Emma opiskelee logopediaa Itä-Suomen yliopistossa, Joensuun kampuksella. Lue Emman kokemuksista opinnoistaan ja opiskelijan arjesta. Logopedian koulutus on uusi Itä-Suomen yliopistossa ja Emma onkin yksi ensimmäisistä alan opiskelijoista Joensuussa.
– Olen Emma Vuo, 19 vuotta ja kotoisin Savonlinnasta. Aloitin logopedian opinnot tänä syksynä.
Logopediassa yhdistyvät monet mielenkiinnonkohteet
Emma kertoo huomanneensa logopedian vaihtoehdon lukion toisen vuoden aikana. Hänellä oli aivan toiset suunnitelmat vielä yläkoulussa, mutta haaveet toimittajan urasta eivät enää lukion edetessä tuntuneetkaan omilta, vaikka alalta oli vähän työkokemustakin.
– En oikein vielä tiennyt, mitä haluaisin opiskella. Isä huomasi lehdessä artikkelin, jossa esiteltiin aloja, joihin tarvittiin lisää työntekijöitä ja kehotti vilkaisemaan sitä, Emma muistelee
Emma muistaa ihastuneensa alaan heti jutun lukemisen jälkeen, kun oivalsi, mistä logopediassa ja puheterapeutin työssä oli kyse. Alassa yhdistyvät hienolla tavalla puhe, kommunikaatio ja vuorovaikutus. Emma on aina ollut kiinnostunut äidinkielestä ja myös vieraat kielet ovat tuntuneet mielenkiintoisilta. Lisäksi esiintyminen on ollut mieluista ja toisten auttaminen tärkeää.
– Kaikki minulle mieluisat asiat yhdistyivät yhdessä alassa, niin se herätti heti mielenkiinnon, Emma summaa.
Tuttujen mielenkiinnonkohteiden lisäksi alan houkuttelevuutta lisäsivät vielä psykologian ja lääketieteen nivoutuminen opintoihin.
Logopedian koulutus ykkösvaihtoehtona
Emma haki viime kevään yhteishaussa vain logopediaan ja UEF oli haussa ensimmäisenä vaihtoehtona. Hakukohde olikin todella suosittu jo ensimmäisellä hakukerralla Itä-Suomen yliopiston koulutustarjonnassa ja opiskelupaikka aukeni vain harvoille hakijoille. Koulutukseen voi tulla valituksi joko todistusvalinnalla tai valintakokeen kautta. Tuore opiskelija muistaakin edelleen, miltä valintapäätös tuntui.
– Opiskelupaikka tuntui todella epätodelliselta. En uskonut, että pääsisin sisälle ekalla kerralla. Aivan huikea fiilis!
Työelämä tutuksi jo logopedian opintojen alusta alkaen
Kurssit ja uuden oppiminen sekä tutustuminen omaan opiskelijaryhmään ovat olleet Emman mielestä opiskelun parasta antia tähän mennessä. Hän kokee, että kaikki voivat olla ihan omia itsejään pienessä ja tiiviissä porukassa. Kaikkien mielipiteet otetaan avoimesti vastaan ja kaikki tulevat kuulluksi. Työelämäänkin on jo päässyt tutustumaan. Tutustumiskäyntejäkin on ollut sairaalaan ja terveysasemalle. Lisäksi koulutuksessa on järjestetty työelämäpaneeleja, joissa puheterapeutit ovat olleet kertomassa omasta työstään ja urapoluistaan. Opiskelijat on otettu avosylin vastaan myös työelämänedustajien toimesta.
– Logopedian työyhteisöön ja puheterapeutteihin tutustuminen on ollut hienointa, Emma kertoo
Logopedian opinnot koostuvat hyvin monen tieteenalan kokonaisuuksista. Tutkinnon perusrakenne on aika tarkasti määritelty, mutta lisäksi voi valita myös muita mielenkiintoisia opintoja mukaan. Psykologia ja lääketiede ovat valmiiksi koostettuja sivuaineita. Lääketiedettä tullaan opiskelemaan etänä Kuopion kampukselta käsin, jossa Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunta sijaitsee. Myös harjoittelujen kautta voi suunnata tutkintoa itseä kiinnostaviin aiheisiin. Opinnot ovat vielä hyvin alussa, mutta harjoittelut siintävät jo edessäpäin mielenkiintoisina kokonaisuuksina.
– Harjoitteluja odotan, vaikka ne jännittävät, ja ensimmäinen harkka onkin jo ensi syksynä, Emma kertoo.
