pohjois-Karjalan Uusyrityskeskuksen toteuttamaan OSSI-hankkeeseen (Osaamisperustaisen yrittäjyyden ja uuden liiketoiminnan synnyn edistäminen Pohjois-Karjalassa), jonka päärahoittajia olivat Euroopan Unioni ja Pohjois-Karjalan TE-keskus. Toimeksiantoon sisältyi myös OSSI-hankkeen sisäinen väliarviointi, jonka tavoitteena oli tuottaa tietoa projektin toiminnan kehittämistä ja jatkotoimenpiteitä varten.
Kesto: 11/2009–5/2010
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Pasi Saukkonen
Tilaajat/rahoittajat: Joensuun yliopisto, Täydennyskoulutuskeskus (OSSI-hanke)
HANKKEET VUOSINA 2005-2009
Energiaa biomassasta – kasvun edellyttämät työvoima-, koulutus- ja osaamistarpeet 2020
Bioenergia-alan työllisyyden odotettiin kasvavan 2010-luvulla. Tutkimusten esittämät arviot työvoiman lisätarpeesta ovat vaihdelleet huomattavasti, mikä selittyy niiden taustalla olevista erilaisista rajauksista ja oletuksista, kuten teknologian kehityksestä, biomassojen käyttöönoton ennusteista ja fossiilisten polttoaineiden hintakehitysennusteista. Alalla tarvittavan työvoiman määrän lisäksi tutkimuksessa huomioitiin myös työvoiman saatavuuteen ja osaamiseen liittyviä kysymyksiä. Tutkimuksella haettiin vastauksia kuuteen kysymykseen:
Millaisia muutoksia EU:n ilmastopolitiikassa on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana?
Miten bioenergia-alan työmarkkinat ovat kehittyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana?
Miten alaan liittyvä koulutus on vastannut bioenergia-alan tarpeita?
Millaisia osaamis- ja koulutustarpeita työllisyyden kasvu synnyttää?
Millaiselta työvoiman saatavuus alalle näyttää?
Mitkä osaamisalat muodostavat kapeikkoja alan kasvutavoitteiden kannalta?
Tutkimuksesta syntynyt julkaisu ladattavissa pdf-muodossa osoitteesta http://www.tem.fi/files/25900/TEM_6_2010.pdf
Kesto: 12/2008 - 12/2009
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: Aki Villa, Pasi Saukkonen
Asiantuntijat: Paavo Pelkonen, Pertti Koistinen, Heikki Eskelinen, Kimmo Niiranen
Tilaaja/rahoittaja: Työ- ja elinkeinoministeriö, Joensuun seudun kehittämisyhtiö Josek Oy ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.
Biomas–Bioenergiaa maaseudulle-hankkeen arviointi
Biomas-tiedonvälityshankkeella pyrittiin edistämään Pohjois-Karjalan yritysten (ml. maatilat) bioenergiaan liittyviä investointeja ja käynnistämään yritysinvestointihankkeita. Tähän pyrittiin tehostamalla tiedon välittymistä tiedonvälitystilaisuuksien, tutustumismatkojen, kohdekartoituksien, kahdensuuntaisen tiedonvälityksen ja muun medianäkyvyyden avulla. Hanketta rahoittivat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, Suomen valtio ja Pohjois-Karjalan kehittämisyhtiöt (Keti, Josek, Pikes). Spatian toteuttamassa ulkoisessa arvioinnissa tarkasteltiin määrällisten ja laadullisten tavoitteiden toteutumista, hankeen toimintatapaa ja toimenpiteitä tavoitteiden toteuttamisessa ja esille nousevia kehittämismahdollisuuksia.
Kesto: 10–12/2009
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Pasi Saukkonen
Asiantuntija: Aki Villa
Tilaaja/rahoittaja: Metsäkeskus Pohjois-Karjala
Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman 2007–2010 arviointi (POKAT 2010)
Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman 2007–2010 arvioinnissa tarkasteltiin POKAT 2010 –ohjelma-asiakirjan tavoitteiden asettamista, ohjelman toteutumista ja toimenpiteiden vaikuttavuutta. Lisäksi arviointi tuotti kehittämisehdotuksia vuosien 2011–2014 maakuntaohjelmaan. Arviointiaineistoina käytettiin asiakirjalähteitä ja toimijaverkostolle suunnattua sähköistä kyselyä. Seuraavaa maakuntaohjelmaa varten tehtäviä suosituksia ja toimintaympäristöä koskevaa SWOT-analyysiä työstettiin alueen toimijoiden yhteisessä workshopissa.
Kesto: 8–10/2009
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: Seppo Sivonen, Timo Hirvonen, Pasi Saukkonen
Rahoittaja: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Pohjois-Karjalan teknologiateollisuuden kehittämisohjelma 2015
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto päivitti muovi- ja metalliteollisuuden kehittämisstrategian 2010 teknologiateollisuuden kehittämisohjelmaksi 2015. Päivityksestä vastasi Josek Oy, jonka kumppanina Spatia toimi hankkeessa. Hankkeessa tarkasteltiin muun muassa aiemman strategian toteutumista sekä teknologiateollisuuden asiakasalojen tulevaisuudennäkymiä. Hankkeen yhteistyötahoja olivat muun muassa alueen yritykset, Pohjois-Karjalan kauppakamari, seudulliset elinkeinoyhtiöt ja Joensuun tiedepuisto.
Kesto: 4/2009–2/2010
Tutkija: Timo Lautanen
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Rahoittaja: Josek Oy (Pohjois-Karjalan maakuntaliiton rahoituksella)
Ikäneuvola Ruori -hankkeen arviointitutkimusprosessi
Joensuun kaupungin vanhuspalvelujen Ikäneuvola Ruori - Ikääntyvien neuvolamallin käynnistys ja pilotointi -hankkeen kokonaistavoitteena oli Ruori-terveydenedistämismallin kehittäminen osaksi ikääntyvien palveluja. Hankkeen osatavoitteita olivat ikäneuvolatoiminnan vakiintuminen, kumppanuusverkoston muodostuminen, ennakoivan tuen ja varhaisen puuttumisen toimintakäytäntöjen vahvistuminen sekä toiminnan jalkautuminen ylimaakunnallisesti. Spatia tuotti hankkeelle arvioinnin, joka koostui useasta eri vaiheessa kerättävästä aineistosta, projektin kanssa yhteisistä palavereista ja arviointiraporteista. Arviointinäkökulmat olivat hankkeen tavoitteiden mukaisesti työryhmätyöskentely, asiakaskokemukset, koulutukset ja viestintä.
