Kevään UEF Startup Day -tapahtuma nosti esiin yliopiston osaamiseen perustuvien yritysideoiden kirjoa ja yrittäjyyden palveluita.
– Vaikka yrittäjyys vie aikaa ja voi olla joskus stressaavaa, se on myös hauskaa. Yrittäjyydessä on rajattomia mahdollisuuksia, ja se merkitsee minulle paljon, tiivistää yrittäjyyden vetovoiman DataSauna-yrityksen perustaja Valtteri Bovellan.
Itä-Suomen yliopistosta kauppatieteistä valmistuneen ja tietojenkäsittelytieteitä parhaillaan opiskelevan Bovellanin yritys DataSauna tarjosi yhden esimerkin yliopiston osaamiseen perustuvista yritysideoista, joita nähtiin kevään UEF Startup Day 2025 -tapahtuman lavalla 27. maaliskuuta Kuopion kampuksen Snellmanian aulassa.
UEF Startup Day järjestettiin nyt viidennen kerran. Tapahtuma tarkoitus on esitellä yliopiston opiskelijoiden ja henkilöstön startup-yrityksiä ja kaupallistamisprojekteja. Lisäksi yrittäjyydestä kiinnostuneet saavat tietoa yliopiston ja sen sidosryhmien tarjoamista yrittäjyyspalveluista ja -kursseista, joiden avulla opiskelijat ja tutkijat voivat kehittää omaa yrittäjämäistä ajatteluaan, tuote- tai palveluideoitaan ja yrityksiään.
– Järjestämme tätä tapahtumaa, koska haluamme nostaa esiin yliopistoon kytkeytyvää yrittäjyyttä. Pinnan alla kuplii todella paljon, ja kaiken aikaa syntyy uutta tutkimusta ja innovaatioita. Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua, tutustua yrittäjyyden palveluihin ja nauttia puheenvuoroista, muistuttaa yliopiston innovaatioasiantuntija Tomi Tuovinen, joka on ollut tapahtuman järjestäjänä alusta alkaen.

Kun opinnot antavat kipinän yrittäjyyteen
UEF Startup Day -tapahtuman useat yrittäjyys-caset osoittivat, millainen on matka opiskeluvaiheessa syntyneestä bisnesideasta startupiksi ja kohti toteutusta.
Valtteri Bovellan hyödyntää DataSauna-yrityksessään osaamistaan kauppatieteistä ja tietojenkäsittelytieteistä. Kolme vuotta sitten kauppatieteistä valmistunut Bovellan suorittaa tutkintoa tietojenkäsittelytieteissä, mutta keskittyy nyt enemmän yrittäjyyteen.
DataSauna on liiketoimintalähtöiseen data-analytiikkaan ja sovelluskehitykseen erikoistunut yritys, joka tuottaa analytiikkapalveluita kaiken kokoisille yrityksille. DataSauna yhdistää datatiedettä, analytiikkaa ja raportointia sekä yritysten kyvykkyyden kehittämistä.
Bovellan on huomannut, että monet yritykset tekevät analytiikkaa mutta eivät hyödynnä tuloksia käytännön prosesseihin. Analytiikka ei olekaan sinänsä vaikeaa vaan tulosten tuominen käytäntöön, hän muistuttaa.
Tieteidenvälisyyden etuja tapahtumassa toi esiin AliceAI Learning -teknologiayritys, joka kehittää työelämään suuntautunutta ammattikielen oppimissovellusta ja muita työelämän kielituen työkaluja.
AliceAI:n perustaja ja toimitusjohtaja Anne-Mari Pitkänen on tehnyt kasvatustieteiden tutkinnon, toiminut pitkään opetusalalla ja opiskelee nykyisin tietojenkäsittelytieteitä Itä-Suomen yliopistossa. Yrityksiin perustajiin lukeutuva Iida Pitkänen on valmistunut suomen kielen ja kirjallisuuden aineenopettajaksi. Yrityksen kuuden hengen tiimissä monitieteisyys on suuri vahvuus.
Yrityksen taustalla on myös Anne-Mari Pitkäsen omakohtainen kokemus.
– Minun on ollut aina vaikea oppia kieliä, mutta teknologia voi auttaa meitä oppimaan kieliä tulevaisuudessa. Kun tietojenkäsittelytieteessä tuli vastaan digitaalisen kaksosen idea, mietin, miten konsepti auttaisi kehittämään kielitaitoa, hän kertoo.
AliceAI kehittää yrityksille suunnattua mobiilisovellusta, joka auttaa esimerkiksi suomen kielen taidon kehittämisessä terveysalan työtehtäviin. Se tiedetään, että kielitaito on merkittävä este työntekijöiden palkkaamisessa sote-alalle.
Yritysidea lähti lentoon vuosi sitten Draft Program -yrittäjyysohjelman myötä. Draft Program on suunnattu tukemaan alkuvaiheen yritysaihioiden kehitystä, ja ohjelma on Itä-Suomen yliopiston osalta avoin kaikille, jotka ovat yliopiston opiskelijoita, henkilökuntaa tai alumneja. Jos ohjelman haussa vakuuttaa tuomariston ideastaan, voi saada 4000 euron rahoituksen ja tukea yrittäjyyden alkuvaiheeseen. Haku on kolme kertaa vuodessa.
Yhdessä vuodessa AliceAI-tiimi on tehnyt paljon töitä ja edistynyt työssään.
