Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Kierrätysmuovipaaleja.

Business Finlandin Co-Research-rahoitus muovien kiertotalouden edistämiseksi

Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksen tutkijat ovat saaneet 280 000 euroa Business Finlandin Co-Research-rahoitusta PlasticsCircularity-hankkeelle, jossa keskitytään muovien kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön, ekotehokkuuteen sekä materiaalien kierrätettävyyteen. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,4 miljoonaa euroa.

Hankkeessa ovat mukana Borealis Polymers Oy (SPIRIT Veturi), Fortum Waste Solutions Oy & Fortum Power and Heat Oy, Wipak Oy, Serres Oy, FF-Future Oy, Sulapac Oy ja Woodly Oy.  PlasticsCircularity-projektin toteuttajina toimivat VTT, Suomen ympäristökeskus, LUT-yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto.

Itä-Suomen yliopiston osahankkeen tutkijat professori Hanna Lehtimäki, tutkimuspäällikkö Ville-Veikko Piispanen ja tutkijatohtori Kristina Leppälä kartoittavat muovien arvoketjun sidosryhmiä, materiaalivirtoja ja arvovirtoja. Lisäksi osahankkeessa pyritään tunnistamaan liiketoiminnan mahdollistajat ja esteet kiertotalouden edistämiseksi suomalaisyrityksissä. Hankkeen tulokset tukevat yritysten kansainvälistä kasvua ja tarjoavat työkaluja strategisten päätösten tekemiseen.

– Hanke on merkittävä askel kohti kestävää muovien kiertotaloutta, jossa eri toimijoiden yhteistyö ja innovatiiviset ratkaisut luovat pohjan uudenlaiselle liiketoiminnalle. Odotamme, että hankkeen myötä suomalaiset yritykset pystyvät ottamaan johtavan roolin kierrätysratkaisujen edistämiseksi kansainvälisillä markkinoilla, professori Hanna Lehtimäki toteaa.

Tällä hetkellä muovin kokonaiskierrätysaste on Suomessa alhainen, eikä Suomi tule saavuttamaan Euroopan unionin asettamia vaativia kierrätystavoitteita, jollei se pysty kierrättämään huonolaatuisempia muoveja sekä erilaisia teollisuuden ja kuluttajien tuottamia sivuvirtoja. Korkealaatuisia muovijätevirtoja sen sijaan kierrätetään Suomessa tehokkaasti.

– Jotta Suomi voisi edistyä muovin kiertotaloudessa ja siten myös saavuttaa laajemmat ilmastotavoitteet, on tärkeää edistää kaikenlaisten muovien kierrätystä ja jatkojalostusta. PlasticsCirclarity-hankkeessa keskitymme juuri tähän, tutkimuspäällikkö Ville-Veikko Piispanen lisää.

Lisätietoja:

Professori Hanna Lehtimäki, UEF Connect

Tutkimuspäällikkö Ville-Veikko Piispanen, UEF Connect

Tutkijatohtori Kristina Leppälä, UEF Connect

UEF Research Center for Sustainable Circular Economy