Kesto: 3/2009–12/2010
Tutkija: Silva Tedre
Vastuuhenkilöt: Silva Tedre, Timo Lautanen
Rahoittaja: Joensuun kaupunki
Tavoite 1-ohjelman hankkeiden vaikuttavuusselvitys
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto rahoitti ohjelmakaudella 2000–2006 yhteensä 127 hanketta, jotka jaoteltiin 10 toimialaklusteriin. Hankkeiden kokonaisrahoitus oli 18.172.300 euroa.
Slvityksessä arvioitiin hankkeiden vaikuttavuutta, tunnistettiin hyviä käytäntöjä, tuotettiin kehittämisehdotuksia hankkeiden vaikuttavuuden ja niiden seurannan parantamiseksi sekä
suunniteltiin hankkeiden vaikuttavuuden seurannan työkalu rakennerahastokaudelle 2008-2013.
Kesto: 6–12/2008
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Seppo Roivas
Asiantuntijat: Heikki Eskelinen, Seppo Sivonen
Tilaaja/rahoittaja: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Seutuyhteistyön toimivuuden arviointi Joensuun seudulla
Joensuun seudun kuntien yhteistyö perustui 2000-luvun loppupuolella Joensuun seudun palvelujen kehittämisohjelmaan (2006) ja elinkeino-ohjelmaan (2006). Kunnilla oli yhteistyötä mm. elinkeinopolitiikassa, julkaisten palvelujen vaikuttavuuden ja tuloksellisuuden parantamisessa, yhteisen henkilöstöpolitiikan avulla sekä maankäytön yhteisellä suunnittelussa ja ympäristöhuollon yhteisessä toteutuksessa. Joensuun Seudun kuntien palvelujen kehittämisen yhteistyössä olivat mukana Joensuun ja Outokummun kaupungit sekä Enon, Liperin, Kontiolahden, Polvijärven ja Pyhäselän kunnat. Seudun elinkeinojen kehittämisen yhteistyöhön osallistui myös Ilomantsin kunta. Selvityksessä tarkasteltiin Joensuun seudun seutuyhteistyön toimivuutta. Arvioinnin tarkoituksena oli tukea seudullisen yhteistyön suunnittelua ja kehitystyötä.
Kesto: 4–6/2008
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Tiina Soininen
Asiantuntijat: Timo Hirvonen, Ilkka Pyy, Rauno Sairinen
Tilaaja/rahoittaja: Joensuun kaupunki/Joensuun Seudun seutuhallinto
Yhteistyömahdollisuudet Petroskoin kaupungin kanssa
Joensuun ja Petroskoin kaupunkien sekä Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö Josek Oy:n yhteishankkeessa pyrittiin lisäämään rajan yli ulottuvaa elinkeinoelämän yhteistyötä Karjalan tasavallassa. Hankkeen tavoitteena oli perustaa Petroskoihin uusi aluemarkkinoinnista ja elinkeinoelämän kehittämisestä vastaava toimija. Hankkeeseen kuuluvassa osaselvityksessä Spatia kartoitti suomalaisten seudullisten kehittämisyhteisöjen sekä kaupunkien yhteistyöintressejä Petroskoihin perustettavan elinkeinotoimijan kanssa. Lisäksi kartoitus tuotti tietoa Petroskoin uuden elinkeinotoimijan toimintamallin luomiseen.
Kesto: 2/2008
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Pasi Saukkonen
Tilaaja/rahoittaja: Josek Oy/Euregio Karelia naapuruusohjelma
Joensuun seudun sopeutuminen Perloksen tuotannon lopettamiseen
Perlos Oy oli Joensuun seudun suurin teollinen työnantaja kuluvan vuosituhannen alkuvuosina. Yhtiön matkapuhelinosien tuotannon lopettaminen Joensuun ja Kontiolahden tehtailla merkitsi noin 1 600 työpaikan menetystä vuosina 2006–2007. Spatia tuotti selvitykseen Perloksen toiminnan lakkauttamisen vaikutuksista Joensuun seudulla. Selvityksen toimeksiantaja oli Joensuun seudun kehittämisyhtiö JOSEK Oy Joensuun seudun rakennemuutosohjausryhmän puolesta.
Kesto: 11/2008–1/2009
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: Timo Hirvonen, Heikki Eskelinen ja Pasi Saukkonen
Rahoitus: Euroopan sosiaalirahasto ja JOSEK Oy
Aluehallinnon uudistaminen ja Savonlinnan seutu
Valtakunnallisen aluehallinnon uudistamishankkeen (ALKU) tavoitteena oli luoda kansalais- ja asiakaslähtöisesti, tehokkaasti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto. Spatian selvityksessä tehtiin katsaus Savonlinnan seudun kuntayhtymän hallinnollisiin ja toiminnallisiin yhteistyöverkostoihin. Dokumenteihin, tilastoaineistoon ja haastatteluihin perustuva katsaus tuotti tietoa aluehallinnon uudistamisesta.
Kesto: 1–2/ 2008
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: Seppo Sivonen, Pasi Saukkonen, Matti Fritsch
Asiantuntija: Heikki Eskelinen
Tilaaja/rahoittaja: Savonlinnan seudun kuntayhtymä
Jalo-hankkeen arviointi
Arvioinnin kohteena oli Joensuun seudulla nuorten työ- ja yksilövalmennuspalveluja tuottava Jalo-hanke. Joensuun lisäksi Jalo toimi Outokummussa, Pyhäselässä ja Kontiolahdessa. Jalon tavoitteena oli muodostaa seutukunnallinen tukimalli (Nuorisoverstas), jossa nuoria tuetaan työ- ja yksilövalmennuksen keinoin. Hankkeen toimintamuotoja olivat muun muassa valmentava koulutus, tuettu työharjoittelu, työpajat ja yksilövalmennus. Arvioinnilla tuettiin toiminnan vakiintumista kartoittamalla projektin keskeisten yhteistyökumppaneiden, valmennuksessa olevien nuorten, hankkeen henkilöstön ja yrittäjien / työnantajien kokemuksia hankkeesta. Lisäksi tarkasteltiin hanketta palvelumallien kehittämisen ja tuotteistamisen näkökulmasta osana seudullista työvoimapolitiikkaa.
Kesto: 12/2007–2/2008
Vastuuhenkilöt: Seppo Roivas ja Timo Lautanen
Tutkija: Seppo Roivas
Rahoittaja/tilaaja: Joensuun kaupunki, Jalo-hanke
Liikkuminen maaseudun palvelurakenteen murroksessa
Tutkimusprojekti käsitteli maaseudun toimintaympäristön muutosten (mm. kunta- ja palvelurakenneuudistus) vaikutuksia kuntien palvelurakenteeseen ja maaseudun asukkaiden liikkumiskäyttäytymiseen. Tavoitteena on koota tietoa siitä, miten maaseutukunnissa on reagoitu kunta- ja palvelurakenteen uudistamiseen, millaisia seurauksia niillä on palvelujen tarjontaan maaseutualueilla ja millaista yhteistyötä on kuntien välillä palvelujen tuottamisessa. Toiseksi tutkimuksessa kartoitettiin maaseudun asukkaiden kokemuksia ja tarpeita liikkumisessa, sekä pohdittiin liikkumisen muuttumista tulevaisuudessa.
