Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Itä-Suomen yliopiston liput.

Itä-Suomen yliopisto sai 2,2 miljoonan euron rahoituksen neljään STN-hankkeeseen

Yliopisto on mukana kolmessa Demokratian tulevaisuus -ohjelman ja yhdessä Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä -ohjelman hankkeessa.

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) on myöntänyt yhteensä 29 miljoonaa euroa demokratian tulevaisuuden sekä vesiturvan tutkimukseen. Kymmenessä rahoitettavassa konsortiossa eli hankekokonaisuudessa tehdään pitkäjänteistä tutkimusta, jolla pyritään löytämään ratkaisuja keskeisiin yhteiskunnan haasteisiin.

Demokratian tulevaisuus (DEMOC) -ohjelmassa keskitytään demokratian nykyisiin ja tuleviin haasteisiin Suomessa ja kansainvälisesti. Ohjelmassa myönnettiin rahoitus viidelle konsortiolle, joista Itä-Suomen yliopisto on mukana kolmessa.

Demokraattisen osallistumisen esteiden ylittäminen yhdessä marginalisoitujen ja vähemmistöryhmien kanssa (OBAMA) -hankkeessa tutkitaan demokraattiseen osallistumiseen ja osallisuuteen liittyvää eriarvoisuutta ja kehitetään tutkimukseen pohjautuvia ratkaisuja erilaisten marginalisoitujen ja vähemmistöryhmien kontekstissa yhdessä näiden ryhmien edustajien ja heidän parissaan työskentelevien tahojen kanssa kanssatutkimuksen ja yhteiskehittämisen keinoin. OBAMA-konsortiota johtaa Helsingin yliopisto. Itä-Suomen yliopisto on partnerina konsortiossa oikeustieteiden laitoksen professorin Kaijus Ervastin johdolla. Konsortion muodostavat lisäksi Turun yliopisto, Åbo Akademi sekä Diakonissalaitos. Itä-Suomen yliopiston rahoitusosuus on 582733 euroa.

Den liberala demokratins resiliens i Finland (RESLIDE) -hanke tutkii liberaalin demokratian kestävyyttä Suomessa. Tutkimuskohteina ovat muun muassa poliittisen edustuksen ja osallistumisen epätasa-arvo sekä kansalaisten, poliitikkojen ja viranomaisten käsitykset demokraattisista normeista. Konsortiota johtaa Helsingin yliopisto. Itä-Suomen yliopiston partneriosuutta johtaa historia- ja maantieteiden laitoksen yliopistonlehtori Kimmo Elo, ja yliopiston rahoitusosuus on 554514 euroa.

Polarisaation torjuminen materiaalisen osallisuuden avulla (MaterialDemocracy) -hanke keskittyy demokratian tulevaisuuteen kehittämällä tietoperustaa ja asiantuntijuutta vastaamaan ilmastonmuutokseen, kaupungistumiseen, vihreään siirtymään ja lajikatoon liittyvin radikaaleihin yhteiskunnallisiin murroksiin. Konsortiota johtaa Aalto-yliopisto. Itä-Suomen yliopiston partnerina toimii historia- ja maantieteiden laitoksen professori Lasse Peltonen. Yliopiston rahoitusosuus hankkeessa on 486841 euroa.

Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä (WAWE) -ohjelma keskittyy veteen ja vesivaroihin yhteiskunnallisena kysymyksenä kansallisesti ja globaalisti. Suomessa on merkittävää vesiosaamista, joka luo vahvan perustan veteen liittyvien uusien ratkaisujen kehittämiselle. Ohjelmassa myönnettiin rahoitus viidelle konsortiolle, joista Itä-Suomen yliopisto on mukana yhdessä.

Kohti kestävää vesiturvallisuutta: veden globaalit yhteydet ja yhteiset ratkaisut (GloWater) -hanke tarkastelee veden, kestävyyden ja turvallisuuden kytköksiä Suomen, suomalaisten toimijoiden ja globaalien yhteyksien näkökulmasta. Konsortiota johtaa Suomen ympäristökeskus. Itä-Suomen yliopisto on konsortion partnerina ympäristö- ja biotieteiden laitoksen apulaisprofessori Miina Porkan johdolla. Itä-Suomen yliopiston rahoitusosuus hankkeessa on 559688 euroa.

STN valitsi rahoitettavien hankkeiden yhteydessä myös ohjelmajohtajat. WAWE-ohjelman johtajaksi valittiin ohjelmajohtaja, erikoistutkija Meri Kallasvuo Luonnonvarakeskuksesta ja DEMOC-ohjelman johtajaksi tutkija, VTT Heidi Härkönen Helsingin yliopistosta.

Lähde: Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston tiedote.

Lisätietoja

Vastuullisten tutkijoiden yhteystiedot tavoitat UEF Connect -verkkopalvelusta.

Yleiset tiedustelut: strateginentutkimus(at)aka.fi.