Iiris Soininen opiskelee ympäristöpolitiikkaa Itä-Suomen yliopistossa. Luonnontieteistä ja yhteiskuntatieteistä jo lukiossa kiinnostunut opiskelija koki maantieteen ja ympäristöpolitiikan koulutusvaihtoehdon heti omakseen ja on viihtynyt Joensuussa erittäin hyvin. Lue Iiriksen kokemuksista ja kurkkaa myös hänen vinkkinsä hakijalle.
– Moikka! Mun nimi on Iiris Soininen, ja olen toisen vuoden ympäristöpolitiikan opiskelija. Olen 21-vuotias, ja suoritin naisten vapaaehtoisen asepalveluksen ennen kuin aloitin opiskelut yliopistossa. Olen kotoisin Uudestakaupungista, mutta ylioppilaaksi kirjoitin Turussa luonnontiedelinjalta. Sivuaineiksi opintoihini olen valinnut johtamisen sekä projektiosaamisen kokonaisuuden, sillä toivon niiden suuntaavan minua itselleni mieluiseen työhön tulevaisuudessa. Minua kiinnostaa jonkin verran myös ympäristöoikeus ja kestävän tulevaisuuden opinnot, mutta onneksi sivuaineen voi tehdä vielä myös maisterivaiheessa.
Kuinka päädyit valitsemaan ympäristöpolitiikan opinnot Itä-Suomen yliopistossa?
– Lukiossa minua kiinnosti sekä yhteiskuntatieteet että luonnontieteet, minkä pohjalta lähdin etsimään netistä itselleni sopivaa koulutusta. Jo aika aikaisessa vaiheessa lukiota löysin ympäristöpolitiikan ja maantieteen koulutusohjelman, ja se kuulosti heti minulle sopivalta. Jonkun verran pohdin kuitenkin Joensuuhun lähtemistä, koska se tarkoitti toiselle puolelle Suomea muuttamista. En ole kuitenkin katunut hakemista tai tänne muuttoa ollenkaan. Tällä hetkellä osaan itse asiassa antaa suurta painoarvoa sille, ettei ympäristöpolitiikkaa pysty opiskelemaan missään muualla Suomessa. Eikä minulla ollut myöskään mitään muuta alaa mielessä, joten valinta oli senkin osalta helppo. Itse pääsin opiskelemaan todistusvalinnalla, mutta minulla on myös paljon valintakokeella opiskelemaan päässeitä kavereita.
Mikä tekee Joensuusta ja kampuksesta erityisen?
– Olen kotiutunut Joensuuhun hyvin, ja mielestäni täällä on kaikkea mitä opiskelijakaupungilta osasin toivoa. Etäisyydet keskustassa ovat lyhyitä, erilaisia tapahtumia on monipuolisesti ja harrastusmahdollisuuksia on paljon. Lisäksi kampusrakennukset ovat selkeitä, siistejä ja monipuolisia. On myös hienoa, että täällä on paljon erilaisia opiskelutiloja, niin rauhalliseen itsenäiseen työskentelyyn kuin ryhmätöiden tekoonkin.
Minkälaisia tavoitteita sinulla on ympäristöpolitiikan opintojen ja tulevaisuuden suhteen?
– Tällä hetkellä tavoitteeni olisi valmistua neljässä vuodessa, mutta en ota siitä paineita, vaan suunnitelmaa voidaan muuttaa tarpeen mukaan. On kuitenkin kiva, että meidän opinnot ovat niin helposti mukautettavissa eri ihmisten tarpeisiin ja aikatauluihin.
– Valmistumisen jälkeen toivoisin tietenkin pääseväni oman alani töihin. En vielä osaa sanoa, mitä tarkalleen ottaen haluaisin tehdä, mutta erityisesti kaikki projektiluonteinen työnteko kiinnostaa. Tulevaisuudessa unelmoisin pääseväni myös johonkin johtoasemaan, jossa pääsisin vaikuttamaan oikeasti minulle tärkeisiin asioihin.
– Tähän mennessä yksi parhaista puolista opinnoissani on ollut se, että on oppinut hahmottamaan suuria kokonaisuuksia ja sitä, miten niin moni asia oikeastaan linkittyy toisiinsa. Oli myös hienoa huomata, kuinka erilaisia opintojaksoja jo ensimmäisen vuoden aikana meille tarjottiin, ja kuinka paljon itse pystyi vaikuttamaan omiin opintoihinsa. Vaikka kurssien opiskelun suunnittelu ja aikataulujen miettiminen on välillä haastavaa, niin olen oppinut tykkäämään siitä paljon. Se, että on oikeasti vastuussa omien opintojensa etenemisestä, on kyllä hyvin vapauttavaa.
Älä stressaa liikaa ja suhtaudu asioihin joustavalla mielellä. Välillä se voi olla haastavaa, mutta ympäristöpolitiikankin alalla tulee tutuksi ajatus siitä, että muuttuvassa maailmassa muutoksia tulee tapahtumaan, ja kaikkiin niistä ei vaan voi varautua etukäteen. Avoin mieli onkin kaikin puolin tärkeä taito!
Iiris Soininen
UEF-lähettiläs
Voitko jakaa jonkin erityisen mieleenpainuvan hetken opinnoistasi?
– Minulle on jäänyt opintojeni alusta sellainen hetki mieleen, kun tajusin kuinka suuri osa identiteettiäni opiskelijastatus on nykyään. Tietenkään en halua, että minut kohdataan kaikkialla vain pelkästään ympäristöpolitiikan opiskelijana, mutta toisaalta se identiteetti on minulle hyvin mieleinen, ja nykyään tärkeä osa sitä miten lähden esittelemään itseni. Nähtäväksi jää, miltä sitten työelämässä tuntuu, kun tämä osa elämästäni jää taakse.
Iiriksen vinkit ympäristöpolitiikan opinnoista kiinnostuneille
– Ympäristöpolitiikasta kiinnostuneille hakijoille haluaisin kertoa, kuinka hienoa opiskeluelämä kaikkine osa-alueineen tällä alalla on. Antaisin hakijoille myös kolme vinkkiä:
- Oman intohimon kohteena olevan alan opintoihin hakemiseen kannattaa nähdä vaivaa. On niin palkitsevaa opiskella alaa, joka oikeasti kiinnostaa!
- Seuraa ajankohtaista keskustelua ja uutisointia ympäristöpolitiikasta, se antaa paljon valmiuksia tuleviin opintoihin.
- Älä stressaa liikaa ja suhtaudu asioihin joustavalla mielellä. Välillä se voi olla haastavaa, mutta ympäristöpolitiikankin alalla tulee tutuksi ajatus siitä, että muuttuvassa maailmassa muutoksia tulee tapahtumaan, ja kaikkiin niistä ei vaan voi varautua etukäteen. Avoin mieli onkin kaikin puolin tärkeä taito!