Kuka olet ja mitä teet?
Olen yliopisto-opettaja ja väitöskirjatutkija terveystaloustieteen pääaineessa. Toimin terveystaloustieteen maisteriohjelman hops-ohjaajana ja vastaan perusopintokokonaisuudesta. Väitöskirjassani arvioin implementointistrategioita, kuten hoitosuosituksen julkaisua ja hoitohenkilöstön koulutusta, joiden tavoitteena on vähentää vältettävien lääkkeiden käyttöä muistisairailla iäkkäillä. Iäkkäillä vältettäviä lääkkeitä ovat lääkkeet, jotka aiheuttavat iäkkäille enemmän haittaa kuin hyötyä. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi psyykenlääkkeet muistisairaille iäkkäille. Implementointistrategioilla tuetaan näyttöön perustuvien käytäntöjen käyttöönottoa terveydenhuollossa. Väitöstilaisuus on joulukuussa 2023 ja sen jälkeen jatkan opetusta sekä tutkimusta sosiaali- ja terveysjohtamisen laitoksella.
Miten päädyit tehtävääsi?
Työskentelin maisteriopintojen aikaan tutkimusavustajana terveystaloustieteen tiimissä sosiaali- ja terveysjohtamisen laitoksella ja valmistuttuani maisteriksi aloitin MEDIFF-hankkeessa projektitutkijana. Silloin jo osa työajastani piti sisällään opetustehtäviä ja opetuksen kehittämistä, ja jatkoin yliopisto-opettajana. Väitöskirjatutkimusta olen edistänyt opetustyön ohella ja välillä myös apurahatutkijana tutkimusvapaalla.
Mitä tutkit ja miksi?
Väitöskirjassani tutkin implementointia, eli näyttöön perustuvien käytäntöjen käyttöönottoa käytännön työhön terveydenhuollossa terveystaloustieteen näkökulmasta. Taustani on käytännön työssä ikääntyneiden palveluissa, ja minua onkin jo pitkään kiinnostanut ikääntyneiden ja muistisairautta sairastavien hyvinvointi. Maisteriopintojen aikaan huomasin, miten ongelmallista tutkimustiedon leviäminen käytännön työhön on ja löysin ohjaajani Eila Kankaanpään innoittamana implementointitutkimuksen. Terveystaloustieteen alalla implementointitutkimus ei ole perinteisesti tehty, joten väitöskirjassani vastaan tähän tutkimusaukkoon. Terveystaloustieteessä ja implementointitutkimuksessa on yhteinen tavoite ja myös oma motivaationlähteeni on parantaa väestön hyvinvointia vaikuttavien hoitokeinojen avulla. Vaikuttavilla interventioilla ei saada aikaan väestötason vaikuttavuutta, jollei implementaatioprosessi toteudu tavoitellusti.
Mitä tutkijan työsi käytännössä sisältää?
Tutkimustyö on jatkuvaa ajattelua ja uuden opettelua. Ydintehtäviä työssäni ovat tiedonhaku, lukeminen, tilastoanalyysit ja kirjoittaminen. Tämän lisäksi työ sisältää paljon yhteistyötä ja ideointia eri tahojen, kuten ohjaajien ja muiden tutkijoiden kanssa. Työhöni kuuluu myös kansallisten ja kansainvälisten verkostojen luomista ja ylläpitoa sekä omista tutkimuksista kertomista erilaisissa seminaareissa ja konferensseissa. Yksi työn parhaita puolia on myös, että pääsee kuulemaan muiden tutkimuksista ja saa palautetta seminaareissa ja konferensseissa.
Työkaverit ja terveystaloustieteen tiimistä löytyvä alan asiantuntemus ovatkin tärkein syy, miksi viihdyn nimenomaan tällä laitoksella.
Mervi Rantsi
Yliopisto-opettaja
Mikä on parasta tutkimuksessa ja tutkijana toimisena UEF:n STJ-laitoksella?
Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos on monitieteinen yhteisö, josta löytyy laajasti asiantuntemusta ja näkökulmia sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Terveystaloustieteen tiimissä on kiva ja kannustava ilmapiiri. Työkaverit ja terveystaloustieteen tiimistä löytyvä alan asiantuntemus ovatkin tärkein syy, miksi viihdyn nimenomaan tällä laitoksella. Itselleni myös kampuksella työskentely on mieluista, vaikka teen myös etänä. Yksi parhaista asioista sosiaali- ja terveysjohtamisen laitoksella on myös sen sijainti Kuopiossa. Kaupunki on perheelliselle erittäin mukava paikka asua ja elää.
Mitä tutkijan työ antaa sinulle ja suosittelisitko sitä muille?
Työ on itsenäistä ja vapaata, mutta toisaalta työ tutkijana vaatii itseohjautuvuutta ja epävarmuuden sietokykyä. Minun luonteelleni ja arvoihini työ sopii hyvin, mutta ei tietenkään kaikille.
Millaisia unelmia sinulla on tutkimuksen suhteen?
Unelmoin siitä, että saan ideoida ja toteuttaa ideoitani hyvässä tutkimusryhmässä. Sosiaali- ja terveydenhuollon alalla riittää taloustieteen näkökulmasta paljon hyviä tutkimusaiheita ja meneillä olevat tutkimukseni ovat synnyttäneet jatkotutkimusideoita, joita olisi tietenkin hienoa toteuttaa. Tutkimustyölläni toivon edistäväni myös tutkimustiedon käyttöönottoa ja sitä, että käyttöönottoa ymmärrettäisiin nykyistä enemmän.