Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Toimepide opetusklinikalla

Hammaslääketieteen opetuksessa käytetään nyt 3D-tulostusta

Itä-Suomen yliopiston hammaslääketieteen yksikön oppimisympäristöön kuuluu nyt myös 3D-tulostin, jota opiskelijat pääsevät hyödyntämään käytännön taitojen harjoittelussa opintojen kaikissa vaiheissa. 

Hammaslääketieteen opetuksessa on jo ennestään yhdistetty ainutlaatuisella tavalla edistynyttä teknologiaa, kuten suuskannereita, jyrsimiä ja VR-haptiikkaa eli tuntopalautteella tehostettua virtuaalitodellisuutta. Tätä täydentää nyt 3D-tulostin, joka mahdollistaa opiskelijoille tarkat hammasmallit ja kädentaitojen opettelun modernissa teknologiavetoisessa ympäristössä.

– Näin varmistamme opiskelijoille parhaat mahdolliset käytännön valmiudet ja tuntuman kehittyvän hammaslääketieteen alan uusimpiin tekniikoihin ja työkaluihin, professori Murat Mutluay kertoo.

Entistä kustomoidumpaa ja monipuolisempaa opiskelua

Hyötyihin kuuluvat esimerkiksi personointi, nopeampi tuotanto ja kustannustehokkuus. Opiskelijat pääsevät harjoittelemaan entistä realistisemmilla hammasmalleilla ja potilasmukavuus paranee.

– 3D-tulostus mahdollistaa hyvin kustomoidut hammasmallit ja välineet. Potilaan suu skannataan digitaalisesti, minkä perusteella voidaan tulostaa esimerkiksi kruunuja, siltoja ja purennanohjaimia täysin potilaan mittojen mukaan. Näin voidaan parantaa potilasmukavuutta ja hoitotuloksia, kertoo yliopisto-opettaja Outi Huhtela.

Monien hammashoidon komponenttien valmistus on perinteisin menetelmin vienyt päiviä tai jopa viikkoja. 3D-tulostuksella se onnistuu tunneissa, mikä nopeuttaa potilaiden hoitoa ja edistää opiskelijoiden osallistumista monipuolisemmin eri toimenpiteisiin. 

Hammaslääketieteen opetuksessa VR-haptiikan ja 3D-tulostuksen yhdistelmä mahdollistaa harjoittelun realistisilla, tarkasti potilaan anatomian mukaisilla malleilla. – Opiskelijat voivat näin kartuttaa osaamistaan ja kädentaitojaan ennen varsinaiseen potilastyöhön siirtymistä. Kun erilaisia hammasmalleja on nopeasti saatavilla, niitä voidaan hyödyntää erilaisissa oppimisskenaarioissa rutiinitoimenpiteistä aina haastaviin leikkaustekniikoihin, yliopisto-opettaja Szabolcs Felszeghy toteaa.

Keskiössä potilaskeskeinen hoito

3D-tulostuksella voidaan merkittävästi parantaa potilaskokemusta. Potilaat voivat saada esimerkiksi hammaskruunuja ja oikomislaitteita jo saman päivän aikana. Lisäksi 3D-tulosteista saadaan kerralla täysin istuvia, mikä edistää potilasmukavuutta ja -tyytyväisyyttä. Potilaskeskeinen hoito on nykyisin jo muutenkin hammaslääketieteen opetuksen keskiössä.

Lisäksi 3D-tulostus vähentää komponenttien valmistuskuluja, jätettä ja komponenttien varastoinnin tarvetta.

3D-tulostusta voidaan hyödyntää myös tutkimusprojekteissa prototyyppien tuottamiseen ja ideoiden nopeaan testaamiseen. Näin se voi edistää tutkimukselle tärkeitä kokeiluja ja innovaatioita.

Teknologiaan kuuluu myös verkkoalusta, joka avaa yhteyksiä muihin oppilaitoksiin eri puolilla maailmaa. 

– Tämän teknologian kehittyessä edelleen sen roolin odotetaan kasvavan sekä koulutuksessa että potilaiden hoidossa, mikä mullistaa alaa entisestään ja avaa uusia mahdollisuuksia koulutukselle ja tutkimukselle.

Avainsanat