Kesto: 3/2007–7/2008
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Ilkka Lehtola
Rahoittajat: Kunnallisalan kehittämissäätiö, Tiehallinto
"Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija" -hankkeen arviointi
Liikenne- ja viestintäministeriön, Itä-Suomen lääninhallituksen ja Tiehallinnon Savo-Karjalan ja Kaakkois-Suomen tiepiirien "Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija" -hankkeen päätavoitteena oli läänin liikenneturvallisuuden parantaminen sekä liikenneturvallisuushankkeiden ja eri toimijatahojen välisen yhteistyön edistäminen Itä-Suomen läänissä. Hankkeella pyritiin erityisesti kuntien liikenneturvallisuustoiminnan ja -työn käynnistämiseen ja aktivoimiseen Itä-Suomen alueella. Hanketta toteuttivat Esisuunnittelijat SITO Oy:n ja Tieliikelaitoksen muodostama konsulttiyhteenliittymä.
Spatia arvioi hankkeen vaikuttavuutta ja sen tulosten soveltuvuutta hyödynnettäväksi muilla alueilla tai valtakunnallisesti. Keskeinen kysymys arvioinnissa oli, onnistuuko hanke muuttamaan tai luomaan toimijoille sellaisia uusia käytäntöjä ja toimintamalleja, joiden avulla liikenneturvallisuustyö tehostuu sen eri tasoilla (kunta-, maakunta- ja läänitaso).
Kesto: 5/2005–2/2007
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Tiina Soininen
Tilaaja/rahoittaja: Tiehallinto
Ako 2007: Elinkeinoelämän Venäjä-yhteistyön kehittäminen
Venäjään liittyvä liiketoiminta on Pohjois-Karjalassa lisääntynyt voimakkaasti viime vuosien aikana. Esimerkiksi viennin määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Selvityksessä tarkasteltiin Venäjälle suuntautuvaa liiketoimintaa tukevien yrityspalvelujen ja yritysten yhteistyötarpeita Pohjois-Karjalassa ja valtakunnallisesti seudullisten elinkeinoyhtiöiden (SEKES ry:n) piirissä.
Kesto: 5–12/2007
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: mm. Pasi Saukkonen, Dmitry Zimin
Asiantuntijat: mm. Riitta Kosonen
Tilaaja/rahoittaja: Joensuun seudun aluekeskusohjelma (JOSEK Oy), www.josek.fi
Alueellinen vuorovaikutus ja korkeakoulujen yhteistyö innovaatiotoiminnan tehostamisessa: Case Joensuu -arviointihanke
Arviointihanke käsitteli Joensuun yliopiston ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun yhteistyötä alueellisen vaikuttavuuden ja erityisesti innovaatiotoiminnan edistämisessä. Arvioinnissa analysoitiin yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteistyön käytäntöjä ja vuorovaikutusta alueellisen innovaatiopolitiikan toteuttamisessa. Arviinnissa käsiteltiin yhteistyön tavoitteita, tuloksia, hyviä käytäntöjä, ongelmia ja tulevaisuutta. Arviointi kohdistui erityisesti yliopiston, ammattikorkeakoulun ja Joensuun Tiedepuisto Oy:n konkreettisiin yhteistyöhankkeisiin, yhteisen innovaatiotoiminnan merkitykseen molempien oppilaitosten kannalta sekä aluepolitiikan toimijoiden ja eri sidosryhmien näkemyksiin yhteistyön vaikuttavuudesta. Teknologisten innovaatioiden lisäksi arvioinnissa tarkasteltiin sosiaalisia innovaatioita, kuten alueellisen innovaatiotoiminnan uusia toimintamalleja, palveluja ja työmenetelmiä.
Kesto: 1.3.–31.12.2007
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: Seppo Sivonen ja Pasi Saukkonen
Asiantuntijat: Heikki Eskelinen ja Jukka Oksa
Rahoittaja: Opetusministeriö
Selvitys Jyväskylän kaupunkiseudun muuttoliikkeestä ja sen vaikutuksista
Jyväskylän kaupungin väestömäärä kasvoi voimakkaasti 1990-luvulla ja vielä 2000-luvun alussa. . Väestönkasvu kuitenkin pysähtyi 2000-luvun puoliväliin tultaessa erityisesti lähtömuuton voimistumisen vuoksi. Poismuutto on suuntautunut paitsi pääkaupunkiseudulle myös Jyväskylän seudun sisällä Jyväskylän maalaiskuntaan ja muihin lähikuntiin. Valtaosa muuttajista oli 25 - 34-vuotiaita. Selvityksessä kartoitettiin Jyväskylässä, Muuramessa, Laukaassa ja Jyväskylän maalaiskunnassa asuvien nuorten perheiden muuttoon vaikuttavia tekijöitä ja asumisen mieltymyksiä sekä arvioiiin muuttoliikkeen vaikutuksia kaupunkiseudulla. Vaikutuksia arvioitiin muun muassa kuntatalouden, seudun kilpailukyvyn, asunto- ja yhdyskuntarakenteen ja palvelujen järjestämisen näkökulmista.
Kesto: 8/2006–12/2006
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Pasi Saukkonen
Asiantuntijat: Markku Tykkyläinen, Mikko Kumpulainen, Arja Jolkkonen
Tilaaja/rahoittaja: Jyväskylän kaupunki
Spatial North
Tutkimuksessa sovellettiin ESPON (European Spatial Planning Observation Network) -ohjelman käsitteitä ja tuloksia Itä-Suomen aluerakenteen analyysiin sekä arvioitiin niiden käyttökelpoisuutta. Spatial North -hanke kuului Pohjoisen periferian Intrerreg IIIB -ohjelmaan. Siinä oli partnereita Ruotsista, Norjasta ja Islannista. Joensuun yliopiston osatehtävä toteutettiin yhteistyössä Pohjois-Karjalan maakuntaliiton kanssa.
