Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Anika Quayum ja Muhammad Tareque Hasan.

Kuvassa: Anika Quayum ja Muhammad Tareque Hasan.

Dhakasta Kuopioon: "Elämä täällä tuo mielenrauhaa"

Bangladeshista kotoisin olevat Muhammad Tareque Hasan ja Anika Quayum valmistuivat hiljattain Itä-Suomen yliopistosta ja työskentelevät nyt FinVectorilla. Heidän matkansa Suomeen ovat vaatineet sinnikkyyttä, kunnianhimoa ja halua ottaa kaikki irti elämän mahdollisuuksista.

  • Teksti Tiina Weman
  • Kuva Raija Törrönen

Vuonna 2019 Muhammad Tareque Hasan, epidemiologi ja kansanterveystieteen maisteri Bangladeshista, sai täyden apurahan suorittaakseen toisen maisterin tutkinnon Itä-Suomen yliopistossa. Hän valitsi Suomen paitsi sen huippuluokan koulutusmahdollisuuksien vuoksi myös siksi, että se oli nimetty maailman onnellisimmaksi maaksi. Muhammadin opinnot The Master's Degree Programme in Public Health -ohjelmassa etenivät niin hyvin, että hän jatkoi väitöskirjan tekoon.

Kolme vuotta myöhemmin Anika Quayum lähti samanlaiselle matkalle. Mikrobiologiaa opiskellut Anika halusi syventyä ympäristöterveyteen ja -teknologiaan, ja hän sai 70 % apurahan maisteriopintoihin Itä-Suomen yliopistossa. Anikalle muutto Suomeen oli ensimmäinen kokemus ulkomailla, ja suomalaisen koulutuksen käytännönläheisyys oli virkistävää vaihtelua.

– Minuun tekivät vaikutuksen laadukkaat resurssit, kuten hyvin varustellut kirjastot, ja empiiriset tehtävät, joihin kuului esimerkiksi videoiden tekeminen, hän muistelee.

Muhammadin siirtymistä työelämään helpotti hänen oma-aloitteisuutensa ja opettajilta saatu tuki. Useat hakemukset ja harjoittelu Medfiles-yrityksessä johtivat Manufacturing Associate -paikan saamiseen FinVectorilta elokuussa 2023. 

Anika aloitti laadunvalvonta-analyytikkona samassa yrityksessä tammikuussa. Opintojen aikana hioutunut kromatografian asiantuntemus osoittautui tehtävään sopivaksi osaamiseksi.

Sukellus suomalaiseen työkulttuuriin

FinVectorilla työskentely on ollut käänteentekevä kokemus molemmille. Muhammad on löytänyt kannustavan yhteisön, jota hän vertaa perheeseen. Eri kansallisuuksista koostuva työporukka kokoontuu usein yhteen pelaamaan esimerkiksi koripalloa. Hän kehuu suomalaista työkulttuuria.

– Työ- ja yksityiselämän tasapaino on täydellinen. Saamme kunnon lomat, eivätkä työpäivät ole liian pitkiä, joten aikaa jää myös harrastuksille ja rentoutumiselle. 

Ensimmäistä kertaa kansainvälisessä ympäristössä työskentelevä Anika pitää suomalaisia kollegoitaan ystävällisinä ja avuliaina. Hän arvostaa selkeää viestintää, matalaa hierarkiaa sekä henkilökohtaisen ajan ja mielipiteiden kunnioittamista – asioita, jotka tekevät työkulttuurista rauhallisen ja tehokkaan.

Muhammad ja Anika näkevät nykyiset roolinsa hyvinä väylinä uralla etenemiseen. Muhammadin haaveena on perustaa lääkärinvastaanotto Suomeen, mikä edellyttää häneltä muun muassa suomen kielen hallintaa. Anika puolestaan aikoo jatkaa tutkimustyötä väitöskirjan parissa.

Tukea uudessa elämänvaiheessa

Vaikka Muhammad ja Anika kaipaavat kotimaastaan tiettyjä asioita, kuten ruokaa ja perheitään, he ovat rakentaneet Kuopioon omat yhteisönsä. Molemmat nauttivat elämästään Suomessa ja haluaisivat jäädä pidemmäksikin aikaa.

– Suomea voidaan hyvällä syyllä kutsua maailman onnellisimmaksi maaksi. Elämäänsä voi suunnitella, koska kaikki on niin järjestelmällistä. Se tuntuu mahtavalta, Muhammad summaa.

Yliopiston tuki on helpottanut Muhammadin ja Anikan integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan erityisesti koronapandemian kaltaisina haastavina aikoina. Yliopisto tarjosi heille käytännön apua asunnon löytämiseen ja jopa pieniä välttämättömyystarvikkeita, kuten maskeja. He kuitenkin uskovat, että edullisempi asuntotarjonta ja pakolliset suomen kielen kurssit voisivat helpottaa kansainvälisten osaajien asettautumista Itä-Suomeen. Harjoittelumahdollisuudet suomalaisilla työpaikoilla ovat myös tärkeitä opinnoista työelämään siirryttäessä.

Työkaluja työelämään siirtymiseen

Talent Hub Eastern Finland -yhteistyön tavoitteena on vastata sekä opiskelijoiden että työnantajien tarpeisiin useilla palveluilla. Vuosittain toistuva mentorointiohjelma auttaa kansainvälisiä opiskelijoita tutustumaan suomalaiseen työelämään ja rakentamaan verkostojaan. Työnantajille se tarjoaa ajantasaista tietoa opiskelijoiden osaamisesta, koulutusaloista ja tulevaisuuden työvoimasta. 

Toinen esimerkki tarjottavista palveluista on Future Talents -tiimi. Sen tavoitteena on lisätä yhteistyötä yritysten kanssa ja löytää harjoittelupaikkoja, opiskelijoiden projektitöitä, työssä oppimisen mahdollisuuksia ja osa-aikatöitä. Tiimi markkinoi ja myy omaa sekä koulutusohjelmansa osaamista. Se voi myös tehdä tilausprojekteja. Työnantajaorganisaatioille tiimi tarjoaa uuden tavan löytää osaajia.

Tulevana lukukautena kansainvälisille opiskelijoille avataan uusi kaksikielinen verkkokurssi. Opintojaksolla perehdytään suomalaisen työelämän ja kulttuurin perusteisiin. Opiskelijoita opastetaan myös tunnistamaan ja vahvistamaan osaamistaan.

Talent Hub Eastern Finland on Itä-Suomen yliopiston, Karelian, Savonian, Riverian, Sakkyn ja YSAO:n yhteistyöhanke. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

 Saat lisätietoja siitä verkkosivuiltamme

Avainsanat