Fotoniikan uuden työelämäprofessori Anni Lehmuskeron tavoitteena on päivittää optiikan suunnittelun opettamista, sekä toimia yhteistyössä yritysten ja yliopiston välillä.
Fotoniikan työelämäprofessori toimii linkkinä yliopiston ja työelämän välillä
Optiikan suunnitteluun painottuva fotoniikan työelämäprofessuuri on ensimmäinen laatuaan Itä-Suomen yliopiston luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnassa.
– Optiikan suunnittelu on Suomessa murroksessa, sillä sitä ei enää opeteta muualla kuin meidän yliopistossamme, toteaa kehityspäällikkö Juha Purmonen fysiikan ja matematiikan laitokselta.
Purmosen mukaan teollisuudella on valtava tarve optiikan suunnitteluun fotoniikka-alan yrityksissä ja muussakin teollisuudessa.
– Fotoniikka tulee osaksi kaikkea teollisuutta ja tuotteita. Iso tarve on nimenomaan teollisuudessa, missä ei vielä paljoa ole kokemusta fotoniikan hyödyntämisessä. Luonnollisesti myös fotoniikkateollisuus kasvaa ja tarvetta on paljon. Lehmuskeron rooli on kehittää opetusta sekä luoda yhteys yliopiston ja teollisuuden välille, hän toteaa.
– Fotoniikan koulutus Itä-Suomen yliopistossa on muuttunut tekniikan koulutuksen alle, joten käynnissä on muutostyö, joka muokkaa koulutusohjelmaa enemmän yrityselämän tarpeita vastaaviksi. Ennen fotoniikkaa ja optiikkaa lukevista opiskelijoista valmistui filosofian maistereita, valmistuu heistä nyt diplomi-insinöörejä, Lehmuskero sanoo.
Suomalaisissa yrityksissä kaivataan selvästi tällä hetkellä optiikan suunnittelun osaajia.
Anni Lehmuskero
Professori
Hänen työelämäprofessuurinsa keskittyy siihen, kuinka nimenomaan optiikan suunnittelun opettamista ja asiasisältöä pitäisi päivittää koulutusohjelman tavoitteita ja yritysmaailman tarpeita paremmin vastaaviksi.
– Asiasisällön muokkauksen ja täydentämisen lisäksi opetusmetodeja sekä kurssien muotoa tullaan kehittämään. Yliopiston tavoitteena on tarjota kursseja myös suoraan yrityksille, ja näiden kurssien kehittäminen kuuluu myös professuuriin.
– Pyrin vahvistamaan myös yritysten sekä yliopiston välistä yhteistyötä, niin että meillä opiskelevat opiskelijat pääsisivät yrityksiin harjoittelemaan. Tätä kautta he työllistyisivät helpommin ja samalla täydentäisivät yritysten kaipaamaa optiikan suunnittelua osaavaa työvoimaa. Työelämäprofessorin roolissani seuraan myös optiikan suunnittelun alalla tehtävää tutkimusta ja pyrin lisäämään siihen liittyvien tutkimusryhmien yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston kanssa.
Suomen akatemian lippulaiva PREINin kautta professuurilla on myös valtakunnallisen vaikutus. Itä-Suomen yliopisto on osa PREINiä, johon kuuluu myös Tampereen yliopisto, Aalto-yliopisto, ja Tekniikan tutkimuskeskus VTT. PREINin kautta optiikan suunnittelun kurssit ovat avoinna kaikille sen jäsenille.
Lehmuskero mukana laajassa yritysverkostossa
Lehmuskero on taustaltaan Itä-Suomen yliopiston alumni, hän väitteli vuonna 2010 tohtoriksi optiikan alalta fysiikan ja matematiikan laitokselta. Hänen akateeminen uransa jatkui kahden post doc -tehtävän myötä ensin Chalmersin teknillisellä yliopistolla Göteborgissa, ja sen jälkeen Tromsön yliopistolla Norjassa.
Lehmuskeron tutkimusten aihepiirit ovat olleet melko vaihtelevia, mutta ovat kaikki liittyneet nano- ja mikro-optiikkaan.
– Göteborgissa vangitsin nanopartikkeleita laboratoriossa laserpinseteillä, kun taas Tromssassa tutkimme vuonoista löytyvien mikrolevien ja valon vuorovaikutusta, hän kertoo.
Post doc -vuosien jälkeen Lehmuskero vaihtoi akatemiasta teollisuuden pariin.
– Aloin työskentelemään optiikan insinöörinä yrityksessä, joka liittyi valokuvausharrastukseeni. Tässä yrityksessä valmistettiin ammattivalokuvauskäyttöön salamavaloja, joiden tuotekehittelyyn osallistuin. Tällöin pääsin ensimmäistä kertaa tekemään optiikan suunnittelua, lukuun ottamatta yliopistolla käytyä optiikan suunnittelukurssia, ja myös kouluttautumaan syvemmin optiikan suunnitteluun.
Tämän jälkeen Lehmuskero siirtyi töihin nykyiselle yrityselämän työnantajalleen, Entangly AB:lle, jonka päätoimipiste on Tukholmassa ja juuri avattu sivutoimipiste Joensuussa.
– Entanglylla olen saanut toimia optiikan asiantuntijana konsultin roolissa. Olen konsultoinut kahdeksaa eri yritystä viimeisen kolmen vuoden aikana, sekä päässyt sivusta seuraamaan lukuisia kollegoitteni asiakasprojekteja, hän kuvailee.
– Olen myös saanut olla kehittelemässä tuotteita eri teknologian sektoreille. Työnkuvaan kuuluu muun muassa optiikan suunnittelua, prototyyppien rakentamista, mittaamista sekä tuotteiden teollistamista.
Työkokemuksensa vuoksi Lehmuskero on päässyt osaksi laajaa yritysverkostoa. Hänelle on myös kertynyt kokemusta optiikan suunnittelusta ja ymmärrystä siitä, minkälaisia tarpeita yrityksillä on optiikan suunnittelun suhteen.
– Opiskelin aikoinaan Karelia-ammattikorkeakoulussa musiikkia samanaikaisesti optiikan opintojeni kanssa. Musiikki on säilynyt harrastuksenani vuosien varrella. Laulan, soitan, sävellän ja tanssin, mikä muodostaa virkistävän vastapainon arjelle ja työlle.
ANNI LEHMUSKERO
Työelämäprofessori (osa-aikainen 50 %), optiikan suunnittelu, määräaikainen ajalla 1.4.2024 - 30.9.2026
Filosofian tohtori (optiikka), Itä-Suomen yliopisto, 2010
Musiikin kandidaatti, Karelia-ammattikorkeakoulu, 2010