Kesto: 6/2005–12/2007
Vastuuhenkilö: Heikki Eskelinen
Tutkijat: Matti Fritsch, Timo Hirvonen
Tilaaja/rahoittaja: Interreg IIIB –ohjelma, Ympäristöministeriö, Itä-Suomen maakuntien liitot
Yhteistyötaho: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Joensuun seudun aluekeskusohjelma, Venäjälle suuntautuvan liiketoiminnan kehittäminen 2004–2006
Joensuun seudun aluekeskusohjelman painopisteala "Venäjälle suuntautuvan liiketoiminnan kehittäminen" pyrki parantamaan pohjoiskarjalalaisten yritysten markkinointia Venäjällä. Ohjelman osatoimenpiteenä Josek Oy ja Jykes Oy solmivat yhteistyösopimuksen, jolla Jykesin Pietarissa sijaitsevan yrityspalvelupisteen palvelut olivat myös pohjoiskarjalaisten yritysten käytettävissä. Muita toimenpiteitä vuonna 2005-2006 olivat muun muassa eri alojen markkinatutkimukset Venäjällä (matkailu, rakennusteollisuus yms.) sekä yritysten tuotannollisen yhteistyön kehittäminen Luoteis-Venäjällä. Spatia toetutti hanketta yhteistyötahojen kanssa.
Kesto: 2004–2006
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: mm. Timo Lautanen, Marita Rummukainen-Heikkinen, Lidia Ushakova, Pasi Saukkonen, Dmitry Zimin
Rahoittaja/tilaaja: Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy
Yhteistyötahot: Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy, Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö JYKES Oy, Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Keti Oy, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Pohjois-Karjalan Kauppakamari, Joensuun yliopiston täydennyskoulutuskeskus ja Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulu
Internet: http://www.josek.fi
Maaseudun toimintaympäristön muutos ja liikkuminen
Tutkimuksessa selvitettiin sitä, mitä kunta- ja palvelurakenneuudistus merkitsee maaseudun palvelujen aluerakenteen, palvelutarjonnan ja asukkaiden liikkumistarpeiden kannalta. Tutkimus oli osa Tiehallinnon Astar -tutkimusohjelmaa. Tutkimuksessa koottiin yhteen maaseudun, kuntien, liikkumisen ja liikennejärjestelmän toimintaympäristön muutosta koskevaa keskustelua ja tutkimusta. Lisäksi selvitettiin, mitä toimintaympäristön muutokset merkitsevät elinkeinoelämän kuljetustarpeiden ja maaseudun asukkaiden liikkumiskäyttäytymisen kannalta.
Kesto: kesäkuu–joulukuu 2006
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Ilkka Lehtola
Tilaaja/rahoittaja: Tiehallinto/Astar tutkimusohjelma, Savo-Karjalan tiepiiri ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Tie- ja liikenneolojen merkitys matkailulle Kaakkois-Suomen tiepiirin alueella, esiselvitys
Selvityksessä tarkasteltiin matkailun ja tienpidon kysymyksiä Kaakkois-Suomen tiepiirin alueella sekä kartoitettiin aihealueeseen liittyvää jo olemassa olevaa tutkimustietoa. Lisäksi se tuotti tietoa jatkoselvitystä vaativista kohteista ja näihin liittyvistä tutkimuskysymyksistä. Selvityksellä pohjustettiin laajempaa tutkimushanketta ja Kaakkois-Suomen tiepiirin ja Joensuun yliopiston välistä yhteistyötä tutkimuksen toteuttamisessa.
Kesto: touko–syyskuu 2006
Vastuuhenkilö ja tutkija: Jaana Nevalainen
Tilaaja/rahoittaja: Tiehallinto/Kaakkois-Suomen tiepiiri
Elinkeinoelämän kehittäminen Joensuun vaarojen alueella 2006–2010
Selvityshanke oli osa Joensuun kaupungin, Kiihtelysvaaran kunnan ja Tuupovaaran kunnan kuntaliitoshanketta. Spatia laati suunnitelman valtion yhdistymisavustusten käytöstä yhteistyössä Joensuun kaupungin ja Josek Oy:n kanssa.
Kesto: huhtikuu–toukokuu 2006
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Pasi Saukkonen
Tilaaja/rahoittaja: Joensuun kaupunki, Josek Oy
YritysHarava -hankkeen tutkimusaineiston analyysi ja arviointi
YritysHarava- hankkeen tarkoituksena oli edistää maaseudun yritystoimintaa Pohjois-Karjalassa. Hankkeessa kartoitetiin mahdolliset maaseudulla yritystoimintaa harkitsevat yrittäjät, rohkaistiin heitä yritystoiminnan aloittamiseen ja ohjattiin neuvontaa antavien organisaatioiden ja hankkeiden pariin. Potentiaalisille yrittäjille kerrottiin rahoitusvaihtoehdoista ja yritystoiminnan aloittamiseen liittyvistä käytännön järjestelyistä. Spatian tehtävänä oli analysoida ja arvioida hankkeen aktivointi/neuvontakeskusteluissa kerätty aineisto. Tehtävä oli kaksiosainen. Ensimmäisen vaiheen analyysi (kevät 2005) antoi väliaikatietoja ja palautetta hankkeen etenemisestä, toimi suunnannäyttäjänä toiselle vaiheelle ja toi esille toimenpide-ehdotuksia. Toisen vaiheen analyysi (loppuvuosi 2005) selvensi kuvaa mm. maaseutuyrittäjyyden potentiaalista Pohjois-Karjalassa ja yritysneuvonnan tarpeesta.
Kesto: 1/2005–12/2005
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: Pasi Saukkonen, Jukka Sihvonen, Esko Lehto, Jukka Oksa
Tilaaja/rahoittaja: ProAgria Pohjois-Karjala
Maakuntaohjelmien arviointi Itä-Suomessa (Kainuu, Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala)
Maakuntaohjelmat ovat maakuntien keskeisiä kehittämisen strategioita, joihin kytkeytyvät muun muassa EU-ohjelmat ja aluekehittämislain mukaiset erityisohjelmat, kuten aluekeskusohjelmat ja osaamiskeskusohjelmat. Vuonna 2006 maakunnat laativat uudet maakuntaohjelmat vuosille 2007–2010. Arvioinnissa tarkasteltiin maakuntaohjelmien tavoitteiden toteutumista, vaikuttavuutta, tehokkuutta ja tuloksellisuutta. Arvioinnin yhteydessä tehtiin myös toimintaympäristön muutoksia koskeva SWOT-analyysi.
