Kuka olet ja mitä teet?
Olen Ulla-Mari Kinnunen, sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan professori. Lisäksi aloitin 1.10.2023 Pohjois-Savon hyvinvointialueella sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan erityisasiantuntijana (professori) hoitotieteen sekä sosiaali- ja terveysjohtamisen tutkimuskeskuksessa.
Miten päädyit tehtävääsi?
Päädyin tehtävääni urapolkua pitkin. Jälkikäteen ajatellen se on selkeä urapolku, vaikka ei sitä etukäteen näin suunniteltukaan. Aloitin Itä-Suomen yliopistossa huhtikuussa 2010 projektitutkijana ja kesäkuussa 2010 amanuenssina. Syyskuussa 2012 työskentelin jälleen projektitutkijana. Elokuussa 2013 aloitin yliopisto-opettajana sekä vuoden 2015 alusta yliopistonlehtorina. Professorin tehtävässä aloitin 1.10.2021.
Mitä tutkit ja miksi?
Pääasialliset kiinnostuksen kohteeni sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan tutkimuksessa liittyvät muun muassa tiedonrakenteisiin, tiedontuottajiin ja tiedon laatuun, sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaatioon ja sähköisiin palveluihin sekä näiden tuottamiin haasteisiin ja vaikuttavuuteen, kansalaisten ja ammattilaisten tiedonhallinnan osaamiseen sekä näyttöön perustuvaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon.
Mitä tutkijan työsi käytännössä sisältää?
Nykyinen työni sisältää erityisesti ulkopuolisen hankerahoituksen hakemista, hankejohtamista ja useita pro gradu- ja väitöskirjaohjauksia. Lisäksi tehtävänäni on myös verkostojen laajentaminen ja yhteistyökumppaneiden hankkiminen. Ja aina kun on aikaa, kirjoitan eri tutkimusryhmissä tieteellisiä julkaisuja.
On hienoa, että saan tehdä tutkimusta itseääni kiinnostavista sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan ajankohtaisista ja tärkeistä teemoista sekä julkaista kansallisilla foorumeilla.
Ulla-Mari Kinnunen
Professori
Mikä on parasta tutkimuksessa ja tutkijana toimisena Itä-Suomen yliopiston sosiaali- ja terveysjohtamisen laitoksella?
Tutkijan työ, joka sisältää muun muassa suunnittelua ja keskusteluja erilaisissa tutkimusryhmissä ja erilaisten ihmisten kanssa, on rikasta sekä aina yhtä opettavaa ja voimaannuttavaa. Aikataulutus ja suunnitelmat tehdään tutkimusryhmän kanssa, mutta muutoin tutkijan työ on omalla tavallaan vapaata, ilman aikaa ja paikkaa tapahtuvaa. On hienoa, että saan tehdä tutkimusta itseääni kiinnostavista sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan ajankohtaisista ja tärkeistä teemoista sekä julkaista kansallisilla ja kansainvälisillä foorumeilla. Kehittämispalvelujen tutkimusrahoituksen koordinaattoreilta ja taloussihteeriltämme saamme loistavaa tukea rahoitushakemusten tekemiseen.
Mitä tutkijan työ antaa sinulle ja suosittelisitko sitä muille?
Toki suosittelen tutkijan työtä. Se antaa paljon, mutta myös vaatii muun muassa sinnikkyyttä, pitkäjänteisyyttä, pettymysten sietämistä, epävarmuuttakin. Tutkijan on pidettävä huoli omasta hyvinvoinnista. Silloin, kun aikarajat painavat päälle, oma vapaa-aika meinaa jäädä vähälle.
Millaisia unelmia sinulla on tutkimuksen suhteen?
Toiveenani on saada läpi hankehakemuksia hankerahoituksen saamiseksi ja siten meille lisää esimerkiksi väitöskirjatutkijoita. Haluaisin myös enemmän aikaa tutkimustyölle ja tieteellisten julkaisujen kirjoittamiseen sekä saada ohjattavaksi motivoituneita ja sitoutuneita väitöskirjaohjattavia. Lisäksi toivoisin mahdollisuuksia osallistua konferensseihin, joissa pääsemme esittelemään tutkimustuloksiamme.