– Tapasimme ison asiakkaan viime syksynä, ja asiat ovat edenneet nopeasti heidän kanssaan. Lähitulevaisuuden suunta on pohjoismaisille markkinoille, kertoo Anne-Mari Pitkänen.

Oma kokemus opinnoista voi antaa vahvan kipinän yrittäjyyteen. Yliopiston tietojenkäsittelytieteen opiskelijat Jesper Kauppinen, Kais Rautiainen ja Valtteri Savonen huomasivat, että opiskelijatapahtumissa hyödynnetään paperisia opiskelijapasseja. Siitä versoi Taskimatti-projekti, joka kehittää digitaalista alustaa tapahtumien järjestämiseen ja yhteisöjen aktivointiin.
Interaktiivisuutta, reaaliaikaisuutta ja pelillistämistä hyödyntävä alusta auttaa esimerkiksi ainejärjestöjä tapahtumajärjestelyissä. Taskimattia on testattu Serveri-ainejärjestön kanssa viime syksystä lähtien, ja kokemukset ovat olleet hyviä. Pian alustaan on tulossa uusi ilme ja mobiilisovellus sekä uusia ominaisuuksia kuten kartta.
Omakohtainen kokemus kesätöiden hakemisen vaikeudesta sai ympäristötieteiden opiskelijan Suvi Tabermanin kehittämään digitaalista Keicca-alustaa, joka yhdistää erilaisten palvelujen tarjoajat ja asiakkaat. Palvelussa jokainen voi tarjota, vertailla, ostaa ja arvioida palveluita.
– Sain idean alustasta, kun etsin itse kesätöitä. Töitä oli todella vaikeaa löytää, joten mietin, miksi en tekisi enemmän töitä muille ihmisille. Idea on kehittynyt, ja alusta on lähes valmis, Taberman kertoo.
Vahvaa lääketieteen ja teknologian tutkimusosaamista
UEF Startup Day -tapahtumassa kuultiin esitykset myös yliopiston vahvaan lääketieteen ja teknologian osaamiseen perustuvista kaupallistamisprojekteista.
Tutkijatohtori Paavo Vartiainen teknillisen fysiikan laitokselta esitteli SURGERIX-tiimin kehittämää ohjelmistoa mikrokirurgisille kameralaitteille, jotka tarjoavat kirurgille yhdistetyn reaaliaikaisen näkymän operoitavaan kudokseen.
Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan Mikrokirurgiakeskuksen tutkimukseen pohjautuva Surgerix edustaa mikrokirurgian tulevaisuutta. Tiimi kehittää ja esikaupallistaa lääkinnällisen laitteen ohjelmistoratkaisua Business Finlandin rahoittamassa ER4Surgery -research-to-business-projektissa.
Projektissa kehitetty videoprosessointimenetelmä on tarkoitettu kirurgien käyttöön. Menetelmällä yhdistetään kliinisessä mikrokirurgiassa laajalti käytettävien digitaalisten mikroskooppien, endoskooppien ja muiden kameroiden kuva reaaliaikaisesti yhteen näkymään. Tällöin kirurgi näkee paremmin operoitavan kudoksen sekä ympäröivän alueen samassa videonäkymässä.
Ratkaisulle on kartoitettu ensivaiheen kaupallisena sovelluksena käyttö kirurgian kehitys-, tutkimus- ja opetuskeskuksissa. Kaupallisia mahdollisuuksia sovellukselle on tarkasteltu eri maanosissa, erityisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hanke tähtää kansainvälisille markkinoille.
Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkijatiimin TrueHear-hanke kehittää puolestaan alustaa, joka tarjoaa ratkaisun kuulon kuntoutukseen. Alusta mahdollistaa kuulotestien suorittamisen itsenäisesti realistisessa äänimaailmassa ja tarjoaa siten tarkempia kuulomittauksia todellisissa olosuhteissa.
TrueHear sisältää itsepalvelupisteen ja digitaalisen alustan, joiden avulla kuntoutusprosessi on saumaton, käyttäjälle personoitu ja huomioi myös kuulolaitteiden käyttäjät. Business Finlandin Research-to-Business-ohjelman ja Itä-Suomen yliopiston rahoittama hanke edistää prototyyppiä ja tutkii sen kaupallistamismahdollisuuksia. TrueHear-hanketta esitteli tapahtumassa tutkimuskoordinaattori Moona Korhonen kliinisen lääketieteen yksiköstä.
NSES ja Kiuas mukana tapahtuman järjestelyissä
UEF Startup Day -tapahtuman järjestäjinä toimivat Itä-Suomen yliopiston yrittäjyyspalvelut yhteistyössä North Savo Entrepreneurship Society -yhdistyksen sekä Kiuas-startup-kiihdyttämön ja matchmaking-alustan kanssa.
North Savo Entrepreneurship Society (NSES) on opiskelijavetoinen yhdistys, joka tarjoaa käytännön apua yrittäjyyttä harkitseville jo opiskeluaikana Kuopion kampuksella. NSES piti tapahtumassa myös workshopin startupin edellytyksistä.
Kiuas on Aalto Entrepreneurship Society -yhdistyksestä lähtöisin oleva startup-kiihdyttämö ja matchmaking-alusta. Kiuas järjesti tapahtuman aikana Kiuas Co-Founder Matchmaking -ohjelman, johon osallistumalla saattoi hakea kaveria oman yritysidean kehittämiseen, täydennystä omaan startup-tiimiin tai hakea mukaan olemassa oleviin tiimeihin.