Kesto: 7/2005–12/2005
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: Ilkka Lehtola, Ene Härkönen
Tilaaja/rahoittaja: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Pohjois-Savon liitto, Kainuun maakuntayhtymä, Etelä-Savon maakuntaliitto
Pohjois-Karjalan työllisyysstrategia 2005–2010, Enon erillisselvitys
Tutkimuksessa selvitettiin Enon kunnan työttömyyttä ja työllisyyttä. Tavoitteena oli selvittää paikalliseen työttömyyteen vaikuttavat tekijät ja kehittää keinoja alueen heikon työllistyvyyden parantamiseksi. Selvitys oli osa Pohjois-Karjalan työllisyysstrategia 2005-2010 -hanketta, jota rahoittavat EU:n Tavoite 1 -ohjelman tuella Pohjois-Karjalan liitto ja Pohjois-Karjalan TE-keskus.
Kesto: 5–9/2005
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Tiina Soininen
Tilaaja/rahoittaja: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Osaamisintensiiviset liike-elämän palvelut Pohjois-Karjalassa
Pohjois-Karjalassa laadittiin työllisyysstrategia ja siihen liittyvä toimintaohjelman vuosille 2005-2010. Hanketta rahoittivat Euroopan Unionin sosiaalirahasto (ESR), Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Pohjois-Karjalan TE-keskus. Spatian hankkeelle tekemä osaselvitys kohdistui Pohjois-Karjalan maakunnan osaamisintensiivisiin liike-elämänpalveluihin. Selvityksessä kartoitettiin muun muassa osaamisintensiivisten liike-elämän palvelujen saatavuutta ja kysyntää sekä palveluiden tarvetta tulevaisuudessa.
Kesto: 1/2005–6/2005
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Pasi Saukkonen
Tilaaja/rahoittaja: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
HANKKEET VUOSINA 2001-2004
Joensuun kaupungin maaseudun markkinointi- ja kehittämisohjelma 2005–2009
Hanke oli osa Joensuun kaupungin, Kiihtelysvaaran kunnan ja Tuupovaaran kunnan kuntaliitoksen valmistelutyötä. Työtä ohjasi ja koordinoi kuntaliitoksen seurantaryhmä.
Kesto: huhtikuu–lokakuu 2004
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: Jukka Oksa, Jukka Sihvonen, Pasi Saukkonen
Tilaaja/rahoittaja: Joensuun kaupunki
Tankit täyteen – taidolla tulevaisuuteen -hankkeen ulkoinen arviointi
Tankit täyteen -hanke oli Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän /aikuiskoulutuskeskuksen hallinnoima hanke, jonka tarkoituksena oli Pohjois-Karjalan maatalous- ja maidontuotannon vahvistaminen. Hankkeen kohderyhmänä olivat omistajaa vaihtavat tilat, maitotilat ja alihankkijat. Sen toimenpiteisiin kuuluivat koulutus- ja neuvonta, yrittäjien verkostoiminen sekä toimintaympäristön kehittäminen. Hankkeella tavoiteltiin uutta yrittäjyysajattelua, pitkäjänteistä suunnitelmallisuutta, high tech -osaamista, eri toimijoiden yhteistyön voimistumista sekä uusia toimintamalleja. Spatian seurasi projektin toimintaa ja etenemistä, tuotti kriittistä arviointitietoa projektin käyttöön sekä toimi projektinvetäjän keskustelukumppanina.
Kesto: 3/2004–12/2005
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Jukka Sihvonen
Tilaaja/rahoittaja: Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä/Pohjois-Karjalan aikuisopisto
Itäisen Suomen tulevaisuuden suuret kysymykset - toimialaklustereiden kehitys 1995–2002
Itäisen Suomen tulevaisuuden suuret kysymykset -projekti oli Etelä-Savon maakuntaliiton vetämä rakennerahastohanke, jossa olivat mukana Kainuun, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakuntien liitot. Spatia päivitti hankkeelle RITTS 4445 Itä-Suomi -hankkeessa vuonna 2001 tehdyn toimialaklustereiden kehitystä koskevan tilastollisen tarkastelun, joka oli osa laajempaa hankkeen tuottamaa itäisen Suomen kehitystä koskevaa arviointiraporttia.
Kesto: huhtikuu–heinäkuu 2004
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Pasi Saukkonen
Tilaaja/rahoittaja: Etelä-Savon maakuntaliitto
Pohjois-Karjalan muovi- ja metalliteollisuuden trendejä 1995–2004
Spatia laati muovi- ja metalliteollisuuden tilastokatsauksen, joka sisälsi työ- ja toimipaikkoihin, tuotannon arvoon, vientiin, tutkimus- ja kehitystoimintaan liittyviä tilastoja ja tunnuslukuja muovi- ja metalliteollisuudesta Suomessa ja Pohjois-Karjalassa.
Kesto: 5–6/2004
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Pasi Saukkonen
Tilaaja/rahoittaja: Joensuun Tiedepuisto Oy /Imtec
Nurmeksen kaupungin henkilön kokonaiskartoitus
Kartoitus oli pohjatyötä Nurmeksen kaupungin suunnitelmalle laatia kokonaisvaltainen henkilöstöstrategia. Kyselyyn perustuvassa kartoituksessa käsiteltiin muun muassa johtamista ja esimiestyötä, henkilöstön kehittymismahdollisuuksia, kannustinjärjestelmien toimivuutta, vaikutus- ja osallistumismahdollisuuksia, tiedonkulkua, työilmapiiriä sekä työsuojelu- ja työturvallisuuskysymyksiä. Nurmeksen kaupungin palveluksessa oli noin 400 vakinaista ja noin 150 muuta työntekijää. Selvitys toteutettiin yhteistyössä psykologian laitoksen kanssa.
Kesto: 7–12/2004
Vastuuhenkilö: Matti Kuittinen (psykologian laitos)
Tutkija: Mirva Pirinen
Tilaaja/rahoittaja: Nurmeksen kaupunki
Yrityksen kasvu, menestys ja kansainvälistyminen Pohjois-Karjalassa (esitutkimus 2003)
Tutkimuksessa tarkasteltiin kolmen toimialan (informaatio- ja viestintäteknologia, muovi-metalli ja matkailu) pienten ja keskisuurten yritysten kasvuun, menestymiseen ja kansainvälistymiseen vaikuttavia tekijöitä Pohjois-Karjalassa. Kasvuun vaikuttavista tekijöistä selvitettiin yritysten kasvuhalua ja kasvutapaa sekä kasvun tavoitteellisuutta. Menestymiseen vaikuttavista tekijöistä selvitettiin tuotantoon, markkinointiin, johtamiseen, rahoitukseen sekä strategiseen suunnitteluun liittyviä tekijöitä. Kansainvälistymisen osalta tarkasteltiin erityisesti vientiä ja siihen vaikuttavia tekijöitä.
Kesto: –1/2004
Vastuuhenkilö/lisätietoja: Tutkimuksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat tutkimusjohtaja Timo Lautanen SPATIAsta sekä ma. professori Raija Komppula Joensuun yliopiston taloustieteiden laitokselta.
