Haaveena biolääketieteen opinnot? Lue millaista on opiskella biolääketiedettä. Opiskelija Eerika Takala kertoo kokemuksia ja vinkkejä opinnoista. Eerika opiskelee neljättä vuotta biolääketiedettä Itä-Suomen yliopistossa, Kuopiossa. Hän toimii UEF-lähettiläänä lukuvuonna 2021-2022.
Olen Eerika Takala, 23 vuotta ja suoritan tällä hetkellä biolääketieteen 4. vuoden opintoja. Olen kotoisin Keski-Pohjanmaalta Kannuksesta, mutta olen asunut jo kolme vuotta Kuopiossa, jonne olen kotiutunut erinomaisesti.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon biolääketieteen opintoihin?
Kun ensimmäisen kerran törmäsin biolääketieteen koulutusohjelmaan abivuonna, tiesin heti, että haluan päästä opiskelemaan juuri biolääketiedettä. Seuraavaksi piti miettiä, haluanko ensisijaisesti hakea opiskelemaan Kuopioon vai Turkuun, joissa biolääketiedettä voi opiskella. Turku oli kaupunkina minulle entuudestaan tuttu, mutta Kuopio ei ollenkaan. Kuopion koulutusohjelma vaikutti kuitenkin itselleni paremmalta vaihtoehdolta, joten päätin hakea ensimmäisenä vaihtoehtonani Kuopioon, Itä-Suomen yliopistoon opiskelemaan.
Miten olet viihtynyt opiskelukaupungissasi Kuopiossa?
Kuopio ei ollut minulle ennestään yhtään tuttu kaupunki ja täytyy myös myöntää, että hetkellisesti vähän järkytyin, kun tajusin muuttavani Pohjois-Savoon opiskelemaan, sillä en ollut osannut yhdistää Kuopiota Savoon. Pienestä kaupungista lähtöisenä olin kuitenkin äärimmäisen innoissani päästessäni muuttamaan isompaan kaupunkiin ja aloittamaan opinnot juuri Kuopiossa. Kotiuduin Kuopioon todella nopeasti ja eniten minua on viehättänyt heti alusta alkaen veden läheisyys kaikkialla. Kiireisinä aikoina on ihana istahtaa järven äärelle nollaamaan ajatuksia ja nauttimaan kauniista maisemista.
Kuopio on opiskelukaupunkina erittäin viihtyisä ja juuri sopivan kokoinen. Täällä on ihanan rento tunnelma, mutta kuitenkin tarpeeksi menoa ja tekemistä. Etäisyydet ovat lyhyet, joten esimerkiksi pyörällä pääsee sujuvasti kaikkialle. Kuopiossa luonto on äärimmäisen kaunista jokaisena vuodenaikana, mistä itse olen nauttinut ja saanut paljon hyvää fiilistä. Lyhyesti sanottuna täällä Savon sydämessä opiskelijan on hyvä ja helppo olla.
Tällä hetkellä Kuopion kampuksella hienointa on ehdottomasti Snellmanian uusittu ensimmäinen kerros ja kirjasto. Uudet tilat ovat todella hienot ja kutsuvat, niissä kelpaa opiskella! Lisäksi kampusravintoloiden ruoka on erittäin lähellä sydäntäni.
Mikä on parasta biolääketieteen opinnoissa?
Parasta opinnoissani on ehdottomasti niiden monipuolisuus sekä kurssien että opetusmenetelmien suhteen. Ennen opintojen aloittamista minulla oli käsitys, että opinnot koostuvat enimmäkseen vain luennoista. Opintoihimme kuuluu kuitenkin paljon muutakin, kuten laboratorioharjoituksia ja ryhmätöitä, joissa pääsee mahtavalla porukalla yhdessä tekemään erilaisia harjoituksia ja töitä. Lisäksi tietenkin kaikessa yksinkertaisuudessaan on mahtavaa saada opiskella juuri sitä alaa, mihin on halunnut ja minkä kokee omakseen.
Tähtihetkesi opintojen aikana?
Tähtihetkeni opintojen aika on viime keväänä suorittamani harjoittelu yliopiston tutkimusryhmässä. Koronan takia meillä jäi käytännön laboratorioharjoittelu vähäiseksi, joten oli mahtavaa päästä harjoittelussa palauttamaan mieleen jo opittuja asioita ja oppimaan lisää. Harjoittelu lisäsi huimasti itseluottamustani osaamiseeni ja taitoihini. Ennen kaikkea sain erinomaista kokemusta tutkimusryhmän toiminnasta. Lisäksi tunne siitä, että olen omalla alallani vahvistui entisestään harjoittelun aikana. Maisteriopintojen alettua olen huomannut, että harjoittelun aikana opituista tiedoista ja taidoista on apua myös tämänhetkisissä opinnoissa. On helpompi ymmärtää kokonaisuuksia, kun voi verrata teoriatietoa omiin käytännön kokemuksiin.
Valitsin UEFin, koska sain valita vapaasti itseäni eniten kiinnostavan koulutusohjelman kaikkien yliopistojen tarjonnasta.
Eerika Takala
UEF-lähettiläs
Mikä on unelmatyösi, mitä odotat tulevaisuudelta?
En osaa määrittää unelmatyötäni, sillä en ole vielä ihan varma, mikä minua kiinnostaa eniten ja millaisiin työtehtäviin haluaisin ensisijaisesti hakeutua. Uskon ja toivon kuitenkin, että jollain tavalla tulevaisuudessa tulen työskentelemään syöpätutkimuksen parissa.
Biolääketieteeltä voi työllistyä todella laajasti erilaisiin työtehtäviin oman mielenkiinnon mukaan, mikä on mielestäni yksi alamme vahvuuksista.
Vinkkejä biolääketieteen alalle hakevalle
- Tutustu Kuopion ja Turun koulutusohjelmiin ja niiden eroavaisuuksiin. Maisterivaiheen pääaine on Kuopiossa molekyylilääketiede ja Turussa lääkekehitystiede.
- Pääsykokeisiin valmistautuessa katso vanhoja pääsykokeita, jos ne vain jostain löytyvät ja harjoittele niiden avulla tehtäviä. Tämä auttoi itseäni paljon!
- Tee parhaasi ja jos se ei hakuvuonnasi riitä opiskelupaikan saamiseksi, älä lannistu. Uusi hakukerta tulee joka vuosi!