Logopedian harjoittelut alkavat toisena opintovuotena, ensimmäisenä keskiössä on artikulaatiohäiriöasiakas ja myöhemmissä kandivaiheen harjoitteluissa lapsi- ja aikuisasiakas. Maisterivaiheen harjoitteluissa työskennellään moniammatillisen klinikan parissa yhteistyössä psykologian opiskelijoiden kanssa, vapaavalintaisessa harjoittelussa sekä opintojen lopuksi neljän kuukauden loppuharjoittelussa. Harjoittelut tehdään yhteistyössä julkisten ja yksityisten toimijoiden kanssa.
Emma kiittelee, että opiskelijat on otettu todella hyvin mukaan uuden koulutuksen kehittämiseen. Palautetta kerätään ja opiskelijat ovat kiinteästi mukana kehittämisessä.
– On ollut hienoa nähdä se, kuinka paljon meitä varten on tehty töitä ja suunniteltu monipuolista opetusta, Emma tiivistää.
Kaikki minulle mieluisat asiat yhdistyivät yhdessä alassa, niin se herätti heti mielenkiinnon,
Emma Vuo
Juuri sopivankokoinen Joensuu
Emma on kotiutunut Joensuuhun hyvin. Kaupunki oli hieman tuttukin, ja pari kaveria asui täällä jo ennestään. Kesän aikana hän pääsi tutustumaan tulevaan opiskelukaupunkiin vielä paremmin. Hän kuvaa Joensuuta juuri sopivankokoiseksi, ei liian suureksi, eikä liian pieneksi kaupungiksi. Uuden asuinpaikan etuja ovat myös Savonlinnan läheinen sijainti, luonnonläheisyys sekä hyvät urheilu- ja harrastusmahdollisuudet. Emman mielestä Joensuu on siisti ja hyvin hoidettu kaupunki ja ihmiset mukavanoloisia.
Lenkkeily ja luonnossa kävely ovat Emman tärkeimpiä harrastuksia. Talvella laskettelu on mieluista ja siihen Pohjois-Karjalassa on hyvät mahdollisuudet, Kolikin on lähellä.
– Yliopistolla olisi myös mahdollisuuksia harrastaa ja näitä aion hyödyntää. SYKETTÄ-ryhmäliikuntatunnit voisivat kiinnostaa erityisesti, Emma suunnittelee.
Hän kokee, että kampuksella opiskelijapalvelut toimivat hyvin ja opettajat ovat hyvin ammattitaitoisia. Logopedialle on tehty myös aivan uusia tiloja juuri tämän koulutuksen tarpeisiin.
– Terapiahuoneeseen olemme tutustuneet, ja uusia laboratoriotiloja olemme päässeet jo katsomaan, Emma kuvailee.
Joensuun kampuksella parasta ovat itseopiskelutilat. Opiskelijoille on tarjolla monenlaisia tiloja. esimerkiksi kirjastolla on käytössä myös 24/7-tila, jossa voi opiskella omatoimisesti mihin aikaan vain itselle sopii. Emma kuvailee, että erityisesti kirjastolla on oikea yliopistokampuksentuntu. Kirjaston ja Opparin palvelutiskeiltä saa aina tarvittaessa apua. Lisäksi Emma kiittelee hyviä ruokailutiloja ja edullista maistuvaa opiskelijaruokaa.
Tulevaisuus täynnä mahdollisuuksia
Emma suhtautuu tulevaisuuteen avoimin mielin eikä tahdo lyödä mitään suunnitelmia lukkoon vielä tässä vaiheessa opintojaan. Hän haluaa ehdottomasti tutustua kaikkiin vaihtoehtoihin ja kentältä tulisi ensin saada kokemusta.
– Lasten kanssa tykkään olla ja heidän kanssaan olisi kiva tehdä työtä. Ryhmävalmennus esimerkiksi vanhemmille ja ohjaustyö tuntuisivat myös mielekkäiltä, Emma pohtii.
Emman vinkit logopedian koulutuksesta haaveilevalle
Emmalla on hyviä vinkkejä kaikille, jotka suunnittelevat hakevansa logopedian opintoihin.
- Valintakoetta varten tilastomatematiikan ja englannin kielen hallinnasta on hyötyä.
Englannin kieltä kannattaa myös harjoitella vaikkapa artikkeleita lukemalla. Lisäksi päättely- ja ongelmanratkaisutaidot kannattaa ottaa haltuun.
- Älä panikoi, se vie vain turhaa aikaa ja energiaa. Tämänkin energian voi kohdistaa paremmin itse asiaan ja opiskeluun. On hienoa, että sinulla on unelmat ja tavoitteet, mutta muista myös lepo ja vapaa-aika!