Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Kaisa Huhta.

Kaisa Huhdalle 1,5 miljoonan ERC-rahoitus energiaoikeuden tutkimukseen

Apulaisprofessori Kaisa Huhta Itä-Suomen yliopiston Ilmasto-, energia- ja ympäristöoikeuden keskuksesta (CCEEL) on saanut Euroopan tutkimusneuvoston ERC Starting Grant -rahoituksen energiaoikeuden yleisten oppien kehittämiseen.

ERC-rahoitukset ovat Euroopan arvostetuimpia ja kilpailluimpia. Lupaaville tutkijoille uraauurtaviin tutkimushankkeisiin tarkoitettua ERC Starting Grant -rahoitusta saa noin 13 prosenttia hakijoista. Huhdalle myönnetyn viisivuotisen apurahan suuruus on 1,5 miljoonaa euroa.

Huhdan johtamassa INTEL-hankkeessa tunnistetaan ja analysoidaan energiaoikeuden käsitteitä ja periaatteita sekä kehitetään niihin perustuvia teorioita. Nämä yleiset opit toimivat oikeudenalojen perustana ja vakauttajina ja ohjaavat lainsäätäjän, tuomioistuinten ja juristien toimintaa säännösten tunnistamisessa, arvottamisessa ja tulkinnassa.

- Toisin kuin muilla oikeudenaloilla, energiaoikeudella ei ole vakiintuneita yleisiä oppeja. Sekä energiakriisin että puhtaan energian siirtymän näkökulmasta tällaisille oikeudenalaa vakauttaville ja ennakoitavuutta parantaville yleisille opeille on erityinen tarve, Huhta kertoo.

Tutkimuksessa hyödynnetään koneoppimista

Tutkimushanke tuottaa tietoa energiaoikeuden yleisistä opeista oikeustieteille uudenlaisella menetelmien yhdistelmällä. Tutkimuksessa yhdistetään lainoppia, haastatteluja, yhteiskehittämistä sekä koneoppimista tuottamaan uutta tietoa oikeuslähteiden sisällöstä sekä lainsäätäjien, tuomareiden ja juristien toiminnasta energiaoikeuden kentällä.

– Odotan paljon hankkeen koneoppimisosuudelta. Uudenlaisen menetelmällisen yhdistelmän vuoksi tutkimuksella on potentiaali merkittäviin läpimurtoihin paitsi energiaoikeudessa, myös yleisemmin oikeustieteessä. Tulemme saamaan uudenlaista tietoa siitä, miten oikeudenalojen yleiset opit syntyvät ja kehittyvät ja miten niitä voidaan rakentaa. Olen myös utelias näkemään, voidaanko koneoppimisella joltain osin jopa korvata perinteistä laintulkintaa – jos voidaan, sillä on kauaskantoisia seurauksia oikeustieteen kehitykselle, Huhta kertoo.

Hanke perustuu laajaan eurooppalaiseen ja maailmanlaajuiseen energiaoikeudelliseen yhteistyöverkostoon, jossa mukana on muun muassa European University Institute:n Florence School of Regulation, jossa Huhdalla on osa-aikainen professuuri. Tutkimus toteutetaan Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden ja tietojenkäsittelytieteen laitoksilla. Tietojenkäsittelytieteen laitoksella hankkeen tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat apulaisprofessori Mohammed Saqr ja akatemiatutkija Sonoles López Pernas.

Huhta on mukana Itä-Suomen yliopiston monitieteisessä RESOURCE-tutkimusyhteisössä (Sustainable Resource Society: Circular Economy, Energy and Raw Materials).

Lisätietoja:

Apulaisprofessori Kaisa Huhta, puh. 050 594 7271, kaisa.huhta(at)uef.fi, UEF Connect