Tutkimusryhmän johtaja, dosentti Eino Solje Itä-Suomen yliopistosta on saanut Vuoden nuori kliininen tutkija -palkinnon. Valinta julkistettiin NuoriLääkäriPäivillä 22. lokakuuta. Solje on arvostettu ja kansainvälisesti verkostoitunut otsalohkodementian tutkija.
Vuoden nuori kliininen tutkija -palkinto myönnetään vuosittain merkittävää kliinistä tutkimustyötä tekevälle lääkärille, jonka valmistumisesta on enintään kymmenen vuotta. Palkintoperusteena on myös tutkimuksen ansiokas yhdistäminen työ- ja muun elämän kanssa. Palkinnon saaja on omalla esimerkillään tuonut kliinisen tutkimustyön tärkeyttä esille ja edistänyt tutkimuksen arvostusta. Palkinnon saajan valitsee Nuorten Lääkärien Yhdistyksen, Duodecimin ja Finska Läkareskällskapetin palkintolautakunta.
Palkintolautakunnan mukaan Solje on aktiivinen ja menestynyt tutkija ja kansainvälisesti verkostoitunut oman alansa vaikuttaja. Oman tutkimustoiminnan lisäksi Soljen opetus- ja ohjaustyö sai kiitosta ja huomiota.
– Eino Solje yhdistää tutkimuksen, opettamisen ja kliinisen työn kuitenkin asioita priorisoiden, sanoo Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja Jesper Perälä.
Kiitosta tuli myös vaikuttamistyöstä. Solje on osallistunut urallaan aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun tutkijoiden aseman parantamiseksi. – Hänen työllään on ollut varmasti vaikutusta myös muihin kuin hänen omiin ohjattaviinsa, Perälä toteaa.
”Muistisairauksiin tullaan löytämään parantavia lääkehoitoja”
– Koen tämän palkinnon tunnustuksena valitsemastamme tutkimuslinjasta. Olen iloinen siitä, että myös tutkimusyhteisömme ulkopuoliset näkevät tutkimusaiheen tärkeänä, sanoo Solje, joka toimii otsalohkodementian tutkimusryhmän johtajana Itä-Suomen yliopistossa ja parhaillaan myös vierailevana tutkijana Brescian yliopistossa Italiassa.
Uskon että työikäisten epätyypillisiin sairauksiin hoidot tulevat löytymään nopeammin.
Eino Solje
Vuoden nuori kliininen tutkija
– Tunnustuksesta kuuluu kiitos pitkälti ensiluokkaiselle tutkimusryhmälleni, yhteistyökumppaneillemme, tutkimuspotilaille sekä Kuopion tiedeyhteisölle, josta olen saanut vankkumatonta tukea. Kuopiosta on helppo ponnistaa maailmalle. Lisäksi suuri kiitos kuuluu säätiöille, joita ilman tutkimus ei olisi ollut taloudellisesti mahdollista, Solje toteaa.
– Muistisairaudet ovat kuolemaan johtavia, toimintakykyä etenevästi heikentäviä sairauksia. Erityisen raskaana koen, kun toteamme työikäisellä henkilöllä muistisairauden, sillä potilaalla voi olla alaikäisiä lapsia ja hän voi olla työelämässä. Lisäksi hänellä voi olla tulevaisuudensuunnitelmia, jotka romuttuvat taudin myötä.
Soljen mukaan muistisairauksiin tullaan löytämään parantavia lääkehoitoja. – Uskon että työikäisten epätyypillisiin sairauksiin hoidot tulevat löytymään nopeammin. Niissä korostuu perinnöllisten tekijöiden merkitys, mikä helpottaa niiden tutkimista. Siksi näiden tautien varhaisdiagnostiikan kehittäminen ja tautimekanismien selvittäminen onkin erittäin tärkeää.
31-vuotias Eino Solje väitteli jo lääketieteen perusopintojensa aikana vuonna 2016. Lääkärin työnsä ohella hän on johtanut tutkimusryhmää vuodesta 2019. Hänet nimitettiin kokeellisen neurologian dosentiksi vuonna 2020. Solje on julkaissut huomattavan määrän korkeatasoisia tieteellisiä artikkeleita ja ollut päätutkijana useassa kansainvälisessä tutkimushankkeessa. Hän ohjaa useita väitöskirjoja ja on toiminut monissa alan luottamustehtävissä sekä neurologian erikoislääkärikoulutuksen kansallisena auditoijana. Hän myös viestittää aktiivisesti tutkimuksestaan sekä ammattilaisille että suurelle yleisölle. Kuluvana vuonna Solje edusti maailman eturivin nuoria tutkijoita Lindaun nobelistitapaamisessa.
Soljen perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta. Vapaa-ajalla hänen kiinnostuksensa kohteita ovat kirjallisuus ja musiikki sekä italian kieli, kulttuuri ja ruoka. Lisäksi hän harrastaa viulunsoittoa.
Lisätietoja: