Kriittiset metallit, kuten koboltti ja litium, ovat olennaisia vihreässä siirtymässä. Kansalaisten tietoisuus kriittisistä raaka-aineista on kuitenkin alhainen, mikä voi vaikuttaa heidän asenteisiinsa ja kaivostoiminnan hyväksyttävyyteen.
– Vihreän siirtymän kääntöpuoli on lisääntyvä kaivostoiminta. Suomessakin on parhaillaan käynnissä useita malminetsintä- ja kaivoshankkeita. Kiinnostavaa on, miten esimerkiksi kaivostoiminnan kielteiset ympäristövaikutukset vaikuttavat vihreään siirtymään ja millä ehdoilla siihen ollaan valmiita, yliopistotukija Tuija Mononen toteaa.
Mononen on mukana Oulun yliopiston johtamassa SEMACRET-hankkeessa, joka sai 7,5 miljoonan euron Horizon Europe -rahoituksen kriittisten raaka-aineiden kestävään etsintään Euroopan unionin alueella. Monosen johtamassa työpaketissa selvitetään, mitä EU-kansalaiset tietävät kriittisistä materiaaleista ja niiden tarpeista sekä sitä, kuinka tämä vaikuttaa heidän asenteisiinsa ja kaivostoiminnan hyväksyntään. Työpaketin osuus kokonaisrahoituksesta on lähes 840 000 euroa.
– Malminetsinnän ja kaivostoiminnan yhteiskunnallisesta hyväksynnästä on tullut koko alan tulevaisuuden keskeinen haaste. Vastuullinen toiminta on olennainen osa hyväksyntää. Kansalaiset ja yhteisöt tarvitsevat tietoa voidakseen osallistua keskusteluun ja mahdolliseen päätöksentekoon tietopohjaisesti, Mononen korostaa.
Malminetsinnän ja kaivostoiminnan yhteiskunnallisesta hyväksynnästä on tullut koko alan tulevaisuuden keskeinen haaste.
Tuija Mononen
Yliopistotutkija, SERM-tutkimusryhmän johtaja
Suomen kohteina Savukosken Akanvaara ja Sotkamon Terrafame
Mononen johtaa Itä-Suomen yliopiston SERM-tutkimusryhmää, joka keskittyy yhteiskuntatieteelliseen kaivostutkimukseen. SEMACRET-hankkeessa hänen tutkimusryhmänsä selvittää kansalaisten tietoisuutta kriittisistä materiaaleista ja heidän asenteitaan kaivostoimintaan Suomessa, Portugalissa, Puolassa ja Tšekissä. Suomesta tutkimuksessa ovat mukana Savukosken Akanvaara sekä Sotkamon Terrafame.
– Terrafame on kiinnostava kohde, sillä sieltä löytyvät Euroopan unionin suurimmat kobolttivarat.
Tutkijat ovat selvittäneet paikallisten asukkaiden asenteita kaivostoimintaan Sotkamossa jo pitkään. Talvivaaran ongelmista huolimatta sotkamolaiset ovat Monosen mukaan suhtautuneet kaivostoimintaan yllättävän myönteisesti. Vuonna 2016 toteutetussa vertailututkimuksessa havaittiin, että Sotkamossa 71,7 prosenttia vastaajista hyväksyi kaivostoiminnan. Koko maassa vastaava luku oli 73,7 prosenttia.
– Terrafame otettiin mukaan SEMACRET-tutkimukseen, jotta saamme myös vertailutietoa siitä, onko kaivostoiminnan hyväksynnässä tapahtunut muutosta. Lisäksi Terrafamen akkumineraali- ja kemikaalituotanto liittyvät vahvasti vihreään siirtymään.
Kansalaisten tietoisuutta vihreästä siirtymästä ja kriittisistä metalleista halutaan lisätä
SEMACRET-tutkimuksessa selvitetään, mistä kansalaiset saavat tietoa vihreästä siirtymästä ja mistä he haluaisivat sitä saada – tutkijoilta, tiedotusvälineistä, naapureilta, ympäristöjärjestöiltä, viranomaisilta vai kaivostoimijoilta.
Neljässä tutkimuksen kohdemaassa toteutetaan kansallinen verkkokysely, jossa selvitetään kansalaisten tietopohjaa, tietoisuutta, asenteita ja hyväksyntää vihreästä siirtymästä ja kaivostoiminnasta. Tutkimuksen kohdepaikkakunnilla järjestetään myös työpajat hankkeen alkaessa ja päättyessä sekä haastatellaan paikallisia sidosryhmiä.
Tutkimuksessa seurataan myös sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua aiheesta. Tähän syventyy Kyle Bahr, joka yksi kansainvälisesti tunnetuimmista kaivostoiminnan sosiaalisen toimiluvan kysymyksiin syventyneistä tutkijoista.
– Eri menetelmillä tuotamme tietoa vihreään siirtymään ja kaivostoiminnan hyväksyntään liittyvistä tärkeimmistä haasteista. Tulokset kertovat sidosryhmien huolenaiheista ja tiedosta, asenteista ja hyväksynnästä.
SEMACRET-hankkeen muissa työpaketeissa keskitytään maaperän metallipitoisuuksien kartoittamiseen kestävillä malminetsintämenetelmillä.
– Meidän tehtävänämme on tuottaa materiaalia kansalaisten tietoisuuden lisäämiseksi. Teemme myös muun muassa politiikkasuosituksia ja visualisoimme tutkimuksen tulokset sekä teemme kansalaisille suunnatun tiiviin tietopaketin kriittisistä materiaaleista ja vihreästä siirtymästä.
Itä-Suomen yliopistossa toteutettavassa työpaketissa on mukana seitsemän tutkijaa.
Lisätietoja
Yliopistotutkija Tuija Mononen, puh. 050 372 8627, tuija.mononen(at)uef.fi, UEF Connect