Tutkija: yht.yo. Jaakko Löppönen
Rahoittajat: Joensuun yliopisto, Joensuun Tiedepuisto Oy, Karelia Expert Matkailupalvelu, Pohjois-Karjalan muovi-metalliosaamiskeskus
Julkaisu: Komppula, Raija, Timo Lautanen ja Jaakko Löppönen (2004) Pk-yritysten kansainvälistyminen, kasvu ja menestys Pohjois-Karjalassa - Esitutkimus 2003. Spatia raportteja 2/2004. Joensuun yliopisto.
Nurmeksen Nuortenpaja APAJAN ulkoinen arviointi
Nuortenpaja APAJA -hanke oli suunnattu 17 - 24-vuotiaille nurmeslaisille ja valtimolaisille, jotka olivat työöttömänä ja jotka halusivat miettiä ammatinvalintaansa ja kokeilla eri ammattialoja. Projektia hallinnoi Loma-Nurmes Oy ja sitä osarahoitti Euroopan sosiaalirahasto. Arvioinnin tarkoituksena oli selvittää, mihin APAJA-pajatoimintaan osallistuneet nuoret sijoittuivat hankkeen päätyttyä ja millaisia kokemuksia/millaista hyötyä he saivat pajatoiminnasta.
Kesto: marras–joulukuu 2003
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija/lisätietoja: Pasi Saukkonen
Tilaaja/rahoittaja: Loma-Nurmes Oy / Nuorisokeskus Hyvärilä
Yliopistot ja maakuntien kehitys – tutkimus Joensuun ja Lappeenrannan teknologiakeskuksista ja yliopistoista
Tutkimus liittyi keskusteluun yliopistojen merkityksestä alueiden kehityksessä. Tapaustutkimus käsitteli yliopistojen merkitystä Joensuun Tiedepuistossa ja Lappeenrannan Teknologiakeskus Kareltekissa. Tutkimuksessa hahmoteltiin kohdealueiden teknologiakeskusmallit sekä analysoitiin keskuksissa toimille yrityksille suunnattujen kyselyjen ja haastattelujen avulla teknologiakeskusyritysten toimintaa ja niiden yliopisto- ja ammattikorkeakouluyhteyksiä.
Kesto: –11/2003
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija/lisätietoja: tutkija Pasi Saukkonen
Tilaaja/rahoittaja: Valtiontilintarkastajat
Julkaisu: Lautanen, Timo ja Pasi Saukkonen (2003) Yliopisto teknologiakeskuksessa - näkökulmia keskusteluun yliopistojen alueellisesta vaikuttavuudesta. Spatia raportteja 5/2003. Joensuun yliopisto.
Pohjois-Karjalan muovi- ja metalliteollisuuden kehittämisstrategia 2010
Hankkeees laadittiin vuoteen 2010 ulottuva muovi- ja metallitoimialan kehittämisstrategia.
Kesto: 11/2002–4/2003
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Yhteistyötahot: mm. Joensuun Tiedepuisto Oy / Imtec, Pohjois-Karjalan Yrittäjät
Tilaaja/rahoittaja: Pohjois-Karjalan liitto
Julkaisu: Lautanen, Timo ja Jyrki Peltomaa (2004) Pohjois-Karjalan muovi- ja metalliteollisuuden kehittämisstrategia 2010. Pohjois-Karjalan liitto, julkaisu 82/2004.
Selvitys Pohjois-Karjalan ja Karjalan tasavallan välisestä työvoiman liikkuvuudesta
Selvityksessä kuvattiin ja arvioitiin Pohjois-Karjalan ja Karjalan tasavallan välisen työvoiman liikkuvuuden edistämisen mahdollisuuksia ja esteitä.
Kesto: 5/2003–9/2003
Vastuuhenkilö: Pertti Koistinen
Tutkija/lisätietoja: tutkija Tuukka Arosara
Tilaaja/rahoittaja: Joy/Täydennyskoulutuskeskus/Raja- ja lähialueverkosto (NEBEX)
Julkaisu: Arosara, Tuukka (2004) Työvoiman liikkuvuudesta Pohjois-Karjalan ja Karjalan Tasavallan välillä. Spatian raportteja 3/2004. Joensuun yliopisto.
Joensuun seudun aluekeskusohjelman raja- ja lähialueyhteistyö vuosina 2002–2003
Joensuun seudun aluekeskusohjelman raja- ja lähialueyhteistyöosioon kuuluvien selvitysten tavoitteena oli hyödyntää alueen sijaintia ja laajaa rajaosaamista alueen elinkeinoelämän tukemisessa sekä raja- ja lähialueosaamisperustan vahvistamisessa. Ohjelmassa painotettiin yritysten alihankintatoiminnan edistämistä
Kesto: 2003
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: Joni Virkkunen, Timo Lautanen, Pirjo Kakkonen, Leena Lauronen
Rahoittaja/tilaaja: Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy
Yhteistyötahot: Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy, Joensuun kaupunki, Pohjois-Karjalan liitto, Joensuun seudun aluekeskusohjelma-alueen kunnat, Pohjois-Karjalan Kauppakamari, Täydennyskoulutuskeskus/Itä-Innova
Julkaisut: Saukkonen, Pasi (2003): Venäjänkaupan ja lähialueyhteistyön vaikutuksista Pohjois-Karjalan aluetaloudelle, Spatian raportteja 1/2003.
Internet: http://www.josek.fi/fi/cfmldocs/index.cfm?ID=600
MAEK Pohjois-Karjalassa -projektin loppuevaluointi
Pohjois-Karjalan Uusyrityskeskus ry:n MAEK (Maaseutuyrittäjyyden edistämiskeskus) -projektin loppuarvioinnin tarkoituksena oli parhaiden käytäntöjen seulominen sekä toimintojen vaikuttavuuden ja tulosten kestävyyden arviointi.
Kesto: kesä–elokuu 2003
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Jukka Sihvonen
Rahoittaja/tilaaja: Pohjois-Karjalan Uusyrityskeskus ry
Yhteistyötahot: Hankkeen toteuttaja, yhteistyö- ja edunsaajatahoja
Pohjois-Karjalan maaseutustrategian tarkistus ja analyysi 2003
Hankkeessa päivitettiin Pohjois-Karjalan TE-keskuksen maaseutuosaston vuonna 1999 laatima Pohjois-Karjalan maaseutusuunnitelma 2000–2006, arvioitiin ohjelman toteutumista sekä pohdittiin maaseutustrategialinjauksia vuodesta 2007 eteenpäin.
