Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Epäteräviä valopisteitä.

Kaksi väi­tös­kir­ja­pal­kin­toa Marta Cortina-​Escribanolle

Lakkakääpä (Ganoderma lucidum) on yksi taloudellisesti merkittävimmistä erikoissienistä maailmassa. Luken tutkija Marta Cortina-Escribano tutki väitöskirjassaan ensimmäistä kertaa suomalaisia lakkakääpiä. Lakkakäävän salaisuudet toivat Cortina-Escribanolle kaksi väitöskirjapalkintoa.

Luonnonvarakeskuksen tiedote 10.4.2025

Cortina-Escribano tarkasteli tutkimuksessaan suomalaisten metsien lakkakääpäkantojen geneettistä monimuotoisuutta, kasvatusolosuhteita ja sienten sisältämää bioaktiivista yhdistettä β-glukaania. Tutkimus osoitti, että lakkakäävän viljelyssä voidaan hyödyntää kasvualustoina puunjalostusteollisuuden sivuvirtoina syntyviä puutähteitä kuten haapa- ja koivuhaketta.

Tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että lakkakääpä vähentää mäntyjakeiden lingniinipitoisuutta. Sienellä vaikuttaa siten olevan potentiaalia myös biologisena esikäsittelymenetelmänä selluteollisuudessa. 

Sekä Suomen Luonnonvarain Tutkimussäätiö että Suomen Metsätieteellinen Seura palkitsivat Cortina-Escribanon väitöskirjatyöstään (Selective breeding and taxonomy of laccate Ganoderma species originating from Finland ). Palkintojen perusteluissa mainitaan, että tutkimuksella on merkittävä uutuusarvo. Väitöstyössä yhdistyvät niin tieteellinen korkeatasoisuus, patenttiin johtanut innovatiivisuus, käytännönläheisyys kuin kaupallinen hyödynnettävyyspotentiaali. Työ edistää suomalaisen puumateriaalien hyödyntämistä bio- ja kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.

"Olen erittäin kiitollinen Suomen Metsätieteellisen Seuran ja Suomen Luonnonvarain tutkimussäätiön myöntämistä väitöskirjapalkinnoista. On kunnia saada näin merkittävät tunnustukset väitöskirjastani", tutkija Marta Cortina-Escribano sanoo.

Tällä hetkellä Cortina-Escribano tekee biomateriaalitutkimusta Luken toimipaikalla Joensuussa ja jatkaa yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston sekä japanilaisten yhteistyökumppanien kanssa.

Lisätietoja:

Tutkija Marta Cortina-Escribano, Luonnonvarakeskus, puh. 029 532 2334, etunimi.sukunimi@luke.fi

Avainsanat