Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Genomikeskuksen henkilökunta.

Itä-Suomen Genomikeskuksen johtaja professori Mikko Hiltunen, molekyylibiologi Joose Raivo, bioinformaatikko Anniina Oravilahti, Staff Scientist Seppo Helisalmi, tutkimuspäällikkö Jaana Hartikainen ja projektikoordinaattori Hanna Peltonen.

Itä-Suomen Genomikeskuksen palvelut uudelle tasolle

Itä-Suomen Genomikeskuksen palvelut laajenivat syövän geenidiagnostiikkaan. FIRI-rahoitus toi uutta vauhtia palvelukokonaisuuksien kehittämiseen.

Itä-Suomen Genomikeskus johtaa ihmisten terveyden ja sairauksien geneettistä tutkimusta Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella.  Keskeistä toimintaa on geenitutkimuksen infrastruktuurin ja tutkimusedellytysten kehittäminen ja ylläpitäminen sekä diagnostisten geenitestien tarjoaminen terveydenhuollon toimijoille. Keskuksella on myös erilaisia yhteistyöprojekteja akateemisten tutkimusryhmien, terveydenhuollon palveluntuottajien ja geenitietoa hyödyntävien yritysten kanssa. 

Genomikeskuksen ytimenä toimii geenidiagnostiikkalaboratorio, jossa tehdään muun muassa DNA- ja RNA-sekvensointia, genotyypitystä, geeniekspressiotutkimuksia sekä näihin liittyvää data-analytiikkaa. Laboratoriossa työskentelee huippuosaajia molekyylibiologian, genetiikan ja bioinformatiikan aloilta. Diagnostisten tutkimusten osalta Geenidiagnostiikkalaboratorio on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima (testauslaboratorio T321, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO 15189:2013). 

– Monitekijäisten tautien geenidiagnostiikassa olemme edenneet uudelle alueelle ja tarjoamme nyt diagnostista palvelua myös syöpätautien puolella. Olemme pystyttäneet kliiniseen käyttöön suunnatun 52 geeniä sisältävän geenipaneelin, jolla selvitetään kiinteiden kasvainten somaattisia mutaatioita. Diagnostiikkapalveluissa laatu, luotettavuus ja potilasturvallisuus ovat tärkeimpiä ohjenuoriamme, kertoo tutkimuspäällikkö, dosentti Jaana Hartikainen

– Meillä on meneillään myös muita mielenkiintoisia yhteistyöprojekteja, esimerkiksi vesistöjen DNA-tutkimukseen liittyvä hanke. Laboratoriomme osaamisella ja välineistöllä on mahdollista vastata moninaisiin tutkimustarpeisiin, lisää molekyylibiologi Joose Raivo.

Suomen Akatemia on myöntänyt Itä-Suomen Genomikeskukselle kansallisesti merkittäville tutkimusinfrastruktuureille tarkoitettua FIRI-rahoitusta. Viime vuonna käynnistyneessä FIRI-hankkeessa vahvistetaan Genomikeskuksen sekvensointikapasiteettia, automatisoidaan näyteprosessointia, laajennetaan ja tehostetaan palveluita ja kehitetään niiden markkinointia. Tavoitteena on olla geenitutkimuksen alalla paikallisten toimijoiden ensisijainen kumppani, joka tarjoaa huippuosaamista ja houkuttelevia palvelukokonaisuuksia helposti ja nopeasti. 

Hanna Peltonen.
Itä-Suomen Genomikeskuksen uusi projektikoordinaattori Hanna Peltonen.
NextSeq 2000 -systeemi mahdollistaa tehokkaan ja luotettavan uuden sukupolven sekvensoinnin (NGS).
NextSeq 2000 -systeemi mahdollistaa tehokkaan ja luotettavan uuden sukupolven sekvensoinnin (NGS).