Kesto: kesäkuu–joulukuu 2003
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija/lisätietoja: Jukka Sihvonen
Tilaaja/rahoittaja: Pohjois-Karjalan TE-keskus
Osaava Pohjois-Karjala II -hankkeen loppuevaluointi
Muovi- ja metallialan yritysten kehittämishankkeen (ESR osarahoitteinen vuosina 2000–2003 toteutettu hanke) loppuarviointi painottui asiakasyritysten kokemuksiin ja niissä aikaansaatuun muutokseen sekä projektin työskentelymallien ja -prosessien arviointiin.
Kesto: kesä–elokuu 2003
Vastuuhenkilö: Jarno Turunen
Tutkija: Tero Oinonen
Rahoittaja/tilaaja: Joensuun Tiedepuisto Oy/Imtec/Osaava Pohjois-Karjala II -hanke
Yhteistyötahot: Osaava Pohjois-Karjala II -hanke, hankkeeseen osallistuneita yrityksiä
Muovi- ja metalliteollisuuden toimintaympäristöt Suomessa
Tutkimus kohdistui Pohjanmaan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan muovi- ja metalliteollisuuden toimintaympäristöihin.
Kesto: 5–2/2003
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: Timo Lautanen, Pasi Saukkonen ja Irinja Kiprianoff
Tilaaja/rahoittaja: Joensuun Tiedepuisto Oy, Itä-Suomen Muovi-metallikeskus (IMTEC)
Selvitys venäjänkaupan ja lähialueyhteistyön vaikutuksista Pohjois-Karjalan aluetaloudelle
Selvityksessä kuvattiin ja arvioitiin idänkaupan ja lähialueyhteistyön aluetaloudellisia vaikutuksia matkailun, idänkaupan ja hanketoiminnan näkökulmista Pohjois-Karjalassa.
Kesto: 10/2002–1/2003
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija/lisätietoja: Pasi Saukkonen
Rahoittaja/tilaaja: Raja- ja lähialueverkosto (NEBEX) ja Spatia (Joensuun Seudun aluekeskusohjelma, raja- ja lähialueyhteistyöosio)
Raportti: Saukkonen, Pasi (2003): Venäjänkaupan ja lähialueyhteistyön vaikutuksista Pohjois-Karjalan aluetaloudelle, Spatian raportteja 1/2003.
Tavoite 6 -ohjelman Pohjois-Karjalan maaseudun kehittämishankkeiden arviointi
Pohjois-Karjalan TE-keskuksen maaseutuosaston vuosina 1995–1999 rahoittamien Pohjois-Karjalan maaseudun kehittämisprojektien vaikuttavuuden arviointi toteutettiin työllisyyden, yritystoiminnan ja osaamisen rakenteiden näkökulmista. Tämän lisäksi hankkeita luonnehdittiin myös kestävän kehityksen tasa-arvon ja tietoyhteiskunnan kannalta.
Kesto: 1/2002–3/2002
Tutkimustehtävä: Maaseudun kehittämisprojektien vaikuttavuusarviointi.
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Jukka Sihvonen
Rahoittaja/tilaaja: Pohjois-Karjalan TE -keskuksen maaseutuosasto
Yhteistyötahot: Pohjois-Karjalan TE -keskus ja Pohjois-Karjalan Liitto
Pohjois-Karjalan liiton POKAT 2006 -maakuntaohjelman painoalojen arviointi
POKAT 2006 aluekehitysohjelman paino- eli klusterialojen väliarvioinnissa selvitettiin klusterialojen kehitystä, niille asetettujen tavoitteiden saavuttamista sekä ohjelmakokonaisuuden tavoitteiden ja strategioiden ajankohtaisuutta ja toimivuutta.
Kesto: 3–5/2002
Tutkimustehtävä: Spatia valmistelee ohjelman tarkistuksen työsuunnitelman, asettaa arviointikysymykset ja osallistuu klusteriryhmien oma-arviointiprosessin konsultointiin. Tämän lisäksi se arvioi klusterialat tilastoperusteisesti ja laatii arvioinnin tuloksista klusterikohtaisen yhteenvedon. Spatia kartoittaa myös arviointiin käytettävissä olevat yliopiston asiantuntijaresurssit.
Vastuullinen tutkija: Kimmo Niiranen
Tutkijat/asiantuntijat: Pasi Saukkonen, Timo Lautanen ja Jukka Oksa
Rahoittaja/tilaaja: Pohjois-Karjalan liitto
Yhteistyötahot: Pohjois-Karjalan liitto, klusteriryhmät
Internet: http://www.pohjois-karjala.fi/, pääsivulta valitaan Liiton toiminta -sivu, josta valitaan Maakunnan kehittämisohjelma -sivulinkki.
Pohjois-Karjalan aluekehityksen analyysi Tavoite 6 -ohjelmakaudella
Spatia tuotti katsauksen aluekehitykseen ja Tavoite 6 -ohjelman vaikuttavuuteen Pohjois-Karjalassa vuosina 1995–1999 .
Kesto: kesäkuu 2002
Vastuuhenkilö: Kimmo Niiranen
Rahoittajat/tilaajat: Pohjois-Karjalan liitto
Osaava Pohjois-Karjala II -hankkeen väliarviointi
Muovi- ja metalliyritysten kehittämishankkeen väliarvioinnin painopisteinä olivat osallistuvien yritysten näkemykset projektista ja asiakasyritysten kehittämisehdotukset. Arvioinnilla tuettiin projektin kehittämistoimintaa.
Kesto: tammikuu 2002
Tutkimustehtävä: Väliarvioinnin toteuttaja
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Jarno Turunen
Rahoittaja/tilaaja: Joensuun Tiedepuisto Oy/Osaava Pohjois-Karjala II -hanke
Yhteistyötahot: Osaava Pohjois-Karjala II -hanke, hankkeen toimintaan osallistuneet yritykset
Raportti: Turunen, Jarno (2002): Osaava Pohjois-Karjala II -hankkeen väliarviointi, Spatian raportteja 1/2002.
Pohjois-Karjalan palvelurakenteen kehitysarvio vuoteen 2020 saakka
Tutkimuksen tavoitteena oli analysoida palvelurakenteen muutostrendejä ja visioida Pohjois-Karjalan palvelurakenteen kehitystarpeita vuoteen 2020 mennessä mm. väestöennusteita hyödyntämällä.
Kesto: 11/2002–1/2003
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Sini Tainio
Rahoittaja/tilaaja: Pohjois-Karjalan liitto
Julkaisu: tulossa Pohjois-Karjalan liiton sarjassa
Naisten työllistymismahdollisuudet Varkauden talousalueella
Varkauden talousalueen aluekeskuksen naistyöpaikka -kehittämishankkeelle tuotettiin selvitys Varkauden talousalueen paikallisten työmarkkinoista ja naisten työllistymismahdollisuuksista.
