Itä-Suomen yliopisto ja Pohjois-Savon hyvinvointialue ovat käynnistäneet pitkäaikaisen seurantatutkimuksen, jossa selvitetään ennenaikaisen adrenarken syntymekanismeja sekä sen vaikutusta lapsen kasvuun, kehitykseen ja terveyteen. Tutkimukseen haetaan vapaaehtoisia tutkittavia Pohjois-Savon alueelta vuosina 2024–2026.
Ennenaikainen adrenarke on yleinen ilmiö
Adrenarke ilmaantuu kaikille lapsille ja sillä tarkoitetaan miessukupuolihormonien erityksen lisääntymistä lisämunuaiskuorelta noin 6–10 vuoden iässä. Näiden hormonien vaikutuksen merkkeinä lapsilla todetaan aikuistyyppistä hienhajua, kainalokarvoitusta, häpykarvoitusta hiusten rasvoittumista ja komedoja tai finnejä kasvoilla.
Ennenaikaisena adrenarkea pidetään, jos oireita todetaan alle 8-vuotiaalla tytöllä tai alle 9-vuotiaalla pojalla. Ennenaikainen adrenarke on yleinen ilmiö, erityisesti tytöillä, joilla ilmaantuvuus on 20 %. Pienelle osalle ennenaikaisen adrenarken on todettu olevan yhteydessä aineenvaihdunnallisiin riskeihin pitkällä aikavälillä.
Tutkimuskäynnit järjestetään yksilöllisen kehityksen mukaisesti
Tutkimukseen etsitään lapsia, joilla on todettu tai epäillään ennenaikaiseen adrenarkeen sopivia oireita. Verrokkiryhmäksi mukaan haetaan myös lapsia, joilla ei ole ennenaikaista adrenarkea.
Ensimmäinen tutkimuskäynti toteutetaan lapsen ollessa 5–9 vuoden ikäinen. Ensikäynnin lisäksi lapset kutsutaan 5–6 kertaa tutkimuksiin adrenarken ilmaantuessa ja murrosiän eri vaiheissa sekä lopulta varhaisella aikuisiällä.
Lapsesi voi osallistua tutkimukseen, jos hän on alle 8-vuotias tyttö tai alle 9-vuotias poika eikä hänellä ole perussairautta tai säännöllistä lääkitystä, joka vaikuttaisi kasvuun tai kehitykseen. Mikäli pohdit lapsesi soveltuvuutta tutkimukseen, ota yhteyttä tutkimushoitajaan.
Lisätietoja osallistumisesta:
Tutkimushoitaja Tea Enjala puh. 0444610464, tea.enjala@pshyvinvointialue.fi
Lisätietoja tutkimuksesta:
Johtava tutkija, LT lastentautien erikoislääkäri Jani Liimatta puh. 0447175574, jani.liimatta@pshyvinvointialue.fi
Väitöskirjatutkija, lastentautien erikoislääkäri Oili Niskanen, 0447172408, oili.niskanen@pshyvinvointialue.fi