Julkaistu tutkimus voi olla artikkeli tieteellisessä lehdessä, kokonainen kirja tai vaikkapa pelkästään verkossa julkaistu raportti. Tutkimuksia julkaistaan sekä verkossa että painettuna.
Helpointa on aloittaa tutkimusten hakeminen kirjaston hakukoneesta UEF-Primosta.
UEF-Primoon on koottu yhteen eri tieteenalojen aineistoja eri muodoissaan. Iso osa aineistosta (artikkelit, kirjat, muut julkaisut) on tutkimustietoa tai siihen perustuvaa ammatillista tai arkitietoa.
Lue lisää erilaisten tietoaineistojen hakemisesta ja julkaisujen tieteellisyyden arvioimisesta jäljempänä.
Itä-Suomen yliopiston väitöskirjat ja gradut löytyvät sähköisenä UEF-eRepo -julkaisuarkistosta vuodesta 2012 lähtien sekä UEF-Primosta.
Muita hakupaikkoja: kansallinen Finna.fi - hakupalvelu ja UEF kirjaston tieteenaloittaiset tietokannat.
Yliopiston verkon ulkopuolelta käyttö onnistuu kirjautumalla sisään kirjaston hakupalveluun UEF-Primoon yliopiston käyttäjätunnuksilla. Toinen vaihtoehto on aukaista aineisto käyttämällä linkkiä 'Kokotekstin saatavuus' ja antamalla tämän jälkeen omat UEF-tunnukset.
Nämä mahdollisuudet ovat vain yliopiston omilla opiskelijoilla ja henkilökunnalla. KYSin henkilökunta kirjautuu etäkäyttöön.
Kirjautumisen jälkeen voit tehdä hakuja normaalisti.
Muut asiakkaat voivat käyttää kaikkia aineistoja kampuskirjaston koneilla.
UEF-Primo itsessään on kaikille avoin, eikä sen käyttö vaadi kirjautumista. Muitakin avoimia hakupalveluita on, lue lisää niistä Avoimen tiedon hakuoppaasta.
Artikkeleita voit hakea kirjaston hakupalvelusta UEF-Primosta. Kohdista hakusi ’Kansainvälisiin artikkeleihin' tai laajemmin 'Elektronisiin aineistoihin'. Tee haku ensisijaisesti englanniksi. Kotimaisia, Suomessa julkaistuja artikkeleita ei löydy UEF-Primosta.
Artikkeleiden hakuun käytetään myös eri tieteenalojen artikkelitietokantoja, joissa on monipuoliset hakumahdollisuudet.
Haun voit rajata pelkästään tieteellisiin artikkeleihin valitsemalla ’Vertaisarvioitu’ (peer reviewed, scholarly).
Muita hakupaikkoja: Google Scholar.
Hae kirjoja kirjaston hakupalvelusta UEF-Primosta. Kohdistamalla hakusanat 'Kirjaston kokoelmiin' löydät erityisesti kirjamateriaalia. Kokeile hakua ensin suomeksi – näin löydät hyvin erityisesti painettuja kirjoja, myös muita kuin suomenkielisiä.
Tee haku myös englanniksi – tällä haulla saat sekä painettuja että erityisesti e-kirjoja. Myös muita kieliä voit tarvittaessa käyttää.
Muita hakupaikkoja: kansallinen Finna.fi -hakupalvelu. Sieltä löytyy kotimaisten kirjastojen aineistoja: kirjoja, väitöskirjoja ja muita opinnäytetöitä sekä kotimaisia artikkeleita.
Katso video: Näin löydät kurssikirjan (kesto 2:26).
Löydät oman alasi tärkeimmät artikkelitietokannat ja muut kirjaston tarjoamat verkkoaineistot valitsemalla oman alasi kirjaston sivuilta. Näiden sivujen linkit vievät kirjaston hakupalveluun UEF-Primoon, josta voit myös suoraan hakea tietokantaa sen nimellä.
UEF-Primossa klikkaa linkkiä ’Kokotekstin saatavuus' päästäksesi käyttämään tietokantaa. Kirjaudu sisään UEF-käyttäjätunnuksillasi, jos olet kampusalueen ulkopuolella.
Kaikki erilaiset kirjoja ja artikkeleita sisältävät tietokannat, kuten UEF-Primo, Pubmed, Scopus tai Finna.fi, toimivat samoin periaattein, vaikka käyttöliittymät ovatkin hieman erilaisia. Yhteisiä perusasioita ovat:
- hakurivi/rivit, joille hakusanat kirjoitetaan
- mahdollisuus hakea sanoja vain tietyistä paikoista, kuten esimerkiksi otsikko
- operaattoreiden AND, OR ja NOT käyttö
- mahdollisuus rajata ja lajitella haun tulosta eri tavoin
- mahdollisuus jäljittää julkaisu
- mahdollisuus tulostaa ja tallentaa hakuja ja niiden tuloksia
Lue lisää tietokantojen käytöstä UEF-Primon käyttöohjeesta ja tiedonhaun avoimista oppimateriaaleista.
Jos operaattoreiden käyttö tiedonhaussa ei ole tuttua, tämä lyhyt video Boolen logiikasta selventää asiaa.
Mieti hakuaiheesi keskeiset asiat ja kirjoita ne hakuun sellaisenaan. Älä käytä luonnollisen kielen lauseita, vaan aloita pelkistämällä hakuun vain kaikkein olennaisimmat yksittäiset sanat. Tarpeen mukaan lisää myöhemmin tarkentavia hakusanoja.
