Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Karjalan kielen opiskelua Joensuun kampuksella.

Elinvoimainen karjala näkyy ja kuuluu karjalan kielen viikolla 27.11.–3.12.2023

Karjalan kielen viikkoa vietetään Suomessa viikolla 48 eli 27.11.–3.12.2023. Viikko aloitetaan maanantaina 27.11. komeasti karjalan kielen päivällä. Viikon tarkoituksena on juhlistaa karjalan kielen moninaisuutta ja elinvoimaisuutta sekä tehdä kieltä ja sen uhanalaista asemaa näkyviksi monin eri tavoin. Viikon toteuttaa Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen elvytyshankkeen väki yhteistyössä karjalaisjärjestöjen ja muun kieliyhteisön kanssa. Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen opiskelijat tuovat viikkoon oman panoksensa, sillä myös karjalan kielen ja kulttuurin kursseilla laadittuja materiaaleja julkaistaan pitkin viikkoa.

Viikko näkyy erityisen hyvin sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen elvytyshankkeen blogissa, Karjalan Sivistysseuran Uudisčuppu-ajankohtaiskanavalla ja molempien tahojen yhteisellä Karjalan kieli eläy -Facebook-sivulla julkaistaan avoimella kutsulla kerättyjä lyhyitä kertomuksia, kuvia ja videoita. Kutsun teemaksi on tänä vuonna valittu rakkain karjalainen esine, ja kirjoituksia tullaan julkaisemaan kaikilla karjalan kielen päämurteilla (vienankarjala, eteläkarjala ja livvinkarjala). Kieliyhteisön jäsenet esittelevät teksteillään, kuvillaan ja videoillaan rakkaita karjalaisia esineitään tai muita lempiesineitään karjalaksi. Myös esimerkiksi Kotimaisten kielten keskus osallistuu teemaviikkoon nostamalla karjalaa ja karjalaisuutta koskevia aiheita esiin viestintäkanavissaan. Käytetyt aihetunnisteet somessa ovat #karjalankielielay ja #karjalankielennedali. 

Karjalan kielen viikkoa vietetään myös verkon ulkopuolella. Karjalan kielen opiskelijat, opettajat, karjalaisjärjestöt ja yksittäiset ihmiset järjestävät viikon aikana esimerkiksi seuraavanlaisia tapahtumia ympäri maata:

  • Karjalankieliset satutunnit Joensuun pääkirjastossa (2.12. kello 10.30) ja Rantakylän kirjastossa (30.11. kello 13).
  • Sirpa Männyn ja Olga Karlovan Olemma, elämmä, pakajamma – Kieli matkuau miän keralla -taidenäyttely on nähtävissä Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen Agora-rakennuksen aulassa koko karjalan kielen viikon ajan.
  • Kaikille avoimet karjalankieliset Paginperti-keskustelukerhot Oulussa (3.12. kello 14–16, osoitteessa Torikatu 74) ja Helsingissä (27.11. kello 17–19, osoitteessa Luotsikatu 9 D).
  • Karjalankielisen Ilmu-taide-elokuvan ensi-ilta Outokummussa, Kino Maritassa – vapaa pääsy! (1.12. kello 18).
  • Karjalaine kruugu -keskustelukerhon avoin tapaaminen Zoomissa – ohjelmassa musiikkia, linkin saat Miikul Pahomovilta, miikul.pahomov(at)helsinki.fi (28.11. kello 18–20).
     

Lisätietoja karjalan kielen viikosta:
Hankkeen koordinaattori, projektitutkija Milla Tynnyrinen, milla.tynnyrinen(at)uef.fi, p. 050 560 3672

Karjalan elvytyshanke (karjalanelvytys(at)uef.fi)
https://www.facebook.com/profile.php?id=100068689297562 
https://blogs.uef.fi/karjalanelvytys/karjalan-kielen-netali/ 
https://uutiscuppu.karjalansivistysseura.fi/karjalan-armas-sana-karjalan-kielen-nedali-21-27-11/ 
 

Uhanalainen mutta kehittyvä karjala
Karjalan kieli kuuluu suomalais-ugrilaisiin kieliin, itämerensuomalaiseen kieliperheeseen. Se on oma itsenäinen kielensä, jota ei pidä sekoittaa suomen kielen Pohjois- ja Etelä-Karjalan maakuntien murteisiin ja jota on puhuttu Suomessa yhtä kauan kuin suomeakin. Karjala saattaa suomenkielisen korvaan kuitenkin kuulostaa etäisesti tutulta, sillä se on suomen läheisin sukukieli.

Viimeisimpien arvioiden mukaan Suomessa on noin 11 000 hyvin karjalaa puhuvaa henkilöä ja lisäksi noin 20 000 sellaista, jotka ymmärtävät karjalaa tai puhuvat sitä ainakin vähän. Karjala on siis pieni ja uhanalainen kieli, ja Itä-Suomen yliopistossa toimii vuosina 2021–2022 karjalan kielen elvytyshanke. Yliopisto ja Opetus- ja kulttuuriministeriö neuvottelevat parasta aikaa hankkeen jatkosta, sillä toiveissa on, että hyvin alkanutta työtä päästäisiin jatkamaan. Vaikka karjalan asema on heikko, on se myös kehittyvä ja elinvoimainen kieli, jota pitävät esillä elvytyshankkeen lisäksi lukuisat yhdistykset, yksityishenkilöt ja kieliaktivistit. 

Lisätietoa karjalan kielestä:
https://www.kotus.fi/kielitieto/kielet/karjala 
https://www.karjalansivistysseura.fi/karjalan-kieli/ 
 

Avainsanat