Itä-Suomen yliopistolle, Jyväskylän ammattikorkeakoululle ja Tampereen ammattikorkeakoululle on myönnetty huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun laatutunnus. Tunnuksen myöntää Suomen Olympiakomitean huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen laatutyön ohjausryhmä.
Laatutunnus tarkoittaa sitä, että urheilijoiden arki on toimivampaa korkeakouluissa, joissa opiskelun ohjaamisen käytänteet todennetusti tukevat urheilijaa urheilun ja opintojen yhdistämisessä. Itä-Suomen yliopisto on kolmas laatutunnuksen saanut yliopisto. Tutustu Itä-Suomen yliopiston raporttiin (pdf).
Laatutunnuksen saaneet korkeakoulut ovat tehneet pitkään tiivistä yhteistyötä omien alueidensa urheiluakatemioiden kanssa. Itä-Suomen yliopiston kumppaneita ovat Joensuun urheiluakatemia ja Kuopion alueen urheiluakatemia.
Joensuun urheiluakatemian urheilijamäärä on nykyisin 529 urheilijaa, joista 102 urheilijaa opiskelee Itä-Suomen yliopistossa.
– Urheiluakatemian ja yliopiston yhteistyö on erittäin merkittävä urheilevan opiskelijan arjessa. Kampus ja huippu-urheilun olosuhteet ovat lähellä, ja tieto kulkee toimijoiden välillä. Pitkä kehitystyö on lisännyt Itä-Suomen yliopiston ja urheiluakatemioiden tunnettuutta urheilevien opiskelijoiden keskuudessa, mikä näkyy myös alueen veto- ja pitovoiman parantumisena, kertoo Joensuun urheiluakatemian akatemiakoordinaattori Tarmo Koivuranta.
Kuopion alueen urheiluakatemian urheilijamäärä vuosittain on noin 600, joista Itä-Suomen yliopistossa opiskelevia urheilijoita on noin kuusikymmentä.
– Kuopion alueen urheiluakatemian ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä rakentuu aito kaksoisurapolku korkea-asteelle. Monipuolinen opintotarjonta, joustavat opiskelumahdollisuudet ja laadukkaat harjoitusolosuhteet vireässä kaupunkiympäristössä mahdollistavat urheilijaopiskelijan mielekkään arjen, luonnehtii Kuopion alueen urheiluakatemian toiminnanjohtaja Johanna Tikkanen.
Itä-Suomen yliopiston akateemisen rehtorin Tapio Määtän mukaan urheilijoiden kaksoisuraa tukevien joustavien opintopolkujen luominen on yliopistolle arvovalinta ja strateginen linjaus.
– Sitoutumistamme osoittaa muun muassa se, että huippu-urheilevien opiskelijoiden kaksoisuran edistäminen on kirjattu yliopiston koulutuksen johtosääntöön. Tärkeää onnistumisellemme on myös se, että hyvät ja helposti saavutettavissa olevat harjoitteluolosuhteet molemmissa kampuskaupungeissa tukevat urheilun ja opintojen yhdistämistä, Määttä kertoo.
Huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun tunnustus on herättänyt suurta kiinnostusta korkeakouluverkostossa. Nyt auditoitujen korkeakoulujen myötä Suomessa on jo kahdeksan todennetusti huippu-urheilijamyönteistä korkeakoulua.
– On ollut erittäin ilahduttavaa havaita se innostus, jolla korkeakoulut ovat lähteneet kehittämään toimintaansa urheilijoiden kaksoisuran tukemiseksi. Auditointiprosessi on syventänyt siihen osallistuneiden korkeakoulujen ja urheiluakatemioiden yhteistyötä entisestään, mikä on avainasia urheilijoiden arjen helpottamiseksi ja heidän kokonaisvaltaiseksi tukemisekseen. Huippu-urheilijamyönteisistä korkeakouluista on muodostumassa valtakunnallinen verkosto, mikä edesauttaa hyvien käytäntöjen jakamista ja toiminnan kehittämistä edelleen, sanoo opiskelijahuippu-urheilun erityisasiantuntija Jukka Tirri Olympiakomiteasta.
Laatumallissa kuusi arvioitavaa kokonaisuutta
Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen arviointi pohjautuu laatumalliin, joka koostuu kuudesta arviointialueesta ja 23 laatutekijästä. Nämä tekijät liittyvät muun muassa henkilökohtaiseen opintojen ohjaukseen, joustaviin opintojärjestelyihin, urheilun kautta hankitun osaamisen tunnistamiseen ja urheiluakatemian kanssa tehtävään yhteistyöhön. Yksi keskeisistä tavoitteista on myös sujuvoittaa urheilijoiden siirtymää korkeakouluopiskelijaksi toisen asteen opintojen jälkeen.
Arviointimallin rakentamiseen on saatu apua Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) asiantuntijoilta. Auditoinnit ovat osallistavia ja vuorovaikutteisia, ja niissä autetaan korkeakouluja tunnistamaan toimintansa vahvuudet, hyvät käytännöt ja kehittämiskohteet ja luodaan näin edellytyksiä toiminnan jatkuvalle kehittämiselle.
Itä-Suomen yliopiston, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Tampereen ammattikorkeakoulun auditoinnit toteutettiin kevään 2024 aikana ja viralliset tunnustukset myönnettiin huippuvaiheen kaksoisuraseminaarin yhteydessä Vaasassa 19.9.2024. Itä-Suomen yliopiston auditointitiimissä toimivat opiskelijapalvelun päällikkö Tuija Pasanen, koulutus- ja hakijapalveluiden päällikkö Erja Widgrén-Sallinen, toiminnanjohtaja Johanna Tikkanen Kuopion alueen urheiluakatemiasta, akatemiakoordinaattori Tarmo Koivuranta Joensuun urheiluakatemiasta, opiskelija Suvi Leinonen ja opiskelija Kalle Pyykkönen.
Lisätietoja:
Jukka Tirri, opiskelijahuippu-urheilun erityisasiantuntija, Suomen Olympiakomitea, jukka.tirri@olympiakomitea.fi, p. 044 780 0213
Tuija Pasanen, opiskelijapalvelun päällikkö, Itä-Suomen yliopisto, tuija.pasanen@uef.fi, p. 044 716 2145