Erityisesti UEF-Primossa sanat kannattaa katkaista, jotta saisit kattavamman tuloksen: sanojen taivutusmuodot ja johdannaiset mukaan. Katkaise sana lisäämällä sananvartaloon * -merkki, esim. kaukokartoitu*
Jos hakutermisi on sanaliitto, saat osuvamman tuloksen kirjoittamalla sanaliiton lainausmerkkien sisään, esim. ”julkiset palvelut”.
Yleisimmät hakukielet ovat suomi ja/tai englanti. Muitakin kieliä kannattaa kokeilla.
Käyttämällä Tarkennettua hakua (Advanced search) saat helposti muutettua hakuasi tarkemmaksi ja kattavammaksi.
Kohdista hakusanasi tai osa niistä esimerkiksi Nimeke tai Aihe -kenttään ja saat osuvampia tuloksia.
Joskus jonkin aiheesi sisältämän asian voi ilmaista useammalla kuin yhdellä tavalla. Kirjoita vaihtoehtoisten sanojen väliin OR (isoin kirjaimin). Kirjoita kukin asia omalle rivilleen.
Tutustu tiedonhaun oppiainekohtaisiin avoimiin oppimateriaaleihin, joista saat yksityiskohtaisia ohjeita tiedonhakuun. Hakutekniikoista voit lukea lisää myös yleisemmästä Tiedonhakijan oppaasta.
Tarkista UEF-Primon hakuohjeet käyttöohjeesta: Hakutekniikat pähkinänkuoressa.
Yliopiston verkossa olevalla koneella kaikki kirjaston hankkimat verkkoaineistot eli artikkelit, kirjat ja tietokannat avautuvat ilman kirjautumisia ja salasanoja.
Kampusalueen ulkopuolella kirjaudu UEF-Primoon omilla UEF-käyttäjätunnuksillasi tai anna käyttäjätunnuksesi aukaistessasi linkkiä 'Kokotekstin saatavuus'.
Kirjan tai artikkelin tiedoissa voi olla suora linkki kokotekstiin (Full Text). Jos sitä ei ole tai artikkeli ei siitä avaudu, on yleensä näkyvillä linkki tai kuvake, jossa lukee 'Find it'. Sitä klikkaamalla voit tarkistaa, onko kokotekstiä uefilaisten saatavilla joko verkossa tai painettuna.
Osa aineistoista on jo lähtökohtaisesti kaikille käyttäjille avointa, Open access -periaatteen mukaisesti. Voit aina kokeilla hakea vapaasti käytettäviä versioita hakukoneilla, esim. Googlella. Kirjoita hakukoneeseen löytämäsi artikkelin tai muun julkaisun nimi ja täydennä tarvittaessa esimerkiksi tekijän nimellä.
Tieteellisen kirjallisuuden (sekä kirjat että artikkelit) tunnusmerkkeihin kuuluu olennaisesti lähteiden ilmoittaminen. Tekstissä viitataan tiedonlähteisiin ja lopussa on kattava lähdeluettelo.
Jos julkaisu on vertaisarvioitu (peer-reviewed), on se selkeä tieteellisyyden merkki. Tiedon vertaisarvioinnista voi löytää julkaisusta itsestään tai julkaisijan kotisivuilta. Huijareitakin valitettavasti esiintyy. Lue lisää ns. saalistajalehdistä (Avoimen tiedon hakuoppaassa).
Muukin kuin vertaisarvioitu julkaisu voi olla luotettava tiedonlähde. Yksi arviointikriteeri on tällöin kirjoittajan taustatiedot: kuka hän on ja millaista asiantuntemusta hänellä on. Esimerkiksi koulutus, työpaikka ja/tai ammatti antavat vihjeitä tästä.
Myös julkaisijan tai kustantajan taustasta voi tehdä päätelmiä. Erityisesti omakustanteita, pieniä tiettyyn ideologiaan painottuvia kustantajia sekä suurien yleiskustantamojen tarjontaa kannattaa tarkastella kriittisesti. Sen sijaan esimerkiksi tutkimuslaitosten, korkeakoulujen ja tieteellisten seurojen julkaisut ovat luotettavia.
Erityisesti vapaasti verkosta haettavan materiaalin kanssa on oltava huolellinen. Kirjaston kokoelma, erilaiset tietokannat mukaan lukien, sisältää pääosin tieteellistä tutkimustietoa sekä valikoitua, populaaria tietokirjallisuutta. Viime kädessä päätöksen julkaisun käyttökelpoisuudesta tekee aina käyttäjä itse.
Suomalaista ja Suomea koskevaa tutkimusta julkaistaan sekä kotimaisia että kansainvälisiä kanavia pitkin. Julkaisun kieli on yleensä suomi, ruotsi tai englanti.
Hae suomalaisia kirjoja ja opinnäytetöitä (väitöskirjoja ym.) kirjaston UEF-Primosta ja kansallisesta Finna.fi -hakupalvelusta.
Artikkeleita on seuraavissa hakupalveluissa:
- UEF-Primon elektronisten aineistojen hakutuloksissa on myös suomalaista aineistoa, joka on julkaistu kansainvälisesti
- kansallinen Finna.fi : rajaus artikkeleihin
- Arto-tietokanta (osa Finnaa, mutta haettavissa tästä myös erikseen)
- Tiedejatutkimus.fi (= tietoja suomalaisten tutkimusorganisaatioiden julkaisuista v. 2011 lähtien)
- MEDIC (tietoja lääke- ja terveystieteiden julkaisuista)