Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Sydämen muotoinen kahvikuppi tietokonepöydällä.

EU julkaisi uudet suositukset mielenterveyden tukemiseksi työpaikoilla – suositusten taustalla Itä-Suomen yliopiston asiantuntijat

Euroopan työturvallisuus- ja työterveysvirasto (EU-OSHA) on juuri julkaissut hyviin työpaikkakäytäntöihin liittyvän katsauksen, johon materiaalin on tuottanut Itä-Suomen yliopiston psykologian professori Marianna Virtasen johtama työryhmä. Katsauksessa annetaan suosituksia ja käytännön ohjeita työpaikoille mielenterveyden tukemiseksi. 

Kokonaisuus käsittää monta julkaisua, jotka on koottu verkkoon. Materiaali on vapaasti käytettävissä, ja siinä annettuja ohjeita voi soveltaa koko Euroopan unionin alueella kansalliset erityispiirteet huomioiden. Ohjeet eivät ole jäsenmaita velvoittavia, mutta niitä suositellaan käytettäviksi kaikissa EU-maissa.

Verkkomateriaalista löytyy ohjeistuksia muun muassa siihen, kuinka tukea työssä pysymistä tai työhön palaamista sellaisten työntekijöiden kohdalla, joilla on mielenterveysongelmia. Sivustolla suositellaan, että mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä käsiteltäisiin työpaikoilla samaan tapaan kuin fyysiseen terveyteen liittyviä asioita työterveyden ja työturvallisuuden näkökulmasta.

Mielenterveyden tukeminen keskeistä työhyvinvoinnille

Ohjeistus on tällaisenaan uusi. Tarve sille on noussut esiin muun muassa viraston aikaisemmissa, työelämään liittyvissä projekteissa. Myös lukuisat viimeaikaiset tutkimustulokset korostavat mielenterveyden ja työpaikoilla tehtävien toimenpiteiden keskeisyyttä ihmisten hyvinvoinnille ja kestävälle työelämälle.

Tehty katsaus ja suositukset eivät perustu ainoastaan tutkimuskirjallisuuteen, vaan työryhmä on käynyt läpi paljon erilaisia hankeraportteja ja koonnut hyviä käytäntöjä monenlaisista lähteistä, kuten erilaisten tutkimusorganisaatioiden ohjeistuksista.

Itä-Suomen yliopiston työryhmässä olivat Marianna Virtasen lisäksi psykologian oppiaineesta professori Kirsi Honkalampi, yliopistonlehtori Petri Karkkola ja yliopistonlehtori Maija Korhonen.

Katsaus materiaaleineen