Itä-Suomen yliopisto on mukana kansainvälisessä hankkeessa, jossa tavoitteena on parantaa kykyä katastrofiriskien vähentämiseen Itämeren alueella. Hankkeessa pyritään vahvistamaan viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan välistä yhteistyötä kriisinhallinnassa. Itä-Suomen yliopistossa toteutetaan koulutuksellinen osahanke, jossa lisätään opiskelijoiden ja tulevien johtajien tietämystä aiheesta.
– Tulevien johtajien kouluttaminen on äärimmäisen tärkeää. Jotta yhteiskunnan resilienssiä kriisitilanteissa voitaisiin lisätä, valmistelemme osahankkeessamme parempaa opetusta ja vuorovaikutteista oppimista, joka on pedagogisesti sekä kansainvälisesti testattua ja perusteltua, sanoo Itä-Suomen yliopiston osahanketta johtava apulaisprofessori Aija Lulle.
Mukautettuihin menetelmiin perustuvan opetuksen ja oppimisen suunnittelussa hyödynnetään luentoja ja vuorovaikutteisia työpajoja. Ne edesauttavat yhteistyömallin siirtämistä ja monistamista kansainvälisesti ja alueellisesti.
Enhancing Capacities in Disaster Risk Reduction by Facilitating Public-Civil Cooperation (CREWS) -hankkeeseen osallistuu useita toimijoita. Hanketta rahoittaa Euroopan unionin Interreg Itämeren alueen ohjelma, ja se sai rahoituksen 107 hakemuksen joukosta. Sen lähtökohtana on kansalaisyhteiskunnan potentiaalin hyödyntäminen ympäristökatastrofeissa ja sotilaallisissa kriisitilanteissa. Pyrkimyksenä on voimaannuttaa paikallisyhteisöjä ja kaventaa kuilua virallisten ja epävirallisten toimijoiden välillä katastrofien hallinnassa.
CREWS-hanke lähestyy kriisinhallintaa edistämällä koko yhteiskunnan huomioivaa lähestymistapaa. Hankkeessa kehitetään yhteistyömalli ja digitaalinen työkalu, joiden avulla tuetaan tehokasta koordinointia viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden, kuten vapaaehtoisten, välillä. Hankkeessa kehitettäviä työkaluja voidaan mukauttaa erilaisten alueiden tarpeisiin ja monenlaisiin katastrofitilanteisiin, kuten äärimmäiset sääilmiöt ja sotilaalliset kriisit.
Vuosina 2025–2028 toteutettavaa hanketta johtaa Hampurin kaupungin Altonan piirikunnan toimisto. Siinä rakennetaan valmiuksia varautumiseen ja reagointiin sekä edistetään yhteiskunnallista turvallisuuskulttuuria Itämeren alueella Euroopan unionin Itämeren alueen strategian (EUSBSR) turvallisuuspolitiikan alueen (PA Secure) mukaisesti.
Hampurin kaupungin johtaman hankkeen kumppaneita ovat Varsovan kaupunki, Itämeren valtioiden neuvoston sihteeristö, Danish Civil Protection League, Viron pelastuslaitos, Liettuan sisäministeriön alainen palo- ja pelastusosasto, Hampurin kaupungin palo- ja pelastuspalvelu (HFRS), Jelgava Digital Centre, Klaipedan yliopisto, Liettuan Punainen Risti, Latvan valtion palo- ja pelastuspalvelu, Suomen pelastusalan keskusjärjestö sekä Itä-Suomen yliopisto.