Kesto: 8–12/2002
Vastuuhenkilöt: Pertti Koistinen ja Arja Jolkkonen
Tilaaja/rahoittaja: Varkauden kaupunki, aluekeskusohjelma
Julkaisu: Arja Jolkkonen, Mikko Haarala ja Pertti Koistinen (2003): Varkauden talousalueen työmarkkinat ja naisten työllistymismahdollisuudet. Joensuun yliopisto, Karjalan tutkimuslaitoksen raportteja, 2/2003.
Tie- ja rataverkon peruspalvelutaso Suomessa
Selvityksessä kartoitettiin ja jäsennettiin Suomen tie- ja rataverkon peruspalvelutasoa.
Kesto: 1/2002–9/2002
Vastuuhenkilö: Heikki Eskelinen
Tutkija: Ilkka Lehtola
Rahoittaja/tilaaja: Liikenne- ja viestintäministeriö, TTKK/Liikene- ja kuljetustekniiken laitos
Yhteistyötahot: Valtion taloudellinen tutkimuskeskus ja Tampereen teknillinen korkeakoulu/ liikenne- ja kuljetustekniikan laitos
Päivän tilastotieto -aineistot
Spatia tuotti Päivän tilastotieto -palstan tilastoaineiston Pohjois-Karjalan kirjapaino Oy:lle/sanomalehti Karjalaiselle.
Kesto: 4/2002–
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Rahoittaja/tilaaja: Pohjois-Karjalan Kirjapaino Oy/Karjalainen
Pohjois-Karjalan muovi- ja metalliteollisuuden työvoimatarpeen ennakointi 2000–2007
Muovi- ja metalliteollisuuden osuus Pohjois-Karjalan maakunnan teollisuuden työvoimasta kohosi 1990-luvun jälkipuoliskolla lähelle 50 prosenttia. Teknologisen osaamisen ohella alan yritysten kasvun tärkeä osatekijä oli osaavan työvoiman saatavuus. Tätä varten työvoiman ennakointiselvityksessä pyrittiin kartoittamaan mahdollisuuksia ennakoida yritysten työvoimatarpeiden määrälliset ja laadulliset muutoksia sekä siirtää nämä muutokset muovi-metallialan koulutukseen osaavan työvoiman saannin turvaamiseksi.
Kesto: 9/2001–2/2002
Tutkimustehtävä: SPATIA selvitti Pohjois-Karjalassa toteutetut tai käynnissä olevat työvoiman ja koulutuksen ennakointiin liittyviä hankkeita. Tämän lisäksi kartoitettiin alan yrityksille suunnatulla kyselyllä ja haastatteluilla muovi-metallialan työvoima- ja osaamistarpeita sekä muovi-metalliteollisuuden työvoiman kysynnän ja tarjonnan vastaavuutta Pohjois-Karjalassa vuoteen 2007 saakka.
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Pasi Saukkonen
Rahoittaja/tilaaja: Joensuun Tiedepuisto Oy/Itä-Suomen Muovi-metallikeskus
Yhteistyötahot: Joensuun Tiedepuisto Oy/Itä-Suomen Muovi-metallikeskus, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu ja Pohjois-Karjalan ammatillinen aikuiskoulutuskeskus
Raportti: Lautanen, Timo ja Pasi Saukkonen (2002): Pohjois-Karjalan muovi-metallialan työvoiman ennakointiselvitys 2002–2007, Spatian raportteja 2/2002.
Kuntien palvelurakenteiden analyysejä
Spatia tuotti hankkeessa kuntien palvelurakennetutkimusta tukevia analyysejä
Kesto: 5–6/2002
Vastuuhenkilö: Timo Hirvonen
Rahoittajat/tilaajat: Efektia Oy
Seutuistumisen uusia näköaloja Keski-Suomessa
Tutkimushankkeessa selvitettiin Keski-Suomen maakunnan alueellisen kehityksen yleispiirteitä. Tutkimuksessa tarkasteltiin hallinnollisen ja toiminnallisen aluejaon kehittymistä alueella sekä selvitettiin seutukuntajakojen ja seudullisen yhteistyön kehitysnäkymät ja tarpeet.
Kesto: 3–4/2002
Tutkimustehtävä: Keski-suomen seutuistumiskehitystä ja aluepolitiikan toimintaympäristön muutoksen analyysi.
Vastuuhenkilö: Perttu Vartiainen
Tutkijat: Pertti Saarelainen ja Jaakko Suvantola
Rahoittaja/tilaaja: Keski-Suomen liitto
Yhteistyötaho: Joensuun yliopiston maantieteen laitos
Julkaisu: Vartiainen, Perttu ja Pertti Saarelainen (2002): Seutuistumisen uusia näköaloja Keski-Suomessa, Spatian raportteja 3/2002.
Joensuun seudun aluekeskusohjelma 2001–2002, ohjelmaehdotuksen täsmennys
Spatia toimi aluekeskusohjelman yhteistyökumppanina ja asiantuntijana. Sen tehtäviin kuuluivat aluekeskusohjelman laatiminen ja täsmentäminen yhteistyössä työn tilaajan ja ohjelman eri painoalojen asiantuntijoiden kanssa.
Kesto: 2001–2002
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkijat: Kimmo Niiranen, Timo Hirvonen, Joni Virkkunen
Rahoittaja/tilaaja: Joensuun seudun kunnat ja Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy
Yhteistyötahot: Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy, Joensuun kaupunki, Pohjois-Karjalan liitto, Joensuun seudun kunnat (Eno, Joensuu, Kiihtelysvaara, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi, Pyhäselkä), Sisäasiainministeriö ja Täydennyskoulutuskeskus/Itä-Innova ja Karelia Congress
Julkaisut: Hirvonen, Timo ja Kimmo Niiranen (2001): Joensuun seudun aluekeskusohjelmaehdotus. Spatian raportteja 1/2001.
Hirvonen, Timo ja Kimmo Niiranen (2001): Joensuun seudun aluekeskusohjelmaehdotus. Perusteluosa. Spatian raportteja 2/2001.
Kehityskäytävät Suomessa ja Euroopassa - taustaselvitys ja hankesuunnitelma Karjalan kehityskäytävä -hankkeelle
Selvityksessä tarkasteltiin sekä kirjallisuuden että suomalaisten ja eurooppalaisten esimerkkien avulla kehityskäytävähankkeiden aluetaloudellista vaikuttavuutta.
Kesto: 11–12/2001
Vastuuhenkilö: Timo Lautanen
Tutkija: Pasi Saukkonen
Rahoittajat/tilaajat: PRO VT6, Imatran kaupunki ja Pohjois-Karjalan liitto